От х:

Днес в x:

15 °C

Днес отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски

България отбелязва 147 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Почит ще бъде отдадена в големите български градове, по традиция кулминацията е тази вечер в родния град на Левски – Карлово с възпоменателна церемония. Тя ще се състои  пред паметника на Апостола от 18 часа. След това в залата на читалището започва спектакълът на възпитаниците на училище „Васил Левски“  - „По дирите на сребърниците“.
 
Тази година Хасково за първи път също ще отдаде почитта си на Апостола на 18-ти февруари.
 
Поклон пред патриота и революционер, посветил  живота си на България, гражданите могат да отдадат пред паметника на Левски в двора на училището в Хасково, чийто патрон е той . Средно училище „Васил Левски“ участва в церемонията по отбелязването на годишнината  като организатор заедно с Общината.
Поклонението е от 17 часа. Ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени цветя на признателност.
 
През 1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се отбелязва на 19 февруари. Историци обаче са категорични - Апостола е обесен на 18 февруари 1873 г. Възприемането на 19 февруари като дата за гибелта на Апостола е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато действа старият стил на календара.
 
Левски е основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.
 
Повод за интензивното му търсене сават разкритията по обира на Орханийската хазна.
На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обира на турската поща в Арабаконак. още при плануването Левски казва, че това не трябва да се случва, той е против обира. Но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров-този, който по-късно ще бъде сочен, като неговият предател.
 
Залавянето на участниците в обира след провала му, нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. 
Левски  знае за провала при обира в Арабаконак, но няма и идея,  че турската полиция има негова снимка и знае къде може да бъде открит. На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, източно от Ловеч.
 
Според различни проучвания предателство спрямо Левски всъщност не е имало. Според една от версиите османците допоследно не са знаели кого са заловили. Бил разпознат едва след като е откаран в Търново.  Чак там станало ясно кой е той. Впоследствиее бил отведен в София, където бил предаден на съд. В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Фашистите и Бейовете които избиха 2 милиона Български граждани и превърнаха Граината на Европа в Запустял Краварник ще се гаврят отново с
  "Чистата и Свята Република"
  • Левски основава комитет и в Кауньдере ... И след като го обесват
   ратаите на мутрите и бейовете изпяват членовете му на заптиетата от МВР
   .....
   Затова в Хасково е нямало Априлско въстание ....
  • V.
   V.
   2 -4
   11:01, 18 фев 2020
   Вземай хапчетата, смахнато комуне.
  • Левски е обесен с пълното съдействие и подкрепа на Русия и в частност - на граф Игнатиев...
   В историческия музей и в националния архив има запазени документи, в които кореспонденцията между официална Русия и Османската империя е в посока - Дяконът да бъде обесен...
   Русия не е обичала Левски и бунтовници от неговия ранг, които не желаели да бъдем зависими от руските подтисници....
   Чети бе Маймун прост.... Чети, образовай се!!!!....
   Ама не от радио ГАВАРИТ МАСКВА...
  • Аз не веднъж съм ви казвал: "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби."

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини