От х:

Днес в x:

Вдъхновено от мангровите дървета устройство ще пречиства подпочвените води

Новаторски подход за отстраняване на сол от водата, вдъхновен от мангровите насаждения, бе разкрит от изследователи.

Мангровите насаждения, подобно на други дървета, притежават система за транспорт на водата: смята се, че изпаряването на влага от листата им създава отрицателно налягане в тъканите, което помага на водата да се придвижи от корените до стъблото.

Този транспорт разчита на повърхностно напрежение, на факта че водните молекули обичат да взаимодействат със стените на тъканите и да се привличат помежду си.

Солената вода може да увреди много растения, но мангровите насаждения процъфтяват в солени условия, защото разполагат с редица адаптационни средства – включително клетъчни мембрани, пречещи на солта да преминава неконтролирано, а също стени, покрити с восъчно вещество.

Мангровите дървета успешно обезсоляват водата от обкръжението си.

Учени пресъздали този процес в синтетична система, с помощта на полимерна мембрана, филтрираща сол – фин порест, силициев филтър, базиран на хидрогел или алуминиев оксид, с миниатюрни пори.

В рамките на демонстрацията било генерирано огромно отрицателно налягане, което насочило притока на вода през полупропусклива мембрана за обратна осмоза и по този начин обезсолило водата.

Системата работи без да образува въздушни мехури, които биха могли да блокират потока на водата, благодарение на мембраната и миниатюрните пори в силициевото стъбло.

Тя обаче не е практичен начин за обезсоляване на вода, заради нуждата от огромно количество топлина.

Енергията, която активира обезсоляването в устройството се абсорбира от околната среда. В едно дребномащабно устройство енергията е безплатна, което означава че не се използва електричество – подобно на дрехите съхнещи на простора. В по-големи мащаби системата ще бъде изправена пред огромни предизвикателства.

Учените обаче предлагат алтернативно решение: интегриране на системата в сгради, което на практика ще ги превърне в гигантски гъби, създавайки новаторски начин за управление на водите след силна буря и справяне с наводненията.

В този случай, самите сгради ще изсмукват излишните подпочвени води и ще ги изпаряват през стените и покривите си.

А съществува и друго предимство: изпарението на водата от стените на сградата ще има охлаждащ ефект.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини