От х:

Днес в x:

13 °C

Румен Радев: Борбата днес е за всеки българин!Единство и солидарност!

За единство и солидарност в момента на криза, призова днес в обръщение президентът на България Румен Радев. „България и светът преминават през тежки изпитания. Това налага пълна мобилизация  на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната, а и всички социални системи на държавата.

Да изразим своята подкрепа и уважение към всички лекари и медицински специалисти, върху които ляга основната тежест. Нашето оцеляване зависи о техния професионализъм, нравственост, техническа обезпеченост и това трябва да бъде основен ангажимент на държавата!”, призова президентът и уточни, че подкрепя всички мерки, предприети от правителството за справяне с кризата.  Румен Радев посочи още: „30 години българите се спасяват по единично, но тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастни хора, напомни на нас и  на всички, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност.” Държавният глава изрази благодарност и към всички доброволци, които са се записали да помагат в борбата с коронавируса. Той призова и за спазване на всички разпореждания.

„Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. В този кризисен момент е необходима пълната ни мобилизация.”

И призова за разбиране към усилията на властите и да се спазват указанията им.

Здравната криза поражда сътресения в икономиката и в социалната система. Тя поставя на изпитания малкия и среден бизнес, каза още Румен Радев. И посочи, че българското правителство ще предложи механизъм за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки. „Трудно е, защото ресурсите в държавата са ограничени, но очаквам правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови и инвестиционни проекти. Да се търсят помощи и от ЕС.”, каза още президентът Радев. 

"Трябва всички да сме солидарни с тези, които най- силно ще понесат последствията на тази криза. В тази ситуация държавата трябва да помогне на най- слабите, а младите да помогнат на старите. Това  е надеждата да си върнем доверието в държавата и бъдещето ни като общество. Тази криза е надеждата за излезем по-силни като народ!”, допълни държавният глава.

"Борбата днес е за всеки българин! Затова моят призив е  за единство и солидарност! Вярвам, че заедно и обединени ще се справим!”, заяви Румен Радев.

След обръщението на президента, министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е солидарен с думите му.

Той отбеляза, че в спешен порядък правителството ще защити лекарите и медицинските работници. Всеки от тях на първа линия в грижа за заразените, без оглед на длъжността и позицията, която заема в системата, ще получава по 1000 лв. допълнително възнаграждение на месец.

По повод поисканите мерки от президента, Борисов отбеляза, че трябва внимателно да се следят резервите в държавата. „На първо място трябва да се мисли за пенсиите, за заплатите на медиците и армията. Паралелно с това през Социалния фонд на ЕС всички, които  излизат в болнични или фалират като компании, ще могат да бъдат защитени. От криза не се излиза по-богат! Щетите от криза, които се нанасят на икономиката и населението са в цял свят.”, каза още  Борисов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Ив
  Иван
  20 0
  13:28, 15 мар 2020
  Имам един въпрос към хората които следят дали се спазват карантинните ?Някой проверявали хората от списъците на РЗИ ?Има двама братя (със няколко магазина със име на луксозна марка кола)които цял ден си обикалят в Хасково и хич не им пука ,както и една млада дама с бутик между кафе мемори и тексимбанк която също не я интересува .
  • Ня
   Някой
   22 0
   13:52, 15 мар 2020
   Бентлитата ли, двамата братя Братанови които живеят на улица "Бузлуджа", те са от "голямото добро утро". Явно си плащат на някой, но това въобще не е добре ама те са кухи в главата и не могат да разберат че положението е сериозно!
  • Dd
   dd
   8 -2
   15:13, 15 мар 2020
   Сега е време за нов Народен съд. :)
   Едно е да си крал от народа,друго е да си тъп.Когато и двете са налице вие му мислете.
 • 2
  Извинявам се от името на Министър Председателя че ГЕРБ серяхме върху главите на Докторите и Медицинските Сестри
 • 3
  Об
  Объркан Герберастски Трол
  12 -3
  13:29, 15 мар 2020
  Сега да плюем ли Президента или не ?
  • Аб
   Абсурд
   3 -5
   18:34, 15 мар 2020
   Няма как тук пишат само дърти червени подлоги. Лоша дума за президента в коментарите няма да прочетеш. Те обичат зеления чорап и неговата простакеса.
 • 4
  Хо
  Ходжата от ГРОБ/ДПС
  8 -3
  13:30, 15 мар 2020
  Шефа е Хитър - сега ако стане Гаф и има много жертви , ще каже "Президента беше с нас" :))
  • Бе
   бей бостан
   9 -8
   13:47, 15 мар 2020
   Гафа ще е от високата и дълга Деси, защото няма да може да обикаля молове и модни магазини. А единственото и занимание ще се свежда до писане на простотии във фейса.
  • Вай Аллах ,
   Мръсните Комундета искат да Национализират Аптеките и Фармацевтичните заводи на Домусчията и СвинчоПейчевски
 • 5
  Со
  Соло Пасе
  9 -8
  14:01, 15 мар 2020
  Корона вируса се коментира така ---- Короната за Бойко а вируса за народа Хайде честито
 • 6
  Ив
  Иван
  16 -1
  14:21, 15 мар 2020
  Да,точно за тези братя става въпрос,единия ходи в Италия ,Китай пак Италия както и другия, там като хванеш цялата компания е за глоба както и трябва да се проверят всичките им работници защото момчетата се жалват ,че нямат маски и ги карат да пътуват с бусове до Италия ,Другата дама е Д.Бакова тя беше в Италия и св крие като мишка и не спазва карантината ,на нея цялото семейство, тя продава и фрешове.Еми да питам Мистър Флеър,няма ли кой да го провери и да го изследва.Според мен пак се мести фокуса на темата вместо да казваме кой е потенциален преносител и опасен за другите ,ние пак като задружен народ започнахме с Бойко,Пеевски и други теми вместо като общество да следим хората които биха могли да са опасни за останалите и не им дреме за карантините
 • 7
  Ло
  локомотива
  7 -3
  15:14, 15 мар 2020
  Много, ама страшно много ОЛИГОФРЕНИ коментират в сайта.
 • 8
  Ми
  Мишо
  5 -1
  16:12, 15 мар 2020
  От утре Военно положение
 • 9
  От изказването на премиера разбрах едно - нямат никакво намерение да върнат в държавата парите от корупционните схеми, за да ни помогнат да излезем от кризата. Нито от инвестиционните проекти с корупционен фундамент. Няма да вземат мерки за предотвратяване на фалити, а ще осигурят средства ако фалитите се случат да осигурят безработните!?! от евросредства.
  Няма нужда дори от коментар. Само подреждам казаното и фактите.
  Колкото повече фирми бъдат оставени за да фалират заради извънредността на ситуацията и липсата на адекватна защита, толкова по-труден и дълъг ще бъде процеса на излизане от кризата. Едно е да подпомогнеш фирма, която веднага след това започва да произвежда, да внася данъци в бюджета и да дава работа и доходи, друго е да позволиш да бъде закрита и дълго време да оставиш хора на системата на социалните грижи.
  Е как да бъдеш "заедно" в такава битка? Къде е моралната основа на призивите за жертви в името на общото, като нито една от мерките не засяга корупцията, която изтощава ресурсите и на държава, и на корпорации и на гражданите да оцелеят в кризата!?
  За това казах, че кризата е чистилище. Репетиция за Страшния съд, не от гледна точка на физическото оцеляване, а на морала най-вече.
  • До
   Доктор
   2 -6
   18:37, 15 мар 2020
   Знам че е трудно когато си тъп да разбереш какво т... Виж коментара
  • Ге
   георги
   1 0
   11:30, 16 мар 2020
   в нормалните държави отделят милиарди да компенсират населението, Австрия 4млрд, Норвегия 11млрд, Швеция 30млрд... отлагат ДДС, сметки, поемат заплатите на безработните, грижат се за най- уязвимите и бизнеса, едновременно. за медицинските им грижи, няма и да отварям дума, защото разликата е като между компютри и бомбирали компоти. в пародията България дават по 1000лв на лекарите, които се борят с корона вируса- предполагаме, че лично Бойко Борисов ще им ги лепи на по 20лв по челата.
 • 10
  Йх
  йх
  6 -3
  16:47, 15 мар 2020
  Горанов ебати капута .Стоите си в къщи ама отивате на работа само че да няма струпване на хора ебати тъпите мерки айде юрош всички по молове и големи магазини
 • 11
  Тб
  тббб
  3 0
  16:50, 15 мар 2020
  Там няма зараза?!!!!
 • 12
  Жи
  Жиняк
  7 0
  16:52, 15 мар 2020
  Магазините трябва да работят.
 • 13
  Ба
  Бай Хасан
  4 -4
  18:38, 15 мар 2020
  Бе-Се-Пе чер-ве-ни крату-ни винаги дежурни в този сайт да плюят. Браво
 • 14
  Ка
  Кауфланд
  2 -1
  21:33, 15 мар 2020
  Защо допущат наплив от хора в Кауфланд и Лидъл? Пущайте ги на части. Няма ли контролни органи?

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини