От х:

Днес в x:

17 °C

Разследват в района на Маджарово за отровен Белоглав лешояд

Белоглав лешояд е намерен мъртъв от екипа на Българското дружество за защита на птиците тази сутрин близо до маджаровското село Малко Брягово.

Следата към мъртвата птица хванало куче, обучено за борба с отровите. Съмнението на орнитолозите е, че белоглавият лешоядът, който е рядка и защитена от закона птица, най-вероятно е отровен.

Николай Терзиев от БДЗП- Хасково и специално обученото куче Барс претърсиха района, съобщават още орнитолозите. Обходили са около 2 километра около мястото, където е открита птицата, за да търсят дали няма и други отровени животни. „Има вероятност, разбира се, птицата да е паднала от естествена смърт, но това не ми се вярва, защото тялото й беше в неестествена форма, сякаш се е влачила. Освен това нямаше и следи от заболяване при огледа. Възможно е обаче и отровота да не е била разхвърляна изобщо на това място. Ако лещоядът е поел малко от нея има възможност дори да прелети известно разстояние преди да падне“, разказа Ники Терзиев. Той предполага, че вероятно става въпрос за разхвърлена отрова за хищници-чакали и лисици. Това обаче ще докаже разследването.

На място е имало и полиция, която води разследване по случая. В екипа са участвали униформени от Маджарово и РПУ-Харманли. Те са взели и трупа на птицата, който ще бъде изпратен за изследване.

Лешоядът е възрастен, маркиран с GPS-GSM предавател, благодарение на който екололозите са успели да разберат, че нещо се е случило с него. „Още снощи уловихме сигналите, които идваха от едно и също място, а това е белег, че птицата не се движи. Затова излязохме и на претърсването днес“, разказа Николай Терзиев.

Миналата година по същото време и на същото място екипът на Дружеството откри също загинал, най-вероятно заради отравяне, белоглав лешояд. Тогава обаче не се е доказало предположението им, припомни орнитологът.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ам
  Американски КурКосмат
  0 -1
  01:59, 27 фев 2020
  Миналото лято по-обиколих около центъра ... Пълен кучкарник :))
  ....
  А лешояда най - вероятно са го убили злато-търсачите от Дънди-Прешъс Метълс :))
  ....
  И като говорим за "екокатастрофи " водата от старите рудници се излива в Арда край Маджарово заедно със тежките метали , обаче Гробарите и Ходжите им не мерят :))

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
12 юли 2020
Последни новини