От х:

Днес в x:

Нови мерки: На опашките на 2 метра, 67 са заразените в България

Изображение 1 от 2

    Кризисният щаб за Ковид-19 ще предложи нови мерки за ограничение на разпространението на заразата у нас, обяви на брифинга си тази сутрин шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

    Рано сутринта е обсъдено с премиера, че мерките се спазват от по-голямата част от населението, но трябва да има и мерки за събиране на хората и на открито пространство. Затова Щабът предлага да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират на открито пространство. В опашките трябва да се спазва разстояние един от друг от 2 метра, посочи на брифинга проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

    Той препорcча доставка на храни от кетъринг фирми, ,които могат да вакумират храната. В този вариант тя може да издържа до 3 месеца, вече е тествана технологията.

    За коридорите за движение на стоките и шофьорите на тирове, които пристигат от рискови дестинации у нас, също се предлагат мерки. Ако българин тираджия, който пристига в страната  и не предвижда пътуване-да влиза в  домашна карантина, при вариант, че  пристигнал шофьор на фирма заминава за път отново, се препоръчва на  фирмите да осигурят социалната му  изолация до заминаването в следващия курс и то, ако няма признаци на болест. При вариант, ако тирът и шофьорът са чужди и отпътуват до 12 часа, след разтоварване, фирмите, които контролират процеса, да осигурят социална изолация  до отпътуването му.

    67 са заразените в България вече, пет са новите доказани  случая, обяви на брифинга шефът на Националния щаб. Ген.проф. д-р Венцислав, но не даде подробности за новите случаи.

     Мутафчиски посочи, че трима от наблюдаваните за вируса, които обаче още не са доказани, са майка с две деца, едното от които е с температура 38,8 градуса. Те са в Инфекциозна болница в София, очакват се пробите им.

    Проследени са възможно всички връзки на израелските туристи, които са били в България в Банско на ски и в родината си са констатирани с вируса. "Зимните курорти са опасни, защото от студеното време се получава преохлаждане на носоглътката, а това е благоприятно за навлизане на заразата", посочи проф. Мутафчийски.

    В Италия за последните 24 часа над 3 хил. са новозаразените, 349 са починалите от заразата. В Испания новозаразени  са 2 хил.души, общо в страната с Ковид-19 са доказани близо 10 хиляди, 50 са починали. В Германия има нови 1359 заразени, във Франция новите случаи са 1200, 6600 е общият брой там.

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ми
      МИЛИЦИОНЕРИТЕ
      8 -5
      09:05, 17 мар 2020
      Не си вършат работата по реда. Щото са прости. Нве разредиха хората. Щото са прости
      • Ха
        Хаха
        14 -2
        10:32, 17 мар 2020
        Простия си ти! Ако хората имаха поне малко култура и самосъзнание, нещата щяха да бъдат наред. Такива като теб не заслужават нищо...
    • 2
      Кр
      кризисен щаб
      7 -1
      10:49, 17 мар 2020
      Всеки народ си заслужава управниците.
    • 3
      Да
      Дамян
      6 -2
      11:29, 17 мар 2020
      Каква е ползата,че се редим на опашки с 2 метра разстояние,като в един магазин срещу игралната зала на булевард " 3 март", мисля че се казва Мираж,или нещо подобно, продавачът е видимо болен, но работи без ръкавици и маска.
    • 4
      Пе
      Пенчо
      3 0
      13:03, 17 мар 2020
      Какво забелязах днес в един от хипермаркетите "Л...л".
      Клиентите сами се предупреждават да се стои далеч от тях.На касиерката не и пука.Маркира едно след друго,без да изчака предходния клиент да се махне.Дядката,набеден за охрана стои и гледа в една точка като теле с полусмъкната маска!
      Никакъв контрол колко хора има в магазина!
      Май само за проверките имитират някакъв ред!
    • 5
      Си
      Силвия
      3 0
      13:20, 17 мар 2020
      Няма да се ограничи заразата, ако не се затворят границите, това е! А полицията нищо не прави, изобщо всички имитират дейност, сякаш още не са разбрали, че ни чака същото като в Италия.
    • 6
      Пр
      Препърса
      3 0
      13:29, 17 мар 2020
      По лошо от Италия,полицаите като някакви мишки днес дебнат по пътищата и край Язакито,спекулата се вихри ,а никой не му пука,не искам да съм лош пророк,но Италия ряпа ще яде ,първи сме по смъртност ,първи сме по всичко лошо,ако ние като граждани не вземем нещата в свои ръце,държавата ще ни разкаже играта.
    • 7
      Го
      Голям Кеф
      1 -1
      14:49, 17 мар 2020
      Ще е ако Заптиетата изполягат болни.
      ...
      Няма да има кой да пази мускалите с гюл на Барба Ганьос и шайката му .
    Последни новини