От х:

Днес в x:

Днес отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски

България отбелязва 147 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Почит ще бъде отдадена в големите български градове, по традиция кулминацията е тази вечер в родния град на Левски – Карлово с възпоменателна церемония. Тя ще се състои  пред паметника на Апостола от 18 часа. След това в залата на читалището започва спектакълът на възпитаниците на училище „Васил Левски“  - „По дирите на сребърниците“.
 
Тази година Хасково за първи път също ще отдаде почитта си на Апостола на 18-ти февруари.
 
Поклон пред патриота и революционер, посветил  живота си на България, гражданите могат да отдадат пред паметника на Левски в двора на училището в Хасково, чийто патрон е той . Средно училище „Васил Левски“ участва в церемонията по отбелязването на годишнината  като организатор заедно с Общината.
Поклонението е от 17 часа. Ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени цветя на признателност.
 
През 1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се отбелязва на 19 февруари. Историци обаче са категорични - Апостола е обесен на 18 февруари 1873 г. Възприемането на 19 февруари като дата за гибелта на Апостола е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато действа старият стил на календара.
 
Левски е основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.
 
Повод за интензивното му търсене сават разкритията по обира на Орханийската хазна.
На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обира на турската поща в Арабаконак. още при плануването Левски казва, че това не трябва да се случва, той е против обира. Но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров-този, който по-късно ще бъде сочен, като неговият предател.
 
Залавянето на участниците в обира след провала му, нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. 
Левски  знае за провала при обира в Арабаконак, но няма и идея,  че турската полиция има негова снимка и знае къде може да бъде открит. На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, източно от Ловеч.
 
Според различни проучвания предателство спрямо Левски всъщност не е имало. Според една от версиите османците допоследно не са знаели кого са заловили. Бил разпознат едва след като е откаран в Търново.  Чак там станало ясно кой е той. Впоследствиее бил отведен в София, където бил предаден на съд. В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Фашистите и Бейовете които избиха 2 милиона Български граждани и превърнаха Граината на Европа в Запустял Краварник ще се гаврят отново с
    "Чистата и Свята Република"
    • Левски основава комитет и в Кауньдере ... И след като го обесват
      ратаите на мутрите и бейовете изпяват членовете му на заптиетата от МВР
      .....
      Затова в Хасково е нямало Априлско въстание ....
    • V.
      V.
      2 -4
      11:01, 18 фев 2020
      Вземай хапчетата, смахнато комуне.
    • Левски е обесен с пълното съдействие и подкрепа на Русия и в частност - на граф Игнатиев...
      В историческия музей и в националния архив има запазени документи, в които кореспонденцията между официална Русия и Османската империя е в посока - Дяконът да бъде обесен...
      Русия не е обичала Левски и бунтовници от неговия ранг, които не желаели да бъдем зависими от руските подтисници....
      Чети бе Маймун прост.... Чети, образовай се!!!!....
      Ама не от радио ГАВАРИТ МАСКВА...
    • Аз не веднъж съм ви казвал: "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби."
Последни новини