От х:

Днес в x:

19 °C

Да хванеш „последния влак” до летище София

  Хасковлии, които се прибират от държави, поставени в списъка от българските здравни власти като рискови, ще са в задължителна карантина от 14 дни. Това важи и за цялата страна.

  "Община Хасково предприема превантивни мерки спрямо всички наши съграждани, които се връщат от чужбина и подлежат на карантинен период", съобщи кметът Станислав Дечев в свое обръщение, което качи и в официалната си Фейсбук страница. В него се напомня, че карантинните трябва да останат на адреса, който са посочили в анкетните карти, попълнени още в самолета или при влизане в страната ни през граничните пунктове. В списъка на рисковите пътници са всички, които идват от: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка,  Италия,  Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия,  Швейцария и Испания.

  В 0 часа тази нощ българската държава затвори въздушната си граница за полетите от Италия и Испания.

  Снощи на летище София с последния разрешен полет е кацнал  самолет от Валенсия. В него са пътували около 150 българи, които се връщат по домовете си, основно заради тежката ситуация в Испания и Валенсиано. Сред тях има хасковлии и димитровградчани, които от години живеят и работят там. „В Испания положението буквално е военно. От миналия петък сме в социална изолация и всеки ден мерките все повече се затягат. По улиците има патрули с оръжие, които стриктно следят да не се нарушават разпоредбите на властите. Ако преди няколко дни все още имаше отворени магазини и кафенета, то през последните нямаше откъде едно кафе да си купиш. Дори някои от клиниките с лични лекари затвориха. Само хранителните магазини и аптеките работят, и определените от властта болници. Както гледахме по новините, че в България витрините се изпразват, така е и във Валенсия. В Гандия, където има много Българи, разказаха, че също хората се запасяват. Влизаш с пълно портмоне и така и си излизаш.”, разказаха завърналите се снощи нашенци. Те дават информация и, че испанските власти следят много строго фирмите. „Ако някой обект или фирма няма право да работи при обявените мерки, но го прави, глобата стига до 600 хил. евро.”

  Разказват и за мерките по летищата.”Летището във Валенсия изглежда все едно, че там е паднала бомба. Всичко е под строг контрол. В София –е същото. Проверката беше много стриктна и продължи около три часа до най-малкия детайл. На нашето летище не е разрешено снимането.”

  Завърналите се са наясно, че в следващите две седмици ще са под „домашен арест”, но не роптаят, дори някои доброволно са решили да изкарат повече дни-поне 20 в карантина. Благодарни са, че са вече  у дома и са категорични, че всеки трябва да е много съвестен заради себе си и най-вече заради любимите си хора, въпреки, че признават, че изолацията, особено ако си сам, доста тежи.” Върнах се, защото така или иначе в Испания съм с вързани ръце, а в България имам възрастни родители, за които трябва да се погрижа при нужда, ако нещо им се случи. Сега съм изолиран от тях и останалите си близки, не съм виждал никого, но ако всичко е наред, скоро ще мога да ги видя на живо.

  Билетът ми за България беше купен още миналата седмица и през цялото време бях в голямо напрежение, че Испания може да затвори за полети или пък България да затвори границата си за пътуващите от Испания, и да не успея да се прибера. Когато чух, че това ще се случи на датата, на която беше и моят билет, ми причерня. Но в следващия момент си отдъхнах, давайки си сметка, че всъщност полетът ми е последният, който ще бъде допуснат в София от Валенсия. Ще хвана последния влак, както гласи поговорката.”, разказва завърнал се снощи хасковлия, който вече е в домашна карантина. Наясно е, че при нарушаване на карантината го грози до 5 години затвор и до 50 хил.лв. глоба.

  Колко са точно под домашна карантина в Хасково в тои момент,  от РЗИ не дават информация.

  А към такива, като него кметът се обръща: Разчитаме на гражданското ви съзнание да бъдете коректни и да спазвате препоръките на здравните власти.

  Станислав Дечев подканва хасковлии и да подават сигнали  за завърнали се от чужбина наши съграждани, които не са се самоизолирали доброволно или не спазват наложената им карантина. „Съзнавам неудобството, което им създаваме, но това е най-сигурната мярка за прекъсване на разпространението на коронавируса.”, казва градоначалникът на Хасково и призовава за толерантност.” Моля ви, не се е настройвате срещу вашите съседи, които се прибират от чужбина. Мерките са превантивни и неизбежни в условията на пандемия!”

  Домоуправителите на жилищните блокове да организират дезинфекция на общите части, входни врати, врати на мазета и тавански помещения, асансьори, перила и всички предмети, до които се докосват хората, казва в призива си още Станислав Дечев.

  Към хората от селата той се обръща с молба да пътуват към града само, ако е крайно наложително. Ако имат нужда от помощ да  потърсят кмета или наместника на населеното място.

  Кметът разпространява и новата наложена мярка в кризисната ситуация, с която не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (32)

  • 1
   До
   дом оправител
   23 -8
   19:43, 18 мар 2020
   А дезинфиктанти откъде ? Общината не само да съветва а да мине и раздаде!
   • Въ
    Във Варна
    16 -8
    21:00, 18 мар 2020
    ги раздава общината!Ама с Каунландия община няма!
   • Се
    Селски
    36 -12
    21:57, 18 мар 2020
    Нали в чужбина е най най защо като видяха зор и се връщат в гадната България да сеят зарази, стойте си там боклуц-и.
   • Пи
    Писна ми от кауни
    13 -15
    22:12, 18 мар 2020
    в коя друга държава раздават бе кауни. Вие ще поискате и в хола да дойдат да ви измият. Гладна паплач недъгава.
   • De
    Defense Protection Act USA
    5 -3
    23:03, 18 мар 2020
    При нас Бай Дончо
    активира Закона който му дава правото да Национализира без да плаща фирми и заводи които могат да произвеждат неща за Националната сигурност - маски , респиратори , хляб , храни и т.н
   • До
    До Писна ми от Кауни
    6 -5
    23:07, 18 мар 2020
    Бай Дончо дава на ръка на 100 милиона Американци - мъже , жени , деца по 1000 долара на ръка .....
    Колко бутилки дезинфектант могат да си купят Американците с тия пари каунь прост ?
  • 2
   2020 = 2- Б , 0 - заптие , 2 - Б , 0 - тоалетна... Виж коментара
  • 3
   Пр
   Принцесата от Монако
   27 -9
   19:59, 18 мар 2020
   Както обикновено простотията е голяма!Общината да ви раздаде дезинфектанти ?!?Ами ще си купите!
   • До
    домоуправител
    18 -13
    20:03, 18 мар 2020
    от къде ма, принцесо, да си купим. като никъде няма, а ако има са на бомбастични цени. кмета да ни усигури на нормални цени ние ще си платим. все пак всичко е за нас.
   • 1 литър спирт + 1.5 чаени чаши вода + 1 чаена лъжичка желатин = 1.3 кг желиран дезинфектант за ръце
    ....
    можеш да му сложиш и 1 ампула ментова есенция или 4, 5 капки одеколон парфюм
    ...
  • 4
   Аз
   аз по темата
   26 -3
   20:42, 18 мар 2020
   Хората които са в карантина никой не ги знае кои са. Не ви ли се струва че е редно да им сложите по един лист на вратата за да знаят комшиите че тези хора са в карантина.Какво е това криворазбрано чувство на РЗИ да не казва кои хора са под карантина.Пък обявили глоба ако не спазват карантината.Пък как ще разберат дали се спазва карантината?Ако сожите по една табела на вратата комшиите ще ви се обадят ако карантината не се спазва.Ама гръмки думи пред камерите и никаква истинска организация.Излеза един човек във военна униформа и всяка сутрин съобщава неща от телевизора, които държавата можеше да съобщава на всеки който се интересува директно на телефона.Има интернет сайтове които следят разпространението на вируса, грамотна нация сме.Ако искаш да кажеш нещо повече тогава се показвай по телевизията.Да излизаш само за да направиш реклама на новото облекло което сме щели да произвеждаме е меко казано ....Изобщо ако така ще се борим с коронавируса жална ни майка.искам да питам още : Някой в Хасково направи ли проба да се тества за коронавирус.Предлагам журналистката да пробва.Да каже че е много болна и да иде да видим какво ще направят.Мога да се хвана на бас какво ще се случи понеже сме много организирани и всяка сутрин го повтаряме по телевизията!
   • Ти
    ти си пълен фъш
    7 -21
    22:22, 18 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Щи
    Щиндлер
    4 -9
    07:28, 19 мар 2020
    А жълта звезда на ревера да носят ли след карантин... Виж коментара
  • 5
   Ка
   Картунчо
   15 -3
   20:48, 18 мар 2020
   За да направиш някакъв финансов разход ...трябва решение на общо събрание на собственицит /има забрана за събиране на хора на закрито и открито/....трябва да се пръска през определено време /на работа съм от 07:00 до 18:00/ ...трябва спирт/в аптеките няма/...хайде сега ми обясни господин кмете - ка да стане
   • Др
    друго извинение си измисли
    5 -7
    22:23, 18 мар 2020
    да ти имам дерта мързел е твоята диагноза не коронавирус
  • 6
   ..
   ....
   22 -2
   21:38, 18 мар 2020
   А мургавите кой ще ги следи къде ходят??
  • 7
   Ха
   Ханко
   12 -2
   22:00, 18 мар 2020
   Баба ми е на 84 години и жевее на село. Днеска не миряса, докато дъщерята не отиде при нея специално да и направи профил във фейсбук. Старата искала да следи изявленията и напътсвията на кмета.
   • Въ
    въпросче
    7 -1
    22:23, 18 мар 2020
    много си забавен. да не си играл в театър сълза и смях.
  • 8
   Ъ
   Ъ
   26 -1
   22:14, 18 мар 2020
   Разбирам желанието на сънародниците ни да се върнат в страната, обаче нали точно тези миграционни процеси доведоха до тези нива на зараза. В този момент миграцията на хора не е препоръчителна. Трябваше да си останат в страните, в които се намират. Така нямаше да разпространяват зараза и щяха да получат адекватни медицински мерки.
   • За
    За да
    7 -1
    23:34, 18 мар 2020
    се случи това - отдавна трябваше да премахнат двойното гражданство!
  • 9
   Ор
   Орфееви нощи
   14 0
   22:18, 18 мар 2020
   Мургавите да не се събират в апартаментите си в някои блокове, пък и където и да било в махалите, и да не си правят "джумбарета", от които ще страдаме всички. Подкрепям и предложението на В. Симеонов, да се въведе и полицейски час на прибиране, на хората, по домовете си. Мярката е за всички граждани, ако се чувстват такива и са отговорни за своите семейства, и заобикалящите ги. Всеки от нас си мисли, че ще бъде пощаден, Дай Боже, но ние ако сами не се щадим, никой не ще ни пощади !
  • 10
   Па
   Панаетюф Теню
   14 -3
   22:50, 18 мар 2020
   Станко, кмете, теле си ти, кат вол за си умреш.
   Кой ти даде тоа акъл, във време разделно и усилно, хамен-хамен военно, пу фейса да нъ управляваш. Иди гу гръмни тоя неграмотник. За тва ли та изберахме, дистанционно да на управляваш. Ни мой съ излага кът кифлъжия. Покъжи съ дъ тъ видиме пу телевизора или на плущадъ и ни кажи кот ша казваш. Оти хорта с мислят, чи тъ е страх от избирателите и короната и си съ наврял на кучето ут зат.
  • 11
   Ба
   Бабината унука
   10 0
   23:49, 18 мар 2020
   Ами старите хора имат един израз и не напразно са го казвали в такива случаи, като тази пандемия, "Кой където се намира, да си натиска "парцалите", че едно "нещо" колкото го разнасяш, повече вони. Поне докато се уталожат нещата. Не напразно се затварят и граници.
  • 12
   Пп
   пп
   11 -1
   00:14, 19 мар 2020
   Целият проблем идва именн от тия хора,които се завърнаха от някъде си от там тръгна заразата.Ето в началото Еди кой си отишъл на екскурзия в Италия,еди кой си се върнал от екскурзия в Испания,еди кой си отишъл да кара ски със семейството си в Австрия......Абе хора с какъв акъл отивате и поемати риск за живота си и този на вашите близки,като по това време беше ясно за положението там.Тук ситуацията е малко по различна,защото тези хора все пак са отишли там да работят,но това далеч не ги оправдава имайки в предвид сериозноста на положението,защото по ефекта на веригата един ще зарази 2-ма,2-ма ще заразаят 5-ма и така нататък.Неизбежно е!Бог да ни е на помощ!
   • Ке
    ке
    2 0
    12:00, 19 мар 2020
    Всеки който познава завърнали се от някъдеси хора които не спазват карантина да сезванят има си тел за тая работа
  • 13
   Ба
   баба куна
   14 0
   05:32, 19 мар 2020
   кой където се намира да си стои на задника Стига са щъкали напред и назад
  • 14
   Ан
   анонимен
   12 -2
   05:38, 19 мар 2020
   няма ли да спрат да обикалят навсякъде Като са тръгнали по чужбината да са мислили Няма да се разхождат насам натам и да страдаме ние които не смеем да излезем от къщи
  • 15
   Ив
   иванова
   12 0
   05:43, 19 мар 2020
   като се върнаха кой ще ги пази под карантина Те са свикнали да не стоят на едно място Няма да ни заразяват
  • 16
   Ан
   анонимен
   6 -7
   05:50, 19 мар 2020
   стига сте се дръгнали по мургавите Те ваште се изтрепаха да ходят на почивки по чужбината а реват че нямали пари
   • Фж
    фжиката
    4 0
    10:15, 19 мар 2020
    Като никой не мисли за нас вие хора се спрете да ходите насвм натам призовават стойте си в къщи авсичко работи магазини тип мол трябва незабавно да се затворят бе хора
  • 17
   Йк
   йк
   4 -1
   10:20, 19 мар 2020
   Говорим за Италия че било много лошо и само това по медиите а нищо не правим какво чакаме тук деже спират тестовете само който има пари ще си го позволи
  • 18
   Ле
   леля койна
   1 0
   14:08, 19 мар 2020
   изпъдихте ни децата сега много говорите

  Хороскоп за 29.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  29 мар 2020
  Последни новини