От х:

Днес в x:

33 °C

Учени опекоха торта, бисквити и вафли с масло от насекоми

Изображение 1 от 6

  Учени експериментират с масло от ларви, като заместител на кравето масло във вафли, торти и бисквити, твърдейки, че тяхната мазнина е по-устойчива и екологична алтернатива на млечната.

  Изследователите накиснали ларви на мухата Черен войник в купа вода, поставили ги в блендер до получаване на гладка каша и след това използвали центрофуга да отделят маслото.

  За да изпробват мазнината, учените приготвили три еднакви торти, бисквити и вафли – едната група с обикновено масло, втората с 25% масло от ларви, а третата с 50% краве масло и 50% масло от ларви.

  След това изделията били сервирани на 344 доброволци, които трябвало да посочат дали усещат разлика във вкуса.

  Участниците не забелязали разлика във вкуса на тортата, съдържаща четвърт мазнина от ларви и във вафлите с 50% масло от ларви.

  Единствената визуална разлика при тортите била в по-наситено кафявия цвят.

  И макар представата за този цвят да не влияе върху оценката за вкуса, е по-малко вероятно хората да си купят торта с по-тъмно кафяв цвят.

  В същото време текстурата и вида на вафлите останал непроменен, независимо каква мазнина била използвана за приготвянето им.

  Учените твърдят, че екологичният отпечатък на насекомите е значително по-малък.

  Насекоми биха могли да се отглеждат в огромни количества в Европа, което ще намали екологичния отпечатък и на транспорта - в крайна сметка палмовото масло често се внася от страни извън Европа.

  Екипът забелязал, че тази алтернатива на маслото е много по-здравословна, тъй като традиционните храни са богати на калории и наситени мазнини.

  Ядивните насекоми отдавна биват сочени за супер храна - пълни с протеини, полезни вещества, калий, магнезий и три пъти повече мастни киселини от сьомгата.

  Маслото от ларви е по-различно от конвенционалното. То съдържа лауринова киселина, която се смята за полезна, защото е по-лесно смилаема от кравето масло.

  Освен това лауриновата киселина притежава антибактериални, противомикробни и противогъбични свойства.

  Макар употребата на насекоми като храна да не е нова идея, тези продукти все още не са навлезли масово, заради цената.

  В момента цената е твърде висока, защото производството е дребномащабно.

  На бургерите с насекоми все още им предстои да докажат успешността си.

  Печивата с масло от ларви е по-вероятно да бъдат приети, защото в тях насекомите са просто заместител на кравето или палмово масло.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
  06 юли 2020
  Последни новини