От х:

Днес в x:

14 °C

19 души, минали през ГКПП “Капитан Андреево” в домашна карантина заради Ковид-19

Изображение 1 от 6

  Списъкът на страните, които се водят рискови за разпространението на коронавирус ще бъде допълнен с решение на Националния щаб. Освен Италия и Китай, към него се допълват Южна Корея и Иран. Това посочи главният държавен здравен инспектор и зам.-председател на Кризисния щаб д-р Ангел Кунчев. Той инспектира проверките, свързани с превенцията по разпространението на коронавируса по границите на най-големия от 32-те сухоземни ГКПП-та -“Капитан Андрево” днес.

  От Южна Корея нямаме големи потоци, но с Иран е по-сериозна ситуацията, понеже от там през Турция идват превози, отбеляза д-р Кунчев.

  В Южна Корея към момента болните са  3736, а в Иран - 593. “Очевидно става въпрос за интензивно вътрешно разпространение на болестта, което ни кара да включим и тези две държави в списъка”.

  През двата почивни в дни в България е имало 1446 души, идващи предимно от Италия, по-малко от Китай, които са подадени на РЗИ-тата с цел организиране и проследяване на тяхната карантина. Само 18 души от тях са показали различна грипоподобно клиника.

  Все още на граничния пункт "Капитан Андреево" няма термокамери. Според д-р Кунчев на големите гранични пунктове по-резонно е да се остане на варианта за ръчно термометриране. “Специално за големите пунктове аз мисля, че ще останем основно на безконтактни термометри, защото термокамерите не могат да измерват температурата през прегради- стъкло, плексиглас, така че това няма да улесни много нашата работа.”, коментира той. 

  Все пак ще бъдат поставени около двайсет камери по възловите пунктове, добави главният  здравен инспектор. 

  За бежанците по границата на Турция той посочи “Все още Турция, Сърбия и България са единствените на Балканите държави, където няма регистрирани случаи, но разбира се, това не е гаранция. Нямаме данни от колегите от Турция на тяхна територия да имат положителен случай сред тази маса бежанци.”

  Към момента по петте най-големи пункта у нас се измерва температурата на пътниците от рисковите държави. Изграждат се и допълнително екипи и са в действие  на Маказа, Връшка чука и на Дунав мост.  Ще бъде въведен контрол и на пункта "Лесово", тъй като оттам основно влизат камиони, идващи от Иран, но след решение на Кризистния щаб.

  Към момента няма хоспитализирани хора, които са влезли през ГКПП “Капитан Андреево” със симптоми. 19 са случаите на влезли от рискови държави с попълнени анкетни карти за проследяване и домашна карантина. Двама идват от Китай, останалите - от Италия, посочи д- Снежана Иванова от РЗИ- Хасково.

  Д-р Кунчев посочи още, че ситуацията в момента е усложнена и заради втората грипна вълна, която засяга вече много области  в страната ни. Изолираният щам е от Б тип.

  В сравнение с миналата седмица, когато общо за страната заболеваемостта е била 90  на 10 000 души население, през изтеклата тя е скочила на 121 на 10 000.

  По думите му,  тази седмица ще е пикова, но  в никакъв случай няма да се достигнат стойностите на нормалната сезонна грипна епидемия.

  В тази връзка той препоръчва отлагането на масовите събития. ”Наистина не е сега моментът да събираме много хора”.

  Д-р Кунчев ще участва в заседанието на Областния щаб в Хасково, за синхронизиране на действията, както  на национално, така и на областни ниво. 

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ал
   алабализми
   11 0
   14:25, 2 мар 2020
   Докторя, дали се спазва домашната карантина ?
   А в дома нали живеят и други индивиди, които не са под карантина ?
  • 2
   Ко
   Колко са тъпи Гробарите
   0 0
   21:43, 2 мар 2020
   Ако Човек се закашля , капчици от кашлицата ще стигнат чак то потките дето снимат :))

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини