От х:

Днес в x:

Насекомите са намалели с 27% за 30 години, но не и комарите

Светът е изгубил над една четвърт (27%) от сухоземните си насекоми - мравки, пчели, пеперуди, щурци, светулки, през последните 30 години. Същевременно популациите на водни насекоми като морски кончета и комари се увеличават, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на мащабно международно изследване, публикувано в Science.

От пчели и други опрашващи насекоми, които са важни за глобалните хранителни запаси, до пеперуди, разкрасяващи пейзажа - буболечките изчезват с темпове под 1 процент годишно, като загубите варират от място на място.

Спадът е по-малък, отколкото прогнозират някои предишни и не толкова мащабни локални проучвания, породили опасения за "насекомен апокалипсис". Въпреки това ситуацията е "ужасяващо тревожна", според Роел ван Клинк, ръководител на изследването от германския Център за интегративна биология.

"Загубата на насекоми на сушата е смайваща. Постоянният спад в популациите на сухоземни насекоми ще бъде катастрофален за екосистемите и хората. Насекомите са полинатори, естествени врагове на вредителите, редуценти и освен това играят ключова роля за функционирането на всички екосистемите на планетата", отбелязва в придружаващ публикацията коментар експертът по пеперуди Ник Хадад от Мичиганския университет.

Намаляването на насекомите е най-отчетливо в Северна Америка, особено в Средния Запад, и в някои части на Европа, според проучването, което обединява по-ранни изследвания, обхванали над 10 000 вида на 1676 места в 41 страни.

Проучването подробно описва доста различни загуби от място на място и от десетилетие до десетилетие.

"Това означава, че не търсим единичен стресов фактор, а глобален феномен, който оказва натиск върху насекомите по един и същ начин. Случващото се е абсолютно нетърпимо", казва ентомологът Дейвид Уагнър от университета на Кънектикът.

Ван Клинк не открива връзка между климатичните промени и загубата на насекоми. Ръководителят на изследването обаче изтъква пълзящата урбанизация, поглъщаща земята, в която насекомите живеят и се хранят, както и загубата на хабитати заради земеделието.

Докато сухоземните насекоми намаляват, сладководните буболечки като еднодневки, морски кончета и комари се увеличават с над 1 процент годишно. Темпото е по-бързо от това на изчезването на сухоземни насекоми. Въпросните водни буболечки обаче съставляват малък процент от насекомите по света.

Подобрението, касаещо сладководните видове, вероятно се дължи на факта, че реките и потоците стават по-чисти - нещо, което дава надежда на учените.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини