От х:

Днес в x:

11 °C

Да хванеш „последния влак” до летище София

  Хасковлии, които се прибират от държави, поставени в списъка от българските здравни власти като рискови, ще са в задължителна карантина от 14 дни. Това важи и за цялата страна.

  "Община Хасково предприема превантивни мерки спрямо всички наши съграждани, които се връщат от чужбина и подлежат на карантинен период", съобщи кметът Станислав Дечев в свое обръщение, което качи и в официалната си Фейсбук страница. В него се напомня, че карантинните трябва да останат на адреса, който са посочили в анкетните карти, попълнени още в самолета или при влизане в страната ни през граничните пунктове. В списъка на рисковите пътници са всички, които идват от: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка,  Италия,  Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия,  Швейцария и Испания.

  В 0 часа тази нощ българската държава затвори въздушната си граница за полетите от Италия и Испания.

  Снощи на летище София с последния разрешен полет е кацнал  самолет от Валенсия. В него са пътували около 150 българи, които се връщат по домовете си, основно заради тежката ситуация в Испания и Валенсиано. Сред тях има хасковлии и димитровградчани, които от години живеят и работят там. „В Испания положението буквално е военно. От миналия петък сме в социална изолация и всеки ден мерките все повече се затягат. По улиците има патрули с оръжие, които стриктно следят да не се нарушават разпоредбите на властите. Ако преди няколко дни все още имаше отворени магазини и кафенета, то през последните нямаше откъде едно кафе да си купиш. Дори някои от клиниките с лични лекари затвориха. Само хранителните магазини и аптеките работят, и определените от властта болници. Както гледахме по новините, че в България витрините се изпразват, така е и във Валенсия. В Гандия, където има много Българи, разказаха, че също хората се запасяват. Влизаш с пълно портмоне и така и си излизаш.”, разказаха завърналите се снощи нашенци. Те дават информация и, че испанските власти следят много строго фирмите. „Ако някой обект или фирма няма право да работи при обявените мерки, но го прави, глобата стига до 600 хил. евро.”

  Разказват и за мерките по летищата.”Летището във Валенсия изглежда все едно, че там е паднала бомба. Всичко е под строг контрол. В София –е същото. Проверката беше много стриктна и продължи около три часа до най-малкия детайл. На нашето летище не е разрешено снимането.”

  Завърналите се са наясно, че в следващите две седмици ще са под „домашен арест”, но не роптаят, дори някои доброволно са решили да изкарат повече дни-поне 20 в карантина. Благодарни са, че са вече  у дома и са категорични, че всеки трябва да е много съвестен заради себе си и най-вече заради любимите си хора, въпреки, че признават, че изолацията, особено ако си сам, доста тежи.” Върнах се, защото така или иначе в Испания съм с вързани ръце, а в България имам възрастни родители, за които трябва да се погрижа при нужда, ако нещо им се случи. Сега съм изолиран от тях и останалите си близки, не съм виждал никого, но ако всичко е наред, скоро ще мога да ги видя на живо.

  Билетът ми за България беше купен още миналата седмица и през цялото време бях в голямо напрежение, че Испания може да затвори за полети или пък България да затвори границата си за пътуващите от Испания, и да не успея да се прибера. Когато чух, че това ще се случи на датата, на която беше и моят билет, ми причерня. Но в следващия момент си отдъхнах, давайки си сметка, че всъщност полетът ми е последният, който ще бъде допуснат в София от Валенсия. Ще хвана последния влак, както гласи поговорката.”, разказва завърнал се снощи хасковлия, който вече е в домашна карантина. Наясно е, че при нарушаване на карантината го грози до 5 години затвор и до 50 хил.лв. глоба.

  Колко са точно под домашна карантина в Хасково в тои момент,  от РЗИ не дават информация.

  А към такива, като него кметът се обръща: Разчитаме на гражданското ви съзнание да бъдете коректни и да спазвате препоръките на здравните власти.

  Станислав Дечев подканва хасковлии и да подават сигнали  за завърнали се от чужбина наши съграждани, които не са се самоизолирали доброволно или не спазват наложената им карантина. „Съзнавам неудобството, което им създаваме, но това е най-сигурната мярка за прекъсване на разпространението на коронавируса.”, казва градоначалникът на Хасково и призовава за толерантност.” Моля ви, не се е настройвате срещу вашите съседи, които се прибират от чужбина. Мерките са превантивни и неизбежни в условията на пандемия!”

  Домоуправителите на жилищните блокове да организират дезинфекция на общите части, входни врати, врати на мазета и тавански помещения, асансьори, перила и всички предмети, до които се докосват хората, казва в призива си още Станислав Дечев.

  Към хората от селата той се обръща с молба да пътуват към града само, ако е крайно наложително. Ако имат нужда от помощ да  потърсят кмета или наместника на населеното място.

  Кметът разпространява и новата наложена мярка в кризисната ситуация, с която не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (32)

  • 1
   До
   дом оправител
   23 -8
   19:43, 18 мар 2020
   А дезинфиктанти откъде ? Общината не само да съветва а да мине и раздаде!
   • Въ
    Във Варна
    16 -8
    21:00, 18 мар 2020
    ги раздава общината!Ама с Каунландия община няма!
   • Се
    Селски
    36 -12
    21:57, 18 мар 2020
    Нали в чужбина е най най защо като видяха зор и се връщат в гадната България да сеят зарази, стойте си там боклуц-и.
   • Пи
    Писна ми от кауни
    13 -15
    22:12, 18 мар 2020
    в коя друга държава раздават бе кауни. Вие ще поискате и в хола да дойдат да ви измият. Гладна паплач недъгава.
   • De
    Defense Protection Act USA
    5 -3
    23:03, 18 мар 2020
    При нас Бай Дончо
    активира Закона който му дава правото да Национализира без да плаща фирми и заводи които могат да произвеждат неща за Националната сигурност - маски , респиратори , хляб , храни и т.н
   • До
    До Писна ми от Кауни
    6 -5
    23:07, 18 мар 2020
    Бай Дончо дава на ръка на 100 милиона Американци - мъже , жени , деца по 1000 долара на ръка .....
    Колко бутилки дезинфектант могат да си купят Американците с тия пари каунь прост ?
  • 2
   2020 = 2- Б , 0 - заптие , 2 - Б , 0 - тоалетна... Виж коментара
  • 3
   Пр
   Принцесата от Монако
   27 -9
   19:59, 18 мар 2020
   Както обикновено простотията е голяма!Общината да ви раздаде дезинфектанти ?!?Ами ще си купите!
   • До
    домоуправител
    18 -13
    20:03, 18 мар 2020
    от къде ма, принцесо, да си купим. като никъде няма, а ако има са на бомбастични цени. кмета да ни усигури на нормални цени ние ще си платим. все пак всичко е за нас.
   • 1 литър спирт + 1.5 чаени чаши вода + 1 чаена лъжичка желатин = 1.3 кг желиран дезинфектант за ръце
    ....
    можеш да му сложиш и 1 ампула ментова есенция или 4, 5 капки одеколон парфюм
    ...
  • 4
   Аз
   аз по темата
   26 -3
   20:42, 18 мар 2020
   Хората които са в карантина никой не ги знае кои са. Не ви ли се струва че е редно да им сложите по един лист на вратата за да знаят комшиите че тези хора са в карантина.Какво е това криворазбрано чувство на РЗИ да не казва кои хора са под карантина.Пък обявили глоба ако не спазват карантината.Пък как ще разберат дали се спазва карантината?Ако сожите по една табела на вратата комшиите ще ви се обадят ако карантината не се спазва.Ама гръмки думи пред камерите и никаква истинска организация.Излеза един човек във военна униформа и всяка сутрин съобщава неща от телевизора, които държавата можеше да съобщава на всеки който се интересува директно на телефона.Има интернет сайтове които следят разпространението на вируса, грамотна нация сме.Ако искаш да кажеш нещо повече тогава се показвай по телевизията.Да излизаш само за да направиш реклама на новото облекло което сме щели да произвеждаме е меко казано ....Изобщо ако така ще се борим с коронавируса жална ни майка.искам да питам още : Някой в Хасково направи ли проба да се тества за коронавирус.Предлагам журналистката да пробва.Да каже че е много болна и да иде да видим какво ще направят.Мога да се хвана на бас какво ще се случи понеже сме много организирани и всяка сутрин го повтаряме по телевизията!
   • Ти
    ти си пълен фъш
    7 -21
    22:22, 18 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Щи
    Щиндлер
    4 -9
    07:28, 19 мар 2020
    А жълта звезда на ревера да носят ли след карантин... Виж коментара
  • 5
   Ка
   Картунчо
   15 -3
   20:48, 18 мар 2020
   За да направиш някакъв финансов разход ...трябва решение на общо събрание на собственицит /има забрана за събиране на хора на закрито и открито/....трябва да се пръска през определено време /на работа съм от 07:00 до 18:00/ ...трябва спирт/в аптеките няма/...хайде сега ми обясни господин кмете - ка да стане
   • Др
    друго извинение си измисли
    5 -7
    22:23, 18 мар 2020
    да ти имам дерта мързел е твоята диагноза не коронавирус
  • 6
   ..
   ....
   22 -2
   21:38, 18 мар 2020
   А мургавите кой ще ги следи къде ходят??
  • 7
   Ха
   Ханко
   12 -2
   22:00, 18 мар 2020
   Баба ми е на 84 години и жевее на село. Днеска не миряса, докато дъщерята не отиде при нея специално да и направи профил във фейсбук. Старата искала да следи изявленията и напътсвията на кмета.
   • Въ
    въпросче
    7 -1
    22:23, 18 мар 2020
    много си забавен. да не си играл в театър сълза и смях.
  • 8
   Ъ
   Ъ
   26 -1
   22:14, 18 мар 2020
   Разбирам желанието на сънародниците ни да се върнат в страната, обаче нали точно тези миграционни процеси доведоха до тези нива на зараза. В този момент миграцията на хора не е препоръчителна. Трябваше да си останат в страните, в които се намират. Така нямаше да разпространяват зараза и щяха да получат адекватни медицински мерки.
   • За
    За да
    7 -1
    23:34, 18 мар 2020
    се случи това - отдавна трябваше да премахнат двойното гражданство!
  • 9
   Ор
   Орфееви нощи
   14 0
   22:18, 18 мар 2020
   Мургавите да не се събират в апартаментите си в някои блокове, пък и където и да било в махалите, и да не си правят "джумбарета", от които ще страдаме всички. Подкрепям и предложението на В. Симеонов, да се въведе и полицейски час на прибиране, на хората, по домовете си. Мярката е за всички граждани, ако се чувстват такива и са отговорни за своите семейства, и заобикалящите ги. Всеки от нас си мисли, че ще бъде пощаден, Дай Боже, но ние ако сами не се щадим, никой не ще ни пощади !
  • 10
   Па
   Панаетюф Теню
   14 -3
   22:50, 18 мар 2020
   Станко, кмете, теле си ти, кат вол за си умреш.
   Кой ти даде тоа акъл, във време разделно и усилно, хамен-хамен военно, пу фейса да нъ управляваш. Иди гу гръмни тоя неграмотник. За тва ли та изберахме, дистанционно да на управляваш. Ни мой съ излага кът кифлъжия. Покъжи съ дъ тъ видиме пу телевизора или на плущадъ и ни кажи кот ша казваш. Оти хорта с мислят, чи тъ е страх от избирателите и короната и си съ наврял на кучето ут зат.
  • 11
   Ба
   Бабината унука
   10 0
   23:49, 18 мар 2020
   Ами старите хора имат един израз и не напразно са го казвали в такива случаи, като тази пандемия, "Кой където се намира, да си натиска "парцалите", че едно "нещо" колкото го разнасяш, повече вони. Поне докато се уталожат нещата. Не напразно се затварят и граници.
  • 12
   Пп
   пп
   11 -1
   00:14, 19 мар 2020
   Целият проблем идва именн от тия хора,които се завърнаха от някъде си от там тръгна заразата.Ето в началото Еди кой си отишъл на екскурзия в Италия,еди кой си се върнал от екскурзия в Испания,еди кой си отишъл да кара ски със семейството си в Австрия......Абе хора с какъв акъл отивате и поемати риск за живота си и този на вашите близки,като по това време беше ясно за положението там.Тук ситуацията е малко по различна,защото тези хора все пак са отишли там да работят,но това далеч не ги оправдава имайки в предвид сериозноста на положението,защото по ефекта на веригата един ще зарази 2-ма,2-ма ще заразаят 5-ма и така нататък.Неизбежно е!Бог да ни е на помощ!
   • Ке
    ке
    2 0
    12:00, 19 мар 2020
    Всеки който познава завърнали се от някъдеси хора които не спазват карантина да сезванят има си тел за тая работа
  • 13
   Ба
   баба куна
   14 0
   05:32, 19 мар 2020
   кой където се намира да си стои на задника Стига са щъкали напред и назад
  • 14
   Ан
   анонимен
   12 -2
   05:38, 19 мар 2020
   няма ли да спрат да обикалят навсякъде Като са тръгнали по чужбината да са мислили Няма да се разхождат насам натам и да страдаме ние които не смеем да излезем от къщи
  • 15
   Ив
   иванова
   12 0
   05:43, 19 мар 2020
   като се върнаха кой ще ги пази под карантина Те са свикнали да не стоят на едно място Няма да ни заразяват
  • 16
   Ан
   анонимен
   6 -7
   05:50, 19 мар 2020
   стига сте се дръгнали по мургавите Те ваште се изтрепаха да ходят на почивки по чужбината а реват че нямали пари
   • Фж
    фжиката
    4 0
    10:15, 19 мар 2020
    Като никой не мисли за нас вие хора се спрете да ходите насвм натам призовават стойте си в къщи авсичко работи магазини тип мол трябва незабавно да се затворят бе хора
  • 17
   Йк
   йк
   4 -1
   10:20, 19 мар 2020
   Говорим за Италия че било много лошо и само това по медиите а нищо не правим какво чакаме тук деже спират тестовете само който има пари ще си го позволи
  • 18
   Ле
   леля койна
   1 0
   14:08, 19 мар 2020
   изпъдихте ни децата сега много говорите

  Още новини

  Хороскоп за 21.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
  21 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
  21 окт 2020
  Последни новини