От х:

Днес в x:

23 °C

Хасково отбеляза 142 г. от Освобождението на България, изви се голямо хоро

  142 години от Освобождението на България от османско владичество бяха отбелязани тържествено в Хасково. Честването на великата дата започна на площада пред общината, където бе издигнат националния флаг. Малко по-късно, пред паметника на Незнайния войн на площад “Свобода“ се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България. Прозвуча химна на Република България в акапелно изпълнение на Теодор Батуров. Одата "Опълченците на Шипка" от българския писател Иван Вазов рецитира актьорът Стефан Цирков.

  Слово за Националния празник на България произнесоха кметът на община Хасково Станислав Дечев и областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

  На честването на празника присъстваха зам.-областният управител Митко Петров, народните представители Митко Полихронов и Евгения Ангелова, зам.-кметовете на Хасково Мария Вълчев, Динко Тенев и Танер Емин, председателят на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева, майор Георги Георгиев, общински съветници, представители на патриотични организации, клубове, много деца и граждани, изпълнили централния площад в Хасково.

  Точно в 12:00 часа стотици хасковлии и гости на града се хванаха на голямо българско хоро, което е част от инициативата "Пробуждане с хоро". Участваха всички ансамбли и клубове от Хасково.

  Днес по време на тържественото отбелязване на 3-ти март, бяха раздадени 2 000 трибагреника, осигурени от община Хасково. Комплекти с национално, европейско и общински знамена са получили и всички населени места в общината.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (33)

  • 1
   Об
   Объркан
   36 -13
   13:57, 3 мар 2020
   Не можеш да целуваш задните бузките на Мутрите и Бейовете
   избили 2 500 000 българи и прогонили 1 милион в чужбина
   .....
   и да си едновременно с това Патриот
   ......
   Грозни Перверзници
   • Об
    Объркан
    21 -4
    13:59, 3 мар 2020
    А капите на танцьорките са по-скоро част от Копанарска и Влашката носия , отколкото от Тракийската :))
   • До
    До пОбъркан
    16 -29
    15:23, 3 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Ja
   Jack Bauer
   42 -2
   14:31, 3 мар 2020
   Честит Празник Българи!!! Бъдете живи и здрави и да живее България!!!
  • 3
   Бъ
   българин
   54 -9
   14:43, 3 мар 2020
   Стига с това "османско владичество"! България е освободена от Русия на 03.03.1878г.от ТУРСКО РОБСТВО от Русия!Каквито и да са били интересите на руския Император благодарение на руския народ България я има и днес!
   • Ощ
    Още един българин
    39 -8
    14:56, 3 мар 2020
    Турско робство е било.Научете го и не си играйте с търпението на обикновения човек.За неуките думата владичество в уйкипедия гласи"Значението на думата все още не е въведено".Владика е "Висше православно духовно лице; архиерей, епископ".Кой турски /османски/владика ни е бил водач , да попитам другарите журналисти и езиковеди?Кой???Паплач скверна , родоотстъпническа!!!
   • Мн
    Мнение
    18 -11
    15:04, 3 мар 2020
    Най - правилно според мен е Османско робство , иго или Отоманско робство , иго ....
    Понеже:
    1) Генетични турци няма - няма доказани турски гени - има ирански , български , тракийски вавилонски , арабски , гръцки, ливански , египетски, еврейски, кюрдски ... но Турски гени няма
    ...
    2) Османизма е идеология подобна на Фашизма или Ционизма, а не е етническа принадлежност
   • См
    смисълът къде е?
    22 -3
    16:30, 3 мар 2020
    Хванати на хорото и лапнали микрофоните за лишени от вяра слова – всички са много добри в това. Но на ползу роду кой работи??????? Всички като захапят кокала и не го пущат докато не оглозгат всичко. Показност, празнодумие, перчене и робско мълчание- това сме днес българите, по-разединени отвсякога, по-безперспективни отвсякога, по-безродници отвсякога
   • От
    От ротационният поробител
    8 -18
    16:56, 3 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Сл
    Сляпо племе
    7 -10
    18:43, 3 мар 2020
    Ааа, те си искат робството. Искат да са потомци на роби. Никой народ, освен нашия не обича да е бил робски народ. И недей да знаеш много, защото ще се оплачат на Решетников и Макаров, а те ще кажат на Копейкин да дойде и да те набие!
  • 4
   Ст
   Стоян
   34 -12
   15:21, 3 мар 2020
   Едно руско знаме не видях! Европейското е важно обаче! Така ли се чества този празник? Местното управление веднага да положи изпит по история,неграмотници безсрамни! Оцапахте историята,унищожавате всичко българско,абе с каква съвест спите вие бе...Плюя ви на всичко и ме е срам от вас!
  • 5
   Бъ
   Българин
   32 -6
   15:26, 3 мар 2020
   Честит 3-ти март българи! България завинаги в сърцата и душите ни навсякъде по света!!!
  • 6
   До
   До пОбъркан
   15 -3
   15:38, 3 мар 2020
   Иди на сюнет,в главата ти е факт,ама и долната да изрежат,па дано получиш проблясъци и се опомниш! Затова се губим и разделяме,историята си не познаваме и мразим,заради един продажник и неговата паплач.Жалко за пролятата кръв,не заслужаваме свободата си,доказваме го!
   • Не
    НЕВЕЖ чугунен нещастник!
    12 -16
    16:49, 3 мар 2020
    Патриоте, не си ли учил в школото, че империите ни... Виж коментара
   • До
    До невеж...
    18 -6
    17:10, 3 мар 2020
    А ти какво искаш да кажеш,че ако българската територия беше останала в рамките на Османската империя сега щяхме да сме по-добре? Не забравяй,че Руската империя е християнска,а няма по-ретрогадна,жестока и човекоомразна религия от исляма. Правилно нареждаш нашите национални герои до тези които ненавиждат империите и искат национална свобода,но нали си даваш сметка колко малка и слаба е България за да бъде независима от великите сили. Би ли ми казал едно име на американец или англичанин загинал за свободата на България,а сам знаеш колко хиляди руснаци,румънци и финландци са оставили костите си до тези на нашите опълченци.
  • 7
   Уч
   Учителката по литература
   30 -4
   15:39, 3 мар 2020
   Все пак Иван Вазов е написал "Под Игото" а не "Под Присъствието ... " нали така Станчо ?
   • Ин
    Инспектор по Литература
    8 -16
    16:59, 3 мар 2020
    Веднага трябва да се пенсионирате, другарко даскал... Виж коментара
   • О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? З... Виж коментара
   • А на теб как би те звучало стихотворението на Ботев ако беше ректирано така"...да гледаш присъственик,че вилнее над бащино ми огнище...".
   • Ва
    Василена
    11 -3
    21:47, 3 мар 2020
    Г-жо,Вие мислите ли,че Станчо е прочел и 1/3 от "Под Игото"? Днес трябваше да го видите и чуете с листчето в ръчички."Европеец" е момчето все пак :)
  • 8
   Не
   НЕВЕЖ чугунен нещастник
   12 -7
   17:00, 3 мар 2020
   Риторичен въпрос: Тиквоча към кои спада,че съвсем се обърках? Национален предател казваш е онзи,който обича чужди родини...Хм,Селям алейкум,пашата ще ни лекува,не да ми ревете,че Коронавирус идел,пак е вирус,ама с чалма,от единия и край европейски звездички,от другия бял полумесец на червен фон.Честит празник,на племето ни ослепяло!
   • Eu
    EU
    6 -14
    18:33, 3 мар 2020
    Чупката в матушката, малоумно руско псе. Виж коментара
  • 9
   Пу
   Путин
   17 -5
   18:11, 3 мар 2020
   А бе тоя кмет не можа ли да научи три абзаца наизуст та сричаше написаната реч като някой сополанко.СРАМ
   • Де
    Деловодителката
    10 -1
    19:51, 3 мар 2020
    И той чете като Тиквата в Парламента. Все едно учителката да изпита най-слабият ученик в час по четене , пред целият клас. Не може да чете. Много е изнервящо за целият клас и аудитория да слуша как някой олигофрен чете едва , едва. Но така е когато си ограничена, нагла и самовлюбена тъпа мутра. Има интелигентни хора, умни и ерудирани, но тоя селяндур е завзел властта насилствено и няма да я пусне без бой.
   • Делянчо няма ли да прати Станчо обратно на училище, поне да се научи да чете гладко и изразително. Нали е завършил Математическата , ако не са го научили да чете, дано поне са го научили да смята. Но можеш ли да сметнеш някоя задача, без да можеш да прочетеш условието така че да го разбереш ? Само като го слушам как чете ,дълбоко се съмнявам че това момче разбира и осмисля това което чете.
   • Ги
    Гинчето
    12 0
    20:08, 3 мар 2020
    Да си на 40 години и да не можеш да четеш е срамота.
  • 10
   Ka
   Kamelia Stuttgart
   12 0
   20:38, 3 мар 2020
   Станчо си беше един сополив ученик в "Паисий"... Кога станал кмет, малеее!
  • 11
   Ле
   Летящия холандец
   9 0
   21:47, 3 мар 2020
   Къвто народа, таквиз му и управниците, та що се сърдите на овчето племе? Дай им чалготеки, салфетки, 5 години уранова вода и да бачкат на търгашите за по шестин леа и спят спокойно.
  • 12
   Андрей Карцов, руски дипломат, служил като консул в Белград, Париж и др., пише в книгата си „Зад кулисите на дипломацията“: "Самото название предварителен показва, че руското правителство не придава на договора окончателно значение, а напротив – е смятало да го предоговори. В такъв случай защо изобщо е бил сключен? Спирането на военните действия е било уредено от с примирието от 19 януари 1878 г. Смисълът на Санстефанския договор може да е само един: да даде на българите доказателство за добрата воля на Русия, а отговорността за неизпълнението му да прехвърли на Европа."
   Съдбата на България е решена без нито един българин. Методий Кусевич, тогава архимандрит и протосингел при Пловдивската митрополия, обръща публично внимание на подготвяните от Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки от всички земи, които да бъдат занесени до Берлинския конгрес. В Македония подписките са организирани от Шапкарев, а в Пловдив от – Методий. Адресите от Македония Шапкарев ги предава на велешкия търговец Весов, който ги предава в руското посолство. Пловдивските адреси също попадат в руското посолство, след като Костаки Пеев съобщава на руските власти за събраните подписки. Тъй като руската политика, видно от тайното Райхщадско споразумение, не е предвиждала създаването на голяма славянска държава на Балканите, подписките не получат гласност, съответно нито един български представител не отива и не присъства на конгреса!
   • Ев
    Европейците
    6 -2
    22:31, 3 мар 2020
    Големи европейци станахте бе! Всичко руско ви стана чуждо, турското робство е било просто "безвредно присъствие",и още и още куп безумни съчинения и размишления.До преди няколко години всички дружно отдавахме почит на братушките,сега неграмотния ви премиер се оака навред,и почнахте да проповядвате исляма и европейски "морални"ценности,които ни докараха на главите разкрепостени деца,насилие,джендърства,проституция,срив в образователната система,свободен пазар на наркотици,купуване на избори,образование и постове в администрации и политика...Браво! Дъното отдавна го стигнахме! Европата ви ни отне всичко свято.Бабите и дядовците ви я градиха тая държава,за да умират в бавна агония,докато шайка неграмотни глупци я разпродават и присвояват.
   • Отговор на коментара на Европейците. Всичко, което... Виж коментара
   • Мм
    мммм
    4 -1
    06:53, 4 мар 2020
    Колко време си чукал по тая клавиатура бе?
   • Браво Чадо ,
    прати си адреса в Централата на ДРОБ в София
    .... Ще те уредим кога Чорбаджи Мутрьо се наяде на някой обяд да бъдеш 3-ти в списъка на тия които ядат огризките докоснати от божествената му тъка
    .... Нали се сещаш Не може 1ви и 2-ри в списъка за огизките , понеже тия места са запазени за по-верни хора като Кметя Станчо и Сексоложката по Кравите
    ....
    А може да имаш късмет и Ръка да му целунеш ....
    .......

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  06 авг 2020
  Последни новини