От х:

Днес в x:

-3 °C

След безсмислената карантина поне да тестваме жителите на Банско

Д-р Сергей Иванов,молекулярен биолог с магистърска степен по вирусология от Софийския университет:

Изминаха две седмици, през които жителите, работниците и гостите на Банско бяха подложени на карантина невиждана в новата история на България. Въпросната репресивна мярка беше наложена след диагностициране на няколко случая на носители на SARS-CoV-2 в града. Две седмици по-късно е време да обобщим уроците от ситуацията:

• За периода на карантината в Банско няма нови случаи на заболели от коронавируса;

• Жителите на курортното градче понесоха стоически изпитанието, без да протестират, като стадо на заколение;

• Гостите на Банско си заминаха с доста противоречиви чувства от България. Особено след грозните сцени на летището в София;

• В останалата част на страната епидемията се развива и очевидно не Банско е източник на заразата;

• Основният извод е очебиен – оперативният щаб сгреши за пореден път в преценката и проведе едно скъпо и безсмислено мероприятие по ограничаване на правата на българските граждани;

• Вземането на грешни решения не е новост за никоя администрация по света. Важно е да се анализират причините, довели до това, да се вземат мерки за недопускане на нови неправилни действия и, не на последно място, отговорните за причинените вреди на 10 000 граждани да понесат отговорност!

Без да разполага с цялата информация, авторът на настоящата публикация не може да разследва събитията. Някои факти обаче са известни. Налагането на карантината на Банско беше решено за часове след политико/прокурорски натиск. Не е известно да има експертно/научно становище от епидемиолог, вирусолог или инфекционист.

От научна гледна точка случаят Банско също е интересен поради следните причини:

• Банско е поредният зимен курорт на Европа, станал място на предаване на заразата. Ниските температури навън и близкият контакт в хотелите и ресторантите създават идеални условия за предаване на респираторни вируси. В бъдеще трябва да се премислят мерките за хигиена в подобни курорти, както и да се подобри драстично медицинският надзор. Вероятно зимните почивки са развъдник и на сезонните грипни епидемии, на които досега не е обръщано подобаващо внимание. Това трябва да се промени още следващия сезон!

• Доказан факт е заразяването на около 10-ина българи и чуждестранни туристи в Банско. Въпреки това постоянното население на града изглежда изненадващо незасегнато. Възможно е това да се дължи на безсимптомно протичане на инфекцията при останалите заразени. Има и друга опция, хората с леко протичане на болестта да не са съобщили на медиците поради страх от изолация. Тази дилема трябва да се изясни, защото е важна.

• Една малко вероятна, но все пак възможна версия е голям процент от жителите на Банско да са изкарали на крак болестта и полученият частичен колективен имунитет, заедно със строгата изолация, са блокирали последващото разпространение на заразата.

Предложение

За изясняване на повдигнатите по-горе въпроси предлагам на правителството/оперативния щаб да проведе масирано тестване за жителите на Банско с приоритет на контактните с туристи граждани. За целта трябва да се използва процедура за доказване на преминала инфекция. Това става с откриване на IgG антитела против коронавируса в кръвната плазма. Знае се, че в България са налични поне 1000 такива набора (наричани у нас бързи), с които в момента се канят да тестват полицаи в болницата на МВР. Предлагам поне 500 от тях да бъдат спешно пренасочени към Банско и да се създаде организация за провеждане на изследването в най-кратки срокове.

Съзнавам, че отговорните за фиаското с карантината в Банско едва ли искат да се връщат към темата и сигурно ще се направят на разсеяни. Тези държавни служители обаче побъркаха жителите и гостите на курорта с прибързаното си решение. След като играха с тях 2 седмици като с опитни мишки, им дължат поне тестване за коронавирус!

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
20 яну 2021
Последни новини