От х:

Днес в x:

Епидемията от Covid-19 ще продължи по света най-малко до юни. Смразяваща прогноза за първата година

Епидемията от Covid-19 ще продължи по света най-малко до юни. Това прогнозира председателят на специалната комисия за борба с епидемията към държавния комитет по здравеопазване на Китай Чжун Наншан, цитиран от ТАСС.

Той счита, че временните мерки за контрол на вируса ще бъдат насочени към предотвратяване допълнително разпространение на вируса. В Китай доскоро мерките бяха насочени срещу експорта на коронавирус, но сега се стремят да органичат импорта, след като заразата се разпространи с над 100 страни в света.

"Епидемиите по света...ще продължат най-малко до юни", казва Чжун Наншан.

Учени от Австралийския национален университет публикуваха наскоро най-лошия сценарий за разпространение на коронавирусa и представиха възможните последици от епидемията. Проучването е достъпно на уебсайта на университета.

Според експертите, при катастрофално развитие на събитията, броят на смъртните случаи в резултат на коронавируса, ще достигне 68 милиона души в рамките на година след избухването. Над 12 милиона души ще са жертвите на коронавируса в Китай. САЩ и Русия ще загубят по един милион свои граждани, в европейските страни броят на жертвите ще бъде стотици хиляди. В резултат на пандемията световната икономика ще се свие с 9,2 трилиона долара, а редица страни ще бъдат изправени пред много сериозна рецесия, прогнозират изследователите.

Дори при най-благоприятната прогноза, когато смъртността от коронавируса е 2 процента, в света ще умрат 15 милиона души, изчислиха учените. Най-големи загуби на хора ще понесат Индия и Китай - по един милион души, в големите европейски страни ще загинат 60-70 хиляди граждани. В този случай глобалният БВП ще намалее с 2,3 трилиона долара, тежък удар ще понесат икономиките на Австралия и Германия, които ще преминат в тежка фаза кризата.

Оценка на смъртността при умерен сценарий показва, че 38 милиона души ще умрат от коронавируса, а икономиката ще претърпи щети от 5,3 трилиона долара.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Or
    oracle
    2 -4
    11:35, 9 мар 2020
    Епидемията ще продължи с години.
  • 2
    На
    Наблюдател
    6 -1
    11:45, 9 мар 2020
    Начин за регулиране на нарастващото население по света. Ако не е това, ще е нещо друго!
Последни новини