От х:

Днес в x:

Минералната вода в Рудозем може да се ползва не само за спа, но и да се бутилира

Изображение 1 от 3

    От понеделник - 17 февруари влиза в сила разрешителното за водоползване на минерална вода от сондажа в центъра на Рудозем. Това обяви пред съгражданите си кметът Румен Пехливанов, когато представи публично приоритетите за развитието на общината.
    Минералната вода е сред основните местни ресурси, които могат да бъдат използвани, както за развитието на балнеология и туризъм, така и за разкриване на нови работни места, чрез изграждане на завод за бутилиране.
    За онези, които още не могат да повярват, че Рудозем си има минерална вода кметът подчерта, че не само има, но и тя е с много добри качества. Освен общата й минерализация, във водата от сондажа има такива важни елементи, като бикарбонатите, които способстват за решаването на стомашни проблеми, много важен калий, магнезий, калций, метасилициева киселина. Най-естественото й приложение е в болницата за рехабитация, затова и пред болницата ще бъде изграден разпределителен център. От него пътят на водата ще е и към хотелите, които искат да предлагат спа процедури.
    След решение на Общинския съвет, може да се мисли и за изграждане на завод за бутилиране на минерална вода, като частна инициатива. Според кмета, дебитът на сегашния сондаж от 5 литра в секунда ще е достатъчен и за това. А в случай, че не достигне, са направени предпроектни поручвания за още четири сондажа и точките им са определени така, че да не зависят един от друг.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини