От х:

Днес в x:

СБУ: Кметът е подведен, в детските градини имат право на 5 дни отпуск по КТД

Педагозите от детските градини в Хасково продължават да настояват на правото си за 5 дни допълнителен платен отпуск по силата на Националния колективен трудов договор. Така сагата с поставените за реакция пред местната власт от педагозите три точки във връзка с последствията за тях и работата им заради мерките, свързани с коронавируса, все още продължава.

Въпреки че вчера, след среща между директорите на градините, кмета, ресорния заместник- кмет и началника на отдел "Образование" в Общината, част от проблемите намериха решение, хората от бранша все още настояват правото им да се зачете изцяло.

„Ситуацията с колегите, които се пенсионират във времето на наложените кризисни мерки, е една от темите, които получиха гаранции, че всичко ще е наред.”, коментира секретарят на СБУ към КНСБ в Хасково Цветанка Петрова, която е с 36-годишен педагогически стаж.

Педагозите отново се връщат на четвърти май в работен режим в детските градини, за да не губят платения си годишен отпуск по независещи от тях обстоятелства, както те поискаха, стана ясно още от информацията, изпратена от местната администрация до медиите, след вчерашната среща.

И както обясниха учителките пред Haskovo.net имат достатъчно реални неща, които да свършат на работните си места. Едно от тях е дистанционното преподаване на по-големите деца от групите, които са в предучилищна възраст, както и подаване на материали, подходящи за възрастта на по-малките. „Ние и сега използваме различни варианти и подаваме помощни материали към родителите през интернет, за да ги подпомогнем в смисленото уплътняване на времето на децата, които са си вкъщи. Но това сега го правим докато се водим в платен отпуск. Освен това на място в градините има документация, която вече повече от месец не е пипана, а трябва да бъде оформена. Портфолиата на децата, които ще бъдат през тази година в първи клас също трябва да бъдат завършени.”, обясняват учителите.

А относно обявеното от местната администрация, че петте дни допълнителен платен отпуск, на които педагозите твърдят че имат право, няма да им бъде даден, с аргумента, че детските градини не попадат в обхвата на Закона за предучилищното и училищното образование, както и че на местно ниво нямало сключен Колективен трудов договор, от Синдиката на българските учители в Хасково контрират, че това не е така. „Вероятно кметът е бил подведе от екипа си за такова твърдение”, казва Цветанка Петрова. „Говорих с много от колегите и държим тези пет дни да ни се дадат, защото на ползването им имаме право. Това е моралният аспект на искането ни, и законовият също. А друг е въпросът, че можем да се откажем от тях. Въпросът е за принципното отстояване на законово право”, коментира тя. 

„Колегите имат право на тези пет дни отпуск по подписания Национален колективен трудов договор от Янка Такева в националния тристранен съвет, макар, че на местно ниво няма разписан такъв КТД”, коментира председателят на СБУ към КНСБ в Хасково Атанаска Николова. „Това, че няма подписан КТД в община Хасково за бранша на учителите от детските градини не пречи те да се ползват от защитата и правата по Националния. Това е така, защото на местно ниво се сключва допълнителен КТД, без той да пречи на клаузите на Националния. Напротив –местният се сключва за по-добри условия, той трябва да наслагва. Т.е., това, което колегите от детските градини искат, им се полага абсолютно. И те имат пълното  право да търсят тези пет дни допълнителен отпуск по силата на НКТД.”, обясни Атанаска Николова. Тя поясни обаче, че този вариант е в сила само за членовете на браншовите структури на двата синдиката-„Подкрепа” и КНСБ. За останалите педагози, които не са синдикални членове, и които са вероятно под 0,1 % от всички в бранша в Хасково, условията по КТД не важат. За тях важат условията по подписаните с работодателя им индивидуални трудови договори. Освен това Атанаска Николова посочи, че ползването на петте платени дни отпуск по НКТ, няма да натовари допълнително общинския бюджет, защото тези пари вече са предвидени в делигираните бюджети на градините.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Последни новини