От х:

Днес в x:

Правителството иска от НС обявяване на извънредно положение в България

Правителството иска въвеждането на извънредно положение в България заради Ковид-19. Минути след полунощ премиерът  Бойко Борисов обясни, че е събрал министрите и Националния кризисен щаб на извънредно заседание заради увеличението на заболелите от коронавирус у нас, които само за ден скочиха с 16 и вече са 23, като един е смъртният случай.

“Въведените мерки от 28  февруари у нас не дават резултат  в една област- самодисциплината. Само днес са избягали 14 души...”, посочи премиерът. Ще бъде въведена и глоба за напусналите карантина от 5 хил. лв.

Той цитира Конституцията, като обясни, че МС ще предложи на Народното събрание обявяването на извънредна ситуация в цялата държава, стъпвайки на нея.

“Затваряне на училища, детски градини, игрални зали...спортни и културни мероприятия.”

”Преминаване към дистанционно обучение”, нареди премиерът на образователния министър Красимир Вълчев.

”Министерството на здравеопазването  да актуализира списъка непрекъснато на държавите, от които не може да се влиза у нас”, заръча още Борисов. “Тънка е границата и единствено самодисциплината може да спаси нацията ни”, каза той.

Борисов посочи, че финансовият министър е категоричен, че заради размерите на заразата, започва и икономическа криза. ”Към днешна дата 3 млр. е загубата... ако вървим с този темп на икономиката...”.

Премиерът обяви и че ще бъде създадена клинична пътека за прием на болни от коронавирус. Борисов разпореди и циклично изплащане на пенсиите. Той посочи, че към областните управители и кметовете вече е поставил задачите.

Заведения  за хранене и магазини все още няма да бъдат затваряни. Ще се затварят обаче увеселителни заведения- барове и дискотеки.

“Ситуацията, която се задава, иска бързи действия както от страна на здравните, както и на държавните власти”, посочи на последващ брифинг шефът на Националния кризисен щаб, отговарящ за Ковид-19 ген.д-р Мутафчийски.

Ще се увеличат правомощията на МВР и ще се налагат много сериозни санкции, включително и отнемането на социални плащания за всеки, напуснал карантината, отбеляза и вецепремиерът Томислав Дончев.

Ще бъде прецизирано допълнително дали български граждани ще могат да се прибират от държави с висока степен на заразата, като Италия, например, посочи Дончев.

Той уточни, че децата утре са на училище и детска градина, тъй като за затварянето на заведенията все още няма административен акт. 

“Колкото е необходимо ще продължи извънредното положение, целта ни е то да е максимално кратко, за да няма и сериозни негативни последици за икономиката”, посочи още Томислав Дончев, като конкретизира, че засега извънредните мерки ще са за поне две седмици.

От думите му стана ясно, че засега България няма да затваря граници.

Haskovo. net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    До
    До Станчо Умното
    13 -6
    01:16, 13 мар 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      1 -2
      10:06, 13 мар 2020
      В Америка при нас казаха така -
      Ако няма легла и апарати за обдишване , 3ма лекари заедно ще решават заедно къде да те настанят и дали да ти сложат апарат на теб.
      Ако ти излезе късмета .
      .....
      Така че журналистите и триенето няма да ви спаси от ръката Божия
  • 2
    Jo
    Joker
    26 -5
    01:24, 13 мар 2020
    Работата стана сериозна, трябва да сме по-отговорни и да преборим тази чума на 21век!Няма нужда от паника, но и не трябва да се неглежира положението!
  • 3
    Ци
    цирк Корона
    10 -37
    01:51, 13 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    Аз
    Аз
    27 -4
    02:29, 13 мар 2020
    Аз не бих си пуснала детето на училище не съм го намерила на пътя
  • 5
    Гр
    Гражданка
    29 0
    08:03, 13 мар 2020
    Е какъв е смисъла от целия панаир ако не затворят границите, нашите " умни " глави пак мислили непремислили.
  • 6
    Ге
    Георги
    13 -2
    08:20, 13 мар 2020
    И големи магазини молове карантина незабавно!
  • 7
    Бу
    Бу_ба
    10 -2
    09:19, 13 мар 2020
    Аз също няма да пусна децата си на училище и детска градина! А уж казаха, че децата не са застрашени от вируса...
  • 8
    Пу
    Пунта Мара
    6 -1
    10:44, 13 мар 2020
    Какви са мерките в града освен "заповедите" на кмета - никакъв оперативен контрол,никакви превантивни ограничителни действия. Само на книга и за оправдание на собственото си безсилие, кметската некомпетентност ще ни доведе до Никъде. "Извънредна ситуация", това не ти е "Ски празник" на общината с дежурния БСП актив. Има хора с опит и рутина в "форс мажора", но на кметчето ще се наложи да превъзмогне егото си, защото му предстоят тежки дни.
  • 9
    Ha
    Haha
    3 -3
    11:04, 13 мар 2020
    В България вирлува грип тип Б който е с подобни симптоми като корана - Кашлица и твмпература... Лъжат за короната, за да могат да вземат пари от европа и бюджета...
    • Да
      Да, точно!
      0 0
      16:42, 13 мар 2020
      Абсолютно точно!
      Никой не се замисля, че това се превърна в "пандемия", заради отворения свят! А и другото, което е това не може да се нарече "чумата на ХХI в.",в никакъв случай. Като се има предвид, че годишно от пневмония, ежесезонния грип, Ебола , та дори и морбили умират десетки пъти повече проценти, годишно!
      Преди няколко години, нямаше такава истерия с реалната заплаха от Ебола. Тъй че тук го правят, защото Европа го изисква, за да може Тиквоний и шайка да се облажат с едни пари.
  • 10
    Хо
    Холерата
    0 0
    17:52, 13 мар 2020
    Спомням си през 1968 година, когато Турция се тресеше от холера, как ескортираха гастарбайтерите от Свиленград до Калотина на кервани съпровождани с полицейска кола отпред и друга отзад, никакво спиране по пътя освен на две места за тоалет и почивка. И придвижването ставаше от 0.00часа до 5.00 сутринта. Цяло лято беше така. НО НЕ СЕ ДОПУСНА НИТО ЕДИН СЛУЧАЙ НА ХОЛЕРА В БЪЛГАРИЯ.
Последни новини