От х:

Днес в x:

Лекарка е заразена с коронавирус

Лекарка на 62-години от столична болница е седмият пациент в България, при който беше диагностициран коронавирус. Това съобщи преди минути на брифинга на Националния оперативен щаб за Ковид-19 председателят му генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски.

Докторката, дала положителна проба се е върнала от конгрес в Англия. Прибрала се е в България на 22 февруари, след това не се е връщала на работа, посочи д-р Мутафчийски

40 проби са заложени в момента в лабораторията във ВМА. Едната е положителна, две подлежат на потвърждаване. Около 20 часа ще станат ясни и пробите от Врана. В националната лаборатория има заложени нови 54 проби. 24 се изследват в Стара Загора. 60 нови проби има подадени от Габрово и Плевен, където бяха констатирани първите случаи на коронавирус у нас. Те ще бъдат заложени в утрешния ден за резултати, уточни ген. Мутафчийски.

Установени са контактните лица с 66-годишната жена, която почина този следобед в „Пирогов“. Състоянието на 74 -годишният й съпруг, който също е с коронавирус в същата болница, се влошава. Резултатите на пробите на контактните ще са готови утре. Всички са под карантина. Осем от тях са без клинична картина и са в домашна карантина.

Пробата на сина на семейството, който е работил на жп гара „Илиенци“, е отрицателна.

На въпрос дали са достатъчни вентилационните апарати, с които здравната ни система разполага и има ли готовност държавата да поръча допълнително при недостиг, ген. Мутафчийски посочи, че първо те са също дефицит в световен мащаб, и второ поръчката по доставката им от производителите трае поне 6 месеца. Той посочи, че има дарител, който не иска да се афишира, и който е пожелал да закупи 150 вентилационни апарата, които да дари на здравната система. „Благодаря му, но му стискам палци да ги намери“, посочи генералът.


Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ол
    олелееее
    11 -1
    18:16, 11 мар 2020
    и апарати нямамееееее, господ да ни пази
    • 11
      11111
      5 0
      18:28, 11 мар 2020
      купиха за КАТаджиите техника но за болниците няма...
    • Ne
      New Amsterdam
      1 0
      21:47, 11 мар 2020
      Господ е вдигнал ръце от вас.
Последни новини