От х:

Днес в x:

20 °C

И преди 93 години децата от Хасково в грипна ваканция, градът с извънредни мерки

  Ако някой си мисли, че грипната ваканция за децата е измислена, като превантивно средство за разпространението на заразните инфекции в съвремието, то вероятно ще му е любопитно да разбере, че това не е патент на съвремието. Такива в Хасково, а и в цяла България, са били обявявани и преди век.

  В хасковския вестник „Нова борба” на издателя Георги Шумков, който е в архива на отдел "Нова история на България" в РИМ –Хасково, историкът Милен Вълчев се е натъкнал на съобщение за  въвеждането на извънредни мерки заради върлуващата инфлуенца /грип/ отпреди 93 години.

  "В броя на вестника от 29 януари, 1927 г.  се съобщава, че са затворени салоните на кината за дезинфекция и са наложени извънредни мерки,  а учениците са били пуснати в грипна ваканция. В Хасково по това време е нямало смъртни случаи, но въпреки, че в статията е посочено, че болните намаляват, от нея става ясно, че в Бургас от тежката инфлуенца са починали 18 души.

  В брой на вестника от  31 януари  пък се съобщава, че учениците отново са се върнали на училище, но само тези в гимназиален и прогимназиален клас, малките до 4 клас са си останали  вкъщи. В пресата се публикуват и  признаците на инфлуенцата. Има съобщение и за това, че е  организиран курс за учителите как да различават симптомите на болестта. Всичко това  означава, че вероятно преди 93 години е имало бум на грип и хората са предприели също ограничителни мерки, както това се прави и днес при пламналата зараза.А степента на заболяването се е описвало например като „лошо гърло” ли „кашлящи”, разказва  Милен Вълчев.

  Със съвети как да се предпазват от различните болести и как а ги разпознават, на всеки десет дни във вестника са публикували и бюлетин на различните заболявания, който върлуват в Хасково. Така става ясно, че през тези години е имало доста разнообразие на заразните болести. „Хората са страдали от много и най- различни болести. В публикациите се посочва съответната болест, колко са заразените, колко от тях са се  излекували и за колко изходът е летален. И  преди близо сто години се е подавала информация за  тежка ситуацията, така, както се прави и при тази,  която преживяваме днес. Разликата е, че днес комуникациите са много напреднали и тя се съобщава по няколко пъти на ден.”, казва Вълчев.

  По повод разновидните заразни болести и каква бич са били те за хората и в стари времена, когато са били не добре изучени от лекарите, той дава и друг пример. „Попадал съм на протокол от 1925 година от заседание на Общинския съвет на Любимец. На него съветниците   обсъждат, че трябва да се назначи в града общински лекар, защото по това време, става ясно от протокола, от 10 хил. население на Любимец,  60 % са  туберколозните.”

  Именно заради тежките болести, от които е страдало българското население, след Октомврийската революция от 1917 година  руските лекари  мигранти, са били толкова радушно приети у нас.

  „Медицина започва да се изучава в България през 1918 година в СУ, дотогава всички български лекари са завършвали в чужбина, на-често в Русия, Германия,  Австро-Унгария и Италия.

  След Октомврийската революция у нас идват над 120 руски лекари, повечето от тях са специалисти по борба с маларията-силно разпространена в цяла България в този момент, както и с туберкулозата. Сред тях е и  д-р Успенски, който е бил лекар в с. Елена. Друг лекар, който работи в Хасковска област, е епидемиологът д-р  Георги Цукровски, който е бил в Свиленград.”

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Му
   Мутре с Прическа Пинг-Понг
   7 -6
   19:14, 16 мар 2020
   При нашето управление , Населението на Хасковска Област
   достигна до нивата от 1918-1920 година .
   Слава на Доган , Бойко, Аллах , ЕС одобрява мутренския халифат.
  • 2
   Ан
   Анонимен
   3 -1
   19:44, 16 мар 2020
   Статията е автентична. Бум от войните и много млади, един на 27 е починал от пневмония. Бог да ги прости...

   Може без публикация.

  Хороскоп за 29.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  29 мар 2020
  Последни новини