От х:

Днес в x:

28 °C

Днес отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски

България отбелязва 147 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Почит ще бъде отдадена в големите български градове, по традиция кулминацията е тази вечер в родния град на Левски – Карлово с възпоменателна церемония. Тя ще се състои  пред паметника на Апостола от 18 часа. След това в залата на читалището започва спектакълът на възпитаниците на училище „Васил Левски“  - „По дирите на сребърниците“.
 
Тази година Хасково за първи път също ще отдаде почитта си на Апостола на 18-ти февруари.
 
Поклон пред патриота и революционер, посветил  живота си на България, гражданите могат да отдадат пред паметника на Левски в двора на училището в Хасково, чийто патрон е той . Средно училище „Васил Левски“ участва в церемонията по отбелязването на годишнината  като организатор заедно с Общината.
Поклонението е от 17 часа. Ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени цветя на признателност.
 
През 1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се отбелязва на 19 февруари. Историци обаче са категорични - Апостола е обесен на 18 февруари 1873 г. Възприемането на 19 февруари като дата за гибелта на Апостола е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато действа старият стил на календара.
 
Левски е основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.
 
Повод за интензивното му търсене сават разкритията по обира на Орханийската хазна.
На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обира на турската поща в Арабаконак. още при плануването Левски казва, че това не трябва да се случва, той е против обира. Но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров-този, който по-късно ще бъде сочен, като неговият предател.
 
Залавянето на участниците в обира след провала му, нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. 
Левски  знае за провала при обира в Арабаконак, но няма и идея,  че турската полиция има негова снимка и знае къде може да бъде открит. На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, източно от Ловеч.
 
Според различни проучвания предателство спрямо Левски всъщност не е имало. Според една от версиите османците допоследно не са знаели кого са заловили. Бил разпознат едва след като е откаран в Търново.  Чак там станало ясно кой е той. Впоследствиее бил отведен в София, където бил предаден на съд. В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Фашистите и Бейовете които избиха 2 милиона Български граждани и превърнаха Граината на Европа в Запустял Краварник ще се гаврят отново с
  "Чистата и Свята Република"
  • Левски основава комитет и в Кауньдере ... И след като го обесват
   ратаите на мутрите и бейовете изпяват членовете му на заптиетата от МВР
   .....
   Затова в Хасково е нямало Априлско въстание ....
  • V.
   V.
   2 -4
   11:01, 18 фев 2020
   Вземай хапчетата, смахнато комуне.
  • Левски е обесен с пълното съдействие и подкрепа на Русия и в частност - на граф Игнатиев...
   В историческия музей и в националния архив има запазени документи, в които кореспонденцията между официална Русия и Османската империя е в посока - Дяконът да бъде обесен...
   Русия не е обичала Левски и бунтовници от неговия ранг, които не желаели да бъдем зависими от руските подтисници....
   Чети бе Маймун прост.... Чети, образовай се!!!!....
   Ама не от радио ГАВАРИТ МАСКВА...
  • Аз не веднъж съм ви казвал: "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби."

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини