От х:

Днес в x:

24 °C

СБУ: Кметът е подведен, в детските градини имат право на 5 дни отпуск по КТД

Педагозите от детските градини в Хасково продължават да настояват на правото си за 5 дни допълнителен платен отпуск по силата на Националния колективен трудов договор. Така сагата с поставените за реакция пред местната власт от педагозите три точки във връзка с последствията за тях и работата им заради мерките, свързани с коронавируса, все още продължава.

Въпреки че вчера, след среща между директорите на градините, кмета, ресорния заместник- кмет и началника на отдел "Образование" в Общината, част от проблемите намериха решение, хората от бранша все още настояват правото им да се зачете изцяло.

„Ситуацията с колегите, които се пенсионират във времето на наложените кризисни мерки, е една от темите, които получиха гаранции, че всичко ще е наред.”, коментира секретарят на СБУ към КНСБ в Хасково Цветанка Петрова, която е с 36-годишен педагогически стаж.

Педагозите отново се връщат на четвърти май в работен режим в детските градини, за да не губят платения си годишен отпуск по независещи от тях обстоятелства, както те поискаха, стана ясно още от информацията, изпратена от местната администрация до медиите, след вчерашната среща.

И както обясниха учителките пред Haskovo.net имат достатъчно реални неща, които да свършат на работните си места. Едно от тях е дистанционното преподаване на по-големите деца от групите, които са в предучилищна възраст, както и подаване на материали, подходящи за възрастта на по-малките. „Ние и сега използваме различни варианти и подаваме помощни материали към родителите през интернет, за да ги подпомогнем в смисленото уплътняване на времето на децата, които са си вкъщи. Но това сега го правим докато се водим в платен отпуск. Освен това на място в градините има документация, която вече повече от месец не е пипана, а трябва да бъде оформена. Портфолиата на децата, които ще бъдат през тази година в първи клас също трябва да бъдат завършени.”, обясняват учителите.

А относно обявеното от местната администрация, че петте дни допълнителен платен отпуск, на които педагозите твърдят че имат право, няма да им бъде даден, с аргумента, че детските градини не попадат в обхвата на Закона за предучилищното и училищното образование, както и че на местно ниво нямало сключен Колективен трудов договор, от Синдиката на българските учители в Хасково контрират, че това не е така. „Вероятно кметът е бил подведе от екипа си за такова твърдение”, казва Цветанка Петрова. „Говорих с много от колегите и държим тези пет дни да ни се дадат, защото на ползването им имаме право. Това е моралният аспект на искането ни, и законовият също. А друг е въпросът, че можем да се откажем от тях. Въпросът е за принципното отстояване на законово право”, коментира тя. 

„Колегите имат право на тези пет дни отпуск по подписания Национален колективен трудов договор от Янка Такева в националния тристранен съвет, макар, че на местно ниво няма разписан такъв КТД”, коментира председателят на СБУ към КНСБ в Хасково Атанаска Николова. „Това, че няма подписан КТД в община Хасково за бранша на учителите от детските градини не пречи те да се ползват от защитата и правата по Националния. Това е така, защото на местно ниво се сключва допълнителен КТД, без той да пречи на клаузите на Националния. Напротив –местният се сключва за по-добри условия, той трябва да наслагва. Т.е., това, което колегите от детските градини искат, им се полага абсолютно. И те имат пълното  право да търсят тези пет дни допълнителен отпуск по силата на НКТД.”, обясни Атанаска Николова. Тя поясни обаче, че този вариант е в сила само за членовете на браншовите структури на двата синдиката-„Подкрепа” и КНСБ. За останалите педагози, които не са синдикални членове, и които са вероятно под 0,1 % от всички в бранша в Хасково, условията по КТД не важат. За тях важат условията по подписаните с работодателя им индивидуални трудови договори. Освен това Атанаска Николова посочи, че ползването на петте платени дни отпуск по НКТ, няма да натовари допълнително общинския бюджет, защото тези пари вече са предвидени в делигираните бюджети на градините.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини