От х:

Днес в x:

28 °C

19 души, минали през ГКПП “Капитан Андреево” в домашна карантина заради Ковид-19

Изображение 1 от 6

  Списъкът на страните, които се водят рискови за разпространението на коронавирус ще бъде допълнен с решение на Националния щаб. Освен Италия и Китай, към него се допълват Южна Корея и Иран. Това посочи главният държавен здравен инспектор и зам.-председател на Кризисния щаб д-р Ангел Кунчев. Той инспектира проверките, свързани с превенцията по разпространението на коронавируса по границите на най-големия от 32-те сухоземни ГКПП-та -“Капитан Андрево” днес.

  От Южна Корея нямаме големи потоци, но с Иран е по-сериозна ситуацията, понеже от там през Турция идват превози, отбеляза д-р Кунчев.

  В Южна Корея към момента болните са  3736, а в Иран - 593. “Очевидно става въпрос за интензивно вътрешно разпространение на болестта, което ни кара да включим и тези две държави в списъка”.

  През двата почивни в дни в България е имало 1446 души, идващи предимно от Италия, по-малко от Китай, които са подадени на РЗИ-тата с цел организиране и проследяване на тяхната карантина. Само 18 души от тях са показали различна грипоподобно клиника.

  Все още на граничния пункт "Капитан Андреево" няма термокамери. Според д-р Кунчев на големите гранични пунктове по-резонно е да се остане на варианта за ръчно термометриране. “Специално за големите пунктове аз мисля, че ще останем основно на безконтактни термометри, защото термокамерите не могат да измерват температурата през прегради- стъкло, плексиглас, така че това няма да улесни много нашата работа.”, коментира той. 

  Все пак ще бъдат поставени около двайсет камери по възловите пунктове, добави главният  здравен инспектор. 

  За бежанците по границата на Турция той посочи “Все още Турция, Сърбия и България са единствените на Балканите държави, където няма регистрирани случаи, но разбира се, това не е гаранция. Нямаме данни от колегите от Турция на тяхна територия да имат положителен случай сред тази маса бежанци.”

  Към момента по петте най-големи пункта у нас се измерва температурата на пътниците от рисковите държави. Изграждат се и допълнително екипи и са в действие  на Маказа, Връшка чука и на Дунав мост.  Ще бъде въведен контрол и на пункта "Лесово", тъй като оттам основно влизат камиони, идващи от Иран, но след решение на Кризистния щаб.

  Към момента няма хоспитализирани хора, които са влезли през ГКПП “Капитан Андреево” със симптоми. 19 са случаите на влезли от рискови държави с попълнени анкетни карти за проследяване и домашна карантина. Двама идват от Китай, останалите - от Италия, посочи д- Снежана Иванова от РЗИ- Хасково.

  Д-р Кунчев посочи още, че ситуацията в момента е усложнена и заради втората грипна вълна, която засяга вече много области  в страната ни. Изолираният щам е от Б тип.

  В сравнение с миналата седмица, когато общо за страната заболеваемостта е била 90  на 10 000 души население, през изтеклата тя е скочила на 121 на 10 000.

  По думите му,  тази седмица ще е пикова, но  в никакъв случай няма да се достигнат стойностите на нормалната сезонна грипна епидемия.

  В тази връзка той препоръчва отлагането на масовите събития. ”Наистина не е сега моментът да събираме много хора”.

  Д-р Кунчев ще участва в заседанието на Областния щаб в Хасково, за синхронизиране на действията, както  на национално, така и на областни ниво. 

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ал
   алабализми
   11 0
   14:25, 2 мар 2020
   Докторя, дали се спазва домашната карантина ?
   А в дома нали живеят и други индивиди, които не са под карантина ?
  • 2
   Ко
   Колко са тъпи Гробарите
   0 0
   21:43, 2 мар 2020
   Ако Човек се закашля , капчици от кашлицата ще стигнат чак то потките дето снимат :))

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини