От х:

Днес в x:

-1 °C

Двойки от Хасково и с. Книжовник ще получат средства за ин витро от акциите на Областната управа

  Между две двойки- от Хасково и от с.Книжовник ще бъдат поделени средствата, събрани по време на различните Коледни благотворителни акции под шапката на областният управител „За повече деца в България“.
   
  Сумата от около 9 хил.лв., която беше набрана и с помощта на две двойки младоженци, и училища от региона, ще бъде разпределена между Николина Митрева и Георги Георгиев, и Петранка и Цоню Цоневи. Имената им бяха обявени днес в Областна администрация в присъствието на областния  управител д-р Стефка Здравкова, заместникът й Митко Петров и нотариус Десислава Славейкова от Радина Велчева, която е създателят на фондация „Искам бебе“. В партньорство с Фондацията Хасковската областна администрация развива кампанията в помощ на двойки с репродуктивни проблеми от региона вече за трета година. С помощта от първата кампания има родени близначета.
   
  А първите бебета изобщо, родени с помощ от Фондацията за ин витро процедури у нас, са също близнаци от Хасково. Те са се появили на бял свят през лятото на  2008 година.
   
  В Хасково е и първата масова кампания с тениски „За повече деца в България“. Тя е била проведена в Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ от доброволката към Фондацията Моника Колешева.
   
  „Много се радвам!“, каза по телефона Николина Кузманова, на която новината за подпомагането беше съобщена днес по телефона пред медиите.
   
  В настоящата кампания за получаване на средства за дофинансиране на процедурите са участвали общо шест двойки. Четирите отпаднали от жребия са заради това, че не отговарят на условията. Едната двойка не е от Хасковска област, което е против заложените правила за подпомагане, другата все още не е избрала клиника за извършване на процедурата-също задължително условие при подаването на документите, а две от двойките не са изчерпали възможността за използване на държавното финансиране за ин витро. Нещо повече- те дори не знаели, че такава възможност има, обобщи Радина Велчева. Тя посочи, този факт, като тревожен и подсказващ за необходимостта от разяснителна кампания в региона на Хасково.
   
  За информация- средствата, които държавата отпуска за подобни процедури са общо 20 млн.лв.на година. Право на сума от по 5 хил.лв. за всеки от 4-те опита, имат жени, ненавършили 43- годишна възраст.
   
  Като един от основните проблеми за безплодието при жените Радина Велчева посочи заболяването ендометриоза, което поразява яйчниците и засяга основни жените между 30 и 40 -годишна възраст. Тя самата е била диагностицирана с ендометриоза преди да започне битката за сбъдване на мечтата си да има деца.
   
  „Всяка 10-та жена страда от това заболяване, а с възрастта проблемите от него се задълбочават. Затова препоръката е за жени, които  страдат от заболяването и нямат партньор до 35-годишна възраст, да пристъпят към замразяване на яйцеклетки.“
   
  На профилактиката и ранното откриване на заболяването е посветена и стартиращата днес за първи път у нас кампания на Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”. Тя е под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова. 11 лечебни заведения в София, Плевен, Пловдив и Варна отварят вратите си до края на месеца за безплатни прегледи. 
   
  Всички участници на пресконференцията днес в Хасково носеха жълти панделки на реверите си, с които изразиха подкрепа към кампанията. Радина Велчева отправи като предизвикателство включването и на Хасковската болница в акцията при следващата кампания.
   
   
   
  Красимира Славова
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (22)

