От х:

Днес в x:

2 °C

Румен Радев: Борбата днес е за всеки българин!Единство и солидарност!

За единство и солидарност в момента на криза, призова днес в обръщение президентът на България Румен Радев. „България и светът преминават през тежки изпитания. Това налага пълна мобилизация  на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната, а и всички социални системи на държавата.

Да изразим своята подкрепа и уважение към всички лекари и медицински специалисти, върху които ляга основната тежест. Нашето оцеляване зависи о техния професионализъм, нравственост, техническа обезпеченост и това трябва да бъде основен ангажимент на държавата!”, призова президентът и уточни, че подкрепя всички мерки, предприети от правителството за справяне с кризата.  Румен Радев посочи още: „30 години българите се спасяват по единично, но тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастни хора, напомни на нас и  на всички, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност.” Държавният глава изрази благодарност и към всички доброволци, които са се записали да помагат в борбата с коронавируса. Той призова и за спазване на всички разпореждания.

„Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. В този кризисен момент е необходима пълната ни мобилизация.”

И призова за разбиране към усилията на властите и да се спазват указанията им.

Здравната криза поражда сътресения в икономиката и в социалната система. Тя поставя на изпитания малкия и среден бизнес, каза още Румен Радев. И посочи, че българското правителство ще предложи механизъм за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки. „Трудно е, защото ресурсите в държавата са ограничени, но очаквам правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови и инвестиционни проекти. Да се търсят помощи и от ЕС.”, каза още президентът Радев. 

"Трябва всички да сме солидарни с тези, които най- силно ще понесат последствията на тази криза. В тази ситуация държавата трябва да помогне на най- слабите, а младите да помогнат на старите. Това  е надеждата да си върнем доверието в държавата и бъдещето ни като общество. Тази криза е надеждата за излезем по-силни като народ!”, допълни държавният глава.

"Борбата днес е за всеки българин! Затова моят призив е  за единство и солидарност! Вярвам, че заедно и обединени ще се справим!”, заяви Румен Радев.

След обръщението на президента, министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е солидарен с думите му.

Той отбеляза, че в спешен порядък правителството ще защити лекарите и медицинските работници. Всеки от тях на първа линия в грижа за заразените, без оглед на длъжността и позицията, която заема в системата, ще получава по 1000 лв. допълнително възнаграждение на месец.

По повод поисканите мерки от президента, Борисов отбеляза, че трябва внимателно да се следят резервите в държавата. „На първо място трябва да се мисли за пенсиите, за заплатите на медиците и армията. Паралелно с това през Социалния фонд на ЕС всички, които  излизат в болнични или фалират като компании, ще могат да бъдат защитени. От криза не се излиза по-богат! Щетите от криза, които се нанасят на икономиката и населението са в цял свят.”, каза още  Борисов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Ив
  Иван
  20 0
  13:28, 15 мар 2020
  Имам един въпрос към хората които следят дали се спазват карантинните ?Някой проверявали хората от списъците на РЗИ ?Има двама братя (със няколко магазина със име на луксозна марка кола)които цял ден си обикалят в Хасково и хич не им пука ,както и една млада дама с бутик между кафе мемори и тексимбанк която също не я интересува .
  • Ня
   Някой
   22 0
   13:52, 15 мар 2020
   Бентлитата ли, двамата братя Братанови които живеят на улица "Бузлуджа", те са от "голямото добро утро". Явно си плащат на някой, но това въобще не е добре ама те са кухи в главата и не могат да разберат че положението е сериозно!
  • Dd
   dd
   8 -2
   15:13, 15 мар 2020
   Сега е време за нов Народен съд. :)
   Едно е да си крал от народа,друго е да си тъп.Когато и двете са налице вие му мислете.
 • 2
  Извинявам се от името на Министър Председателя че ГЕРБ серяхме върху главите на Докторите и Медицинските Сестри
 • 3
  Об
  Объркан Герберастски Трол
  12 -3
  13:29, 15 мар 2020
  Сега да плюем ли Президента или не ?
  • Аб
   Абсурд
   3 -5
   18:34, 15 мар 2020
   Няма как тук пишат само дърти червени подлоги. Лоша дума за президента в коментарите няма да прочетеш. Те обичат зеления чорап и неговата простакеса.
 • 4
  Хо
  Ходжата от ГРОБ/ДПС
  8 -3
  13:30, 15 мар 2020
  Шефа е Хитър - сега ако стане Гаф и има много жертви , ще каже "Президента беше с нас" :))
  • Бе
   бей бостан
   9 -8
   13:47, 15 мар 2020
   Гафа ще е от високата и дълга Деси, защото няма да може да обикаля молове и модни магазини. А единственото и занимание ще се свежда до писане на простотии във фейса.
  • Вай Аллах ,
   Мръсните Комундета искат да Национализират Аптеките и Фармацевтичните заводи на Домусчията и СвинчоПейчевски
 • 5
  Со
  Соло Пасе
  9 -8
  14:01, 15 мар 2020
  Корона вируса се коментира така ---- Короната за Бойко а вируса за народа Хайде честито
 • 6
  Ив
  Иван
  16 -1
  14:21, 15 мар 2020
  Да,точно за тези братя става въпрос,единия ходи в Италия ,Китай пак Италия както и другия, там като хванеш цялата компания е за глоба както и трябва да се проверят всичките им работници защото момчетата се жалват ,че нямат маски и ги карат да пътуват с бусове до Италия ,Другата дама е Д.Бакова тя беше в Италия и св крие като мишка и не спазва карантината ,на нея цялото семейство, тя продава и фрешове.Еми да питам Мистър Флеър,няма ли кой да го провери и да го изследва.Според мен пак се мести фокуса на темата вместо да казваме кой е потенциален преносител и опасен за другите ,ние пак като задружен народ започнахме с Бойко,Пеевски и други теми вместо като общество да следим хората които биха могли да са опасни за останалите и не им дреме за карантините
 • 7
  Ло
  локомотива
  7 -3
  15:14, 15 мар 2020
  Много, ама страшно много ОЛИГОФРЕНИ коментират в сайта.
 • 8
  Ми
  Мишо
  5 -1
  16:12, 15 мар 2020
  От утре Военно положение
 • 9
  Йх
  йх
  6 -3
  16:47, 15 мар 2020
  Горанов ебати капута .Стоите си в къщи ама отивате на работа само че да няма струпване на хора ебати тъпите мерки айде юрош всички по молове и големи магазини
 • 10
  Тб
  тббб
  3 0
  16:50, 15 мар 2020
  Там няма зараза?!!!!
 • 11
  Жи
  Жиняк
  7 0
  16:52, 15 мар 2020
  Магазините трябва да работят.
 • 12
  Ба
  Бай Хасан
  4 -4
  18:38, 15 мар 2020
  Бе-Се-Пе чер-ве-ни крату-ни винаги дежурни в този сайт да плюят. Браво
 • 13
  Ка
  Кауфланд
  2 -1
  21:33, 15 мар 2020
  Защо допущат наплив от хора в Кауфланд и Лидъл? Пущайте ги на части. Няма ли контролни органи?

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини