От х:

Днес в x:

Минимален е рискът за предаване на Ковид-19 от заразена бременна майка на плода

Минимален е риска или никакъв е рискът от предаване на вируса Ковид-19 от боледуваща бременна майка към плода, уточни началникът на Катедра” Инфекции” във ВМА полк. доц. Георги Попов в отговор на въпрос за риска от това по време на сутрешния брифинг на Националния кризисен щаб. „По време на бременността, бременните претърпяват характерни физиологични  и имунологични проблеми, което ги прави по-чувствителни на вируси.

И по принцип те са податливи на заразяване. В литературата обаче няма описани категорични доказателства, за преминаване на вируса в амниотичната течност. Но по време на самото раждането теоретично има такава възможност.”, обясни доц.Попов. Затова той препоръча при заразена майка, раждането да е с Цезарово сечение.

Към тази сутрин в България остават  81 доказаните  случая на Ковид-19, чакат се  резултатите от 200 проби днес. 200 хил. са вече със заразата в света, 7980 са новите доказани за миналото денонощие.

 В Италия  болните са 31 500,  11 хиляди са вече в Испания заразените, 9 300 са болните в Германия. Новите случаи в Южна Корея са 93 за изминалото денонощие, а в Китай новите случаи са само 13. 6500 са общо болните вече в САЩ. Турция съобщава за новозаразени през последното денонощие  51 души, болните там са вече 198. В Гърция имат 400 заразени, а в Румъния-217, сочат последните данни.

По време на брифинга началникът на Националния кризисен щаб ген.проф. Венцислав Мутафчийски показа новите защитни костюми, които се шият вече в България. Те са издръжливи  леки са и са с дишаща мембрана.От снощи екипите на ВМА вече изпробват новата продукция. Облеклото е предназначено само за медицинските екипи. 8 хил. облекла на ден е капацитетът на фирмата, която ги произвежда. Облеклата имат 50 цикъла на пране. 

Пловдивският медицински университет има желание и   готовност да открие лаборатория за изследване на Ковид-19. Специалистите там ще минат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора. Лабораторията ще тръгне бързо в Пловдив, беше уточнено на брифинга. Същото е положението с разкриването на лаборатории в Плевен и Бургас.

Няма засега основания друг град, освен Банско, да бъде поставен под карантина, посочи ген. Мутафчийски.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини