От х:

Днес в x:

19 °C

Разследват в района на Маджарово за отровен Белоглав лешояд

Белоглав лешояд е намерен мъртъв от екипа на Българското дружество за защита на птиците тази сутрин близо до маджаровското село Малко Брягово.

Следата към мъртвата птица хванало куче, обучено за борба с отровите. Съмнението на орнитолозите е, че белоглавият лешоядът, който е рядка и защитена от закона птица, най-вероятно е отровен.

Николай Терзиев от БДЗП- Хасково и специално обученото куче Барс претърсиха района, съобщават още орнитолозите. Обходили са около 2 километра около мястото, където е открита птицата, за да търсят дали няма и други отровени животни. „Има вероятност, разбира се, птицата да е паднала от естествена смърт, но това не ми се вярва, защото тялото й беше в неестествена форма, сякаш се е влачила. Освен това нямаше и следи от заболяване при огледа. Възможно е обаче и отровота да не е била разхвърляна изобщо на това място. Ако лещоядът е поел малко от нея има възможност дори да прелети известно разстояние преди да падне“, разказа Ники Терзиев. Той предполага, че вероятно става въпрос за разхвърлена отрова за хищници-чакали и лисици. Това обаче ще докаже разследването.

На място е имало и полиция, която води разследване по случая. В екипа са участвали униформени от Маджарово и РПУ-Харманли. Те са взели и трупа на птицата, който ще бъде изпратен за изследване.

Лешоядът е възрастен, маркиран с GPS-GSM предавател, благодарение на който екололозите са успели да разберат, че нещо се е случило с него. „Още снощи уловихме сигналите, които идваха от едно и също място, а това е белег, че птицата не се движи. Затова излязохме и на претърсването днес“, разказа Николай Терзиев.

Миналата година по същото време и на същото място екипът на Дружеството откри също загинал, най-вероятно заради отравяне, белоглав лешояд. Тогава обаче не се е доказало предположението им, припомни орнитологът.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ам
  Американски КурКосмат
  0 -1
  01:59, 27 фев 2020
  Миналото лято по-обиколих около центъра ... Пълен кучкарник :))
  ....
  А лешояда най - вероятно са го убили злато-търсачите от Дънди-Прешъс Метълс :))
  ....
  И като говорим за "екокатастрофи " водата от старите рудници се излива в Арда край Маджарово заедно със тежките метали , обаче Гробарите и Ходжите им не мерят :))

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020
Последни новини