От х:

Днес в x:

Косата, децата, светлината... Етикет при видеоконферентни разговори

Социалната изолация накара много хора да останат по домовете си и да пренесат офиса си в хола или на масата в кухнята. Освен нужната организация, която трябваше да направят, някои трябваше да се погрижат и за конферентните разговори с колеги и партньори, за да не изостават с графика. Това обаче изисква най-малкото да имат добър интернет и да са почистили наоколо, за да не се изложат.

Може да се каже, че има няколко вида жени, които работят от вкъщи.

Едните стават както обикновено, пият кафе, правят си прическа, слагат дори лек грим и някакви удобни, но съобразени с офис средата дрехи. Така по всяко време са готови за важни разговори и не се притесняват от това, че изглеждат зле на камерата.

Другите са по-голям процент. Спят до последно (сега им се е паднало), мият си зъбите и лицето, а докато си взимат първата доза кофеин за деня, гледат да свършат нещо. Те стоят с пижама поне до обяд, а и цял ден, като не им пука, че ще ги видят по този начин. Държат косите си на опашка или леко разрошени, като стайлингът е последното нещо, за което мислят в момента.

Третият тип са жените с деца, които просто вършат няколко неща едновременно и трудно намират време за себе си. След като станат, направят закуска, нахранят или приспят децата, те вече са готови да започнат работа. На тях им е простено да стоят с пижама или с раздърпаната тениска.

Всеки избира как да организира времето си, за да може хем да работи, хем да се грижи за дезинфекцията и нуждите на домакинството. Но все пак светът продължава да се върти и за да продължат да имат същия авторитет както преди, някои трябва да се постараят повече за визията си, особено ако всеки ден се налага да правят важни срещи онлайн.

Може би вече сте виждали снимки на ваши приятели или колеги, които са провели няколко конферентни разговора в Skype. На повечето от тях жените са без грим, със спортни дрехи... Е, има и мъже, които са доста чорлави, застанали пред камерата по пижама.

Ако искате да оставите добро впечатление у колегите, шефовете и бизнес партньори, с които се налага да водите конферентни разговори всеки ден, ето за какво да внимавате:

Светлината е от значение

Когато става въпрос за работа от вкъщи, всичко е въпрос на избор. Може да вършите всичко на бюрото си или пък ако имате лаптоп, да си останете в леглото или на дивана. Никой няма да ви направи забележка как сте седнали или да ви разсейва с досадни приказки. Но когато ви се наложи да проведете първия работен разговор пред камерата, помислете добре какво място ще изберете.

Трябва да застанете на място, което е добре осветено, за да се виждате по-добре. За предпочитане е то да е до прозореца, а не директно срещу лампа, която ви заслепява и прави ненужни сенки.

Сложете лек грим. Подчертаваме - лек

Както всички жени си мислят, сега е времето да се погрижите за вашата кожа и да си направите кратка почивка от грима. Но ако имате по-сериозни работни ангажименти, не си позволявайте да се показвате с торбичките под очите или пъпките. Сложете си малко коректор, за да прикриете несъвършенствата, може би руж и червило/гланц, за да изглеждате по-свежи.

С лекия грим ще покажете, че за вас цялостното впечатление е много важно. От друга страна, не прекалявайте като слагате сенки, яркочервено червило или опушен грим, защото ще изглеждате смешно в очите на колегите си.

Уверете се, че косата ви е спретната и чиста

Никога не започвайте видеоразговор, ако не сте си сресали косата и тя е мазна, защото не сте я мили с дни. Все пак, дори и у дома, личната хигиена е много важна. Това, че сте вкъщи, не ви извинява пред вашия работодател, който очаква да бъдете също толкова сериозни към задачите си и да се представите добре пред клиентите, с които ще говорите.

Не е казано, че трябва да си правите кой знае какви прически. На първо място, косата ви не трябва да е мръсна и сплъстена. Дори и да сте по-рошави, сложете един гребен или диадема, с което да я приведете в добър вид. Хващане на половината със щипка или поставянето на фибички, също вършат работа.

Изберете подходящи дрехи

Е, ако си сложите балната рокля или късата пола с ризката, всеки ще ви изгледа странно. Все пак, важно е с кого ще имате конферентен разговор. Ако си правите редовната планьорка с колеги, свалете пижамата и помислете какво да облечете. Анцугът не е добро решение. Ако сте с клин, просто си сложете една по-подходяща блузка отгоре, защото няма да се виждате в цял ръст.

Внимавайте с цветовете на дрехите, деколтетата и задължително носете сутиен! Не си позволявайте да се появите с измачкани или изцапани дрехи, все едно досега сте чистили или лежали на дивана, докато ядете пица.

Подредете срещу камерата

Важно е да помислите какъв ще е фонът зад вас, който ще виждат колегите ви по време на видеоразговора. Ако имате дрехи, които са на сушилника или купища, приготвени за пране, ги преместете.

Нагласете камерата на компютъра или мобилния телефон така, че да не показва много от личното ви пространство. Може да седнете на дивана, за да използвате стената или да отидете на стол в кухнята, където е по-светло и уютно.

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини