От х:

Днес в x:

Увеличават капацитета на "Балкански поток" за над 20 млрд. кубични метра

Изображение 1 от 3

  Капацитетът на "Балкански поток“ може да се увеличи на над 20 млрд. кубични метра с компресорна станция „Расово“ и другата, която се с строи край Провадия, сега капацитетът му е 15 милиарда, заяви примерът Бойко Борисов.

  Правим много добра инвестиция, така че България да играе ключова роля в газоразпределението и транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред, заяви още министър-председателят, който направи оглед на изграждащия се на територията на страната ни „Балкански поток“.

  Премиерът провери напредъка по трасето в района на компресорна станция „Расово“. Борисов посочи, че с тази компресорна станция, както и с КС „Нова Провадия“ ще може да бъде увеличен капацитетът на Балкански поток до 20 млрд. куб метра. Премиерът посочи, че Балкански поток ще диверсифицира газ по цялото трасе, не само за България, но и за Сърбия, Унгария и Австрия. Министър-председателят изтъкна още, че компресорите са най-добрите и дават възможност за всякакъв газ с различен произход да потече през българските газови магистрали. Министър-председателят добави, че започва и разширяването на газохранилището в Чирен. Дарина Колева, инженер на обекта, докладва за етапа, на който е изграждането на компресорната станция. „Строежът върви много добре. Времето е с нас, добре вървим“, отбелязаха строителите.

  Проектът „Балкански поток“ e част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз.

  Към днешна дата във временните строителни бази са доставени общо 19 947, което е 239,36 км.

  На пристанище „Бургас“ са  доставени още 6250 броя тръби, което е  75 км. Започва  транспортирането им към временните бази.

  На терен се работи в района на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км., а разнесените тръби по терена  са общо  139,05 км., от които са заварени 113,45 км.

  За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени две компресорни станции – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

  Трите компресорни агрегата в КС „Расово“ и четирите компресорни агрегата в КС „Нова Провадия“ ще бъдат най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух.

  Haskovo.net
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 18.04.2021

  Последни новини