От х:

Днес в x:

28 °C

Двойки от Хасково и с. Книжовник ще получат средства за ин витро от акциите на Областната управа

  Между две двойки- от Хасково и от с.Книжовник ще бъдат поделени средствата, събрани по време на различните Коледни благотворителни акции под шапката на областният управител „За повече деца в България“.
   
  Сумата от около 9 хил.лв., която беше набрана и с помощта на две двойки младоженци, и училища от региона, ще бъде разпределена между Николина Митрева и Георги Георгиев, и Петранка и Цоню Цоневи. Имената им бяха обявени днес в Областна администрация в присъствието на областния  управител д-р Стефка Здравкова, заместникът й Митко Петров и нотариус Десислава Славейкова от Радина Велчева, която е създателят на фондация „Искам бебе“. В партньорство с Фондацията Хасковската областна администрация развива кампанията в помощ на двойки с репродуктивни проблеми от региона вече за трета година. С помощта от първата кампания има родени близначета.
   
  А първите бебета изобщо, родени с помощ от Фондацията за ин витро процедури у нас, са също близнаци от Хасково. Те са се появили на бял свят през лятото на  2008 година.
   
  В Хасково е и първата масова кампания с тениски „За повече деца в България“. Тя е била проведена в Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ от доброволката към Фондацията Моника Колешева.
   
  „Много се радвам!“, каза по телефона Николина Кузманова, на която новината за подпомагането беше съобщена днес по телефона пред медиите.
   
  В настоящата кампания за получаване на средства за дофинансиране на процедурите са участвали общо шест двойки. Четирите отпаднали от жребия са заради това, че не отговарят на условията. Едната двойка не е от Хасковска област, което е против заложените правила за подпомагане, другата все още не е избрала клиника за извършване на процедурата-също задължително условие при подаването на документите, а две от двойките не са изчерпали възможността за използване на държавното финансиране за ин витро. Нещо повече- те дори не знаели, че такава възможност има, обобщи Радина Велчева. Тя посочи, този факт, като тревожен и подсказващ за необходимостта от разяснителна кампания в региона на Хасково.
   
  За информация- средствата, които държавата отпуска за подобни процедури са общо 20 млн.лв.на година. Право на сума от по 5 хил.лв. за всеки от 4-те опита, имат жени, ненавършили 43- годишна възраст.
   
  Като един от основните проблеми за безплодието при жените Радина Велчева посочи заболяването ендометриоза, което поразява яйчниците и засяга основни жените между 30 и 40 -годишна възраст. Тя самата е била диагностицирана с ендометриоза преди да започне битката за сбъдване на мечтата си да има деца.
   
  „Всяка 10-та жена страда от това заболяване, а с възрастта проблемите от него се задълбочават. Затова препоръката е за жени, които  страдат от заболяването и нямат партньор до 35-годишна възраст, да пристъпят към замразяване на яйцеклетки.“
   
  На профилактиката и ранното откриване на заболяването е посветена и стартиращата днес за първи път у нас кампания на Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”. Тя е под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова. 11 лечебни заведения в София, Плевен, Пловдив и Варна отварят вратите си до края на месеца за безплатни прегледи. 
   
  Всички участници на пресконференцията днес в Хасково носеха жълти панделки на реверите си, с които изразиха подкрепа към кампанията. Радина Велчева отправи като предизвикателство включването и на Хасковската болница в акцията при следващата кампания.
   
   
   
  Красимира Славова
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (22)

  • 1
   Ха
   Хасковлийка
   23 -5
   13:41, 4 мар 2020
   Браво за инициативата!
   Познавам едното семейство, страхотни хора са, Човеци.
   Успех на спечелилите! Нека и в техните домове да се чуе така жадувания детски смях.
   • 1)
    В Унгария от 1-ви Януари 2020 години ин-витро процедурите са безплатни.
    Унгария изкупи 4 частни лаборатории за ин-витро и ги направи държавни центрове
    .....
    2) В Русия от 1-ви Януари 2020 , в рамките на 10 работни дни (по закон) всяко семейство получава 15 000 лева на ръка за 1-во дете и 20 000 лева на ръка за 2-ро и последващи деца
    ....
    3) Под грижите на ГРОБ/ДПС Хасковска област всеки ден намалява с 15 - 20 жители , а България с по 250 ,
    Така че Областната Ветеринарката дето "дарява животи" е отговорна за смъртта на 700-800 жители на Хасковска Област само от началото на Годината
   • То
    Това за Русия
    7 -1
    17:28, 4 мар 2020
    Преди даваха само за 2-ро и последващи деца ,
    сега дават вече и за 1-во дете
   • За
    За Русия
    3 -14
    18:24, 4 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • До
    До простия
    4 -6
    21:00, 4 мар 2020
    Простия си ти! Това е очевадно! А тиа глупости за Унгария и Русия иди ги говори на някои невежи,не на нас тука. Хал хабер си нямаш от тия работи! И по-добре си наври тъпата тиква,някъде в теб където е много тъмно!
   • До
    ДО До Простия
    6 0
    02:01, 5 мар 2020
    аз не пиша Унгарските и Руските закони ,
    Аз само ги чета :)))
    ....
    Тва че на някой Ходжа от Гроб/ДПС не му отърват тия закони - ходете се оплаквайте на Орбан и Путин :))
  • 2
   Пъ
   Пътят
   7 -16
   13:50, 4 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ис
    Истината
    20 -5
    14:04, 4 мар 2020
    Моли се да не ти дойде до главата, че тогава ще разбереш какъв е пътят.... лесно е да се говори, когато си от другата страна.
   • До
    До Пътят
    9 -2
    20:54, 4 мар 2020
    Само един ********* може да исере подобен коментар.. Със сигурност нямаш деца и не знаеш какво им е на тези хора. Стои си в селската колиба и не се иззказвай за неща,които не са ти работа!
  • 3
   Ed
   edna
   9 -6
   15:34, 4 мар 2020
   Браво,ама можехте дискретно,без да споменавате имена! Що за журналистическа безпардонност!
   • Кр
    Красимира Славова
    5 -3
    16:12, 4 мар 2020
    Целта е прозрачност, а споменаването на имената е със съгласието на участващите двойки. Това е и едно от условията при приема на документите.
  • 4
   Ма
   Манджата
   13 -3
   17:12, 4 мар 2020
   аз така и не разбрах какво е това нещо дето е изтипосано винаги до докторката начовек не мяса животно ли е
   • По
    Порчо
    9 -1
    10:28, 5 мар 2020
    Това е създание от нов биологичен вид, наречен Герберус Калинкус. Представителите на този вид са безкрайно предани на Вожда си, нямат умствен капацитет, имат килийно образование и си мислят, че света започва и зависи от тях!
  • 5
   Що
   Що са безплодни ?
   9 -12
   17:31, 4 мар 2020
   Щото са праскат от малки и масово и мъже и жени
   са заразени с херпес , папилома вирус, кламидия , трипер
   .....
   А пиенето и дрогата допълнително увреждат гените
   • Пр
    Простотия до шия
    8 -4
    19:01, 4 мар 2020
    Щото си прост, ей затова, коментара е достатъчно красноречив.
   • Що
    Що са безплодни ? 2
    1 -5
    20:04, 4 мар 2020
    И аз имам херпес и папилома вирус - почти всеки го... Виж коментара
   • Ед
    Една от много
    11 0
    20:14, 4 мар 2020
    Не пия, не пуша, храня се здравословно, не съм била с друг мъж, освен със съпруга ми, въпреки това аз съм една от онези, за които ин витро процедурите са единствения начин да имат дете. Проблема при мен е лекарска грешка, когато съм била млада. Така че мили хора, не слагайте всички под един знаменател. Никой не знае какво му е отредено.
   • Хо
    Ходжата Сюнетчия до Една
    1 -6
    20:52, 4 мар 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 6
   Ne
   Nelicha - нелича
   19 -1
   19:48, 4 мар 2020
   На спечелилите от лотарията на областната управа честито .
   А на останалите не губете кураж ще има друг тираж .
   Защо тези процедури струват толкова много пари ? Кой е допуснал това да стане печеливш бизнес за някой ? В много държави това е безплатно в
   Испания например . На останалите препоръчвам да отидат за малко на гости там . Да не дават пари на тези печалбари тука.


   останалите   Ис
  • 7
   Ма
   мастикаджия
   17 -3
   20:50, 4 мар 2020
   Някой знае ли кой е палячото с очилата?Със синята риза?Да се уволни пазачът на зоопарка.Пак изпуска обитателите.
  • 8
   Им
   Има Господ!!!
   11 -2
   20:59, 4 мар 2020
   Бездетни трябва да бъдат само отрочетата на управата! Вредно е размножаването,а и откъде накъде нашите поколения ще им хрантутят к..е.ета.а!!!
  • 9
   Бб
   Ббай Иван Лонгура
   5 -11
   09:54, 5 мар 2020
   Абе какво витро какво нитро само харчене на пари... Виж коментара

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини