От х:

Днес в x:

9 °C

Шефът на просветата в Хасково Христина Боева с обръщение за подкрепа към родителите

Шефът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева направи обръщение в социалните мрежи към родителите с молба за подкрепа в трудната ситуация на изолация на децата от училищната среда заради кризисните мерки, наложени във връзка с разпространението на коронавирус у нас, заради които бяха затворени училищата.

Ето какво каза тя:

Уважаеми родители,

В такава сложна ситуация, като днешната, нито системата, нито обществото, са били изправяни.

Уверявам Ви, че всички ние - Регионално управление на образованието - Хасково, учителите и директорите на училища полагаме максимални усилия да се справим по най-добрия начин.

Но, за да успеем разчитаме на Вашата подкрепа.

Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.

Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.

Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.

Уважаеми родители,

живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.

Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.

Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.

Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.

За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:

• Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;

• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;

• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;

• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;

Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:

• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.

• Насърчавайте детето да бъде активно.

• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.

• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ

• Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.

• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

Вярвам, че заедно ще успеем да се справим!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  Ро
  Родител
  40 -3
  23:23, 15 мар 2020
  Един и съща публикация на страниците на всички инспекторати и МОН. Не е обръщение на РИО Хасково. Четете преди да пишете.
 • 2
  Чи
  Чиновнически
  33 -7
  05:26, 16 мар 2020
  Приповдигнати лозунги. Единствената им цел е чиновническо катерене на стълбата. Къде отивате еййй.
 • 3
  Нн
  ннн
  29 -4
  08:27, 16 мар 2020
  виртуалното образование е като виртуалния секс. безопасно, но несполучливо
  • Уч
   Ученик от ПМГ
   2 -3
   12:11, 16 мар 2020
   Обзалагам се че няма да може да си настрои члена
 • 4
  Хм
  Хммм
  15 -9
  10:23, 16 мар 2020
  Преди дя правите призиви госпожо прегледайте си списъка с назначените учители. Колко от тях са подготвени да преподават онлайн,но когато директори и вие ги назначавате компетентността не е важна ръководите се от други принципи.А БНТ няма нищо отщо с учителите Ви така ,че вашият апел е излишен.Един съвет следващата учебна година се ръководете Вие и директорите колко подготвени кадри назначавате и един пенсионер с 30 и едиси колко години трудов стаж е дигитален .Не подценявам никого но за всичко си има време на тоя свят.Поздрави от колегия учители.
  • Ди
   Димитрова
   2 0
   13:45, 18 мар 2020
   Аз съм от тези с 30+ години стаж. Нямам проблеми с дистанционното обучение и дигитализацията. При добро желание всеки може да се научи и квалифицира допълнително. Учим се цял живот. Убедена съм, че всеки колега ще намери най-добрия и удобен за всички - за деца, родители и за себе си начин на комуникация в тази условия,така, че децата да завършат успешно учебната година.
 • 5
  От
  отец Малтус
  5 -18
  10:43, 16 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 6
  12
  12345
  13 -9
  10:52, 16 мар 2020
  Кво обучение кви пет лева сайта Ви не работи Вие ни призовавате да помагаме!!!!
  Хубава работа ама Българска!!!Пък и да тръгне ще ги научите толкова колкото да отбиете номера да върви заплатката да не Ви барат отпуската (лятната ваканция)!!!!
 • 7
  Ка
  калина
  19 -6
  10:58, 16 мар 2020
  Какво прави община Хасково, къде е скрит кмета? Къде е Областната, тя е държавата в момента. Никакви мерки в града, кой както може се спасява. Никаква организация няма. Вижте другите общини, вземете пример като не можете да измислите нищо.
 • 8
  Pi
  pipi
  11 -7
  11:50, 16 мар 2020
  Те учителите по време на учебен процес не преподават качествено всеки ден детето ми от занималня и час се прибира с куп домашни .Вие сте седнали да ми говорите за онлайн обучение .Я вземете и вие и учителите ви дето само чакате на карта пари от банкомат се засрамете и се скрийте поне не се показвайте на първи страници.И когато тръгнат атестации не манипулирайте,за да скриете неграмотността на 70 %от преподаващато съсловие.Разберете нужно е работеща образователна система не дремеща.Но тя приказката е ясна рибата мирише от главата.
 • 9
  Ян
  Яна
  5 -13
  12:11, 16 мар 2020
  Другите фирми в неплатен а учителите със заплатки... Виж коментара
 • 10
  Ши
  Шишко
  8 -6
  12:20, 16 мар 2020
  Нека и учителите които не преподават оинлайн да са в неплатен отпуск за да е честно спрямо другите отрасли
 • 11
  Ро
  Родител
  8 -1
  12:45, 16 мар 2020
  Хасково нет влезте да проверите какво онлайн обучение провеждат некадърните учители в Механото .Голям цирк ще наблюдавате.
  • Ва
   Валя
   7 -6
   13:42, 16 мар 2020
   Цирк не цирк ще си вземат заплатите Пак направиха така учителите да не са без пари
 • 12
  До
  До 12345 и хммм
  7 -2
  14:23, 16 мар 2020
  Стига сте писали глупости.Учителите ги накараха да преподават сексуално обучение,пожарна безопасност,закон за движение по пътищата,как да си мием ръцете,онлайн обучение и т.н.Те да не са вундеркини.Лекарите да не ги карат да преподават на пациентите математика.Учителите трябва да преподават каквото са учили.Те да не са ай ти специалисти.
  • 12
   12345
   3 -4
   16:05, 16 мар 2020
   Ама Вие сте луд(а) госпожо/господине!!!

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
30 ное 2020
Последни новини