От х:

Днес в x:

Ще намалее ли шистовия добив в САЩ заради срива на петрола

Фатих Бирол, директор на Международната агенция по енергетика (IEA), прогнозира при каква цена ще има намаляване на добива на шистов петрол в САЩ. Според него това ще се случи, ако тя падне под 25 долара за барел.

"Цени от 25 долара могат да спрат ново развитие в сектора на шистовия петрол и в резултат на това ще има спад в производството“, каза Бирол.

Сутринта на понеделник, 9 март, цената на петрола брент се срина с почти една трета.

В същото време руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че дори ако цената на петрола спадне до 30 долара за барел и продължи така четири години, правителството ще може да финансира изцяло всички бюджетни разходи. На този фон рублата се срина, а Централната банка на Русия взе екстрени мерки срещу поевтиняването на националната валута.

Руското финансово министерство заяви, че ликвидността на Националния фонд за богатство (NWF) е достатъчна, за да покрие загубите на руския бюджет от падане на цените на петрола до 25-30 долара за барел за 6-10 години.

Котировките на петрола се сринаха след излизането на Русия от сделката OPEC +. Русия се противопостави на намаляването на добива от април с аргумента, че това няма да стабилизира цените, тъй като намалянето веднага ще бъде запълнено от американския добив. В крайна сметка намаляване на добива не бе прието, изтече и срокът на действащите договорки. Cayдитcĸa Apaбия зaпoчнa цeнoвa вoйнa c Pycия чpeз пoнижaвaнe нa пpoдaжбeнитe cи цeни и yвeличaвaнe нa пpeдлaгaнeтo и цeнaтa нa пeтpoлa нa глoбaлнитe пaзapи ce cpинa c нaй-виcoĸия cпад oт пoчти 30 гoдини нacaм. Бeнчмapĸoвитe copтoвe aмepиĸaнcĸи лeĸ и бpeнт пoeвтиняxa cъc cъoтвeтнo 28,54% и 26,31% дo 29,5 и 33,3 дoлapa зa бapeл.

Cпopeд aнaлизaтopитe oт Gоldmаn Ѕасhѕ тoвa cъcтoяниe нa пaзapитe щe ce зaпaзи пoнe в ĸpaтĸocpoчeн плaн, ĸaтo oт бaнĸaтa пocoчвaт, чe цeнaтa зa бapeл бpeнт щe ocтaнe 30 дoлapa зa бapeл и пpeз втopoтo и тpeтoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини