От х:

Днес в x:

Ден за смирение е днес, Велики вторник е

Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица. Според църковния канон денят е отреден за смирение. 

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления.

На този ден Христос разказал притчата за десетте девици - пет мъдри и пет неразумни. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Така само първите пет били готови за идването на Спасителя.

Според народните традиции първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са определени за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. Този ритуал има пречистващ характер и се прави за здраве. 

На Велики вторник момите ходят за "мълчана " вода. Това е прясна вода, донесена от три извора. През цялото време, докато се носи, не трябва да се проговоря. Вярвало се е, че така водата остава "чиста" и затова притежава тайнствена сила. Слагали я на скрито място и я използвали за лекуване на болести. 

Християните почитат на 14 април свети Мартин Изповедник, папа Римски, имен ден имат Мартин, Мартина, Марта и производните от тях имена.  

Името Мартин има латински корени и произхожда от думата “martius”, която означава “дете на Марс”. Марс бил римският бог на войната, но и баща на Ромул и Рем, заради което всички техни потомци били наричани “деца на марс”. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ци
    цирк
    1 -1
    10:39, 14 апр 2020
    Едни се смиряват, други аплодират, трети правят пари от "епидемията".
  • 2
    Уж
    Ужас в Киев
    1 -1
    14:48, 14 апр 2020
    Поради наглото и горделиво поведение на"православните", поради шествие без маски и нагъсто народ въпреки карантината - в Киевската лавра е избухнал вирус, имат трийсет болни, а епископ Нектарий е починал.

    Колко са болни от миряните, няма кой да засече...
    • Ми
      мира
      0 0
      15:34, 14 апр 2020
      В България пр. християни спазиха предписанията и си останаха в къщи,както и аз проследих службата дт дома си. Не видях повече от десетина души в църквата св. Богородица.
      Не ме е страх от вярващия , страхувам се от тези които се вървят и се разхождат без маски те могат да са виросоносители и може въобще да нямат каквито и да е симптоми но да ръсят зараза и заради тях ще продължи повече карантината.
      Моля ви вразумете се и пазете другите и себе си ако не искате да продължава дълго.
Последни новини