От х:

Днес в x:

26 °C

Шефът на просветата в Хасково Христина Боева с обръщение за подкрепа към родителите

Шефът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева направи обръщение в социалните мрежи към родителите с молба за подкрепа в трудната ситуация на изолация на децата от училищната среда заради кризисните мерки, наложени във връзка с разпространението на коронавирус у нас, заради които бяха затворени училищата.

Ето какво каза тя:

Уважаеми родители,

В такава сложна ситуация, като днешната, нито системата, нито обществото, са били изправяни.

Уверявам Ви, че всички ние - Регионално управление на образованието - Хасково, учителите и директорите на училища полагаме максимални усилия да се справим по най-добрия начин.

Но, за да успеем разчитаме на Вашата подкрепа.

Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.

Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.

Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.

Уважаеми родители,

живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.

Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.

Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.

Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.

За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:

• Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;

• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;

• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;

• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;

Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:

• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.

• Насърчавайте детето да бъде активно.

• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.

• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ

• Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.

• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

Вярвам, че заедно ще успеем да се справим!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  Ро
  Родител
  39 -3
  23:23, 15 мар 2020
  Един и съща публикация на страниците на всички инспекторати и МОН. Не е обръщение на РИО Хасково. Четете преди да пишете.
 • 2
  Чи
  Чиновнически
  32 -7
  05:26, 16 мар 2020
  Приповдигнати лозунги. Единствената им цел е чиновническо катерене на стълбата. Къде отивате еййй.
 • 3
  Нн
  ннн
  29 -4
  08:27, 16 мар 2020
  виртуалното образование е като виртуалния секс. безопасно, но несполучливо
  • Уч
   Ученик от ПМГ
   2 -3
   12:11, 16 мар 2020
   Обзалагам се че няма да може да си настрои члена
 • 4
  Хм
  Хммм
  14 -9
  10:23, 16 мар 2020
  Преди дя правите призиви госпожо прегледайте си списъка с назначените учители. Колко от тях са подготвени да преподават онлайн,но когато директори и вие ги назначавате компетентността не е важна ръководите се от други принципи.А БНТ няма нищо отщо с учителите Ви така ,че вашият апел е излишен.Един съвет следващата учебна година се ръководете Вие и директорите колко подготвени кадри назначавате и един пенсионер с 30 и едиси колко години трудов стаж е дигитален .Не подценявам никого но за всичко си има време на тоя свят.Поздрави от колегия учители.
  • Ди
   Димитрова
   2 0
   13:45, 18 мар 2020
   Аз съм от тези с 30+ години стаж. Нямам проблеми с дистанционното обучение и дигитализацията. При добро желание всеки може да се научи и квалифицира допълнително. Учим се цял живот. Убедена съм, че всеки колега ще намери най-добрия и удобен за всички - за деца, родители и за себе си начин на комуникация в тази условия,така, че децата да завършат успешно учебната година.
 • 5
  От
  отец Малтус
  5 -18
  10:43, 16 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 6
  12
  12345
  13 -9
  10:52, 16 мар 2020
  Кво обучение кви пет лева сайта Ви не работи Вие ни призовавате да помагаме!!!!
  Хубава работа ама Българска!!!Пък и да тръгне ще ги научите толкова колкото да отбиете номера да върви заплатката да не Ви барат отпуската (лятната ваканция)!!!!
 • 7
  Ка
  калина
  19 -6
  10:58, 16 мар 2020
  Какво прави община Хасково, къде е скрит кмета? Къде е Областната, тя е държавата в момента. Никакви мерки в града, кой както може се спасява. Никаква организация няма. Вижте другите общини, вземете пример като не можете да измислите нищо.
 • 8
  Pi
  pipi
  10 -7
  11:50, 16 мар 2020
  Те учителите по време на учебен процес не преподават качествено всеки ден детето ми от занималня и час се прибира с куп домашни .Вие сте седнали да ми говорите за онлайн обучение .Я вземете и вие и учителите ви дето само чакате на карта пари от банкомат се засрамете и се скрийте поне не се показвайте на първи страници.И когато тръгнат атестации не манипулирайте,за да скриете неграмотността на 70 %от преподаващато съсловие.Разберете нужно е работеща образователна система не дремеща.Но тя приказката е ясна рибата мирише от главата.
 • 9
  Ян
  Яна
  5 -12
  12:11, 16 мар 2020
  Другите фирми в неплатен а учителите със заплатки... Виж коментара
 • 10
  Ши
  Шишко
  8 -6
  12:20, 16 мар 2020
  Нека и учителите които не преподават оинлайн да са в неплатен отпуск за да е честно спрямо другите отрасли
 • 11
  Ро
  Родител
  8 -1
  12:45, 16 мар 2020
  Хасково нет влезте да проверите какво онлайн обучение провеждат некадърните учители в Механото .Голям цирк ще наблюдавате.
  • Ва
   Валя
   7 -6
   13:42, 16 мар 2020
   Цирк не цирк ще си вземат заплатите Пак направиха така учителите да не са без пари
 • 12
  До
  До 12345 и хммм
  7 -2
  14:23, 16 мар 2020
  Стига сте писали глупости.Учителите ги накараха да преподават сексуално обучение,пожарна безопасност,закон за движение по пътищата,как да си мием ръцете,онлайн обучение и т.н.Те да не са вундеркини.Лекарите да не ги карат да преподават на пациентите математика.Учителите трябва да преподават каквото са учили.Те да не са ай ти специалисти.
  • 12
   12345
   3 -4
   16:05, 16 мар 2020
   Ама Вие сте луд(а) госпожо/господине!!!

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини