От х:

Днес в x:

5 °C

Предпазните маски за грип станаха дефицитна стока

Изображение 1 от 3

  Предпазните маски срещу вируси изчезнаха от аптеките и в сезона на грипа се очертават като абсолютно дефицитна стока.

  Проверката на Haskovo.net след сигнал на фирма, която търси да закупи маски в голямо количество за служителите си, показа, че маски действително няма.

  Освен с тежката грипна ситуация, която вече отшумява в региона и в страната, голямото търсене на предпазни средства срещу разпространението на вирусите, фармацевтите свързват и с информацията, която хората следят за разпространението на коронавируса.

  Маски за еднократна употреба, който използват хирурзите, са леки, удобни и евтини, и защитават за около 2 часа, а това е достатъчно време, за да отидете до магазина, да стигнете до работното си място или до училище. Цената им е 10 ст. за брой, ако купиш цяла кутия с 50 маски. 15 стотинки е сумата за една маска, ако се купува по-малко количество.

  „Определено е повишено търсенето на маски, но вече съвсем ги няма. В аптеките ги изчерпахме, а в складовете -няма зареждане“, коментира председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз Красимир Колев, който има аптеки в Димитровград и Първомай.

  Повечето видове маски са произведени в Китай и са в съответствие с европейски норми. Вероятно страната на производството им е свързана тясно с липсата им на българския пазар, предполага Красимир Колев. „В самия Китай имат толкова голяма нужда в момента от маски, че твърде е вероятно да са намалили износът им драстично“, смята той. Колев, казва, че маските са предназначени по принцип да се носят от болни вече хора с цел да не заразят здравите. „Маската се сменя на 2 часа, за да е ефективна като предпазно средство. По принцип са предназначени за болните, но напоследък, като превантивно средство, все по-често маски си купуват и здравите. Хората се притесняват от това, което се чува всеки ден по медиите за разпространението и на новия вирус. А и грипът, който ни атакува през последните години също е тежък“, посочва той.

  На склад в неговите аптеки са останали едва около 40 маски. В последните дни е продавал по минимум 50 на ден, на фона на продажби от около 10-20 в извън грипно време.

  Фармацевтът споделя, че засега няма информация от доставчиците кога ще има зареждане отново.

  В Хасковските аптеки ситуацията е същата. В една от големите аптечни вериги посочиха, че зареждането за Южна България става предимно от фармацевтичните складове в Пловдив. „Маски няма по базите. А се говори дори, че количества от България са изискани обратно от вносителите от Китай“, казват аптекарите.

  По кутия-две, т.е. около стотина броя маски са продавали в една от аптеките в Хасково допреди седмица, докато ги е имало. Сега са останали толкова малко в наличност, че стигат само  за персонала.

  Модерните напоследък маски с цветя и картинки са по-скъпи от познатите на всички със синя и бяла страна, но всяка инвестицията със сигурно си заслужава в момент на епидемия. Накрая останаха само скъпите маски и пак ги изкупиха, казват аптекарките. За всеки случай в склада на аптеката са оставили няколко кутии за клиентите си. Дават обаче на бройка и когато преценят, че човека наистина има нужда- болен е. Отказват продажби на кутия, защото напоследък имало и спекулации. Купуват големи количества, а след това ги търгуват на по-висока цена в интернет, защото търсенето е наистина  огромно, казват в аптеката.

  Фармацевтът Янка Табакова е от дълги години в бранша. Тя е заместник-председател на Регионалната колегия на фармацевтичения съюз в Хасково, била е избирана и за фармацевт на годината в национален мащаб. Аптеката й е в центъра на областния град. И тя е заделила определено количество маски, но е категорична, че те  са за майките с деца, които се нуждаят.

  Според нея, основната причина маските да изчезнат от пазара е точно страхът от корона вируса, не толкова от грипните щамове, които ни атакуват през последните години.

  Хората се запасяват, за всеки случай. Смята така, защото по принцип във време на грипна епидемия се повиша тресенето на предпазни маски, но тази година то е било рекордно. Разказва дори за случаи през последните седмици, в които хора, които имат близки в чужбина, купували по няколко кутии, за да им ги изпращат там. „ Заради бързо разпространяващият се коронавирус и на нашия континент, вероятно проблем с предпазните маски има и в другите европейски държави“, предполага Янка Табакова.

  И след като е такава ситуцията, какво ни остава все пак като полезен ход, за да избегнем риска?

  Специалистите съветват при нужда и при липса на леките и удобни хирургични маски, да се използват професионалните лицеви маски. Те са по-скъпи, но пък издържат по-дълго-8- часова работна смяна, и филтрират много по-фини капчици и частици.

  Има няколко техни варианта. Към първия клас спадат обикновените маски за нетоксични прахове и аерозоли. Към втория клас са маските за опасни прахове. Покрай маската минава максимум 11% от вдишания въздух. В третия клас са маските за спори, вируси и бактерии. Покрай тях минава максимум 5% от вдишания въздух.


  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Пр
   При това "здравеопазване"
   3 -4
   19:56, 12 фев 2020
   Ако вземе и дойде корончето, ковчезите и опелата също ще станат дефицитна стока, но за малко, защото бързо ще свършим.
   • Ки
    китаец
    0 -1
    11:31, 13 фев 2020
    Вирусът е вече тук.
  • 2
   12
   12345
   4 -4
   21:53, 12 фев 2020
   Някой има скъпи маски за продаване!!!!Платен репортаж!!!!Хайде сега всички баламурници вървете и купувайте!!!!!Ако Ви е писано да се одавите няма да се обесите!!!!!
  • 3
   Ад
   Адолф
   4 -2
   22:14, 12 фев 2020
   Недейте се връзва на тия глупости, пийвайте си всяка вече по 1-2 чаши винце или ракийка кой квото си харесва и хич да не ви е през *** за тия грипове :D
   • 22
    222
    1 0
    12:25, 13 фев 2020
    Обаче са прави.Маски или няма или някои аптеки ги продават много скъпо и дерат хората.
  • 4
   Ам
   Американски КурКосмат
   2 -1
   00:07, 13 фев 2020
   А можеш ли да си ушиеш маска в къщи
   ....
   А ако я напоиш със спирт (или само я навлажниш ) домашната маска ще бъде по-дезинфекцирана от Хасковските болници и поликлиники
  • 5
   Ку
   кумчо
   0 0
   17:39, 13 фев 2020
   Маските свършиха, сега купувайте презервативи, че току виж се появило нещо ново и пак няма спасение

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  19 фев 2020
  Последни новини