От х:

Днес в x:

Автономна кола за първи път получи разрешение да се движи по пътищата в САЩ без човек в нея

За първи път правителствената агенция за безопасност на магистралите на САЩ одобри заявка на компания за самоуправляващо се превозно средство, което не отговаря на федералните стандарти за безопасност, които се прилагат за автомобили и камиони, управлявани от хора.

Националната администрация за безопасност на движението по магистрали даде временно разрешение на робототехническата компания Nuro в Силициевата долина да управлява автомобили за автономна доставка с ниска скорост, които са проектирани така, че не могат да превозват хора.

Няма да се изисква превозните средства на Nuro да имат странични огледала за обратно виждане, чистачки на предното стъкло, волани или спирачни педали. Автомобилите на Nuro могат да бъдат наблюдавани и контролирани дистанционно от човек оператор, ако е необходимо.

Това е сигнал, че агенцията, която заяви публично, че не иска да възпрепятства новата технология, вероятно ще одобри повече превозни средства, заяви Брайън Уокър Смит, професор по право от университета в Южна Каролина, който изучава автоматизацията на превозните средства.

"За първи път агенцията каза "да, ние одобряваме това превозно средство, което не отговаря на традиционните стандарти, ориентирани към водача", каза той. "Това е голяма стъпка, защото е много по-конкретна, по-реална и за агенцията, и за обществеността."

Съгласно временното одобрение, Nuro ще трябва да дава отчет за безопасност в реално време на агенцията. Компанията също ще трябва да провежда редовни срещи с агенцията и да поддържа връзка с общността в районите, където се движат неговите автономни коли.

През декември Nuro обяви плановете си да използва своите превозни средства с ниска скорост в партньорство с Walmart, за да доставя хранителни стоки на клиентите в Хюстън. Услугата трябваше да стартира в началото на тази година и да използва негови превозни средства, както и автоматизирани хибридни автомобили Toyota Prius. Nuro също тестваше доставки с Kroger в Аризона и Хюстън.

Компанията заяви, че планира да разположи по-малко от 100 превозни средства през тази година, но има разрешение от NHTSA в крайна сметка да управлява цели 2500.

Nuro обяви в четвъртък нова версия на автоматизираното си превозно средство, наречено R2. Това е второто поколение превозно средство, което е създадено по поръчка, за да доставя стоки, но не и хора.

Автономните коли на Nuro, оборудвани с лазерни, камерни и радарни сензори, ще се движат с останалия трафик по обществени пътища. Те извършват крайни доставки до хората, като получателят ще може да отвори отделенията за съхранение с изпратения им код и да разтоварят стоките. R2 е оборудван с контрол на температурата, за да се запазят нетрайните стоки или ястия.

Nuro заяви, че одобрението на NHTSA идва след три години работа с агенцията.

General Motors все още няма разрешение за автономния Chevrolet Bolt, който не отговаря на стандартите за безопасност за превозни средства, управлявани от хора, които пътуват с по-висока скорост. GM иска Bolt да бъде разрешен без волан или спирачни педали.

Техническите компании и производителите на автомобили можеха да тестват автономни превозни средства без одобрението на NHTSA, тъй като те имаха волани, спирачни педали и други функции, необходими за пилотирани автомобили и камиони.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини