От х:

Днес в x:

Маслото от черен кимион пази от грип

За черния кимион като подправка и за маслото от черен кимион като панацея за хиляда и едно неразположения са знаели още древните лечители Хипократ, Диоскориди, Авицена (Абу Сина).

Древните китайци, които знаели от първа ръка за неговите уникални лечебни свойства, също отдавали почит на лечебния продукт. Древната индийска аюрведа също не пренебрегва този лечебен балсам, въведен в много лекарства от тази наука за изцеление на човешкото тяло.

За да разберете защо този продукт е толкова ценен, трябва да се запознаете с неговия състав:

• Той е богат на полиненаситени мастни киселини, около 60% от които е линоловата киселина. Трудно е да се надценят качествата й - не позволява на лошия холестерол да се отлага по стените на кръвоносните съдове под формата на плаки, стимулира обменните процеси и производството на хормони. Олеиновата киселина е около 30% и помага на инсулина да транспортира глюкозата до тъканните клетки. В допълнение, той е онкопротектор. Палмитолеиновата, α-линоленова и арахинова киселина се съдържат в малки количества, които допринасят за укрепването на костите и мускулите, стимулирането на мозъчното кръвообращение и борбата с патогените.

• Витаминният състав на маслото от черен кимион, който включва A, E, D, C и B витамини - B1, B2, B3 има благоприятен ефект върху функционирането на мозъка, сърдечния мускул, растежа на костите, чистотата и еластичността на кожата, работата на централната и периферната нервна система.

• Микроелементи - калций, калий, магнезий, желязо, натрий, цинк, селен, съдържащи се в маслото, обогатяват човешкото тяло с необходимите хранителни вещества за нормалното му функциониране.

• Маслото от семена от черен ким съдържа 5 фитостероли, които участват в производството на хормони, жлъчка и помагат на имунната система да се бори с патогените. Най-ценният и значим от тях е тимохинонът, който е онкопротектор, тоест предотвратява появата и растежа на ракови клетки, а също така е помощно средство при комплексното лечение на рака.

Какво лекува? 

Лечебните свойства на маслото от черния кимион са доказани в научни проучвания, проведени в повече от 150 страни. А резултатите от тези изследвания показват, че уникалният състав на този прекрасен продукт буквално върши чудеса:

• При вирусни и респираторни заболявания, под въздействието на летливите съединения, патогените умират и възстановяването става многократно по-бързо. А превантивната употреба на това масло ви позволява да избегнете инфекция в самия пик на грипната епидемия и всякакви други инфекции.

• Маслото е хепатопротектор и помага на черния дроб да се справи със запушването на чернодробните жлъчни пътища, както и е сериозна помощ при лечението на вирусен хепатит.

• То осигурява безценна услуга на сърдечносъдовата система чрез прочистване на кръвоносните съдове от холестеролни отлагания и укрепване на сърдечния мускул.

• Олеиновите и линоловите киселини, съдържащи се в маслото, помагат да се регулират нивата на кръвната захар, а за хората с диабет маслото е незаменим инструмент за поддържане на правилните нива на кръвната захар.

• Гнилостни, гнойни процеси, причинени от стафилококи и стрептококи, са много по-лесни за лечение, когато приемате масло от черен кимион.

• Централната и периферната нервна система, разбира се, също ще се възползват от приема на масло от черен кимион, защото то подобрява вътречерепното кръвообращение, възстановява паметта, увеличава скоростта на реакциите и укрепва миелиновите обвивки на нервните окончания, помагайки им да се справят с тригеминалната невралгия и междуребрената невралгия.

• Това е незаменимо средство за борба с наднорменото тегло. Всички знаят, че повишаването на кръвната захар предизвиква вълчи апетит и човек преяжда. Когато приемате масло от черен кимион, кръвната захар се понижава и желанието за консумация на излишна храна и сладкиши изчезва. Приемайки от маслото 2 пъти на ден, по 1 чаена лъжичка, преди хранене, можете да отслабнете от 3 до 5 кг на месец. Заедно с това ще решите и други здравословни проблеми.

• Профилактика и лечение на гинекологични заболявания при жени и безплодие при мъжете, също е по силите на това масло.

Как да го приемаме с лечебна цел?

Ако вземем предвид факта, че това масло помага при много проблеми, то по-скоро съществуват универсални и специални начини за приемането му. Възможно е и необходимо да се приема с превантивна цел, за да се поддържа имунната система в пълна бойна готовност. Освен това, безусловно е доказано, че маслото от черен кимион има стимулиращ ефект върху тимусната жлеза, което оказва сериозен ефект върху производството на Т-лимфоцити, които убиват патогенни гнилостни бактерии.

Профилактично приемане на маслото

• За деца над 3 години по 0,5 чаена лъжичка, 1 път на ден с топла напитка. Най-добре - преди лягане. Приема се в продължение на 4 седмици. След това трябва да се направи почивка със същия период. Тогава курсът може да се повтори.

• За възрастни - приемайте по 1 ч.л., 2 пъти на ден. Можете да го добавяте към напитки, сезонни салати, към готовите ястия. През първия ден на приложение е по-добре да се ограничите до една чаена лъжичка масло, за да тествате тялото си за алергична реакция. Ако не са последвали никакви прояви, тогава можете да започнете профилактичния курс, като приемате маслото съгласно определената схема в продължение на 2 месеца. След това, почивка от 2 месеца. И повторете курса отново.

Лечение на онкологични заболявания

Бързаме веднага да направим уговорка, че само маслото от черен кимион не може да излекува онкологичните заболявания. Но може да е незаменим помощник в комплексното им лечение, разбира се, след консултация с лекуващия лекар. Лечебният компонент тук е фитостерол тимохинон. Той не само забавя процеса на растеж на раковите клетки, но и унищожава вече порасналите. Смята се, че той влияе неблагоприятно върху ДНК на раковите клетки и те не могат да предават информация на дъщерните клетки.

• Добре се съчетава с курсовете на химиотерапия, лечението се понася по-лесно и с 35% е по-ефективно.

• Намалява туморите на регионалните лимфни възли, причинени от онкологичното заболяване.

• Употребата на маслото със сок от лук в съотношение 1:1, три пъти на ден, половин час преди хранене, по 1 супена лъжица от лекарството, в продължение на поне 1 месец, спира растежа на тумора, дори на панкреаса.

• В случай на рак на кожата, той се приема не само вътрешно, но с него се третират и външно засегнатите области.

Лечение на хемороиди

Този сериозен проблем може да се лекува с масло от кимион, прието през устата, както и под формата на апликации върху областта на ануса с тампони, потопени в масло. Можете да си направите крем. За целта запържете семена от черен ким в сух тиган, докато усетите мирис на изгоряло. След това смелете тези изгорени семена на прах и смесете с масло в съотношение 1:1. Нанасяйте върху ануса два пъти на ден или след всяко изхождане, след обилно измиване. Много скоро ще се усети облекчение и след време хемороидалните възли ще паднат.

Противопоказания

Въпреки факта, че маслото има уникални свойства, то все пак си има и редица противопоказания:

• Не използвайте, ако страдате от алергия, първо трябва да тествате продукта за алергична реакция.

• Хора, които пият антихипертензивни лекарства постоянно, трябва да приемат маслото много внимателно, като се има предвид, че то понижава кръвното налягане.

• Хората с трансплантирани органи не трябва да приемат масло от семена на черен кимион, защото укрепването на имунната система ще доведе до отхвърляне на трансплантираните органи.

• Бременните жени и кърмачките също трябва да се въздържат от приема му.

Източник: zdrave.to

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини