От х:

Днес в x:

Турция съдейства за прибирането на българи от Мароко

 Външният министър на България Екатерина Захариева ще предложи пълна  забрана за организираните пътувания, обяви тя на съвместния брифинг с министъра на транспорта Росен Желязков.

„Все още се наблюдава в тази напрегната ситуация много наши съграждани да пътуват и то не по спешен случай-заради здравето на близки хора или друга нетоложност, а за екскурзия.”Тя посочи, че над 200 български граждани са прибрани от различни дестинации в света със съдействат на посолствата ни.

Със съдействие на МВР и Министерството на транспорта се оказва съдействие и за преминаването на наши тирове по границите и в страната. Министър Захариева посочи, че ситуацията на границата между Унгария и Австрия е тежка днес. Около 30 километра е била опашката към 14 часа в Австрия, в нея има и български камиони, посочи тя.

Министър Захариева съобщи, че е получила уверение от колегата си в Унгария, че  около 21 часа тази вечер  ще бъде пропусната колоната на струпалите се там автомобили и автобуси. Те ще минат с кортеж през Унгария и Румъния, за да се приберат.

Има и група пътешественици от 29 души българи, които са блокирани в Мароко, тъй като там е затворена въздушната граница превантивно, макар там още ситуацията със  заразата да не е много напрегната.

Държи се непрекъсната връзка с представител на туроператорската фирма там, а посолството ни прави всичко възможно за прибирането им, отбеляза министър Захариева. Тя посочи, че има уверението на турския външен министър, че тези българи ще бъдат прибрани с с турски самолет, за който Мароко е дала възможност за  кацне тази вечер.

„Тези българи ще бъдат качени на втория самолет от Турция тази вечер.” Ако все пак Турция не прибере българските граждани, има готовност да бъде организиран транспорт с частна авиокомпания, с която министър Росен Желязков е разговарял. Разходът за това ще е от порядъка на 30-40 хил.евро.

В Мароко има още българи на свободно пътуване. 49 от тях са заявили желание да напуснат страната и да се приберат. „Ще се погрижим и за тях”, посочи министър Захариева.

Тя отбеляза, че досега Външно министерство е съдействало за прибирането на българи от Египет и Йордания. „Ще продължим да помагаме, но пътуването по повод туризъм трябва да бъде преустановено.”, каза тя.

България има ангажимент да осигури транзитен коридор за товарите към Турция, а от там и към Близкия Изток, посочи транспортният министър Росен Желязков.

Той информира, че утре предстои  извънреден съвет на министрите на транспорта под патронажа на хърватското председателство. Във видеоконферентна връзка  министрите ще обмислят как да се гарантира движението на стоките в рамките на ЕС безопасно.

Той припомните допълнителните  мерки за превозвачите на стоки у нас, обявени тази сутрин: при пристигане у нас на шофьорите от рисковите страни, когато те разтоварват стоката и после продължават, трябва да са в социална изолация през това време. Ако шофьорът разтовари и остава в страната за по-дълъг период, той ще е в карантина от 14 дни. При влизане на чужди превозвачи, то те трябва да напуснат в рамките на 12 часа.

„Сега не е време нито за туризъм, нито за пътешествия!”, апелира Росен Желязков.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    Аз
    1 0
    21:13, 17 мар 2020
    Пак някой друг да ни свърши работата.
    Първото нещо е да кажем колко ще струва. Еййй госпожо харчиш държавни пари за наши сънародници. Ще плащате колко струва без да коментирате цени. Иначе добре стоиш пред екрана да говориш заучени фрази, нямаш акъл и потенциал и връзки да прибереш сънародниците от Мароко. За фризьор имаш време. Пък за какво да се напрягаш Турция ще помогне за пореден път техен самолет се е уредил да кацне там хем ще е гратис за нас. Келепир от където да погледнеш.
Последни новини