От х:

Днес в x:

5 °C

Най-много храна и пластмаса изхвърляме през зимата

Ситни фракции фракции под 4 см. ,хранителни и пластмасови отпадъци генерират в най-голямо количество хасковлии. Данните са от обобщения доклад за морфологичните отпадъци на община Хасково, който е част от Националния доклад. Негов съставител е „ЕКО-Морфология -България“, а поръчител Предприятието за дейностите по управление на околната среда ПУДОС/

Освен областният град, в общината влизат и 36 села. Количеството битов отпадък за 2017 година, която е последната в анализиа, възлиза на 33122.084 т.

Пробите, които са взимани за анализа, показват, че най-много отпадък в общината се генерира от храни през зимата. Следват пластмасата, хартията и картонът. При опасните отпадъци почистващите и перилните препарати са с най-висок дял, следват електрическите и електронните устройства.

През пролетта сводката показва, че изхвърляме по-малко хранителни отпадъци, но пък за сметка на това повече хартия. Гумите като боклук са около 1 % от взетите общо проби. През този сезон започва да се покачва и изхвърления отпадък от градините. Определено пролетта е сезонът на ремонтите и това е видно и от сметта. Анализът показва през пролетните седмици изхвърлянето на най-много предпазни средства-ръкавици, маски и филтри, които се използват при боядисване.

През лятото градинският боклук като количество скача, а хранителните отпадъци остават като количество почти колкото тези през пролетта. През зимата се изхвърля най-голямо количество хранителни остатъци.

Лекарствата с изтекъл срок на годност, които изхвърляме на боклука са около 2 % от общо генерираната смет, анализирана при пробите.

Обобщението показва, че годишно хранителният отпадък, който се изхвърля в общината е 5652,98 т., което е 13,88 % от общото количество смет. Отпадъците от хартия и картон са общо 5543 т., от които 1423 т са прибрани чрез действащите на територията на общината системи за разделно събиране и в пунктовете за вторични суровини. Събраната пластмаса е 4059 т, текстилът-1505 т., 218 т са гумите. Градинските отпадъци в общината са 6733 т., а стъклото-1833 т, като 109 т. от тях са чрез разделно събиране. Металните отпадъци са 3117 т, като по-голямата част от тях- 2084 т са разделно събрани.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Сн
  Снимката
  5 -2
  12:21, 15 фев 2020
  Щеше да е по-добре да публикувате снимка на анонимния автор!!!
 • 2
  По
  Победител
  6 0
  12:30, 15 фев 2020
  По света има опит в събирането на отпадък и смет.Но при 80% ДЕБИЛИ.Трудно се реализира.Първо не знаят,второ свикнали да лапат без да мислят.А при разделно събиране около 80% отпадци подлежащи на вторична преработка.Но трябва ПИПЕ.

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
01 апр 2020
Последни новини