От х:

Днес в x:

13 °C

Хасково отбеляза 142 г. от Освобождението на България, изви се голямо хоро

  142 години от Освобождението на България от османско владичество бяха отбелязани тържествено в Хасково. Честването на великата дата започна на площада пред общината, където бе издигнат националния флаг. Малко по-късно, пред паметника на Незнайния войн на площад “Свобода“ се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България. Прозвуча химна на Република България в акапелно изпълнение на Теодор Батуров. Одата "Опълченците на Шипка" от българския писател Иван Вазов рецитира актьорът Стефан Цирков.

  Слово за Националния празник на България произнесоха кметът на община Хасково Станислав Дечев и областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

  На честването на празника присъстваха зам.-областният управител Митко Петров, народните представители Митко Полихронов и Евгения Ангелова, зам.-кметовете на Хасково Мария Вълчев, Динко Тенев и Танер Емин, председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, майор Георги Георгиев, общински съветници, представители на патриотични организации, клубове, много деца и граждани, изпълнили централния площад в Хасково.

  Точно в 12:00 часа стотици хасковлии и гости на града се хванаха на голямо българско хоро, което е част от инициативата "Пробуждане с хоро". Участваха всички ансамбли и клубове от Хасково.

  Днес по време на тържественото отбелязване на 3-ти март, бяха раздадени 2 000 трибагреника, осигурени от община Хасково. Комплекти с национално, европейско и общински знамена са получили и всички населени места в общината.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (33)

