От х:

Днес в x:

26 °C

Хасковската болница разкрива допълнителни 129 места при епидемия от коронавирус

Изображение 1 от 5

  Многопрофилната болница в Хасково може да разкрие още две  помещения-в АГ блока и в Очното с допълнителни 129 места при епидемия от коронавирус. Капацитетът на Инфекциозното отделение в областната клиника е от 25 легла. Това докладва шефът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов по време на свиканото от областната управителка  д-р Стефка Здравкова заседание на „Съвет за медицинско осигуряване при бедствие , аварии и катастрофи“ във връзка с извънредните мерки, наложени в страната ни заради COVID – 19.

  Гелов посочи категорично, че в болницата в Хасково има налични предпазни облекла и маски, но се разполага и със специални костюми, скафандри, очила и калцуни до коленете за действие от персонала при доказано наличие на пациент с коронавирус.

  По разпореждане при случай на съмнение за зараза на границата, където се извършват проверки, пациентите ще се насочват към Инфекциозното в Хасково.

  Все още не са излезли пробите за вируса от Националната референтна лаборатория от изследването на  хоспитализирания тийнейджър, върнал се от лагер в Холандия, където е имал контакт с деца и от Италия, посочи Гелов.

  От днес, като рискова зона за проверка на пътници на ГКПП "Капитан Андреево" е включена цяла Италия, съобщи д-р Снежана Иванова от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Тя беше в първия дежурен екип на разкрития здравен пункт на границата ни с Турция.

  Хонгонг, Тайланд и Китай са другите зони, откъдето идващите пътници задължително минават през измерване на телесната температурата на пункта "Капитан Андреево".

  Няма обаче нито един случай в пътникопотока от рисковите дестинации за 24 часа, поясни д-р Иванова. Основно пътниците, които са преминали за денонощие границата, пътуват от Истабул за Сърбия, Румъния или до България.

  На заседанието присъстваха кметовете на общини от хасковска област, изп. директори и управители на лечебни заведения за болнична помощ - Хасково, Център за спешна медицинска помощ, Диагностично-консултативен център.

  Шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова призова кметовете, там, където е възможно да се отменят масовите прояви с цел превенция.

  Епидемиологът д-р Иванова пък отново припомни, че всеки, който през последните 14 дни се е завърнал от Италия или от страна, обявена като рискова за коронавирус, би трябвало сам да си наложи карантинен период и това опира до самосъзнание.

  Отменени са всички екскурзии на ученици до чужбина със заповед на шефката на РУО-Хасково.

  По-късно стана ясно и, че районната прокуратура в Димитровград разследва смъртта на жена.

  53-годишната е починала на път към болницата в колата, с която е карана натам от пневмония. Изпратени са проби за изследване за коронавирус. Според д-р Гелов обаче жената надали е със заразата.

  В България засега няма доказано заразен с коронавирус, обяви пред медиите днес началникът на ВМА ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус. Той уточни обаче, че двама души са под наблюдение във ВМА.

  В същото време днес СЗО обяви, че за първи път новозаразените са повече извън Китай. Случаите на  COVID-19, регистрирани в Китай във вторник са били 411 срещу 427 извън страната.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Ко
   Котето
   30 -6
   14:22, 26 фев 2020
   И какво като има легла, кой ще ги лекува заразените? Те тукашните лекари една обикновена пневмоня не могат да излекуват, та камо ли корона вирус. Нивото на медицината в Хасково е много под нормалното, направо е закопало няколко метра в тинята.
   • Ку
    Кучето
    5 -10
    17:56, 26 фев 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
   • Ко
    Котарака
    5 -1
    21:13, 26 фев 2020
    Вероятно Вие сте корифей във Вашата професионална сфера....в Хасково!
  • 2
   Гр
   Грета
   14 -2
   16:22, 26 фев 2020
   Защо, след като трябва да се наложи 13 дневен карантинен период на върналите се от Италия, учителите , ходили на екскурзия миналата седмица, преподават на децата от понеделник?
  • 3
   Ед
   Едни
   9 -2
   17:53, 26 фев 2020
   обикновени маски няма по аптеките.Преди дни някой предложи на хасковския шивашки бизнес да запълни пазарната ниша.Пък и само в Китай ли се произвеждат подобни защитни средства?
  • 4
   Па
   Пациент
   13 -4
   17:55, 26 фев 2020
   Тоя Гелов Мутра ли е , Лекар ли е ? Тоя вирус ще го бием ли, ще го лекуваме ли , не мога да разбера?
  • 5
   Ло
   Лов на вещици
   7 -3
   19:49, 26 фев 2020
   Продължавате да панирате народа.Няма никакъв корона вирус в България.Няма даже и обикновен вирус.Всичко се прави умишлено да се стресира народа.Тръгнали да ми слагат разни маски,глупости на търкалета,кихнали два пъти и айде,край,умираме.Вируси,бацили,маски....и тем подобни измишльотини.
  • 6
   Тр
   Тръстиков
   4 -1
   20:11, 26 фев 2020
   Когато няма зима,сняг,винаги е така.Болести,вируси и лахажии.
  • 7
   Са
   Сатър за ГРОБ/ДПС
   2 -3
   02:10, 27 фев 2020
   При 4-5000 болни , 129 места са си гаргара .....
   Молете се да не плъзне , че линейките ще събират трупове по улиците и хляба ще е с купони
   • Co
    covid
    1 0
    13:13, 27 фев 2020
    Ще ядеш по-малко хляб, к'во ревеш.

  Случаен виц

  Последни новини