От х:

Днес в x:

12 °C

Музеят се обзаведе със 100-годишен хладилник от къщата на Пулеви

  Хладилник на поне 100 години в идеално състояние ще бъде реставриран в РИМ-Хасково и впоследствие ще бъде изложен в някоя от експозициите.

  Хладилникът, който по-скоро е хладилен шкаф, понеже охладителната му част е действала с кубове лед, поставяни в него, а не с елекричество, е бил сред оборудването в къщата на един от най-заможните хасковски родове-тютюнопроизводителите Пулеви.

  Сградата беше продадена наскоро ще бъде разрушена, а на нейно място ще се строи ново здание. Най-ценните предмети са прибрани от наследниците на Пулеви, а новите собственици на парцела решили останалото в къщата да бъде дарено на музея, обясни директорът на РИМ -Хасково Пенко Добрев.

  Заедно с прототипа на съвременните хладилници, в музея влизат още: ваза, кутия за пикник и двукрилен гардероб със запазена автентична орнаментика, както и телевизор „Опера“.

  Всички предмети ще бъдат реставрирани, а за дарителите ще има грамоти.

  Най-интересният от предметите определено е хладилникът. Пенко Добрев казва, че нямат точна датировка откога е той, със сигурност обаче е отпреди 9-ти септември 1944 година. В музея предполагат и че е възможно да е от още по-ранен период-от началото на 20-ти век.

  При реставрацията е възможно и да бъдат открити някакви белези за момента на производството му. Със сигурност обаче за времето си тази вещ е била лукс, казва Добрев. В долната му част има врата и етажерки. В горната част има по-малко отделение, което е играело ролята на фризер. Има отвор с капак отгоре, където се е слагало калъп лед във вътрешност, облицована с метал. Има и тръба, откъдето да изтича водата, когато ледът се стопи. Вратите се затварят с метални закопчалки. Хладилният шкаф е държан по принцип в зимника на къщата, където е най-хладното място.

  Историците от музея в Хасково предполагат, че вероятно ледените блокове са взимани от някоя от фабриките в Хасково или от дюкян, където са правени по химически път с амониева селитра.

  Всичко тепърва предстои да се изяснява. Но със сигурност, казва Пенко Добрев, хладилният шкаф е доста интересен и е много любопитна придобивка за Музея в Хасково, защото не е нещо, което може да се види в много музейни колекции.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Са
   само питам
   9 -12
   18:57, 19 фев 2020
   Тоя Пенко какво прави там?
  • 2
   Ам
   Американски КурКосмат
   8 -8
   23:18, 19 фев 2020
   Докато Пулеви са се кефели, работничките им - деца на 12-13 години са умирали като мухи в тютюневите складове
   ....
   Янко Бабата Янев е съвременен пример за яхане на раята с неговите шивачки
  • 3
   Ха
   Хасковлия
   5 0
   08:25, 20 фев 2020
   За коя сграда става въпрос?
   • 12
    123
    0 0
    10:04, 20 фев 2020
    Сградата още не е съборена.
   • Ха
    Хасковлия
    0 0
    10:05, 20 фев 2020
    До зала "Спартак"
  • 4
   До
   Доволен
   7 0
   10:26, 20 фев 2020
   Браво на директора!
  • 5
   Ив
   Иван Райчев
   1 -2
   12:48, 20 фев 2020
   Хладилника е руски и е от края на 50-та година. Имам го същия!
   • Mu
    museum
    4 0
    14:24, 20 фев 2020
    С цялото ми уважение, но това е шкаф, а не електроуред. СССР може да е всичко, но в края на 50-те и те произвеждат електроуреди, а не ледени шкафове...

  Още новини

  Хороскоп за 15.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  15 юли 2020
  Последни новини