  • 1
   Об
   Объркан
   36 -13
   13:57, 3 мар 2020
   Не можеш да целуваш задните бузките на Мутрите и Бейовете
   избили 2 500 000 българи и прогонили 1 милион в чужбина
   .....
   и да си едновременно с това Патриот
   ......
   Грозни Перверзници
   • Об
    Объркан
    21 -4
    13:59, 3 мар 2020
    А капите на танцьорките са по-скоро част от Копанарска и Влашката носия , отколкото от Тракийската :))
   • До
    До пОбъркан
    16 -29
    15:23, 3 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Ja
   Jack Bauer
   42 -2
   14:31, 3 мар 2020
   Честит Празник Българи!!! Бъдете живи и здрави и да живее България!!!
  • 3
   Бъ
   българин
   54 -9
   14:43, 3 мар 2020
   Стига с това "османско владичество"! България е освободена от Русия на 03.03.1878г.от ТУРСКО РОБСТВО от Русия!Каквито и да са били интересите на руския Император благодарение на руския народ България я има и днес!
   • Ощ
    Още един българин
    39 -8
    14:56, 3 мар 2020
    Турско робство е било.Научете го и не си играйте с търпението на обикновения човек.За неуките думата владичество в уйкипедия гласи"Значението на думата все още не е въведено".Владика е "Висше православно духовно лице; архиерей, епископ".Кой турски /османски/владика ни е бил водач , да попитам другарите журналисти и езиковеди?Кой???Паплач скверна , родоотстъпническа!!!
   • Мн
    Мнение
    18 -11
    15:04, 3 мар 2020
    Най - правилно според мен е Османско робство , иго или Отоманско робство , иго ....
    Понеже:
    1) Генетични турци няма - няма доказани турски гени - има ирански , български , тракийски вавилонски , арабски , гръцки, ливански , египетски, еврейски, кюрдски ... но Турски гени няма
    ...
    2) Османизма е идеология подобна на Фашизма или Ционизма, а не е етническа принадлежност
   • См
    смисълът къде е?
    22 -3
    16:30, 3 мар 2020
    Хванати на хорото и лапнали микрофоните за лишени от вяра слова – всички са много добри в това. Но на ползу роду кой работи??????? Всички като захапят кокала и не го пущат докато не оглозгат всичко. Показност, празнодумие, перчене и робско мълчание- това сме днес българите, по-разединени отвсякога, по-безперспективни отвсякога, по-безродници отвсякога
   • От
    От ротационният поробител
    8 -18
    16:56, 3 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Сл
    Сляпо племе
    7 -10
    18:43, 3 мар 2020
    Ааа, те си искат робството. Искат да са потомци на роби. Никой народ, освен нашия не обича да е бил робски народ. И недей да знаеш много, защото ще се оплачат на Решетников и Макаров, а те ще кажат на Копейкин да дойде и да те набие!
  • 4
   Ст
   Стоян
   34 -12
   15:21, 3 мар 2020
   Едно руско знаме не видях! Европейското е важно обаче! Така ли се чества този празник? Местното управление веднага да положи изпит по история,неграмотници безсрамни! Оцапахте историята,унищожавате всичко българско,абе с каква съвест спите вие бе...Плюя ви на всичко и ме е срам от вас!
  • 5
   Бъ
   Българин
   32 -6
   15:26, 3 мар 2020
   Честит 3-ти март българи! България завинаги в сърцата и душите ни навсякъде по света!!!
  • 6
   До
   До пОбъркан
   15 -3
   15:38, 3 мар 2020
   Иди на сюнет,в главата ти е факт,ама и долната да изрежат,па дано получиш проблясъци и се опомниш! Затова се губим и разделяме,историята си не познаваме и мразим,заради един продажник и неговата паплач.Жалко за пролятата кръв,не заслужаваме свободата си,доказваме го!
   • Не
    НЕВЕЖ чугунен нещастник!
    12 -16
    16:49, 3 мар 2020
    Патриоте, не си ли учил в школото, че империите ни... Виж коментара
   • До
    До невеж...
    18 -6
    17:10, 3 мар 2020
    А ти какво искаш да кажеш,че ако българската територия беше останала в рамките на Османската империя сега щяхме да сме по-добре? Не забравяй,че Руската империя е християнска,а няма по-ретрогадна,жестока и човекоомразна религия от исляма. Правилно нареждаш нашите национални герои до тези които ненавиждат империите и искат национална свобода,но нали си даваш сметка колко малка и слаба е България за да бъде независима от великите сили. Би ли ми казал едно име на американец или англичанин загинал за свободата на България,а сам знаеш колко хиляди руснаци,румънци и финландци са оставили костите си до тези на нашите опълченци.
  • 7
   Уч
   Учителката по литература
   30 -4
   15:39, 3 мар 2020
   Все пак Иван Вазов е написал "Под Игото" а не "Под Присъствието ... " нали така Станчо ?
   • Ин
    Инспектор по Литература
    8 -16
    16:59, 3 мар 2020
    Веднага трябва да се пенсионирате, другарко даскал... Виж коментара
   • О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? З... Виж коментара
   • А на теб как би те звучало стихотворението на Ботев ако беше ректирано така"...да гледаш присъственик,че вилнее над бащино ми огнище...".
   • Ва
    Василена
    11 -3
    21:47, 3 мар 2020
    Г-жо,Вие мислите ли,че Станчо е прочел и 1/3 от "Под Игото"? Днес трябваше да го видите и чуете с листчето в ръчички."Европеец" е момчето все пак :)
  • 8
   Не
   НЕВЕЖ чугунен нещастник
   12 -7
   17:00, 3 мар 2020
   Риторичен въпрос: Тиквоча към кои спада,че съвсем се обърках? Национален предател казваш е онзи,който обича чужди родини...Хм,Селям алейкум,пашата ще ни лекува,не да ми ревете,че Коронавирус идел,пак е вирус,ама с чалма,от единия и край европейски звездички,от другия бял полумесец на червен фон.Честит празник,на племето ни ослепяло!
   • Eu
    EU
    6 -14
    18:33, 3 мар 2020
    Чупката в матушката, малоумно руско псе. Виж коментара
  • 9
   Пу
   Путин
   17 -5
   18:11, 3 мар 2020
   А бе тоя кмет не можа ли да научи три абзаца наизуст та сричаше написаната реч като някой сополанко.СРАМ
   • Де
    Деловодителката
    10 -1
    19:51, 3 мар 2020
    И той чете като Тиквата в Парламента. Все едно учителката да изпита най-слабият ученик в час по четене , пред целият клас. Не може да чете. Много е изнервящо за целият клас и аудитория да слуша как някой олигофрен чете едва , едва. Но така е когато си ограничена, нагла и самовлюбена тъпа мутра. Има интелигентни хора, умни и ерудирани, но тоя селяндур е завзел властта насилствено и няма да я пусне без бой.
   • Делянчо няма ли да прати Станчо обратно на училище, поне да се научи да чете гладко и изразително. Нали е завършил Математическата , ако не са го научили да чете, дано поне са го научили да смята. Но можеш ли да сметнеш някоя задача, без да можеш да прочетеш условието така че да го разбереш ? Само като го слушам как чете ,дълбоко се съмнявам че това момче разбира и осмисля това което чете.
   • Ги
    Гинчето
    12 0
    20:08, 3 мар 2020
    Да си на 40 години и да не можеш да четеш е срамота.
  • 10
   Ka
   Kamelia Stuttgart
   12 0
   20:38, 3 мар 2020
   Станчо си беше един сополив ученик в "Паисий"... Кога станал кмет, малеее!
  • 11
   Ле
   Летящия холандец
   9 0
   21:47, 3 мар 2020
   Къвто народа, таквиз му и управниците, та що се сърдите на овчето племе? Дай им чалготеки, салфетки, 5 години уранова вода и да бачкат на търгашите за по шестин леа и спят спокойно.
  • 12
   Андрей Карцов, руски дипломат, служил като консул в Белград, Париж и др., пише в книгата си „Зад кулисите на дипломацията“: "Самото название предварителен показва, че руското правителство не придава на договора окончателно значение, а напротив – е смятало да го предоговори. В такъв случай защо изобщо е бил сключен? Спирането на военните действия е било уредено от с примирието от 19 януари 1878 г. Смисълът на Санстефанския договор може да е само един: да даде на българите доказателство за добрата воля на Русия, а отговорността за неизпълнението му да прехвърли на Европа."
   Съдбата на България е решена без нито един българин. Методий Кусевич, тогава архимандрит и протосингел при Пловдивската митрополия, обръща публично внимание на подготвяните от Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки от всички земи, които да бъдат занесени до Берлинския конгрес. В Македония подписките са организирани от Шапкарев, а в Пловдив от – Методий. Адресите от Македония Шапкарев ги предава на велешкия търговец Весов, който ги предава в руското посолство. Пловдивските адреси също попадат в руското посолство, след като Костаки Пеев съобщава на руските власти за събраните подписки. Тъй като руската политика, видно от тайното Райхщадско споразумение, не е предвиждала създаването на голяма славянска държава на Балканите, подписките не получат гласност, съответно нито един български представител не отива и не присъства на конгреса!
   • Ев
    Европейците
    6 -2
    22:31, 3 мар 2020
    Големи европейци станахте бе! Всичко руско ви стана чуждо, турското робство е било просто "безвредно присъствие",и още и още куп безумни съчинения и размишления.До преди няколко години всички дружно отдавахме почит на братушките,сега неграмотния ви премиер се оака навред,и почнахте да проповядвате исляма и европейски "морални"ценности,които ни докараха на главите разкрепостени деца,насилие,джендърства,проституция,срив в образователната система,свободен пазар на наркотици,купуване на избори,образование и постове в администрации и политика...Браво! Дъното отдавна го стигнахме! Европата ви ни отне всичко свято.Бабите и дядовците ви я градиха тая държава,за да умират в бавна агония,докато шайка неграмотни глупци я разпродават и присвояват.
   • Отговор на коментара на Европейците. Всичко, което... Виж коментара
   • Мм
    мммм
    4 -1
    06:53, 4 мар 2020
    Колко време си чукал по тая клавиатура бе?
   • Браво Чадо ,
    прати си адреса в Централата на ДРОБ в София
    .... Ще те уредим кога Чорбаджи Мутрьо се наяде на някой обяд да бъдеш 3-ти в списъка на тия които ядат огризките докоснати от божествената му тъка
    .... Нали се сещаш Не може 1ви и 2-ри в списъка за огизките , понеже тия места са запазени за по-верни хора като Кметя Станчо и Сексоложката по Кравите
    ....
    А може да имаш късмет и Ръка да му целунеш ....
    .......

  Хороскоп за 31.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  31 мар 2020
  Последни новини