От х:

Днес в x:

25 °C

Изкачват най-високите върхове около България в навечерието на 60 години Алпийски клуб -Хасково

  В навечерието на 60-ата годишнина от създаването на Алпийския клуб в Хасково местните алпинисти организират интересна инициатива за отбелязването на юбилея. Тя включва изкачването на шестте най-високи върхове у нас и в съседните на България държави.

  Официалното обявяване на Алпийски клуб „Аида“ към Туристическото дружество става на 10-ти декември през 1960 година. 

  Идеята е освен да се отбележи годишнината от началото му по нетрадиционен начин, да се използва и поводът алпинизмът да се популяризира сред по-младите, казват Костадин Тъканов и Денчо Денев. И двамата са опитни и запалени алпинисти. 

  В рамките на тази година има организирана група, която ще изкачи първенците на Гърция, Турция, Северна  Македония, Румъния и Сърбия. Родният връх Мусала, който е най-високият на Балканите със своите 2925 метра, е шестият, включен в юбилейното изкачване. Той вече е отметнат.

  Група от 12 души, сред които Тъканов и Денев, са стъпили на върха му на 1 февруари. „Беше снежно и духливо, донесох снегът от там в раницата към Хасково и ето, днес вече вали и тук“, шегува се Костадин Тъканов.  Юбилейната експедиция, посветена на 60-тата годишнина на  Алпийския клуб в Хасково, е отворена за всеки, който се чувства подготвен и нахъсан да дойде с нас, допълва го Денчо Денев. 

  Сред заплануваните следващи върхове са: Митикас (2917 м), който е най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров, връх Голем кораб, който се намира в планината Кораб на границата между Македония и Албания и е с височина 2764 метра, в юбилейното изкачване е включен и румънският фаворит- връх Молдовяну (2544 м). А първенецът на Сърбия - връх Миджур, който е висок 2169 метра и се намира на границата с България, ще бъде изкачен от наша страна.

  Десертът в юбилейното изкачване е турският петхилядник - връх Арарат, който е висок 5165 м. Според легендата, на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп.

  Всъщност идеята за изкачване на шестте първенци в и около България идва тъкмо от Арарат, който е отворен от турското правителство от тази година за свободно качване. Целта е да се популяризира алпинизмът в Турция, който е с история само от около 20 години. Интересен факт е, че основоположник е български изселник от Кърджали в Турция, разказват Тъканов и Денев.

  В програмата им най-скоро следва връх Миджур, изкачването ще е в края на този месец.

  „Времето е винаги фактор когато си високо в планината, прогнозите никога не трябва да са водещи, а добрата подготовка - физическата и оборудването. Когато всичко се вземе под внимание и се изгради стратегия, опасностите са преценени“, казват двамата алпинисти. 

  Коцето Тъканов има зад гърба си  покорен най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м.). Но за него повечето от сегашните върхове, включени в юбилейното изкачване, са нови. Денчо Денев обаче, който е сред доайените алпинисти в Хасково, има два пъти изкачване на Елбрус, бил е три пъти на грузинския Казбек (5033 м.), два пъти е поглеждал от шапката на Западна Европа - алпийският Монблан, изкачвал е и седемхилядника връх Ленин (7134м), който е  най-високата точка на Заалайския хребет и втори по височина в Памир. Въпреки огромния списък с предизвикателства, които вече е изживал, казва, че всеки връх и всяко негово покоряване е нова, неизживяна тръпка.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ли
   Липенски
   9 -1
   19:17, 5 фев 2020
   Оказва се, че освен спортисти и културтрегери, в Хасково е имало и други интересни хора. Но за тях никой не говори. До сега не знаех за този Денчо Денев. Може и да съм го срещал. Заслужава уважение, наистина е постигнал много. Същото се отнася и за колегата му Костадин. А има и други с други професии, които са постигнали нещо. Но в Хасково, и не само, за да си известен, трябва да си нещо като спортист, артист, певец, графоман.
  • 2
   Бо
   Боляровец
   4 -15
   19:37, 5 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ли
   лиско
   2 0
   14:17, 6 фев 2020
   Ако не си копаеш градинката и не си пиеш домашната ракийка в къщи, си айлякчия
  • 4
   Мо
   Мо
   3 0
   16:45, 6 фев 2020
   Браво на хората! Моля за някакъв контакт - на antonova5@abv.bg
  • 5
   Ви
   Виденов
   4 0
   17:36, 6 фев 2020
   Къде забравихте покорителят на три седемхилядника Иван Ангов, също така един добър алпинист. Гордея се че е мой приятел и колега!!!
  • 6
   Ор
   Орфей 30
   5 0
   17:44, 7 фев 2020
   Коцето Тъканов е син на Запрян Тъканов който е изкачвал Връх Еверест и е много кадърен майстор .Браво и успех във всички начинания ...
  • 7
   Си
   Сиси
   4 0
   17:50, 8 фев 2020
   А какво ще кажете за Добри Топалов, той изкачи Монблан и много други върхове. Баща му е основател на туристическото дружество в Хасково.

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  23 сеп 2020
  Последни новини