От х:

Днес в x:

20 °C

19 души, минали през ГКПП “Капитан Андреево” в домашна карантина заради Ковид-19

Изображение 1 от 6

  Списъкът на страните, които се водят рискови за разпространението на коронавирус ще бъде допълнен с решение на Националния щаб. Освен Италия и Китай, към него се допълват Южна Корея и Иран. Това посочи главният държавен здравен инспектор и зам.-председател на Кризисния щаб д-р Ангел Кунчев. Той инспектира проверките, свързани с превенцията по разпространението на коронавируса по границите на най-големия от 32-те сухоземни ГКПП-та -“Капитан Андрево” днес.

  От Южна Корея нямаме големи потоци, но с Иран е по-сериозна ситуацията, понеже от там през Турция идват превози, отбеляза д-р Кунчев.

  В Южна Корея към момента болните са  3736, а в Иран - 593. “Очевидно става въпрос за интензивно вътрешно разпространение на болестта, което ни кара да включим и тези две държави в списъка”.

  През двата почивни в дни в България е имало 1446 души, идващи предимно от Италия, по-малко от Китай, които са подадени на РЗИ-тата с цел организиране и проследяване на тяхната карантина. Само 18 души от тях са показали различна грипоподобно клиника.

  Все още на граничния пункт "Капитан Андреево" няма термокамери. Според д-р Кунчев на големите гранични пунктове по-резонно е да се остане на варианта за ръчно термометриране. “Специално за големите пунктове аз мисля, че ще останем основно на безконтактни термометри, защото термокамерите не могат да измерват температурата през прегради- стъкло, плексиглас, така че това няма да улесни много нашата работа.”, коментира той. 

  Все пак ще бъдат поставени около двайсет камери по възловите пунктове, добави главният  здравен инспектор. 

  За бежанците по границата на Турция той посочи “Все още Турция, Сърбия и България са единствените на Балканите държави, където няма регистрирани случаи, но разбира се, това не е гаранция. Нямаме данни от колегите от Турция на тяхна територия да имат положителен случай сред тази маса бежанци.”

  Към момента по петте най-големи пункта у нас се измерва температурата на пътниците от рисковите държави. Изграждат се и допълнително екипи и са в действие  на Маказа, Връшка чука и на Дунав мост.  Ще бъде въведен контрол и на пункта "Лесово", тъй като оттам основно влизат камиони, идващи от Иран, но след решение на Кризистния щаб.

  Към момента няма хоспитализирани хора, които са влезли през ГКПП “Капитан Андреево” със симптоми. 19 са случаите на влезли от рискови държави с попълнени анкетни карти за проследяване и домашна карантина. Двама идват от Китай, останалите - от Италия, посочи д- Снежана Иванова от РЗИ- Хасково.

  Д-р Кунчев посочи още, че ситуацията в момента е усложнена и заради втората грипна вълна, която засяга вече много области  в страната ни. Изолираният щам е от Б тип.

  В сравнение с миналата седмица, когато общо за страната заболеваемостта е била 90  на 10 000 души население, през изтеклата тя е скочила на 121 на 10 000.

  По думите му,  тази седмица ще е пикова, но  в никакъв случай няма да се достигнат стойностите на нормалната сезонна грипна епидемия.

  В тази връзка той препоръчва отлагането на масовите събития. ”Наистина не е сега моментът да събираме много хора”.

  Д-р Кунчев ще участва в заседанието на Областния щаб в Хасково, за синхронизиране на действията, както  на национално, така и на областни ниво. 

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ал
   алабализми
   11 0
   14:25, 2 мар 2020
   Докторя, дали се спазва домашната карантина ?
   А в дома нали живеят и други индивиди, които не са под карантина ?
  • 2
   Ко
   Колко са тъпи Гробарите
   0 0
   21:43, 2 мар 2020
   Ако Човек се закашля , капчици от кашлицата ще стигнат чак то потките дето снимат :))

  Хороскоп за 10.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  10 юли 2020
  Последни новини