От х:

Днес в x:

-1 °C

Да оставим ли бебето да плаче? Учени решиха дилемата

Да бъде оставено бебето "да се наплаче" от раждането до 18 месеца не се отразява неблагоприятно на неговото поведение или привързаност, установиха изследователи от Университета на Уорик. Те откриха, че оставените да реват бебета плачат по-малко и по-кратко на 18 месечна възраст.

Развитието и привързаността на бебето към родителите му не се влияе от това, че е било оставено да плаче и всъщност може да намали силата на плача и продължителността му. Изследователите от Университета на Уоруик публикуваха в списанието за детска психология и психиатрия своите резултати

В документа те се занимават с въпрос, който се обсъжда в продължение на десетилетия от родителски уебсайтове и родители без много научни доказателства: Трябва ли винаги веднага да се намесвате, когато бебето ви плаче?

Учените изследвали 178 бебета и техните майки в продължение на над 18 месеца и многократно преценявали дали родителите се намесват веднага, когато бебето плаче, или оставят бебето да плаче - понякога или често. Те открили, че това не е много важно за развитието на бебето до 18 месеца.

Бебетата, които били оставяни (понякога или често) да плачат на 3 месеца, демонстрирали по-кратка продължителност на плач на 18 месеца.

Доколко родителите оставят бебето им "да се наплаче“ било оценено по доклади на майките на възраст 3, 6 и 18 месеца, а продължителността на плача - на 3 и 18 месеца. Продължителността и честотата на хленчене и плач се оценявали в една и съща възраст с въпросник за модела на плач.

Колко чувствителна е майката във взаимодействие с бебето, било записано видео и оценено на 3 и 18 месечна възраст.

Привързаността била оценена на 18 месеца със ситуационен тест, който преценява колко сигурно е свързано бебето към основния гледач по време на епизодите на раздяла и повторно събиране.

Поведенческото развитие било оценявано чрез директно наблюдение при игра с майката, от психолог и с въпросник за родителите на 18 месеца.

Изследователите установяват, че дали съвременните родители реагират незабавно или оставят бебето си да го разплаче няколко пъти, не дава съществена разлика в краткосрочната или дългосрочната връзка с майката или поведението на кърмачетата.

Това проучване показва, че 2/3 от майките интуитивно се учат от своето бебе и се намесват веднага, когато бебетата са новородени, но като поотраснат майката изчаква малко, за да види дали бебето може да се успокои, така че бебетата се учат саморегулиране. Този "диференциален отговор" позволява на бебето да се научи с времето да се саморегулира през деня, а също и през нощта.

Д-р Айтен Билгин от катедрата по психология в Университета на Уорик коментира:

"Само две предишни проучвания преди близо 50 или 20 години са изследвали дали оставянето на бебетата "да се наплачат" влияе върху развитието им. Нашето проучване документира съвременното родителство във Великобритания и различните подходи към плача".

Професор Дитер Волке, който ръководи изследването, коментира:

"Трябва да дадем повече кредит на родителите и бебетата. Повечето родители интуитивно се адаптират във времето и се приспособяват към нуждите на бебето си, изчакват малко преди да се намесят при плач и дават възможност на техните бебета да се научат да се саморегулират. Повечето бебета се развиват добре, въпреки че родителите им се намесват веднага или не плачат."

Journal of Child Psychology and Psychiatry (2020).onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpp.13223

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
17 яну 2021

Случаен виц

Последни новини