От х:

Днес в x:

Да оставим ли бебето да плаче? Учени решиха дилемата

Да бъде оставено бебето "да се наплаче" от раждането до 18 месеца не се отразява неблагоприятно на неговото поведение или привързаност, установиха изследователи от Университета на Уорик. Те откриха, че оставените да реват бебета плачат по-малко и по-кратко на 18 месечна възраст.

Развитието и привързаността на бебето към родителите му не се влияе от това, че е било оставено да плаче и всъщност може да намали силата на плача и продължителността му. Изследователите от Университета на Уоруик публикуваха в списанието за детска психология и психиатрия своите резултати

В документа те се занимават с въпрос, който се обсъжда в продължение на десетилетия от родителски уебсайтове и родители без много научни доказателства: Трябва ли винаги веднага да се намесвате, когато бебето ви плаче?

Учените изследвали 178 бебета и техните майки в продължение на над 18 месеца и многократно преценявали дали родителите се намесват веднага, когато бебето плаче, или оставят бебето да плаче - понякога или често. Те открили, че това не е много важно за развитието на бебето до 18 месеца.

Бебетата, които били оставяни (понякога или често) да плачат на 3 месеца, демонстрирали по-кратка продължителност на плач на 18 месеца.

Доколко родителите оставят бебето им "да се наплаче“ било оценено по доклади на майките на възраст 3, 6 и 18 месеца, а продължителността на плача - на 3 и 18 месеца. Продължителността и честотата на хленчене и плач се оценявали в една и съща възраст с въпросник за модела на плач.

Колко чувствителна е майката във взаимодействие с бебето, било записано видео и оценено на 3 и 18 месечна възраст.

Привързаността била оценена на 18 месеца със ситуационен тест, който преценява колко сигурно е свързано бебето към основния гледач по време на епизодите на раздяла и повторно събиране.

Поведенческото развитие било оценявано чрез директно наблюдение при игра с майката, от психолог и с въпросник за родителите на 18 месеца.

Изследователите установяват, че дали съвременните родители реагират незабавно или оставят бебето си да го разплаче няколко пъти, не дава съществена разлика в краткосрочната или дългосрочната връзка с майката или поведението на кърмачетата.

Това проучване показва, че 2/3 от майките интуитивно се учат от своето бебе и се намесват веднага, когато бебетата са новородени, но като поотраснат майката изчаква малко, за да види дали бебето може да се успокои, така че бебетата се учат саморегулиране. Този "диференциален отговор" позволява на бебето да се научи с времето да се саморегулира през деня, а също и през нощта.

Д-р Айтен Билгин от катедрата по психология в Университета на Уорик коментира:

"Само две предишни проучвания преди близо 50 или 20 години са изследвали дали оставянето на бебетата "да се наплачат" влияе върху развитието им. Нашето проучване документира съвременното родителство във Великобритания и различните подходи към плача".

Професор Дитер Волке, който ръководи изследването, коментира:

"Трябва да дадем повече кредит на родителите и бебетата. Повечето родители интуитивно се адаптират във времето и се приспособяват към нуждите на бебето си, изчакват малко преди да се намесят при плач и дават възможност на техните бебета да се научат да се саморегулират. Повечето бебета се развиват добре, въпреки че родителите им се намесват веднага или не плачат."

Journal of Child Psychology and Psychiatry (2020).onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpp.13223

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
07 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
07 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
07 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
07 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
07 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
07 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
07 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
07 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
07 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
07 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
07 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
07 юни 2020
Последни новини