От х:

Днес в x:

Две положителни проби за коронавирус в Плевен и Габрово

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ.

Двама пациенти - мъж на 27 години и жена на 75, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани преди няколко дни в отделение за хора, за които се е предполагало, че може да страдат от COVID-19. Те вече са в добро здравословно състояние.

"Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски. И допълни: "Нулевият пациент се губи".

Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория. Пациентите няма да бъдат транспортирани в други болници.

"Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. Не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива", обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

Генерал-майор Мутафчийски призова българите да спазват добра лична хигиена и хигиена на общуването. А пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина.

"Мийте ръцете си редовно - поне по 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт", препоръча шефът на ВМА.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1426117010903544/?t=31
Източник: Нова телевизия

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    11 -1
    00:43, 8 мар 2020
    Започва се
    • те се страхуват за властта , а не за Българските граждани
      .....И това ще бъде тяхната гибел .....
      А ако сложат карантина , Народа ще тръгне на бунт - не против вируса , ами щото няма да има какво да яде.
  • 2
    Ре
    Реалист
    16 -8
    00:55, 8 мар 2020
    Докато тия проби пътуват до София, тоя корона вирус ще е умрял сто пъти.....
    Уникално неадекватни и допонтопни институции в то булгаристан, ама най важното е да не вземе някой да бутне ГЕРБ, щото там се краде на поразия....
    А, някой да каже какво се случва с данъците в Хасково, след 5 деня на новопостъпилата герберска калинка наречена... опитвам се да му налучкам името, ама не мога..., беше областен гербаджия....
    Много се надявам да има недоволни и протест, ама в това село, зависимо и пълно с утайки на властта, едва ли.....
  • 3
    Pl
    plague
    7 -1
    02:02, 8 мар 2020
    'Айде хаирлия да е !
  • 4
    Хо
    Ходжата на ГРОБ/ДПС
    0 -17
    05:00, 8 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ку
      КурЗаТебМутроляк
      7 -1
      09:29, 8 мар 2020
      Мислите ли че на Форумокци или Делян Суджка им Пука кой ще им е Аргатина - Българин или Имигрант ?
      .....
      Важно е Мутрата да е отгоре :))
  • 5
    По
    почна се
    13 -1
    07:22, 8 мар 2020
    С други думи ние си го имаме вируса от много време.Само дето не сме го знаели.Откриха го чак след като почнаха да правят проби на хора които са вече в болницата с тези симптоми.Кой знае дали не сме го имали от януари.Може и починали хора да е имало, но те не са знаели че е от това.Как така тези хора са били от няколко дни в болницата иначе.Тестовете вече се правят за 6 часа.Те не са ги тествали изобщо.Ако още като са ги приели ги бяха тествали до сега отдавна да са разбрали.А тази 75 годишната жена снощи казаха че живеела сама и почти нямала контакти и не е ходила в чужбина.Извода е че вируса е отдавна в България.
  • 6
    Ху
    Хулиган
    5 -2
    09:39, 8 мар 2020
    Извода е, че вируса бумти отдавна в България, а генерала малоумен и тея около него всекиден ни лъжат! Вън пасмина долна от ГРОБ!
Последни новини