От х:

Днес в x:

-6 °C

В Хасково представиха изложба, показваща знакови моменти от Руско-турската освободителна война

Изображение 1 от 4

  Изложба „Оригинални хромолитографии от Руско-турската освободителна война“ бе открита днес, съобщиха от Община Хасково. Експозицията е подредена в централното фоайе на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ Хасково. Гостуващата изложба е на Национална библиотека „Иван Вазов“ Пловдив и е тук по повод 3 март.

  Изложбата включва пана с хромолитографии, изобразяващи едни от най-знаковите моменти от Руско-турската освободителна война. Победата при Одрин, Битката при Плевен, Генерал Скобелев и неговия бял кон, Защитата на Шипка, Великият княз Николай са само част от историческите моменти и личности, запечатани чрез уникалната техника. Тези хромолитографии стават част от фонда на библиотеката в Пловдив през 1924 година. Сега техни копия гостуват в Хасково и могат да бъдат разгледани от всички в Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

  В откриването участва заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Бг
   БГ
   8 -9
   18:41, 27 фев 2020
   Героите от руско- турската война са БЪЛГАРИТЕ ............Руските жертви са общо15567.....Румънци-7618.............Сърби-715........Финландци.....Поляци..... Молдовци........и най- много БЪЛГАРИ са дали живота си за да бъдем свободни-- 1347 опълченци и 229 838 цивилни,взели пряко и непряко участие във войната.....................Срамното е,че българският народ не е запознат с тези факти.!!!!!!!
   • Ощ
    ОЩЕ
    6 -4
    06:45, 28 фев 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Th
    Thule
    1 -3
    10:51, 28 фев 2020
    Заминавай на изток, рубладжийско псе.
  • 2
   Br
   Bree
   11 -6
   19:09, 27 фев 2020
   Хаха....видяхме колко българи участваха в Априлското въстание!...Имай чувство за реалност и правдивост, а не напомпан патриотизъм! Русия с армията си едва се е справила с османската, ти..българите... А, не бяха ли американците??
   • Бг
    БГ
    8 -10
    19:24, 27 фев 2020
    Нерде Руско-турската война.... Нерде Америка.... То русогъзолизниците само едно си знаете и баете.....

    Шипченската епопея от август 1877 година е безспорна заслуга на българските опълченци. Това признава генерал Столетов..... Думите му са изречени години след войната пред Николай Дятченко, първи секретар на руската легация в София и са документирани.................. Столетов казва: „Ние не щяхме да можем да задържим прохода Шипка, , даже ако да бяхме три пъти по-многобройни от опълченците; трябваше да бъдем непременно шест пъти повече, за да извършим героичния и победоносен подвиг, що извършиха българите”.
    В годините на комунизма такива факти се криеха, защото раздухвали великоблгарски шовинизъм.

    Ама нали вместо мозък, имате петолъчка и сърп и чук в чугунените тикви, дето акъла ви е наливан с шише руска водка в кратуните.....
    Та едва ли ще го проумееш дебил увреден......
   • Fr
    Free Europa
    6 -10
    19:32, 27 фев 2020
    Заминавай за русия, оскотял шумкар. Виж коментара
  • 3
   Г-
   Г-в Михайлов
   3 -7
   20:53, 27 фев 2020
   Интересно защо ли, Великия Генерал,Битка,Княз? А н... Виж коментара
   • Ди
    Директора
    8 -1
    21:42, 27 фев 2020
    Ти не си много умен май...
  • 4
   До
   Достоевски за българите :
   2 -7
   21:26, 27 фев 2020
   Ние сме тръгнали да ги освобождаваме тези, значи в... Виж коментара

  Видеа по темата

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
  20 яну 2021
  Последни новини