От х:

Днес в x:

26 °C

Опасният полет на Apollo 13 около Луната в 4К (видео)

Този видеоклип използва данни, събрани от Lunar Reconnaissance Orbiter, за да пресъздадe някои от зашеметяващите гледки от Луната, които астронавтите от Apollo 13 видяха при опасното си пътуване над обратната ѝ страна през 1970 г. Тези визуализации в резолюция 4K изобразяват много различни детайли на лунната повърхност, включително моментите, когато Земята се скрива и когато Apollo 13 възстановява радиоконтакта с контролната зала на мисията. Видеото следва пътя на Apollo 13 по траекторията на свободното обикаляне около Луната и показва непрекъснат изглед на Луната по целия този път. Всички кадри са ускорени, те не са в „реално време“, всъщност след залеза на Земята тримата астронавти на кораба прекарват 8 минути в пълна тъмнина, преди да се покаже Слънцето. С изгасено електрозахранване, изтекъл резервоар, без връзка със Земята. Историческият полет преди половин век започнал на 11 април 1970 година.

Аполо 13 е седмият пилотиран космически кораб от програмата Apollo на НАСА и третият изстрелян с цел кацане на Луната. То обаче не се случило.

Аполо 13 е първият космически кораб, претърпял авария извън земна орбита и успял да се завърне благополучно на Земята, след обиколка около Луната. Така Джеймс Ловел, Джон Суигърт и Фред Хейз стават тримата астронавти, отдалечили се на най-голямо разстояние от Земята. Те преминават за около 25 минути през обратната страна на Луната на височина от 254,3 км и на 400 171 км от Земята. 

Емблематично за мисията в масовото съзнание остава радиосъобщението Houston, we’ve had a problem („Хюстън, имаме проблем“), с което астронавтите докладват за аварията на центъра за контрол на полетите в Хюстън. 

Всъщност мисията срещнала серия необикновени проблеми и те получили също така необикновени решения. Седмица преди старта Чарлс Дюк от дублиращия екипаж се разболява от шарка, прихваната от детето му. При направените медицински изследвания на двата екипажа, които тренирали заедно и били в контакт по между си, се оказва, че Томас Матингли от основния екопаж няма изграден имунитет срещу вируса. Така дубльорът Джон Суигърт, пилот на командния модул, заменя титуляра, който впоследствие въобще не се разболял. 

По план Аполо 13 трябвало да влезе в орбита около Луната със скорост и траектория, позволяваща след включване на главния двигател на командния модул, кацане в предварително определения район на Фра Мауро. Ако заплануваната маневра около Луната не се осъществи по план, то корабът можел да се озове в траектория на 65 000 км встрани при завръщането си към Земята.

Екипажът изпълнявал всичките си рутинните операции на кораба, но когато Джон Суайгърт включва шалтера за хомогенизиране на криогенните резервоари (55 ч. 54 м. 53 с. след старта), кислороден резервоар номер 2 експлодира. В този момент Аполо 13 се намира на близо 320 хиляди км от Земята. Именно тогава Суайгърт докладва: Houston, we’ve had a problem („Хюстън, имаме проблем“).

Уредите на кораба отчитат, че не работят две от трите горивни камери, произвеждащи електроенергия за кораба, кислороден резервоар номер две е празен, а в резервоар номер 1 налягането бързо спада. Около кораба се образува облак от изтичащ замръзнал газ – остатъка от 150 килограма охладен кислород в резервоара. Появяват се аномалии в курса и вибрации по корпуса на кораба. 

По необясними причини връзката със Земята се прехвърля от главната антена на четирите спомагателни антени. Има съществена разлика в показанията на компютрите и датчиците на кораба с тези в Контролния център в Хюстън. Последователно излизат от строя електрозахранването, кислородните запаси и горивните камери на сервизния модул. Налягането в първи резервоар бързо спада и с това шансовете за работата на животоподдържащите системи в командния модул се клонят към нула. Налага се, с цел пестене на електроенергия, необходима за операциите при приземяване, да се изключат всички бордови системи, включително и главния компютър на командния модул. След около два часа и половина, или 57 ч. 37 м. 00 с. след старта, тричленният екипаж напуска модула „Одисея“ и заема места в двуместния „Водолей“.

Контролният център на полета взима решение за прекратяването на мисията и завръщане на Земята. Използването на основния двигател на сервизния модул е много рисковано, поради критичното състояние на „Одисея“ и изчерпването на оставащата в акумулаторите енергия и се налага всичките маневри да се извършат с двигателите на лунния модул.

Корабът трябва да влизе в балистична траектория.  Първата маневра е поставяне на кораба в необходимата позиция спрямо Луната, понеже визуалното ориентиране по звездите е невъзможно заради ледените парчета кристализирал облак, заобикалящ Аполо 13. Всички координати са предоставени от Контролния център в Хюстън и са вкарани в бордовия компютър на лунния модул от Хейз. Операцията е изпълнена с голяма точност, като се има предвид, че подобна маневра не е била предвидена и тренирана в предварителната програма при обучението. Вариантът "спасителна лодка", при който лунният модул играе ролята на резервен кораб, е предвиден в инструкциите на НАСА, но никога преди това не е предвидено изпълнението му със стикован сервизен и команден модул. Следващата навигационната процедура е проведена успешно с славен и единствен видим ориентир Слънцето. 

С приближаването към Луната се появяват смущения в радиовръзката със Земята. Оказва се, че третата степен на ракетата носител, летейки към Луната, работи на една и съща честота с лунния модул и създава смущения в ефира. Същевременно ръководството на НАСА приема варианта за най-бавното и безопасното завръщане на Земята от предложените три проекта, разработени в кризисния щаб от специалистите в командния център.

Докато са в радиосянката на Луната и при всичките тези немислими условия, астронавтите правят много снимки и подготвят кораба за маневрата за увеличаване на скоростта на Apollo и промяна на мястото на приводняване. По направените изчисления без тази промяна в курса корабът би се приводнил в района на остров Мадагаскар в Индийския океан, където няма разположени плавателни съдове на САЩ. Маневрата е направена успешно и по предварителните разчети корабът би трябвало да се приводни в южната част на Тихия океан, където го очакват Военноморските сили на Шести флот. Но и тогава астронавтите нямат почивка, защото се налага да поставят кораба в състояние на „пасивен топлинен контрол“, при която корабът се върти бавно около своята надлъжна ос, излагайки на слънце всяка една от страните си. Това се налага от голямата разлика в температурите на огряната от Слънцето и тази в сянката повърхности. След това екипажът отново изключва повечето системи на кораба с цел пестене на електроенергия.

Другият им проблем е животоподдържащата система. Въздухът във „Водолей“ е разчетен за времето, което двама от астронавтите трябвало прекарат на лунната повърхност. При настъпилата ситуация филтрите от литиев хидроксид много по-бързо се насищат от присъствието на трима души в малката кабина. Нивото на въглероден диоксид бързо се покачва и стига критични стойности. Екип от инженери на НАСА разработва самоделно приспособление от найлонов плик, картон, взет от вече непотребното ръководство с процедури при излитане от Луната, маркучи и изолирбанд. Проектът е издиктуван на астронавтите по радиото и те се захващат с изпълнението му. След един час работа самоделката е поставена на системата за пречистване на въздуха и проблемът е отстранен. Нивото на въглероден диоксид в кабината започва бързо да спада и достига нормата.

Налага се още корекция на траекторията. Междувременно се усеща лек трус и изтичане на газ от акумулаторното отделение. За щастие повредите в акумулатор номер две са незначителни, а самата система е конструирана така, че напрежението от останалите три акумулатора възстановява пострадалия. После отново е запален главният двигател на лунния модул за ориентиране и коригиране на курса - изцяло ръчно, без да се включва апаратурата на кораба. 

На борда на „Одисея“, използван от астронавтите за място за почивка, температурата на въздуха е около 5 °C. Фред Хейз усеща първите симптоми на настинка още на 15 април, а впоследствие го втриса. Астронавтите не разполагат с никакви завивки или допълнителни дрехи, за да се предпазят от студа. Налага се командирът на мисията Джеймс Ловел да вземе в прегръдките си тресящият се от високата температура Хейз, за да го стопли. Хейз се оправя от настинката чак след като е настанен в лазарета на очакващия ги самолетоносач „Иво Джима“.

Три часа и половина след последната маневра на „Водолей“ експлодира предпазният клапан на резервоара с гориво, хелият отлита в безвъздушното пространство, а „Водолей“ остава без гориво за главния двигател.  Но още една корекция на траекторията е извършена - с отделяне на обезобразения от авариите обслужващ модул. В крайна сметка 142 ч. 54 м. 41 с. след началото на мисията Аполо 13 се приводнява в южния Пасифик на около 4,5 км от очакващия ги самолетоносач „Иво Джима“. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини