От х:

Днес в x:

Учителките от градините започват дистанционна работа, не им се полага служебен отпуск

Изображение 1 от 5

    Директорките на детските градини в Хасково ще подготвят график, влизащ в сила от 4 май 2020 г., за дистанционна работа и работа на място на педагогическия персонал. Това е резултатът от срещата им с кмета на общината Станислав Дечев, заместника му Мария Вълчева и началника на отдел "Образование" Йорданка Иванова, съобщиха от местната администрация.

    Дистанционната работа на учителките в градините ще се изразява в консултиране и подпомагане на родителите при отглеждането на децата в извънредното положение. Работата на място в градините ще бъде съобразена със задълженията на учителките, спрямо длъжностните им характеристики, посочиха още директорките на градините.

    „Търсим варианти за справяне в извънредното положение. Работим гъвкаво, като използваме всички механизми, които имаме. Разчитаме на диалог с всеки и на разбиране от страна на служителите,“ подчерта кметът Станислав Дечев.

    На срещата беше уточнено, че искането за 5 дни служебен отпуск, съгласно Националния колективен трудов договор, не може да бъде изпълнено. Причината е, че детските градини не попадат в обхвата на Закона за предучилищното и училищното образование. В текста на чл.105 от ЗПУО, който регламентира тези взаимоотношения, се посочва, че служебен отпуск се полага на служителите на училищата, когато в тях не се извършва учебен процес. Втората причина, поради която не може да се даде този отпуск е, че на местно ниво няма сключен Колективен трудов договор, уточниха директорките на детските градини.

    В момента детските градини не са затворени, а е спряно само посещението на децата в тях. В градините се извършват дейности по поддръжка на базите, обновяване и текущи ремонти, както и дистанционна работа с родителите.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (40)

    • 1
      Ро
      Родител
      23 -17
      19:27, 27 апр 2020
      Значи така:
      Бихте ли ми обяснили как тези деца които не са ходили на градина толкова време ще усвоят толкова бързо магериала съобразен с възрастта на детето?
      Учителите проформа ще работят а и директорите уж да им угодят така ще направят... уж съгласувано с общината а иначе еднолично си решават как да процедират и всяка градина си отгораря за нея си... Всички деца нямат лаптоли или таблети, тогава как ще работят онлаин... А учители кога ще се пенсионират... А на лято пак ли смесени групи ще има вече и учителите нямат отпуски...
      • Мн
        Много тъп
        26 -21
        19:43, 27 апр 2020
        Аз предлагам да ги пуснете на градина - децата
      • Ст
        странен
        27 -2
        21:35, 27 апр 2020
        И да имаме лаптоп, той е в каката или баткото... Какво ще ми дадат таблет, ще ми платят Интернет? Безумие
      • Ма
        Майката
        13 -2
        21:48, 27 апр 2020
        Шшшшт не питайте пенсионираните учителки неееее.
        Млъквайте за тях и лаптопи ще ви намерим и още нещо
      • Не
        Неизвестен
        40 -11
        21:56, 27 апр 2020
        Ама вие какво си мислите?? Че сте единствените, на които им е трудно и не знаят какво да правят?!?!? Че директорите и учителите сами са избрали нарочно да е такова ужасно положението?!?!?!? Че вашите деца са единствените, които ще наваксват още дълго ли?!?!?!? Дори и тези, а те съществуват, ”другите” в училище, които в момента учат дистанционно не им е леко и също ще имат да наваксват.. Това дали или кога ще се пенсионират учители, дали ще са в отпуска или не - ИЗНЕНАДА, ИЗНЕНАДА!!! - НЕ ЗАВИСИ ОТ САМИТЕ УЧИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ, А ОТ ЗАКОНА!!!!!
        За това преди да изказвате ”компетентно” мнение, първо прочете наредбите в законите, касаещи българското образование, които, според мен, поне 80% от хората, които НЕ работят в системата на образованието, най-вече родители НЕ са чели и една дума, а се тупат в гърдите, че знаят абсолютно всичко и винаги някой нещо прави против тях..... сами сте си врагове!!!!!
    • 2
      Ив
      Иванов
      58 -19
      19:45, 27 апр 2020
      Не мога да си обясня как децата в Дг ще се обучават онлаин? Особено децата в първите три групи? Ще им четат приказки, ще подреждат кукли и кубчета и т н А какво ще правят учителите втора смяна?Децата ще спят,а те ще си готвят у дома.И ще получават заплати,нали?цинично!
      • Ле
        Леля
        32 -21
        21:55, 27 апр 2020
        Като нищо няма да научат защо пращате г-н Иванов децата си на градина, какво ще научат там. Да не мислите, че там ще го учат как да нарежда кубчета. Или ви омръзна от собственото ви дете, че искате да го пратите да го озаптят на градината. Или проблема Ви е че учителките си получават заплати.
        До никъде не може да стигне нашия народ с тая злоба и завист. До никъде.
        Вземете учете за детска учителка тогава и на Вас да Ви плащат.
        Отпуснете малко тая душа. Съсредоточете на вашите проблеми оставете другите
      • До
        до Леля
        11 -15
        13:15, 28 апр 2020
        Много си ларж, бе лелче, яко ли ти да лежиш и да в... Виж коментара
      • Ив
        Иванова
        12 -5
        14:53, 28 апр 2020
        Господин Иванов, от думите ви личи само едно, че нищо не знаете за работата на учителите. Това не ви пречи да се изказвате привидно компетентно. Аз и при редовни обстоятелства имам време да сготвя. Все пак са ме научили да си организирам работата, за да ми стига времето. Първата смяна ще се занимава с децата, а втората смяна ще информира родителите , за да няма такива изказвания, като вашето.
      • Ле
        Лелята
        8 -3
        15:31, 28 апр 2020
        До лелята. Въй анадъм че чедо ти заради мен ли ходиш на работа за да платиш данък и лелята да си лежи. Ходи чадо ходи лелчето да си лежи. А случайно да знаеш, колко внасяш доо
      • До
        До Ив Иванова
        7 -2
        17:22, 28 апр 2020
        Г-жо Иванова. ,не съм човека,който ще ви организира готвенето,прането и други домакински работи.Запознат съм прекрасно с работата на учителя във всички възрастови групи.Тук ми направи впечатление, че когато родителите са си у дома вашият начин да консултирате родителите как да играят, рисуват или пеят не е от особено значение Може да ви прозвучи грубо въпросът ви е чисто материален
    • 3
      Гр
      Градинаров
      27 -14
      19:52, 27 апр 2020
      Не знам какво ще научат в градинката обаче ще пренесат от ковида 19 по бързо в къщите си и ще ускорят пандемията.
    • 4
      Об
      Общинар
      45 -4
      20:09, 27 апр 2020
      Как така градините не са затворени? Значи уважаеми общинари Вие нарушавате заповедта на министъра на здравеопазването! Що за глупост измислихте пак? Как работят без деца и учители /леличките са извикани в средата на април/, т. е работят директор и домакин.....!. Какви ремонтни дейности, бе, кви глупост-коя градина е в ремонтни дейности? Стига с тоя чл. 105-не важи за детските градини, ама иначе е от Закона за _ПРЕДУЧИЛИЩНОТО и училищно образование! - относно 5 те дни, ами и що тоя договор КТД не е подписан с общината?
    • 5
      Ро
      Родител
      18 -13
      20:20, 27 апр 2020
      Дниче родителите да си стоят в къщи и да си обучават децата а учителите да си стоят в къщи и втора смяна децата като спът те ще готвят и заплати ще получават...
      • ??
        ???
        22 -6
        13:45, 28 апр 2020
        Хабер си нямате от работата на детските учители! Но Вие нямате вина, простотията трудно се оправя с учене, вродена е!
      • Де
        детската учителка
        16 -7
        14:41, 28 апр 2020
        Това е описание на длъжността на детската учителка. Освен това отделно има и задължения, за които няма място. Когато се чудите какво работят учителите в детската градина, посетете ги, бе! Един ден постойте там и ще разберете защо им са такива отпуските и защо им са такива заплатите и защо са важни, за да могат родителите да работят!И това спане...Децата спят, а учителките се готвят за следващия ден. Интелигентните ще разберат, глупаците и Господ не може да ги убеди! И учителите не винаги са доволни от родителите и претенциите им, но...това е положението:
        1. Планира, подготвя и провежда възпитателно- образователната дейност на децата.
        2. Изготвя месечно и седмично разпределение на учебния материал.
        3. Провежда учебно- възпитателни ситуации, свързани с разучаване на детски песни и танци.
        4. Подпомага децата в областта на първоначалната езикова подготовка и рисуване.
        5. Отговаря за физическо и културното им възпитание, развитието на навици и умения за общуване.
        6. Работи индивидуално с децата и сформира групи по интереси.
        7. Подготвя необходимите реквизити и нагледни материали за провеждане на ситуационни игри.
        8. Съветва родителите по въпросите на възпитанието и първоначалната подготовка на децата.
        9. Организира подготовката на детски празници, концерти и други мероприятия и участва в тях.
        10. Отразява преподавания материал в задължителната документация.
        11. Изпълнява и други задължения, възложени от директора на детската градина, свързани с работата му.
    • 6
      Кр
      Краси
      32 -5
      21:24, 27 апр 2020
      А медицинските сестри които вече са на работа в градините те защо работят,учителките ще работят дистанционо а сестрите какво правят
      • Ха
        Хаааа
        17 -3
        07:43, 28 апр 2020
        Чоплят си носовете и ровят в телефоните
    • 7
      Са
      Сан. Инспектор
      23 -3
      21:24, 27 апр 2020
      Тези на снимката не са спазили задължителната дистанция от 1,5-2 м, освен това са прекалено много за размерите на помещението.
      В случая никой не се е сетил да проведе срещата дистанционно, поне да си спестим да им гледаме физиономиите.
    • 8
      Ко
      Консултант
      22 -7
      21:35, 27 апр 2020
      Това решение е абсурдно.Заплата се получава срещу положен труд.Как са били на работа и се канят да продължат при положение,че има заповед на Министъра на здравеопазването , която вменява на Областния управител да контролира кмета ,а той от своя страна да контролира подчинените си. За времето на извънредното положение ДГ и ДЯ на могат да изпълняват дейнистите по отглеждане, възпитание, социализация и обучение на децата.Контрола по изпълнението на запиведта
      е възложен на д-р Кунчев и Жени Начева зам.министър на здравеопазването.
    • 9
      Гр
      Гражданин
      33 -7
      21:45, 27 апр 2020
      Направихте ни на маймуни, кмета спечели властта и забрави обещанията си. Града обезлюдява още повече, няма работа, няма развитие, младите бягат и на средна възраст хората ще напуснат града, а на всичко отгоре и не цени труда на служителите си. Само да се снима му дай, друго едно голямо нищо. Разочарована съм и бясна на отношението му към обикновените хора.
    • 10
      Хр
      Христов
      19 -10
      08:48, 28 апр 2020
      За предучилищните групи е горе-долу логично.Но за по-малките е пълен абсурд! Смешно е. Седи госпожата у дома,занимава уж децата дистанционно 1-2 часа дневно и после си гледа домакинската работа или поредния сериал и да взима пълна заплата?!
      Ами помислете малко!
      Освен това,как ще се прикове вниманието на малко дете пред монитора,ако не е детски филм или електронна игра?
      Децата са едни от най-пазените в тази пандемия.Да се направи проучване дали са имали контакти с близки в рискови групи,добре ли са здравословно и да се пуснат на градина.Същевременно да се тестват госпожите дали са отрицателни и да се стартират заниманията в групите.С редуцирано работно време по отношение на децата и почистване е дезинфекция за запълване на останалите часове.
      • За
        Запозната
        1 -1
        09:36, 29 апр 2020
        Учителите на 1 и 2 група взимат заплата за 1 ден в седмицата. През другото време е в платен или ако е изчерпан - неплатен отпуск
    • 11
      Чо
      Чочко
      8 -5
      09:59, 28 апр 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 12
      Ро
      Родител
      10 -3
      13:05, 28 апр 2020
      Как нас ръководителите ни от Язаки ни карат да си стоим в къщи а за вашите ръководители няма такава забрана Даже ви дават и пари Явно в държавните фирми без да работиш получаваш заплата
      • Да
        Дааа
        13 -6
        13:56, 28 апр 2020
        Ако Вие можете дистанционно да си вършите работата сигурно няма да има проблем да Ви плащат за това. Комисиите в парламента работят така, а заплатите им са няколко пъти по-големи. Ама на Вас учителите Ви бодат очите, макар че правят добро и за Вас и за децата Ви. Помислете си какво ще правите, ако няма детски градини? Как щяхте тогава да работите? В длъжностната характеристика на учителя не влиза само работа с деца, а има и работа с родителите. Не очаквам да го знаете.
      • Ро
        Родител 2
        12 -11
        15:28, 28 апр 2020
        Май се изкарахте по-важни от нормалните учители в училищата и от тези на предучилищната подготовка.
        Плащат ви,за да държите децата под надзор и да се хранят,докато родителите работят.
        На първо място трябва да се помисли за началните учители.Най-важните.Тези,които учат децата ни на четмо и писмо.
        Я се засрамете!
    • 13
      М.
      М.Трендафилова
      12 -9
      13:40, 28 апр 2020
      Даскалити си чешат по цял ден ония ми работи и вземат 1000 лева и са чудят кой да им го л....Аман
    • 14
      Ро
      Родител
      14 -1
      15:20, 28 апр 2020
      Ало а как ще преподават на детето ми в първа група много интересно - проформа заплати да взимат само...
      • Вя
        Вя
        8 -2
        17:30, 28 апр 2020
        Къде забравихте помощния персонал, който опира пешкира на родители,учители и деца...
    • 15
      Уч
      Учителка 2
      10 -5
      17:39, 28 апр 2020
      Към Родител 2
      Щом не сме толкова важни, защо си пращате децата на детска градина, че и водейки ги не спирате да роптаете. Всеки ден се опитвате да прехвърляте вашата родителска отговорност и задължения на нас учителките. Ние и леките трябва да ги отучим от памперсите, защото на Вас Ви е по-лесно така, да им махнем бибероните и шишетата, защото на Вас ще Ви плачат, ама на нас може, да ги научим да се събличат и обличат, да си държат лъжица и да се хранят сами..... и още куп родителски задължения... Засрамете се!!! Хората отдавна са го казали-Липсват Му Първите Седем Години........
    • 16
      Уч
      Учителка 2
      9 -4
      17:45, 28 апр 2020
      Ако не му създадем навиците, интереса и желанието да учи, незнзм как началните учители ще работят с тях.... Попитайте ги Д Ви обяснят дали има разлика при децата ходили на градина и тези които не са..... Горките Ви деца, госпожо Родител 2,щом ги възпитават в неуважение към учителската професия...... Жалко и за Вас.....
      • До
        До "учителка"2
        6 -12
        19:54, 28 апр 2020
        Много добре знаем как ги третирате. Имаме достатъ... Виж коментара
    • 17
      Чу
      Чудя се...
      9 0
      21:52, 28 апр 2020
      Учителите в детските градини имат много платен отпуск. Не може ли сега да го ползват, вместо около всеки празник да се сформират сборни групи? Така няма ли да е добре за всички? Моля по-запознатите да кажат
      • Да
        Дана
        4 -2
        09:41, 29 апр 2020
        Детските учителки вече си използваха платения отпуск и започват неплатен
    • 18
      По
      Поли
      1 -2
      22:30, 28 апр 2020
      Ужасно изказване на тоя родител 2, та те тия не били учителки, сигурно нямат деца и не знаят как да ги гледат, а може пък родител 2 да е учител и да разказва какво тя прави с подопечните си дечица. Оле, оле що за родител-учител
    • 19
      Уч
      Учителка
      11 -3
      14:43, 29 апр 2020
      Аз съм учителка в училище и бих казала, че колежките в ДГ по нищо не се различават, от учителите в училище. Вие говорите негативи по техен адрес , но знаете ли, вие самите родители не можете да търпите децата си.Аз съм и родител и ми е много жал, като гледам отстрани,.родители, които не могат да изтърпяват децата си.Говорите, че ходят в градината болни, ами къде вие скъпи, родители, че ги пращате болни.Истината е, че учителите заслужават възнагражденията си, даже и повече.А уважение, като гледам не получаваме! Все пак , ние нямаме мина за създалата се ситуация.Истината, е че от такива родители, като вас след това учениците нямат никакво уважение към учителите! Бъдете живи и здрави!
    • 20
      Ди
      Димитрова
      6 -3
      15:35, 29 апр 2020
      Учителките добре ги уреждате,а майките или бащите трябва да напуснат работа ли ? Аз не мисля,че родителите си дават децата в детски градини за по-добро възпитание,а защото трябва да работят.
      • Гл
        Глупости
        4 -2
        00:58, 30 апр 2020
        Вие сте точния пример за детето си, че и без възпитание може да се живее. Даже и медузите го могат! Все ще ви стигнат парите да му вземете една ромка и ще го пази цял ден да не се пребие! Тъкмо ще са лика-прилика, защото и на ромите не им трябва възпитание, насила ги караме да се образоват и възпитат.
      • Ог
        Оги
        3 -2
        16:09, 30 апр 2020
        Трябва всички градини да бъдат затворени до септември И всички икономии от ток вода заплати да отидат болниците
    Последни новини