От х:

Днес в x:

19 души, минали през ГКПП “Капитан Андреево” в домашна карантина заради Ковид-19

Изображение 1 от 6

    Списъкът на страните, които се водят рискови за разпространението на коронавирус ще бъде допълнен с решение на Националния щаб. Освен Италия и Китай, към него се допълват Южна Корея и Иран. Това посочи главният държавен здравен инспектор и зам.-председател на Кризисния щаб д-р Ангел Кунчев. Той инспектира проверките, свързани с превенцията по разпространението на коронавируса по границите на най-големия от 32-те сухоземни ГКПП-та -“Капитан Андрево” днес.

    От Южна Корея нямаме големи потоци, но с Иран е по-сериозна ситуацията, понеже от там през Турция идват превози, отбеляза д-р Кунчев.

    В Южна Корея към момента болните са  3736, а в Иран - 593. “Очевидно става въпрос за интензивно вътрешно разпространение на болестта, което ни кара да включим и тези две държави в списъка”.

    През двата почивни в дни в България е имало 1446 души, идващи предимно от Италия, по-малко от Китай, които са подадени на РЗИ-тата с цел организиране и проследяване на тяхната карантина. Само 18 души от тях са показали различна грипоподобно клиника.

    Все още на граничния пункт "Капитан Андреево" няма термокамери. Според д-р Кунчев на големите гранични пунктове по-резонно е да се остане на варианта за ръчно термометриране. “Специално за големите пунктове аз мисля, че ще останем основно на безконтактни термометри, защото термокамерите не могат да измерват температурата през прегради- стъкло, плексиглас, така че това няма да улесни много нашата работа.”, коментира той. 

    Все пак ще бъдат поставени около двайсет камери по възловите пунктове, добави главният  здравен инспектор. 

    За бежанците по границата на Турция той посочи “Все още Турция, Сърбия и България са единствените на Балканите държави, където няма регистрирани случаи, но разбира се, това не е гаранция. Нямаме данни от колегите от Турция на тяхна територия да имат положителен случай сред тази маса бежанци.”

    Към момента по петте най-големи пункта у нас се измерва температурата на пътниците от рисковите държави. Изграждат се и допълнително екипи и са в действие  на Маказа, Връшка чука и на Дунав мост.  Ще бъде въведен контрол и на пункта "Лесово", тъй като оттам основно влизат камиони, идващи от Иран, но след решение на Кризистния щаб.

    Към момента няма хоспитализирани хора, които са влезли през ГКПП “Капитан Андреево” със симптоми. 19 са случаите на влезли от рискови държави с попълнени анкетни карти за проследяване и домашна карантина. Двама идват от Китай, останалите - от Италия, посочи д- Снежана Иванова от РЗИ- Хасково.

    Д-р Кунчев посочи още, че ситуацията в момента е усложнена и заради втората грипна вълна, която засяга вече много области  в страната ни. Изолираният щам е от Б тип.

    В сравнение с миналата седмица, когато общо за страната заболеваемостта е била 90  на 10 000 души население, през изтеклата тя е скочила на 121 на 10 000.

    По думите му,  тази седмица ще е пикова, но  в никакъв случай няма да се достигнат стойностите на нормалната сезонна грипна епидемия.

    В тази връзка той препоръчва отлагането на масовите събития. ”Наистина не е сега моментът да събираме много хора”.

    Д-р Кунчев ще участва в заседанието на Областния щаб в Хасково, за синхронизиране на действията, както  на национално, така и на областни ниво. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ал
      алабализми
      11 0
      14:25, 2 мар 2020
      Докторя, дали се спазва домашната карантина ?
      А в дома нали живеят и други индивиди, които не са под карантина ?
    • 2
      Ко
      Колко са тъпи Гробарите
      0 0
      21:43, 2 мар 2020
      Ако Човек се закашля , капчици от кашлицата ще стигнат чак то потките дето снимат :))
    Последни новини