От х:

Днес в x:

24 °C

Днес отбелязваме 147 години от обесването на Васил Левски

България отбелязва 147 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Почит ще бъде отдадена в големите български градове, по традиция кулминацията е тази вечер в родния град на Левски – Карлово с възпоменателна церемония. Тя ще се състои  пред паметника на Апостола от 18 часа. След това в залата на читалището започва спектакълът на възпитаниците на училище „Васил Левски“  - „По дирите на сребърниците“.
 
Тази година Хасково за първи път също ще отдаде почитта си на Апостола на 18-ти февруари.
 
Поклон пред патриота и революционер, посветил  живота си на България, гражданите могат да отдадат пред паметника на Левски в двора на училището в Хасково, чийто патрон е той . Средно училище „Васил Левски“ участва в церемонията по отбелязването на годишнината  като организатор заедно с Общината.
Поклонението е от 17 часа. Ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени цветя на признателност.
 
През 1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се отбелязва на 19 февруари. Историци обаче са категорични - Апостола е обесен на 18 февруари 1873 г. Възприемането на 19 февруари като дата за гибелта на Апостола е породено от техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Левски е обесен на 6 февруари 1873 г., когато действа старият стил на календара.
 
Левски е основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.
 
Повод за интензивното му търсене сават разкритията по обира на Орханийската хазна.
На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обира на турската поща в Арабаконак. още при плануването Левски казва, че това не трябва да се случва, той е против обира. Но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров-този, който по-късно ще бъде сочен, като неговият предател.
 
Залавянето на участниците в обира след провала му, нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. 
Левски  знае за провала при обира в Арабаконак, но няма и идея,  че турската полиция има негова снимка и знае къде може да бъде открит. На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, източно от Ловеч.
 
Според различни проучвания предателство спрямо Левски всъщност не е имало. Според една от версиите османците допоследно не са знаели кого са заловили. Бил разпознат едва след като е откаран в Търново.  Чак там станало ясно кой е той. Впоследствиее бил отведен в София, където бил предаден на съд. В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Фашистите и Бейовете които избиха 2 милиона Български граждани и превърнаха Граината на Европа в Запустял Краварник ще се гаврят отново с
  "Чистата и Свята Република"
  • Левски основава комитет и в Кауньдере ... И след като го обесват
   ратаите на мутрите и бейовете изпяват членовете му на заптиетата от МВР
   .....
   Затова в Хасково е нямало Априлско въстание ....
  • V.
   V.
   2 -4
   11:01, 18 фев 2020
   Вземай хапчетата, смахнато комуне.
  • Левски е обесен с пълното съдействие и подкрепа на Русия и в частност - на граф Игнатиев...
   В историческия музей и в националния архив има запазени документи, в които кореспонденцията между официална Русия и Османската империя е в посока - Дяконът да бъде обесен...
   Русия не е обичала Левски и бунтовници от неговия ранг, които не желаели да бъдем зависими от руските подтисници....
   Чети бе Маймун прост.... Чети, образовай се!!!!....
   Ама не от радио ГАВАРИТ МАСКВА...
  • Аз не веднъж съм ви казвал: "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби."

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
12 юли 2020
Последни новини