От х:

Днес в x:

29 °C

Работата на бизнеса остава непроменена от последната заповед на здравния министър

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов ще оглави  логистично-координационен център към Националния щаб за Ковид-19 по разпореждане на министър-председателят Бойко Борисов. Това беше съобщено на брифинг на министрите. Този център ще отговаря за поръчките, получаването и разпределението на защитните маски и костюми, препарати и техника.

„Звеното започва да работи още от утре сутринта в 8 часа.”, посочи комисар Николов.

По ОП „Развитие на човешките ресурси” ще бъдат отделени 20 млн.лв. Те ще бъдат разпределени за персонала на първа линия от здравната система, обяви социалният министър  Деница Сачева. По 1000 лв. те ще получават в допълнение към месечните си заплати. Част от средствата  ще отидат за подобряване на  работната среда, консумативите в болниците, за транспорт между болничните заведения и за транспорт за разнос на консумативи и храни по домовете на хората под карантина.

Допълнителни още 20 млн.лв. ще са  на разположение на общините за разширение на обхвата на патронажната грижа. В момента тя обхваща към 40 000 потребители в цялата страна. Ще бъдат обслужвани и семейства под карантина, допълни министър Сачева. Социалните работници в страната ще разнасят хранителни стоки и дезинфектанти към хора, които не могат сами да се обслужват.

На всички над 400 хил.работещи пенсионери пенсиите им от първи юни ще бъдат преизчислени служебно, така че те да не ходят до НОИ, посочи още Сачева.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че най-късно утре всички материали, които се купуават-маски, медицински облекла ще бъдат покрити от Европейския фонд за развитие за сметка на препрограмиране на някоя от оперативните програми.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви мерките на правителството за смекчаване на влиянието от кризата за свободната търговия. Те касаят най- засегнатите обекти-тези, които са затворени вече.

Българската банка за развитие ще осигури мерки за ликвидна подкрепа към тези бизнеси.

„Добрата новина е, че имаме резерви, но в тази ситуация те могат много бързо да бъдат изчерпани, затова трябва да се търси балансът”, посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че като краткосрочна мярка за едномесечен срок, тези фирми, които са застрашени от фалити заради наложените мерки и имат намерение да съкращават персонал, могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта. Държавата има готовност да поеме през осигурителната система 60% от възнаграждението на тези работници.

„Фирмите с доказана ликвидност заради мерките, да кандидатстват за финансиране от 60 % на техните служители за период от един месец, вместо да съкращават хора. Защото, ако тази криза скоро отмине, те ще стърсят същите тези хора, за да възобновят дейността си.”, посочи министър Горанов.

Той предупреди, че няма да се толерира бизнес, който в момента вижда в ситуацията възможност за бързо натрупване на пари. Към тези фирми ще бъде приложена силата на закона.

Мерките в транспортния сектор обяви министър Росен Желязков. „България е коридор между Европа, Азия и Близкия Изток и ще се гарантира свободното преминаване на стоки през нашите граници.”, посочи той и припомни, че група от транзитно преминаващи камиони ще бъдат ескортирана до напускането на наша територия. За тях ще има определени места за зареждане на гориво.

Транспортният министър посочи, че на границата на Словени, Хърватска и Сърбия, откъдето тръгва трафикът от Италия, няма вече блокирани  български камиони.

За въздушния транспорт: От 24 часа във вторник се забраняват полетите от Италия и Испания. Пътуващие от тези държави наши сънародници, които искат да се приберат, трябва да го направят в понеделник и вторник.

След този период има създадена организация с България еър за осигуряването на платени чартърни полети от тези две държави, ако още има желаещи българи да се прибират от там, поясни министърът на транспорта.

"Намерението ни е да не оставим наши сънародници, ако искат да се приберат, още повече, че пътуването по сухопътните граници все повече се ограничава.”, посочи той и обясни, че всеки полет ще бъде предварително сепаариран. „Предварително ще има информация за пътниците, които идват от рисковите държави. При кацане на летище Софиия те ще бъдат отделяни и преглеждани от РЗИ.

За вътрешния транспорт в страната също ще има допълнителни мерки. 

В БДЖ не се планира редуциране на влаковете, макар пътуващите  да са силно намалели като бройка, понеже този вид транспорт дава възможност за пътуване на отстояние на пътниците, обясни Росен Желязков.

За автобусите ще се обсъжда през таи седмица с презвозвачите и кметове и ще се прецени съкращаване на  транспортната схема. Ще бъдат редуцирани автобусни линии там, където не се налага да има такива или се дублират с жп транспорта.

Мерките в правосъдието: само делата по наказателните производства ще се гледат.

Правосъдният министър ще иска прекратяване на всички процедури по публична продажба. Ограничават се нотариалните заверки, освен спешните. Ще има по един нотариус за район.

Всички посещения се забраняват в затворите.

Министърът на икономиката Емил Караниколов информира за срещата си с представителите на големите хранителни вериги. Натискът от последните два дни е спаднал днес, споделили те. „В складовете и магазините им са налични всички, необходими стоки.”, обяви министърът. Той информира, че от този сектор са дали заявка за готовност да помогнат, като наемат работници от компании, които в момента изпитват трудности, защото са затворени заради мерките. Хората ще бъдат ангажирани  чрез граждански договори до отминаване на кризата и нормализиране на обстановката.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи:”Пренастройват се всички системи на държавата. Колко дълго ще е това зависи от динамиката на ситуацията. Животът трябва да продължи. Призовавам за спазване на указанията.”

По повод мерките, предложени от ген. Мутафчийски за затваряне на всички обекти без бензиностанции, банки, хранителни магазини и аптеки, Дончев уточни, че заповедта на здравния министър към днешна дата не е променена и остава действаща.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
  Дд
  ДД
  10 -1
  17:35, 15 мар 2020
  Значи можело!Въпреки,че сумите са малки виждаме как могат да се дават пари за пряко подпомагане на работещите.И доколкото разбирам по 1000лв на калпак на месец.
  Ето така трябваше да се случи със сестрите,пенсионерите и т.н. Така се вливат директно пари в гражданите т.е. покупателната способност нараства т.е. малкият бизнес започва да работи.
  Надявам се да се отпуснат ояе доста пари по тази схема,защото тези 40млн. са твърде малко.
 • 2
  Хо
  Ходжата на Гроб/ДПС
  14 -12
  17:54, 15 мар 2020
  Страх ни е че Народа ще излезе по улиците и мускалите с гюл на Барба Ганьос ще станат зян.
  • Бе
   бей бостан
   8 -5
   18:29, 15 мар 2020
   Га те хване коронката и кашона с тоалетните ролки и касите с олио няма да ти помогнат и върви и излизай най-много да стигнеш то гробището дюбюдюс .
 • 3
  Хо
  Ходжата на Гроб/Дпс
  16 -5
  18:23, 15 мар 2020
  Ало Комунистите от Хасково Нет - махнете от първа страница снимката на Кмета - един член на Партия ГЕРБ , не може да изглежда като нааакан
  • Жа
   жабкккк
   10 -10
   18:32, 15 мар 2020
   Сега видяхте ли колко струва правителството на България това е пандемия но всичко ще работи юрош по магазините народе за един месец държавата ще фалира
  • До
   До. Жабкк
   8 -9
   20:27, 15 мар 2020
   Видяхме го! Справя се перфектно с тази сложна ситуация! Само незнам,ако бяхте вие комунистите на власт какво щвше да бъде... пази Боже тогава.
  • *
   *
   9 0
   20:50, 15 мар 2020
   Комунистите не са излизали от властта от 2001 г. до сега.
 • 4
  Fi
  Fiki
  4 -4
  18:28, 15 мар 2020
  Ще спрете ли Белене и незнам какъв си поток (при всички случаи е руски) и с парите да подпомогнете нуждаещите се в момента?
 • 5
  On
  One Euro Man
  21 -3
  18:45, 15 мар 2020
  Извинявам се, че пиша тук, но не намирам подходяща статия.
  Искам да знам къде в този труден и напрегнат за нацията ни и държавата ни момент е нашият кмет
  Станислав Насков Дечев. Правителството работи нон стоп, правят се пресконференции, брифинги, вземат се жизнено важни решения, обстановката е динамична и проблематиката ескалира ежечасно. Къде е кмета, с какво по-важно е зает той в момента.
  Питам и изисквам отговори незабавно, защото съм гласоподавател и изряден данъкоплатец, т. е.
  негов работодател.
  • Ха
   Ханко
   8 -2
   20:58, 15 мар 2020
   Ти от едно недоразумение какво очакваш?
   От едно обратното на острото какво очакваш?
   Този индивид се е взел много на сериозно и си мисли, че като е кмет е всичко.
   Хвала за такъв кмет.
   Ако Станко има минимално достойнство и доблест, ще излезе и публично ще обяви неспособността си. Ама няма.
   Май е по-добре, че не се показва, за да не лъснат липсите му.
  • Ви
   видимите резултати
   0 0
   14:03, 16 мар 2020
   Кметът ви не може да каже две последователни смислени изречения.
   Областната е на същото интелектуално равнище.
 • 6
  Dd
  Ddd
  10 -5
  19:55, 15 мар 2020
  Правилно е, че не трябва да се делят магазините на хранителни и нехранителни. От всякъде може да го хванеш, даже по - вероятно е в аптеката. Въпросът е да се допущат на 10 кв.м.по един клиент и да има дисциплина и хигиена. Иначе човек едни гащи, чорапи и пирон не може да си купи.....
 • 7
  Дд
  Дд
  4 -9
  19:57, 15 мар 2020
  Който се плаши и стресира от магазини, да си седи... Виж коментара
 • 8
  Ба
  бат Христото
  5 -3
  20:13, 15 мар 2020
  Пироните ще трябват за ковчезите! Греяня ракия и винце за вътрешна дезинфекция и много чесан за да държим останалите на разстояние. Маските са за домашните ни любимци а и те прихващат от бацила, но не могат да пийнат ракийца!
 • 9
  Ro
  Roko
  14 -2
  20:15, 15 мар 2020
  Извънредно положение по български.Почти всичко работи.Това е като забраната за цигарите,забрана има,ама никой не я спазва.
 • 10
  Бо
  Борис Прешелков
  9 0
  20:34, 15 мар 2020
  Днес ще напиша малко за плановете.
  Дори за евакуация от сграда се иска план. Къде са изходите, по кой път да тръгнеш към тях, какви мерки трябва да предприеме персонала, кои системи в сградата да се включат и кои - да се изключат.
  А правителството няма план за справяне с COVID-19. Или има, но си мисли, че хората не са достойни да го знаят и смята да ги изнася и спасява насила. Колкото успее - толкова (все пак си знае силите, наясно е, че не е способно да изнесе всички), останалите огин да ги гори!
  В България, до 2018 г. действаше Национална програма за защита при бедствия. В нея, точка 1.9, беше разписано "биологично заразяване". Анализ, мерки. Накрая изводи. Кратко, защото както е записано, "зависи от конкретните обстоятелства" и са дадени само общите, задължителни мерки. Няма да ги изброявам, който се интересува, ще я намери в нета. Но там има: "поддържане на запаси от дезифектанти, лични предпазни средства, ежегодни одити и обучения...". Включени са задължения на министерства, на институции, финансови параметри... Превенция, с една дума. Погрижили са се хората, когато имаше такива специалисти.
  Няма да отварям дума как в началото се правеха национални планове за защита при бедствия по тази програма и към края придобиха вид на счетоводна таблица: необходими разходи и нищо друго.
  От 2018 г. до 2030 г. действа Национална стратегия за намаляване риска от бедствия. Там отсъства биологичния риск. Няма го, изхвърлен е, това не е заплаха, не е бедствие!
  Дотук добре, казал падащия, като подминал петия етаж. Хайде, случва се, по-важно беше Гражданска защита да бъде унищожена, за да не "ядат от държавната хранилка тези гадове, без нищо да правят".
  Настъпи непредвидената ситуация и, въпреки че биологичният риск не е бедствие, заради него беше обявено извънредно положение. Е, сега вече има нужда от план. Още повече, че за обявяване на извънредно положение има едно задължително условие: да се спомене кои точно права на гражданите ще бъдат ограничени. Задължително, иначе не е законно по международните договори, подписани от България! Как да знаеш кои права ще ограничиш и да го обявиш с извънредното положение, ако нямаш план? Ако не си се снабдил предварително с дезинфектанти и предпазни средства, но се налага да намериш? Как ще знаеш колко екипа ти трябват за справяне със ситуацията, какво ще правят тези екипи, какви елементарни мерки да вземеш да предпазиш най-малкото тях, за да не се превърнат от помагащи в преносители?
  Ами ето така - обявяваш го и готово! Голяма работа някакви си международни договори! Давай тук да вкараме тежката артилерия, да избием вирусите с нея, пък после ще съставим план кое как е било...
  Точно на това приличат действията. Защото, както всички знаете, план няма. Няма Национален пандемичен план, като в Германия, няма я Одлуката за мерки на Македония, няма пакета от закони на Чехия. Няма нищо. Има промени - оня ден заповед, в края на деня изменение, вчера заплахи как българите не разбират сами опасността... План, мерки, действия, съгласуваност? Не!
  Това не е превенция! Това е работа "на парче". Тичане след вятъра - "има нови десет заразени в близките две седмици, променяме вчерашния еднодневен режим"...
  Това е всичко друго, но не и целенасочено ограничаване на COVID-19!
 • 11
  Ив
  Иван
  13 -1
  21:00, 15 мар 2020
  След забраната от правителството ходих в Хасково в Кауфланд и Лидъл и за мое учудване видях че са пълни с хора. А иначе ни ограничават да се събираме. Не трябва ли да пущат по по малко народ? Няма ли охрана или полиция? Да контролира да влизат по малко хора. 1 болен да има и да се изкашля при толкова много посетители и цяло Хасково ще пламне. Моля властите да се вземат в ръце!
 • 12
  Из
  ИЗВЕСТЕН
  0 0
  11:22, 16 мар 2020
  Има слухове, че в хасково има болни от корона вирус, дали може медията да провери това, има заразени в хасковското инфекциозно отделение, но криели, това са слухове, но във всеки слух има и истина?

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини