От х:

Днес в x:

25 °C

СБУ: Кметът е подведен, в детските градини имат право на 5 дни отпуск по КТД

Педагозите от детските градини в Хасково продължават да настояват на правото си за 5 дни допълнителен платен отпуск по силата на Националния колективен трудов договор. Така сагата с поставените за реакция пред местната власт от педагозите три точки във връзка с последствията за тях и работата им заради мерките, свързани с коронавируса, все още продължава.

Въпреки че вчера, след среща между директорите на градините, кмета, ресорния заместник- кмет и началника на отдел "Образование" в Общината, част от проблемите намериха решение, хората от бранша все още настояват правото им да се зачете изцяло.

„Ситуацията с колегите, които се пенсионират във времето на наложените кризисни мерки, е една от темите, които получиха гаранции, че всичко ще е наред.”, коментира секретарят на СБУ към КНСБ в Хасково Цветанка Петрова, която е с 36-годишен педагогически стаж.

Педагозите отново се връщат на четвърти май в работен режим в детските градини, за да не губят платения си годишен отпуск по независещи от тях обстоятелства, както те поискаха, стана ясно още от информацията, изпратена от местната администрация до медиите, след вчерашната среща.

И както обясниха учителките пред Haskovo.net имат достатъчно реални неща, които да свършат на работните си места. Едно от тях е дистанционното преподаване на по-големите деца от групите, които са в предучилищна възраст, както и подаване на материали, подходящи за възрастта на по-малките. „Ние и сега използваме различни варианти и подаваме помощни материали към родителите през интернет, за да ги подпомогнем в смисленото уплътняване на времето на децата, които са си вкъщи. Но това сега го правим докато се водим в платен отпуск. Освен това на място в градините има документация, която вече повече от месец не е пипана, а трябва да бъде оформена. Портфолиата на децата, които ще бъдат през тази година в първи клас също трябва да бъдат завършени.”, обясняват учителите.

А относно обявеното от местната администрация, че петте дни допълнителен платен отпуск, на които педагозите твърдят че имат право, няма да им бъде даден, с аргумента, че детските градини не попадат в обхвата на Закона за предучилищното и училищното образование, както и че на местно ниво нямало сключен Колективен трудов договор, от Синдиката на българските учители в Хасково контрират, че това не е така. „Вероятно кметът е бил подведе от екипа си за такова твърдение”, казва Цветанка Петрова. „Говорих с много от колегите и държим тези пет дни да ни се дадат, защото на ползването им имаме право. Това е моралният аспект на искането ни, и законовият също. А друг е въпросът, че можем да се откажем от тях. Въпросът е за принципното отстояване на законово право”, коментира тя. 

„Колегите имат право на тези пет дни отпуск по подписания Национален колективен трудов договор от Янка Такева в националния тристранен съвет, макар, че на местно ниво няма разписан такъв КТД”, коментира председателят на СБУ към КНСБ в Хасково Атанаска Николова. „Това, че няма подписан КТД в община Хасково за бранша на учителите от детските градини не пречи те да се ползват от защитата и правата по Националния. Това е така, защото на местно ниво се сключва допълнителен КТД, без той да пречи на клаузите на Националния. Напротив –местният се сключва за по-добри условия, той трябва да наслагва. Т.е., това, което колегите от детските градини искат, им се полага абсолютно. И те имат пълното  право да търсят тези пет дни допълнителен отпуск по силата на НКТД.”, обясни Атанаска Николова. Тя поясни обаче, че този вариант е в сила само за членовете на браншовите структури на двата синдиката-„Подкрепа” и КНСБ. За останалите педагози, които не са синдикални членове, и които са вероятно под 0,1 % от всички в бранша в Хасково, условията по КТД не важат. За тях важат условията по подписаните с работодателя им индивидуални трудови договори. Освен това Атанаска Николова посочи, че ползването на петте платени дни отпуск по НКТ, няма да натовари допълнително общинския бюджет, защото тези пари вече са предвидени в делигираните бюджети на градините.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини