От х:

Днес в x:

17 °C

Най-много храна и пластмаса изхвърляме през зимата

Ситни фракции фракции под 4 см. ,хранителни и пластмасови отпадъци генерират в най-голямо количество хасковлии. Данните са от обобщения доклад за морфологичните отпадъци на община Хасково, който е част от Националния доклад. Негов съставител е „ЕКО-Морфология -България“, а поръчител Предприятието за дейностите по управление на околната среда ПУДОС/

Освен областният град, в общината влизат и 36 села. Количеството битов отпадък за 2017 година, която е последната в анализиа, възлиза на 33122.084 т.

Пробите, които са взимани за анализа, показват, че най-много отпадък в общината се генерира от храни през зимата. Следват пластмасата, хартията и картонът. При опасните отпадъци почистващите и перилните препарати са с най-висок дял, следват електрическите и електронните устройства.

През пролетта сводката показва, че изхвърляме по-малко хранителни отпадъци, но пък за сметка на това повече хартия. Гумите като боклук са около 1 % от взетите общо проби. През този сезон започва да се покачва и изхвърления отпадък от градините. Определено пролетта е сезонът на ремонтите и това е видно и от сметта. Анализът показва през пролетните седмици изхвърлянето на най-много предпазни средства-ръкавици, маски и филтри, които се използват при боядисване.

През лятото градинският боклук като количество скача, а хранителните отпадъци остават като количество почти колкото тези през пролетта. През зимата се изхвърля най-голямо количество хранителни остатъци.

Лекарствата с изтекъл срок на годност, които изхвърляме на боклука са около 2 % от общо генерираната смет, анализирана при пробите.

Обобщението показва, че годишно хранителният отпадък, който се изхвърля в общината е 5652,98 т., което е 13,88 % от общото количество смет. Отпадъците от хартия и картон са общо 5543 т., от които 1423 т са прибрани чрез действащите на територията на общината системи за разделно събиране и в пунктовете за вторични суровини. Събраната пластмаса е 4059 т, текстилът-1505 т., 218 т са гумите. Градинските отпадъци в общината са 6733 т., а стъклото-1833 т, като 109 т. от тях са чрез разделно събиране. Металните отпадъци са 3117 т, като по-голямата част от тях- 2084 т са разделно събрани.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Сн
  Снимката
  5 -2
  12:21, 15 фев 2020
  Щеше да е по-добре да публикувате снимка на анонимния автор!!!
 • 2
  По
  Победител
  6 0
  12:30, 15 фев 2020
  По света има опит в събирането на отпадък и смет.Но при 80% ДЕБИЛИ.Трудно се реализира.Първо не знаят,второ свикнали да лапат без да мислят.А при разделно събиране около 80% отпадци подлежащи на вторична преработка.Но трябва ПИПЕ.

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
24 сеп 2020
Последни новини