От х:

Днес в x:

5 °C

Щам на птичи грип, който може да е опасен и за хората, налази Европа

Високорисковият щам на инфлуенца /птичи грип/ H5N8, който при определени обстоятелства може да мутира и дори да е опасен за хората, е засече в Европа в момента. В осем държави членки на ЕС са регистрирани огнища на птичи грип. Вече има и в България-във ферма за водоплаващи птици в град Раковски. В момента на регистриране на огнището в нея се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

Хасково остава с повишена епизоотична обстановка, като рисков, поради големия брой на птици, които се отглеждат на територията на областта. Общи обектите са около 40, 250 хил. броя са птиците-бройлери и водоплаващи, уточни по време на днешното заседание на Епизоотичната областна комисия д-р Георги Илиев от Областна дирекция по безопасност на храните.

Той припомни ситуацията от 2018 година, когото голяма част от тези обекти бяха засегнати от заразата и се стигна до умъртвяване на хиляди птици в региона.

Вече има разписани мерки за осуетяване на разпространението на птичия грип, посочи д-р Илиев. Сред тях са затягане на контрола върху птицефермите и движението и транспортирането на птици до кланиците. Птиците ще пътуват само с предварително дезинфекцирани транспортни средства, и то такива, които са лицензиране за това.

Преди да се разреши придвижване, птиците трябва да са били изследвани за птичи грип и резултатът да е отрицателен. На базата на този отрицателен протокол ще се издава медицинско свидетелство за придвижване.

Затягат се мерките и в кланиците за водоплаващи птици. Официалният ветеринарен лекар там ще наблюдава с какви документи пристигат птиците, дезинфекцирани ли са транспортните средства и дали при клането има съответни патоанатомични изменение. Ако има такива, ще се предприемат незабавни мерки. Собствениците на такива обекти ще бъдат събрани през тази седмица от ОДБХ -Хасково, за разговор по мерките, отбеляза д-р Илиев.

Важно е също и домашните птици да бъдат прибрани, като превантивна мярка, предупреди той. Хората, които отглеждат птици в дворовете си, не трябва да ги пускат свободно. Освен това трябва да се внимава и със съхранението на фуражите-да са в закрито помещение.

Смята се, че в страните със зараза сега вирусът е пренесен основно от контакт на домашните птици с дивите водоплаващи.

Огнища на високопатогенна Инфлуенца H5N8 на територията на Европа се регистрират от края на 2019 година. Нотифицирани са 31 огнища при домашни птици - Полша – 20 ферми и задни дворове; Словакия - 3 лични стопанства; Унгария – 4 огнища; Румъния – 2; Чехия - 1; Украйна - 1.

Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ме
  Менгеле
  5 -2
  17:54, 18 фев 2020
  Време е вече да се избиват и хора.
  • Вр
   Време е
   4 -2
   21:03, 18 фев 2020
   Време е да ти го н.а.б.и.я.т до макарите!
  • Дж
   Джо Сталин
   3 -1
   22:32, 18 фев 2020
   Но Мутри , Но проблем
  • Дж
   Джо Сталин до Д-р Менгеле
   1 0
   03:55, 19 фев 2020
   Всъщност Мутрите и бейовете от СДС - ГРОБ - ДПС за 30 години
   избиха повече българи ( над 2 милиона + 1 милион бежанци)
   отколкото Византийците , Османлиите и Фашистите СаксКобургота - Уиндзър .....
   ....
   А България от Република стана пак Феодална държава
 • 2
  Пи
  пиленце
  3 0
  09:21, 19 фев 2020
  Ха да видим дали европейците със заразата ще избият всички птици в радиус от 3-10-30 км ? Или само в Бг е практика това?!Ще следя с интерес развитието на ситуацията.
  • Si
   SIC
   1 0
   10:18, 19 фев 2020
   Банкянското добиче пак ще се престарае.

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини