От х:

Днес в x:

2 °C

Щам на птичи грип, който може да е опасен и за хората, налази Европа

Високорисковият щам на инфлуенца /птичи грип/ H5N8, който при определени обстоятелства може да мутира и дори да е опасен за хората, е засече в Европа в момента. В осем държави членки на ЕС са регистрирани огнища на птичи грип. Вече има и в България-във ферма за водоплаващи птици в град Раковски. В момента на регистриране на огнището в нея се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

Хасково остава с повишена епизоотична обстановка, като рисков, поради големия брой на птици, които се отглеждат на територията на областта. Общи обектите са около 40, 250 хил. броя са птиците-бройлери и водоплаващи, уточни по време на днешното заседание на Епизоотичната областна комисия д-р Георги Илиев от Областна дирекция по безопасност на храните.

Той припомни ситуацията от 2018 година, когото голяма част от тези обекти бяха засегнати от заразата и се стигна до умъртвяване на хиляди птици в региона.

Вече има разписани мерки за осуетяване на разпространението на птичия грип, посочи д-р Илиев. Сред тях са затягане на контрола върху птицефермите и движението и транспортирането на птици до кланиците. Птиците ще пътуват само с предварително дезинфекцирани транспортни средства, и то такива, които са лицензиране за това.

Преди да се разреши придвижване, птиците трябва да са били изследвани за птичи грип и резултатът да е отрицателен. На базата на този отрицателен протокол ще се издава медицинско свидетелство за придвижване.

Затягат се мерките и в кланиците за водоплаващи птици. Официалният ветеринарен лекар там ще наблюдава с какви документи пристигат птиците, дезинфекцирани ли са транспортните средства и дали при клането има съответни патоанатомични изменение. Ако има такива, ще се предприемат незабавни мерки. Собствениците на такива обекти ще бъдат събрани през тази седмица от ОДБХ -Хасково, за разговор по мерките, отбеляза д-р Илиев.

Важно е също и домашните птици да бъдат прибрани, като превантивна мярка, предупреди той. Хората, които отглеждат птици в дворовете си, не трябва да ги пускат свободно. Освен това трябва да се внимава и със съхранението на фуражите-да са в закрито помещение.

Смята се, че в страните със зараза сега вирусът е пренесен основно от контакт на домашните птици с дивите водоплаващи.

Огнища на високопатогенна Инфлуенца H5N8 на територията на Европа се регистрират от края на 2019 година. Нотифицирани са 31 огнища при домашни птици - Полша – 20 ферми и задни дворове; Словакия - 3 лични стопанства; Унгария – 4 огнища; Румъния – 2; Чехия - 1; Украйна - 1.

Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ме
  Менгеле
  5 -2
  17:54, 18 фев 2020
  Време е вече да се избиват и хора.
  • Вр
   Време е
   4 -2
   21:03, 18 фев 2020
   Време е да ти го н.а.б.и.я.т до макарите!
  • Дж
   Джо Сталин
   3 -1
   22:32, 18 фев 2020
   Но Мутри , Но проблем
  • Дж
   Джо Сталин до Д-р Менгеле
   1 0
   03:55, 19 фев 2020
   Всъщност Мутрите и бейовете от СДС - ГРОБ - ДПС за 30 години
   избиха повече българи ( над 2 милиона + 1 милион бежанци)
   отколкото Византийците , Османлиите и Фашистите СаксКобургота - Уиндзър .....
   ....
   А България от Република стана пак Феодална държава
 • 2
  Пи
  пиленце
  3 0
  09:21, 19 фев 2020
  Ха да видим дали европейците със заразата ще избият всички птици в радиус от 3-10-30 км ? Или само в Бг е практика това?!Ще следя с интерес развитието на ситуацията.
  • Si
   SIC
   1 0
   10:18, 19 фев 2020
   Банкянското добиче пак ще се престарае.

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини