От х:

Днес в x:

2 °C

Работата на бизнеса остава непроменена от последната заповед на здравния министър

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов ще оглави  логистично-координационен център към Националния щаб за Ковид-19 по разпореждане на министър-председателят Бойко Борисов. Това беше съобщено на брифинг на министрите. Този център ще отговаря за поръчките, получаването и разпределението на защитните маски и костюми, препарати и техника.

„Звеното започва да работи още от утре сутринта в 8 часа.”, посочи комисар Николов.

По ОП „Развитие на човешките ресурси” ще бъдат отделени 20 млн.лв. Те ще бъдат разпределени за персонала на първа линия от здравната система, обяви социалният министър  Деница Сачева. По 1000 лв. те ще получават в допълнение към месечните си заплати. Част от средствата  ще отидат за подобряване на  работната среда, консумативите в болниците, за транспорт между болничните заведения и за транспорт за разнос на консумативи и храни по домовете на хората под карантина.

Допълнителни още 20 млн.лв. ще са  на разположение на общините за разширение на обхвата на патронажната грижа. В момента тя обхваща към 40 000 потребители в цялата страна. Ще бъдат обслужвани и семейства под карантина, допълни министър Сачева. Социалните работници в страната ще разнасят хранителни стоки и дезинфектанти към хора, които не могат сами да се обслужват.

На всички над 400 хил.работещи пенсионери пенсиите им от първи юни ще бъдат преизчислени служебно, така че те да не ходят до НОИ, посочи още Сачева.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че най-късно утре всички материали, които се купуават-маски, медицински облекла ще бъдат покрити от Европейския фонд за развитие за сметка на препрограмиране на някоя от оперативните програми.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви мерките на правителството за смекчаване на влиянието от кризата за свободната търговия. Те касаят най- засегнатите обекти-тези, които са затворени вече.

Българската банка за развитие ще осигури мерки за ликвидна подкрепа към тези бизнеси.

„Добрата новина е, че имаме резерви, но в тази ситуация те могат много бързо да бъдат изчерпани, затова трябва да се търси балансът”, посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че като краткосрочна мярка за едномесечен срок, тези фирми, които са застрашени от фалити заради наложените мерки и имат намерение да съкращават персонал, могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта. Държавата има готовност да поеме през осигурителната система 60% от възнаграждението на тези работници.

„Фирмите с доказана ликвидност заради мерките, да кандидатстват за финансиране от 60 % на техните служители за период от един месец, вместо да съкращават хора. Защото, ако тази криза скоро отмине, те ще стърсят същите тези хора, за да възобновят дейността си.”, посочи министър Горанов.

Той предупреди, че няма да се толерира бизнес, който в момента вижда в ситуацията възможност за бързо натрупване на пари. Към тези фирми ще бъде приложена силата на закона.

Мерките в транспортния сектор обяви министър Росен Желязков. „България е коридор между Европа, Азия и Близкия Изток и ще се гарантира свободното преминаване на стоки през нашите граници.”, посочи той и припомни, че група от транзитно преминаващи камиони ще бъдат ескортирана до напускането на наша територия. За тях ще има определени места за зареждане на гориво.

Транспортният министър посочи, че на границата на Словени, Хърватска и Сърбия, откъдето тръгва трафикът от Италия, няма вече блокирани  български камиони.

За въздушния транспорт: От 24 часа във вторник се забраняват полетите от Италия и Испания. Пътуващие от тези държави наши сънародници, които искат да се приберат, трябва да го направят в понеделник и вторник.

След този период има създадена организация с България еър за осигуряването на платени чартърни полети от тези две държави, ако още има желаещи българи да се прибират от там, поясни министърът на транспорта.

"Намерението ни е да не оставим наши сънародници, ако искат да се приберат, още повече, че пътуването по сухопътните граници все повече се ограничава.”, посочи той и обясни, че всеки полет ще бъде предварително сепаариран. „Предварително ще има информация за пътниците, които идват от рисковите държави. При кацане на летище Софиия те ще бъдат отделяни и преглеждани от РЗИ.

За вътрешния транспорт в страната също ще има допълнителни мерки. 

В БДЖ не се планира редуциране на влаковете, макар пътуващите  да са силно намалели като бройка, понеже този вид транспорт дава възможност за пътуване на отстояние на пътниците, обясни Росен Желязков.

За автобусите ще се обсъжда през таи седмица с презвозвачите и кметове и ще се прецени съкращаване на  транспортната схема. Ще бъдат редуцирани автобусни линии там, където не се налага да има такива или се дублират с жп транспорта.

Мерките в правосъдието: само делата по наказателните производства ще се гледат.

Правосъдният министър ще иска прекратяване на всички процедури по публична продажба. Ограничават се нотариалните заверки, освен спешните. Ще има по един нотариус за район.

Всички посещения се забраняват в затворите.

Министърът на икономиката Емил Караниколов информира за срещата си с представителите на големите хранителни вериги. Натискът от последните два дни е спаднал днес, споделили те. „В складовете и магазините им са налични всички, необходими стоки.”, обяви министърът. Той информира, че от този сектор са дали заявка за готовност да помогнат, като наемат работници от компании, които в момента изпитват трудности, защото са затворени заради мерките. Хората ще бъдат ангажирани  чрез граждански договори до отминаване на кризата и нормализиране на обстановката.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи:”Пренастройват се всички системи на държавата. Колко дълго ще е това зависи от динамиката на ситуацията. Животът трябва да продължи. Призовавам за спазване на указанията.”

По повод мерките, предложени от ген. Мутафчийски за затваряне на всички обекти без бензиностанции, банки, хранителни магазини и аптеки, Дончев уточни, че заповедта на здравния министър към днешна дата не е променена и остава действаща.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
  Дд
  ДД
  10 -1
  17:35, 15 мар 2020
  Значи можело!Въпреки,че сумите са малки виждаме как могат да се дават пари за пряко подпомагане на работещите.И доколкото разбирам по 1000лв на калпак на месец.
  Ето така трябваше да се случи със сестрите,пенсионерите и т.н. Така се вливат директно пари в гражданите т.е. покупателната способност нараства т.е. малкият бизнес започва да работи.
  Надявам се да се отпуснат ояе доста пари по тази схема,защото тези 40млн. са твърде малко.
 • 2
  Хо
  Ходжата на Гроб/ДПС
  14 -12
  17:54, 15 мар 2020
  Страх ни е че Народа ще излезе по улиците и мускалите с гюл на Барба Ганьос ще станат зян.
  • Бе
   бей бостан
   8 -5
   18:29, 15 мар 2020
   Га те хване коронката и кашона с тоалетните ролки и касите с олио няма да ти помогнат и върви и излизай най-много да стигнеш то гробището дюбюдюс .
 • 3
  Хо
  Ходжата на Гроб/Дпс
  16 -5
  18:23, 15 мар 2020
  Ало Комунистите от Хасково Нет - махнете от първа страница снимката на Кмета - един член на Партия ГЕРБ , не може да изглежда като нааакан
  • Жа
   жабкккк
   10 -10
   18:32, 15 мар 2020
   Сега видяхте ли колко струва правителството на България това е пандемия но всичко ще работи юрош по магазините народе за един месец държавата ще фалира
  • До
   До. Жабкк
   8 -9
   20:27, 15 мар 2020
   Видяхме го! Справя се перфектно с тази сложна ситуация! Само незнам,ако бяхте вие комунистите на власт какво щвше да бъде... пази Боже тогава.
  • *
   *
   9 0
   20:50, 15 мар 2020
   Комунистите не са излизали от властта от 2001 г. до сега.
 • 4
  Fi
  Fiki
  4 -4
  18:28, 15 мар 2020
  Ще спрете ли Белене и незнам какъв си поток (при всички случаи е руски) и с парите да подпомогнете нуждаещите се в момента?
 • 5
  On
  One Euro Man
  21 -3
  18:45, 15 мар 2020
  Извинявам се, че пиша тук, но не намирам подходяща статия.
  Искам да знам къде в този труден и напрегнат за нацията ни и държавата ни момент е нашият кмет
  Станислав Насков Дечев. Правителството работи нон стоп, правят се пресконференции, брифинги, вземат се жизнено важни решения, обстановката е динамична и проблематиката ескалира ежечасно. Къде е кмета, с какво по-важно е зает той в момента.
  Питам и изисквам отговори незабавно, защото съм гласоподавател и изряден данъкоплатец, т. е.
  негов работодател.
  • Ха
   Ханко
   8 -2
   20:58, 15 мар 2020
   Ти от едно недоразумение какво очакваш?
   От едно обратното на острото какво очакваш?
   Този индивид се е взел много на сериозно и си мисли, че като е кмет е всичко.
   Хвала за такъв кмет.
   Ако Станко има минимално достойнство и доблест, ще излезе и публично ще обяви неспособността си. Ама няма.
   Май е по-добре, че не се показва, за да не лъснат липсите му.
  • Ви
   видимите резултати
   0 0
   14:03, 16 мар 2020
   Кметът ви не може да каже две последователни смислени изречения.
   Областната е на същото интелектуално равнище.
 • 6
  Dd
  Ddd
  10 -5
  19:55, 15 мар 2020
  Правилно е, че не трябва да се делят магазините на хранителни и нехранителни. От всякъде може да го хванеш, даже по - вероятно е в аптеката. Въпросът е да се допущат на 10 кв.м.по един клиент и да има дисциплина и хигиена. Иначе човек едни гащи, чорапи и пирон не може да си купи.....
 • 7
  Дд
  Дд
  4 -9
  19:57, 15 мар 2020
  Който се плаши и стресира от магазини, да си седи... Виж коментара
 • 8
  Ба
  бат Христото
  5 -3
  20:13, 15 мар 2020
  Пироните ще трябват за ковчезите! Греяня ракия и винце за вътрешна дезинфекция и много чесан за да държим останалите на разстояние. Маските са за домашните ни любимци а и те прихващат от бацила, но не могат да пийнат ракийца!
 • 9
  Ro
  Roko
  14 -2
  20:15, 15 мар 2020
  Извънредно положение по български.Почти всичко работи.Това е като забраната за цигарите,забрана има,ама никой не я спазва.
 • 10
  Бо
  Борис Прешелков
  9 0
  20:34, 15 мар 2020
  Днес ще напиша малко за плановете.
  Дори за евакуация от сграда се иска план. Къде са изходите, по кой път да тръгнеш към тях, какви мерки трябва да предприеме персонала, кои системи в сградата да се включат и кои - да се изключат.
  А правителството няма план за справяне с COVID-19. Или има, но си мисли, че хората не са достойни да го знаят и смята да ги изнася и спасява насила. Колкото успее - толкова (все пак си знае силите, наясно е, че не е способно да изнесе всички), останалите огин да ги гори!
  В България, до 2018 г. действаше Национална програма за защита при бедствия. В нея, точка 1.9, беше разписано "биологично заразяване". Анализ, мерки. Накрая изводи. Кратко, защото както е записано, "зависи от конкретните обстоятелства" и са дадени само общите, задължителни мерки. Няма да ги изброявам, който се интересува, ще я намери в нета. Но там има: "поддържане на запаси от дезифектанти, лични предпазни средства, ежегодни одити и обучения...". Включени са задължения на министерства, на институции, финансови параметри... Превенция, с една дума. Погрижили са се хората, когато имаше такива специалисти.
  Няма да отварям дума как в началото се правеха национални планове за защита при бедствия по тази програма и към края придобиха вид на счетоводна таблица: необходими разходи и нищо друго.
  От 2018 г. до 2030 г. действа Национална стратегия за намаляване риска от бедствия. Там отсъства биологичния риск. Няма го, изхвърлен е, това не е заплаха, не е бедствие!
  Дотук добре, казал падащия, като подминал петия етаж. Хайде, случва се, по-важно беше Гражданска защита да бъде унищожена, за да не "ядат от държавната хранилка тези гадове, без нищо да правят".
  Настъпи непредвидената ситуация и, въпреки че биологичният риск не е бедствие, заради него беше обявено извънредно положение. Е, сега вече има нужда от план. Още повече, че за обявяване на извънредно положение има едно задължително условие: да се спомене кои точно права на гражданите ще бъдат ограничени. Задължително, иначе не е законно по международните договори, подписани от България! Как да знаеш кои права ще ограничиш и да го обявиш с извънредното положение, ако нямаш план? Ако не си се снабдил предварително с дезинфектанти и предпазни средства, но се налага да намериш? Как ще знаеш колко екипа ти трябват за справяне със ситуацията, какво ще правят тези екипи, какви елементарни мерки да вземеш да предпазиш най-малкото тях, за да не се превърнат от помагащи в преносители?
  Ами ето така - обявяваш го и готово! Голяма работа някакви си международни договори! Давай тук да вкараме тежката артилерия, да избием вирусите с нея, пък после ще съставим план кое как е било...
  Точно на това приличат действията. Защото, както всички знаете, план няма. Няма Национален пандемичен план, като в Германия, няма я Одлуката за мерки на Македония, няма пакета от закони на Чехия. Няма нищо. Има промени - оня ден заповед, в края на деня изменение, вчера заплахи как българите не разбират сами опасността... План, мерки, действия, съгласуваност? Не!
  Това не е превенция! Това е работа "на парче". Тичане след вятъра - "има нови десет заразени в близките две седмици, променяме вчерашния еднодневен режим"...
  Това е всичко друго, но не и целенасочено ограничаване на COVID-19!
 • 11
  Ив
  Иван
  13 -1
  21:00, 15 мар 2020
  След забраната от правителството ходих в Хасково в Кауфланд и Лидъл и за мое учудване видях че са пълни с хора. А иначе ни ограничават да се събираме. Не трябва ли да пущат по по малко народ? Няма ли охрана или полиция? Да контролира да влизат по малко хора. 1 болен да има и да се изкашля при толкова много посетители и цяло Хасково ще пламне. Моля властите да се вземат в ръце!
 • 12
  Из
  ИЗВЕСТЕН
  0 0
  11:22, 16 мар 2020
  Има слухове, че в хасково има болни от корона вирус, дали може медията да провери това, има заразени в хасковското инфекциозно отделение, но криели, това са слухове, но във всеки слух има и истина?

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини