От х:

Днес в x:

14 °C

Минимален е рискът за предаване на Ковид-19 от заразена бременна майка на плода

Минимален е риска или никакъв е рискът от предаване на вируса Ковид-19 от боледуваща бременна майка към плода, уточни началникът на Катедра” Инфекции” във ВМА полк. доц. Георги Попов в отговор на въпрос за риска от това по време на сутрешния брифинг на Националния кризисен щаб. „По време на бременността, бременните претърпяват характерни физиологични  и имунологични проблеми, което ги прави по-чувствителни на вируси.

И по принцип те са податливи на заразяване. В литературата обаче няма описани категорични доказателства, за преминаване на вируса в амниотичната течност. Но по време на самото раждането теоретично има такава възможност.”, обясни доц.Попов. Затова той препоръча при заразена майка, раждането да е с Цезарово сечение.

Към тази сутрин в България остават  81 доказаните  случая на Ковид-19, чакат се  резултатите от 200 проби днес. 200 хил. са вече със заразата в света, 7980 са новите доказани за миналото денонощие.

 В Италия  болните са 31 500,  11 хиляди са вече в Испания заразените, 9 300 са болните в Германия. Новите случаи в Южна Корея са 93 за изминалото денонощие, а в Китай новите случаи са само 13. 6500 са общо болните вече в САЩ. Турция съобщава за новозаразени през последното денонощие  51 души, болните там са вече 198. В Гърция имат 400 заразени, а в Румъния-217, сочат последните данни.

По време на брифинга началникът на Националния кризисен щаб ген.проф. Венцислав Мутафчийски показа новите защитни костюми, които се шият вече в България. Те са издръжливи  леки са и са с дишаща мембрана.От снощи екипите на ВМА вече изпробват новата продукция. Облеклото е предназначено само за медицинските екипи. 8 хил. облекла на ден е капацитетът на фирмата, която ги произвежда. Облеклата имат 50 цикъла на пране. 

Пловдивският медицински университет има желание и   готовност да открие лаборатория за изследване на Ковид-19. Специалистите там ще минат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора. Лабораторията ще тръгне бързо в Пловдив, беше уточнено на брифинга. Същото е положението с разкриването на лаборатории в Плевен и Бургас.

Няма засега основания друг град, освен Банско, да бъде поставен под карантина, посочи ген. Мутафчийски.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини