От х:

Днес в x:

SpaceX ще изстреля Falcon-9 до МКС с двама астронавти

Въпреки пандемията от Ковид-19, НАСА и SpaceX продължават подготовката на историческата мисия, с която на 27 май - за пръв път от 2011 г. насам, двама астронавти ще летят до Международната космическа станция /МКС/ от американска земя, предадоха световните агенции.

На 27 май в 23:42 часа българско време от космическия център "Кенеди" във Флорида ракета-носител Falcon- 9, конструирана от компанията на Илон Мъск, ще изведе в орбита капсулата Dragon с екипаж. На борда ще се намират американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли.
Те от години се подготвят за тази мисия с геополитически заряд. Ако космическият кораб оправдае очакванията, на САЩ няма да им се налага да закупуват места на борда на руските космически кораби "Союз". Те единствени осъществяваха връзката с МКС, след като НАСА преустанови програмата си с космическите совалки преди 9 години.

Към това трябва да прибавим и конструирането на нов икономичен модул. НАСА инвестира милиарди в разработката на кораба, и на още един от "Боинг".

Пилотиранит кораб Dragon ще поеме щафетата на единствените четири американски проекта, доставили някога астронавти до МКС - "Меркюри", "Джемини", "Аполо" и совалките.

Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн призова американците да не се стичат на площадката за изстрелване на 27 май заради пандемията. Астронавтите ще бъдат поставени под карантина в Хюстън, щата Тексас, след което ще се отправят във Флорида със самолет на НАСА.

Боб Бенкен и Дъг Хърли се подготвят от години за тази мисия, кръстена "Демо-2". Те ще пребивават на борда на МКС между 1 и 4 месеца максимум.

Това е голям успех за компанията SpaceX на Илoн Мъск. Тя успя да снабди 19 пъти МКС с провизии и оборудване посредством товарната версия на кораба Dragon от 2012 година насам. За целта компанията използва своята ракета-носител за многократна употреба Falcon-9.

Скачването на пилотирания Dragon с МКС е предвидено за 28 май. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини