От х:

Днес в x:

10 °C

Най-много храна и пластмаса изхвърляме през зимата

Ситни фракции фракции под 4 см. ,хранителни и пластмасови отпадъци генерират в най-голямо количество хасковлии. Данните са от обобщения доклад за морфологичните отпадъци на община Хасково, който е част от Националния доклад. Негов съставител е „ЕКО-Морфология -България“, а поръчител Предприятието за дейностите по управление на околната среда ПУДОС/

Освен областният град, в общината влизат и 36 села. Количеството битов отпадък за 2017 година, която е последната в анализиа, възлиза на 33122.084 т.

Пробите, които са взимани за анализа, показват, че най-много отпадък в общината се генерира от храни през зимата. Следват пластмасата, хартията и картонът. При опасните отпадъци почистващите и перилните препарати са с най-висок дял, следват електрическите и електронните устройства.

През пролетта сводката показва, че изхвърляме по-малко хранителни отпадъци, но пък за сметка на това повече хартия. Гумите като боклук са около 1 % от взетите общо проби. През този сезон започва да се покачва и изхвърления отпадък от градините. Определено пролетта е сезонът на ремонтите и това е видно и от сметта. Анализът показва през пролетните седмици изхвърлянето на най-много предпазни средства-ръкавици, маски и филтри, които се използват при боядисване.

През лятото градинският боклук като количество скача, а хранителните отпадъци остават като количество почти колкото тези през пролетта. През зимата се изхвърля най-голямо количество хранителни остатъци.

Лекарствата с изтекъл срок на годност, които изхвърляме на боклука са около 2 % от общо генерираната смет, анализирана при пробите.

Обобщението показва, че годишно хранителният отпадък, който се изхвърля в общината е 5652,98 т., което е 13,88 % от общото количество смет. Отпадъците от хартия и картон са общо 5543 т., от които 1423 т са прибрани чрез действащите на територията на общината системи за разделно събиране и в пунктовете за вторични суровини. Събраната пластмаса е 4059 т, текстилът-1505 т., 218 т са гумите. Градинските отпадъци в общината са 6733 т., а стъклото-1833 т, като 109 т. от тях са чрез разделно събиране. Металните отпадъци са 3117 т, като по-голямата част от тях- 2084 т са разделно събрани.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Сн
  Снимката
  5 -2
  12:21, 15 фев 2020
  Щеше да е по-добре да публикувате снимка на анонимния автор!!!
 • 2
  По
  Победител
  6 0
  12:30, 15 фев 2020
  По света има опит в събирането на отпадък и смет.Но при 80% ДЕБИЛИ.Трудно се реализира.Първо не знаят,второ свикнали да лапат без да мислят.А при разделно събиране около 80% отпадци подлежащи на вторична преработка.Но трябва ПИПЕ.

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини