От х:

Днес в x:

19 °C

И преди 93 години децата от Хасково в грипна ваканция, градът с извънредни мерки

  Ако някой си мисли, че грипната ваканция за децата е измислена, като превантивно средство за разпространението на заразните инфекции в съвремието, то вероятно ще му е любопитно да разбере, че това не е патент на съвремието. Такива в Хасково, а и в цяла България, са били обявявани и преди век.

  В хасковския вестник „Нова борба” на издателя Георги Шумков, който е в архива на отдел "Нова история на България" в РИМ –Хасково, историкът Милен Вълчев се е натъкнал на съобщение за  въвеждането на извънредни мерки заради върлуващата инфлуенца /грип/ отпреди 93 години.

  "В броя на вестника от 29 януари, 1927 г.  се съобщава, че са затворени салоните на кината за дезинфекция и са наложени извънредни мерки,  а учениците са били пуснати в грипна ваканция. В Хасково по това време е нямало смъртни случаи, но въпреки, че в статията е посочено, че болните намаляват, от нея става ясно, че в Бургас от тежката инфлуенца са починали 18 души.

  В брой на вестника от  31 януари  пък се съобщава, че учениците отново са се върнали на училище, но само тези в гимназиален и прогимназиален клас, малките до 4 клас са си останали  вкъщи. В пресата се публикуват и  признаците на инфлуенцата. Има съобщение и за това, че е  организиран курс за учителите как да различават симптомите на болестта. Всичко това  означава, че вероятно преди 93 години е имало бум на грип и хората са предприели също ограничителни мерки, както това се прави и днес при пламналата зараза.А степента на заболяването се е описвало например като „лошо гърло” ли „кашлящи”, разказва  Милен Вълчев.

  Със съвети как да се предпазват от различните болести и как а ги разпознават, на всеки десет дни във вестника са публикували и бюлетин на различните заболявания, който върлуват в Хасково. Така става ясно, че през тези години е имало доста разнообразие на заразните болести. „Хората са страдали от много и най- различни болести. В публикациите се посочва съответната болест, колко са заразените, колко от тях са се  излекували и за колко изходът е летален. И  преди близо сто години се е подавала информация за  тежка ситуацията, така, както се прави и при тази,  която преживяваме днес. Разликата е, че днес комуникациите са много напреднали и тя се съобщава по няколко пъти на ден.”, казва Вълчев.

  По повод разновидните заразни болести и каква бич са били те за хората и в стари времена, когато са били не добре изучени от лекарите, той дава и друг пример. „Попадал съм на протокол от 1925 година от заседание на Общинския съвет на Любимец. На него съветниците   обсъждат, че трябва да се назначи в града общински лекар, защото по това време, става ясно от протокола, от 10 хил. население на Любимец,  60 % са  туберколозните.”

  Именно заради тежките болести, от които е страдало българското население, след Октомврийската революция от 1917 година  руските лекари  мигранти, са били толкова радушно приети у нас.

  „Медицина започва да се изучава в България през 1918 година в СУ, дотогава всички български лекари са завършвали в чужбина, на-често в Русия, Германия,  Австро-Унгария и Италия.

  След Октомврийската революция у нас идват над 120 руски лекари, повечето от тях са специалисти по борба с маларията-силно разпространена в цяла България в този момент, както и с туберкулозата. Сред тях е и  д-р Успенски, който е бил лекар в с. Елена. Друг лекар, който работи в Хасковска област, е епидемиологът д-р  Георги Цукровски, който е бил в Свиленград.”

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Му
   Мутре с Прическа Пинг-Понг
   7 -6
   19:14, 16 мар 2020
   При нашето управление , Населението на Хасковска Област
   достигна до нивата от 1918-1920 година .
   Слава на Доган , Бойко, Аллах , ЕС одобрява мутренския халифат.
  • 2
   Ан
   Анонимен
   3 -1
   19:44, 16 мар 2020
   Статията е автентична. Бум от войните и много млади, един на 27 е починал от пневмония. Бог да ги прости...

   Може без публикация.

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  19 сеп 2020
  Последни новини