От х:

Днес в x:

19 °C

Музеят се обзаведе със 100-годишен хладилник от къщата на Пулеви

  Хладилник на поне 100 години в идеално състояние ще бъде реставриран в РИМ-Хасково и впоследствие ще бъде изложен в някоя от експозициите.

  Хладилникът, който по-скоро е хладилен шкаф, понеже охладителната му част е действала с кубове лед, поставяни в него, а не с елекричество, е бил сред оборудването в къщата на един от най-заможните хасковски родове-тютюнопроизводителите Пулеви.

  Сградата беше продадена наскоро ще бъде разрушена, а на нейно място ще се строи ново здание. Най-ценните предмети са прибрани от наследниците на Пулеви, а новите собственици на парцела решили останалото в къщата да бъде дарено на музея, обясни директорът на РИМ -Хасково Пенко Добрев.

  Заедно с прототипа на съвременните хладилници, в музея влизат още: ваза, кутия за пикник и двукрилен гардероб със запазена автентична орнаментика, както и телевизор „Опера“.

  Всички предмети ще бъдат реставрирани, а за дарителите ще има грамоти.

  Най-интересният от предметите определено е хладилникът. Пенко Добрев казва, че нямат точна датировка откога е той, със сигурност обаче е отпреди 9-ти септември 1944 година. В музея предполагат и че е възможно да е от още по-ранен период-от началото на 20-ти век.

  При реставрацията е възможно и да бъдат открити някакви белези за момента на производството му. Със сигурност обаче за времето си тази вещ е била лукс, казва Добрев. В долната му част има врата и етажерки. В горната част има по-малко отделение, което е играело ролята на фризер. Има отвор с капак отгоре, където се е слагало калъп лед във вътрешност, облицована с метал. Има и тръба, откъдето да изтича водата, когато ледът се стопи. Вратите се затварят с метални закопчалки. Хладилният шкаф е държан по принцип в зимника на къщата, където е най-хладното място.

  Историците от музея в Хасково предполагат, че вероятно ледените блокове са взимани от някоя от фабриките в Хасково или от дюкян, където са правени по химически път с амониева селитра.

  Всичко тепърва предстои да се изяснява. Но със сигурност, казва Пенко Добрев, хладилният шкаф е доста интересен и е много любопитна придобивка за Музея в Хасково, защото не е нещо, което може да се види в много музейни колекции.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Са
   само питам
   10 -12
   18:57, 19 фев 2020
   Тоя Пенко какво прави там?
   • Пе
    Пеев
    4 -7
    23:05, 19 фев 2020
    Търси салама....
  • 2
   Ам
   Американски КурКосмат
   9 -8
   23:18, 19 фев 2020
   Докато Пулеви са се кефели, работничките им - деца на 12-13 години са умирали като мухи в тютюневите складове
   ....
   Янко Бабата Янев е съвременен пример за яхане на раята с неговите шивачки
  • 3
   Ха
   Хасковлия
   5 0
   08:25, 20 фев 2020
   За коя сграда става въпрос?
   • 12
    123
    0 0
    10:04, 20 фев 2020
    Сградата още не е съборена.
   • Ха
    Хасковлия
    0 0
    10:05, 20 фев 2020
    До зала "Спартак"
  • 4
   До
   Доволен
   7 0
   10:26, 20 фев 2020
   Браво на директора!
  • 5
   Ив
   Иван Райчев
   1 -2
   12:48, 20 фев 2020
   Хладилника е руски и е от края на 50-та година. Имам го същия!
   • Mu
    museum
    4 0
    14:24, 20 фев 2020
    С цялото ми уважение, но това е шкаф, а не електроуред. СССР може да е всичко, но в края на 50-те и те произвеждат електроуреди, а не ледени шкафове...

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  29 сеп 2020
  Последни новини