  • 1
   Ха
   Хасковлийка
   23 -5
   13:41, 4 мар 2020
   Браво за инициативата!
   Познавам едното семейство, страхотни хора са, Човеци.
   Успех на спечелилите! Нека и в техните домове да се чуе така жадувания детски смях.
   • 1)
    В Унгария от 1-ви Януари 2020 години ин-витро процедурите са безплатни.
    Унгария изкупи 4 частни лаборатории за ин-витро и ги направи държавни центрове
    .....
    2) В Русия от 1-ви Януари 2020 , в рамките на 10 работни дни (по закон) всяко семейство получава 15 000 лева на ръка за 1-во дете и 20 000 лева на ръка за 2-ро и последващи деца
    ....
    3) Под грижите на ГРОБ/ДПС Хасковска област всеки ден намалява с 15 - 20 жители , а България с по 250 ,
    Така че Областната Ветеринарката дето "дарява животи" е отговорна за смъртта на 700-800 жители на Хасковска Област само от началото на Годината
   • То
    Това за Русия
    7 -1
    17:28, 4 мар 2020
    Преди даваха само за 2-ро и последващи деца ,
    сега дават вече и за 1-во дете
   • За
    За Русия
    3 -14
    18:24, 4 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • До
    До простия
    4 -6
    21:00, 4 мар 2020
    Простия си ти! Това е очевадно! А тиа глупости за Унгария и Русия иди ги говори на някои невежи,не на нас тука. Хал хабер си нямаш от тия работи! И по-добре си наври тъпата тиква,някъде в теб където е много тъмно!
   • До
    ДО До Простия
    6 0
    02:01, 5 мар 2020
    аз не пиша Унгарските и Руските закони ,
    Аз само ги чета :)))
    ....
    Тва че на някой Ходжа от Гроб/ДПС не му отърват тия закони - ходете се оплаквайте на Орбан и Путин :))
  • 2
   Пъ
   Пътят
   7 -16
   13:50, 4 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ис
    Истината
    20 -5
    14:04, 4 мар 2020
    Моли се да не ти дойде до главата, че тогава ще разбереш какъв е пътят.... лесно е да се говори, когато си от другата страна.
   • До
    До Пътят
    9 -2
    20:54, 4 мар 2020
    Само един ********* може да исере подобен коментар.. Със сигурност нямаш деца и не знаеш какво им е на тези хора. Стои си в селската колиба и не се иззказвай за неща,които не са ти работа!
  • 3
   Ed
   edna
   9 -6
   15:34, 4 мар 2020
   Браво,ама можехте дискретно,без да споменавате имена! Що за журналистическа безпардонност!
   • Кр
    Красимира Славова
    5 -3
    16:12, 4 мар 2020
    Целта е прозрачност, а споменаването на имената е със съгласието на участващите двойки. Това е и едно от условията при приема на документите.
  • 4
   Ма
   Манджата
   13 -3
   17:12, 4 мар 2020
   аз така и не разбрах какво е това нещо дето е изтипосано винаги до докторката начовек не мяса животно ли е
   • По
    Порчо
    9 -1
    10:28, 5 мар 2020
    Това е създание от нов биологичен вид, наречен Герберус Калинкус. Представителите на този вид са безкрайно предани на Вожда си, нямат умствен капацитет, имат килийно образование и си мислят, че света започва и зависи от тях!
  • 5
   Що
   Що са безплодни ?
   9 -12
   17:31, 4 мар 2020
   Щото са праскат от малки и масово и мъже и жени
   са заразени с херпес , папилома вирус, кламидия , трипер
   .....
   А пиенето и дрогата допълнително увреждат гените
   • Пр
    Простотия до шия
    8 -4
    19:01, 4 мар 2020
    Щото си прост, ей затова, коментара е достатъчно красноречив.
   • Що
    Що са безплодни ? 2
    1 -5
    20:04, 4 мар 2020
    И аз имам херпес и папилома вирус - почти всеки го... Виж коментара
   • Ед
    Една от много
    11 0
    20:14, 4 мар 2020
    Не пия, не пуша, храня се здравословно, не съм била с друг мъж, освен със съпруга ми, въпреки това аз съм една от онези, за които ин витро процедурите са единствения начин да имат дете. Проблема при мен е лекарска грешка, когато съм била млада. Така че мили хора, не слагайте всички под един знаменател. Никой не знае какво му е отредено.
   • Хо
    Ходжата Сюнетчия до Една
    1 -6
    20:52, 4 мар 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 6
   Ne
   Nelicha - нелича
   19 -1
   19:48, 4 мар 2020
   На спечелилите от лотарията на областната управа честито .
   А на останалите не губете кураж ще има друг тираж .
   Защо тези процедури струват толкова много пари ? Кой е допуснал това да стане печеливш бизнес за някой ? В много държави това е безплатно в
   Испания например . На останалите препоръчвам да отидат за малко на гости там . Да не дават пари на тези печалбари тука.


   останалите   Ис
  • 7
   Ма
   мастикаджия
   17 -3
   20:50, 4 мар 2020
   Някой знае ли кой е палячото с очилата?Със синята риза?Да се уволни пазачът на зоопарка.Пак изпуска обитателите.
  • 8
   Им
   Има Господ!!!
   11 -2
   20:59, 4 мар 2020
   Бездетни трябва да бъдат само отрочетата на управата! Вредно е размножаването,а и откъде накъде нашите поколения ще им хрантутят к..е.ета.а!!!
  • 9
   Бб
   Ббай Иван Лонгура
   5 -11
   09:54, 5 мар 2020
   Абе какво витро какво нитро само харчене на пари... Виж коментара

  Хороскоп за 17.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  17 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  17 яну 2021
  Последни новини