От х:

Днес в x:

Всички гимназисти с униформи наесен

Хасковските гимназии масово се канят да преминат изцяло на униформи от следващата учебна година. Причината е приетия от правителството план за училищния ред. В една от точките се казва, че учениците трябва да ходят на училище прилично облечени. Всеки директор ще определя какво значи „прилично" след консултация с училищните настоятелства. Споровете възникват още от сега, като разнобоят между педагози и родители заплашва да вкара поправката в безкрайни дебати по отношение на детайлите в облеклото.

Най безболезненият вариант са униформите, коментираха за Haskovo.net преподаватели. Те са фирмата на училището и неговия отличителен знак. Създават общност и са знак за равнопоставеност между децата. Иначе алтернативата са спорове около модата, дължината на полите и дълбочината на деколтетата. 6 хасковски училища вече въведоха униформи, в останалите има идейни разработки или прототипи.

Отпадна точката за религиозните символи в училище. Показното носене на религиозна символика остава забранено, независимо от вярата. До 4-ти клас учениците няма да повтарят годината независимо от тяхната подготовка. Досега забрана за поправки имаше само за първолаците.

Обществено полезният труд за провинилите се ученици няма да унижава тяхното достойноство, коментира шефът на Регионалния Инспекторат Иван Панайотов. Това бе другата широко дискутирана точка от промените. Затова пък отново се въвеждат оценки за поведение. Тия с намалено поведение няма да имат право на училищна стипендия.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини