От х:

Днес в x:

Пускат в театрите и кината след дезинфекция и на метър разстояние

Изображение 1 от 2

    Страната е разделена на райони с коронавирус и на такива без от днес, съобщи председателят на Националния щаб, отговарящ за Ковид-19 генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски след днешното заседание на МС.

    Въведени са пет мерки за областите, където няма регистриран случай на заразата и осем за такива с коронавирус.

    В районите, където няма ситуация, се възстановява пропуска в театри и кина. Публиката обаче ще може да влиза в залите при определени марки. Сред тях е дезинфекция след всяко представление или прожекция, освен това публиката трябва да бъде настанявана през ред и през място.

    Налага се и допускане на не повече от 250 души при дадена проява. Това важи и при провеждането на спортните състезания.

    При спортните мероприятия, ако те са международни и има участници, които идват от рисковите държави, определени от българското правителство-Иран, Китай, Италия и Южна Корея, те трябва да преминат 14 дневен срок на карантина в България.

    В областите без потвърдени случаи на коронавирус се оставя възможност на местните здравни власти и областните управи да взимат по-меки или твърди решения, но те трябва да са съобразени с общата философия на разпоредбите на правителството, предупреди д-р Мутафчийски.

    В областите с коронавирус няма да има отмяна на занятия в училища и детски градини.

    Спирането на учебния процес може да бъде наложено само на местата, където има конкретни случаи на констатация на заразата. Те ще бъдат затваряни за 14 дневен срок. Това важи и за София, където снощи бяха доказани първите двама със заразата.

    РЗИ-тата по места ще прилагат този контрол.

    От министерството на образованието са докладвали, че са осигурени дезинфектанти за училищата и учебните заведени за цялата страна, посочи шефът на Националния щаб.

    Навсякъде в учебните и детските заведения трябва да се дезинфекцира и да не се допускат в тях деца, учители или хора от помощния персонал с грипоподобна симптоматика.

    Забрана има за посещение в домове за възрастни хора и деца.

    „Трябва да се намери балансът в цялата история. Не можем да загубим годината за децата. Не знаем колко ще продължи това, надяваме се до лятото кризата да приключи.“, посочи д-р Мутафчийски.

    Забранява се провеждането на масови мероприятия, зелени училища и екскурзии.

    Културните мероприятия се преустановяват.

    Провеждането на спортните състезания се преустановява, по изключение ще се провеждат, но без публика, такива, които не могат да бъдат отложени- квалификационни срещи и международни състезания.

    д-р Мутафчийски коментира и ситуацията с нощните, клубове и ресторантите, където също се събират големи маси от хора на закрито. Той посочи, че препоръката за осигуряване на разстояние от метър между хората засяга и тях. „Трябва да се осигури минимум един метър разстояние, ако не могат да спазват тези препоръки, по-добре да затворят.“.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини