От х:

Днес в x:

1488 са потвърдените случаи на COVID-19, първо преливане на плазма

Общо 1488 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в четвъртък сутрин, 30 април - ден 48 от началото на извънредното положение. 

1157 са активните случаи към момента.

51 са новите случаи в страната, установени през изминалото денонощие. е са констатирани в областите София (7 случая), Видин (7 случая), Пловдив (12 случая), Плевен (13 случая), Кюстендил (4 случая), Враца (2 случая), Перник (2 случая), Габрово (1 случай), Русе (1 случай), Смолян (1 случай) и Стара Загора (1 случай).

1156 PCR тестовете за деня.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 164, девет нови случая.

310 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 38 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 65, четири нови за деня.

266 са излекуваните.

Първо преливане на плазма е извършено на пациент в тежко състояние. Тази сутрин той е стабилен и е афибрилен (няма температура). Прелята е прясна плазма, рано е да се казват резултати. Във ВМА вчера е било направено набиране на плазма от доброволци с антитела. 

Полетът от Амстердам. Майката и детето от Хасково не са имали температура при пристигането и не са се оплаквали по време на преминаването през паспортен контрол. Там термокамерата е от най-добрите. Таксиметровите шофьори са поставени под карантина. Този, който е карал майката и детето е намерен вчера и изследван от РЗИ Хасково. Според медии обаче той твърди, че жената е била с температура, но е казала, че не е толкова зле.

Няма установени случаи на нарушена карантина от пристигналите, те всички са намерени и са им взети проби. Системата за следене по GPS на МВР е доброволна.

Социалният дом в Орешец. 13 са с отрицателни проби от живеещите там 25 души. Двама са починали в болницата във Видин, където са били настанени четима. Седем са настанени във Враца, поради изчерпване на възможностите във Видин.

От 16 души персонал в дома за възрастни хора в с. Гара Орешец 3 са с положителни проби.  

Болницата във Видин има 360 души медицински персонал, от тях 38 са с установен Ковид-19. 4 са в болница, 32 в домашна изолация. Това е над 10% липсващ персонал. Обмисля се пренасочване на персонал. Неврологичното и кардиологичното отделение са критични.

Брестовица - нови 9 случаи са установени вчера след извършени 80 проби вчера. Общо там заразените са 22. Две улици са отцепени, няма карантина на цялото село. Обстановката е спокойна.

Общопрактикуващите лекари. След разговор вчера е постигнато съгласие и е подписна заповед късно снощи. Измененията касят дните за имунизция и реимунизация с възможност за още един ден, освен вторник и четвъртък, когато личният лекар има повече деца. Възрастта се определя до 18 години.

Озонотерапията. Това не почива на научни основи и дори може да е вредно.

Няма напрежение между щаба и правителството. Води се диалог, може да се спори, но се вземат решения.

Не е дошъл моментът да бъдат отворени детските градини и яслите. Това е една от първите стъпки, които се предприемат в други страни, но ние трябва да сме сигурни, че няма да има обратно завръщане на заболеваемостта. Воденето и вземането на децата всеки ден е риск, каза мин. Ананиев.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ня
    Някой
    4 -2
    09:39, 30 апр 2020
    Генерал Годжи на пресконференция: понеже вече маргиналите и матряла почнаха да не ни вярват, ще онагледяваме и с фотоси на починали от коронавируса. Ето ви един такъв от вчера.
    Глас от залата: тези дупки по тялото му какви са? Не са ли огнестрелни рани.
    Г. Г: а!!! Това е съпътстващото му заболяване..
  • 2
    Ис
    Истината
    2 -1
    09:45, 30 апр 2020
    Мутровирусите убиват мозъчни клетки и човешки същества завинаги.
  • 3
    Ро
    Роко
    4 -1
    10:15, 30 апр 2020
    Абе генерале затворете тези граници вече стига сте мънкали всичко що е заразено идва от вънка тука вече си имаме предостатачно заразени които ще преобърнат негативно живота ни кой се прибрал прибрал имаха предостатачно време близо три месеца нали европа е либерална и хумана нека ги лекуват там
  • 4
    Ал
    Александър
    3 -2
    11:16, 30 апр 2020
    Чудна работа. Уж започна втора серия на грипа и точно в пика на втората серия-изчезва този грип и започва корона вируса. Явно това е било коронавирус, а нашите щабове, генерали, професори и маргинали нищо не разбрали.
  • 5
    14
    14/88
    1 -1
    11:21, 30 апр 2020
    Добро число
  • 6
    Па
    Пахо
    1 0
    14:21, 30 апр 2020
    Главният гробар на републиката е възприел на 100% маниерите на Главния пожарникар на РБ. Горкия, или е малоумен или до такава степен се е омазал в лайната Бибиткови, че не знае на кой бог да се кланя. Да изговаряш лъжа след лъжа и да не можеш да отговориш смислено на елементарни въпроси е върха на тапигьозлъка. Имаше един подобен плазмодий в президентството, дето и жена му се отврати от него, а не беше ни психолог, ни психиатър. Да си плюеш на сурата по подобен начин е все едно сам да си извадиш апендикса. А на някакви клакьори им се привижда като президент, баси!
Последни новини