От х:

Днес в x:

8 °C

Предпазните маски за грип станаха дефицитна стока

Изображение 1 от 3

  Предпазните маски срещу вируси изчезнаха от аптеките и в сезона на грипа се очертават като абсолютно дефицитна стока.

  Проверката на Haskovo.net след сигнал на фирма, която търси да закупи маски в голямо количество за служителите си, показа, че маски действително няма.

  Освен с тежката грипна ситуация, която вече отшумява в региона и в страната, голямото търсене на предпазни средства срещу разпространението на вирусите, фармацевтите свързват и с информацията, която хората следят за разпространението на коронавируса.

  Маски за еднократна употреба, който използват хирурзите, са леки, удобни и евтини, и защитават за около 2 часа, а това е достатъчно време, за да отидете до магазина, да стигнете до работното си място или до училище. Цената им е 10 ст. за брой, ако купиш цяла кутия с 50 маски. 15 стотинки е сумата за една маска, ако се купува по-малко количество.

  „Определено е повишено търсенето на маски, но вече съвсем ги няма. В аптеките ги изчерпахме, а в складовете -няма зареждане“, коментира председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз Красимир Колев, който има аптеки в Димитровград и Първомай.

  Повечето видове маски са произведени в Китай и са в съответствие с европейски норми. Вероятно страната на производството им е свързана тясно с липсата им на българския пазар, предполага Красимир Колев. „В самия Китай имат толкова голяма нужда в момента от маски, че твърде е вероятно да са намалили износът им драстично“, смята той. Колев, казва, че маските са предназначени по принцип да се носят от болни вече хора с цел да не заразят здравите. „Маската се сменя на 2 часа, за да е ефективна като предпазно средство. По принцип са предназначени за болните, но напоследък, като превантивно средство, все по-често маски си купуват и здравите. Хората се притесняват от това, което се чува всеки ден по медиите за разпространението и на новия вирус. А и грипът, който ни атакува през последните години също е тежък“, посочва той.

  На склад в неговите аптеки са останали едва около 40 маски. В последните дни е продавал по минимум 50 на ден, на фона на продажби от около 10-20 в извън грипно време.

  Фармацевтът споделя, че засега няма информация от доставчиците кога ще има зареждане отново.

  В Хасковските аптеки ситуацията е същата. В една от големите аптечни вериги посочиха, че зареждането за Южна България става предимно от фармацевтичните складове в Пловдив. „Маски няма по базите. А се говори дори, че количества от България са изискани обратно от вносителите от Китай“, казват аптекарите.

  По кутия-две, т.е. около стотина броя маски са продавали в една от аптеките в Хасково допреди седмица, докато ги е имало. Сега са останали толкова малко в наличност, че стигат само  за персонала.

  Модерните напоследък маски с цветя и картинки са по-скъпи от познатите на всички със синя и бяла страна, но всяка инвестицията със сигурно си заслужава в момент на епидемия. Накрая останаха само скъпите маски и пак ги изкупиха, казват аптекарките. За всеки случай в склада на аптеката са оставили няколко кутии за клиентите си. Дават обаче на бройка и когато преценят, че човека наистина има нужда- болен е. Отказват продажби на кутия, защото напоследък имало и спекулации. Купуват големи количества, а след това ги търгуват на по-висока цена в интернет, защото търсенето е наистина  огромно, казват в аптеката.

  Фармацевтът Янка Табакова е от дълги години в бранша. Тя е заместник-председател на Регионалната колегия на фармацевтичения съюз в Хасково, била е избирана и за фармацевт на годината в национален мащаб. Аптеката й е в центъра на областния град. И тя е заделила определено количество маски, но е категорична, че те  са за майките с деца, които се нуждаят.

  Според нея, основната причина маските да изчезнат от пазара е точно страхът от корона вируса, не толкова от грипните щамове, които ни атакуват през последните години.

  Хората се запасяват, за всеки случай. Смята така, защото по принцип във време на грипна епидемия се повиша тресенето на предпазни маски, но тази година то е било рекордно. Разказва дори за случаи през последните седмици, в които хора, които имат близки в чужбина, купували по няколко кутии, за да им ги изпращат там. „ Заради бързо разпространяващият се коронавирус и на нашия континент, вероятно проблем с предпазните маски има и в другите европейски държави“, предполага Янка Табакова.

  И след като е такава ситуцията, какво ни остава все пак като полезен ход, за да избегнем риска?

  Специалистите съветват при нужда и при липса на леките и удобни хирургични маски, да се използват професионалните лицеви маски. Те са по-скъпи, но пък издържат по-дълго-8- часова работна смяна, и филтрират много по-фини капчици и частици.

  Има няколко техни варианта. Към първия клас спадат обикновените маски за нетоксични прахове и аерозоли. Към втория клас са маските за опасни прахове. Покрай маската минава максимум 11% от вдишания въздух. В третия клас са маските за спори, вируси и бактерии. Покрай тях минава максимум 5% от вдишания въздух.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Пр
   При това "здравеопазване"
   4 -4
   19:56, 12 фев 2020
   Ако вземе и дойде корончето, ковчезите и опелата също ще станат дефицитна стока, но за малко, защото бързо ще свършим.
   • Ки
    китаец
    2 -1
    11:31, 13 фев 2020
    Вирусът е вече тук.
  • 2
   12
   12345
   4 -5
   21:53, 12 фев 2020
   Някой има скъпи маски за продаване!!!!Платен репортаж!!!!Хайде сега всички баламурници вървете и купувайте!!!!!Ако Ви е писано да се одавите няма да се обесите!!!!!
  • 3
   Ад
   Адолф
   4 -3
   22:14, 12 фев 2020
   Недейте се връзва на тия глупости, пийвайте си всяка вече по 1-2 чаши винце или ракийка кой квото си харесва и хич да не ви е през *** за тия грипове :D
   • 22
    222
    1 0
    12:25, 13 фев 2020
    Обаче са прави.Маски или няма или някои аптеки ги продават много скъпо и дерат хората.
  • 4
   Ам
   Американски КурКосмат
   2 -1
   00:07, 13 фев 2020
   А можеш ли да си ушиеш маска в къщи
   ....
   А ако я напоиш със спирт (или само я навлажниш ) домашната маска ще бъде по-дезинфекцирана от Хасковските болници и поликлиники
  • 5
   Ку
   кумчо
   0 -1
   17:39, 13 фев 2020
   Маските свършиха, сега купувайте презервативи, че току виж се появило нещо ново и пак няма спасение
  • 6
   Ма
   Марко Тотев
   0 0
   20:02, 26 фев 2020
   Преди един ден си купих бояджийски пистолет и днес научих, че имало огромен дефицит на маски. Да се ... у късмета дето извадих.

  Хороскоп за 20.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъда свързана с много отговорности и е възможно доста да ви натовари. Хубавото обаче е че хората около вас са източник на много приятни емоции, които ще неутрализират напрегнатостта ви. Очаквате нещо важно, но най-вероятно няма да го получите в рамките на този ден. Имайте повече търпение в личен план, където от вас се очаква да предприемете нещо.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С лекота ще преодолявате всякакви мисловни предизвикателства. Обучаващите се и хората на науката ще имат особен импулс днес. С лекота ще отхвърляте камари от запланувани задачи. Ще защитите смело творческите си идеи. Не приемайте насериозно, ако чуете остри думи по свой адрес. Концентрирайте се . Предстои да се покажете в най-бляскавата си светлина в професионалното поприще.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес най-вероятно ще ви се наложи да се занимавате с доста задачи, които не сте планирали. Това едва ли ще е в състояние да ви притесни. Вие сте от хората, които умеят да се справят с всяка ситуация. Предстоят ви изненади, свързани с личните ви очаквания относно определено събитие. Въздържайте се от прибързани коментари.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Високото ви самочувствие ще бъде забелязано от всички наоколо. Уверени сте в себе си и не се поддавате на чужди влияния, а предпочитате да следвате собствените си планове. Добре е все пак да не се дистанцирате от хората, които държат на вас. Семейството ви очаква вашето внимание.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Планирате много задачи, но и по-малко да свършите, пак ще останете доволни. Помислете за спокойствието и здравето си, всяко натоварване може да доведе до изтощение. Имате желание да се намесите в повече сектори и направления, но преценете добре възможностите си. Обърнете внимание на детайлите в пряката си работа, те са важни.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Действате уверено и точно и това ви приближава към успешния завършек на важно за вас начинание. Стилът ви е неподражаем и максимално ефективен. С напълно основателно самочувствие можете да напишете учебник за предприемачи.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Основните ви занимания днес ще са свързани предимно с приключване на започнат проект, както и със стартирането на друг, мащабен и печеливш. Бъдете внимателни, възможни са недоразумения от технически характер. Нечия съпротива ще ви се отрази неблагоприятно на настроението.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Вдъхновени от добри сили ще работите по нови и важни неща, доказвайки качествата и уменията си. С полезните си контакти ще задълбочите познанията си в интересуващите ви сфери, доближавайки се по този начин най-близко до желаната цел. За едни тя е свързана с професионалното им израстване, други са привлечени от нова личност или материална привилегия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Дайте предимство на това, което е важно сега за вас и не започвайте много задачи на веднъж. Значимостта на очаквано от вас събитие ще повиши притесненията ви, но ще се справите. Предвид отговорността ви отсега е ясно, че ще се справите, приобщавайки към работата си и други хора.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заниманията ви днес, професионални или лични, ще ви носят добро самочувствие. Отлично представяне на изпити или интервю за нова работа. Романтични срещи и контакти. Положителни резултати, ако проявите смелост и отстоявате докрай тезата си. Бизнеса ще претърпи преустройства.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Не преживявайте толкова сътресенията в личния си живот. Вярно е, че се чувствате неразбрани и отхвърлени. Помислете за коренна промяна в поведението си, ориентирана към по-голяма заинтересованост към чувствата и вълненията на околните. Всяко страдание е връщане назад, за да потърсим грешките си и да се поучим от тях.
  20 окт 2020
  Последни новини