От х:

Днес в x:

3 °C

Най-много храна и пластмаса изхвърляме през зимата

Ситни фракции фракции под 4 см. ,хранителни и пластмасови отпадъци генерират в най-голямо количество хасковлии. Данните са от обобщения доклад за морфологичните отпадъци на община Хасково, който е част от Националния доклад. Негов съставител е „ЕКО-Морфология -България“, а поръчител Предприятието за дейностите по управление на околната среда ПУДОС/

Освен областният град, в общината влизат и 36 села. Количеството битов отпадък за 2017 година, която е последната в анализиа, възлиза на 33122.084 т.

Пробите, които са взимани за анализа, показват, че най-много отпадък в общината се генерира от храни през зимата. Следват пластмасата, хартията и картонът. При опасните отпадъци почистващите и перилните препарати са с най-висок дял, следват електрическите и електронните устройства.

През пролетта сводката показва, че изхвърляме по-малко хранителни отпадъци, но пък за сметка на това повече хартия. Гумите като боклук са около 1 % от взетите общо проби. През този сезон започва да се покачва и изхвърления отпадък от градините. Определено пролетта е сезонът на ремонтите и това е видно и от сметта. Анализът показва през пролетните седмици изхвърлянето на най-много предпазни средства-ръкавици, маски и филтри, които се използват при боядисване.

През лятото градинският боклук като количество скача, а хранителните отпадъци остават като количество почти колкото тези през пролетта. През зимата се изхвърля най-голямо количество хранителни остатъци.

Лекарствата с изтекъл срок на годност, които изхвърляме на боклука са около 2 % от общо генерираната смет, анализирана при пробите.

Обобщението показва, че годишно хранителният отпадък, който се изхвърля в общината е 5652,98 т., което е 13,88 % от общото количество смет. Отпадъците от хартия и картон са общо 5543 т., от които 1423 т са прибрани чрез действащите на територията на общината системи за разделно събиране и в пунктовете за вторични суровини. Събраната пластмаса е 4059 т, текстилът-1505 т., 218 т са гумите. Градинските отпадъци в общината са 6733 т., а стъклото-1833 т, като 109 т. от тях са чрез разделно събиране. Металните отпадъци са 3117 т, като по-голямата част от тях- 2084 т са разделно събрани.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Сн
  Снимката
  5 -2
  12:21, 15 фев 2020
  Щеше да е по-добре да публикувате снимка на анонимния автор!!!
 • 2
  По
  Победител
  6 0
  12:30, 15 фев 2020
  По света има опит в събирането на отпадък и смет.Но при 80% ДЕБИЛИ.Трудно се реализира.Първо не знаят,второ свикнали да лапат без да мислят.А при разделно събиране около 80% отпадци подлежащи на вторична преработка.Но трябва ПИПЕ.

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
19 фев 2020
Последни новини