От х:

Днес в x:

28 °C

Изкачват най-високите върхове около България в навечерието на 60 години Алпийски клуб -Хасково

  В навечерието на 60-ата годишнина от създаването на Алпийския клуб в Хасково местните алпинисти организират интересна инициатива за отбелязването на юбилея. Тя включва изкачването на шестте най-високи върхове у нас и в съседните на България държави.

  Официалното обявяване на Алпийски клуб „Аида“ към Туристическото дружество става на 10-ти декември през 1960 година. 

  Идеята е освен да се отбележи годишнината от началото му по нетрадиционен начин, да се използва и поводът алпинизмът да се популяризира сред по-младите, казват Костадин Тъканов и Денчо Денев. И двамата са опитни и запалени алпинисти. 

  В рамките на тази година има организирана група, която ще изкачи първенците на Гърция, Турция, Северна  Македония, Румъния и Сърбия. Родният връх Мусала, който е най-високият на Балканите със своите 2925 метра, е шестият, включен в юбилейното изкачване. Той вече е отметнат.

  Група от 12 души, сред които Тъканов и Денев, са стъпили на върха му на 1 февруари. „Беше снежно и духливо, донесох снегът от там в раницата към Хасково и ето, днес вече вали и тук“, шегува се Костадин Тъканов.  Юбилейната експедиция, посветена на 60-тата годишнина на  Алпийския клуб в Хасково, е отворена за всеки, който се чувства подготвен и нахъсан да дойде с нас, допълва го Денчо Денев. 

  Сред заплануваните следващи върхове са: Митикас (2917 м), който е най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров, връх Голем кораб, който се намира в планината Кораб на границата между Македония и Албания и е с височина 2764 метра, в юбилейното изкачване е включен и румънският фаворит- връх Молдовяну (2544 м). А първенецът на Сърбия - връх Миджур, който е висок 2169 метра и се намира на границата с България, ще бъде изкачен от наша страна.

  Десертът в юбилейното изкачване е турският петхилядник - връх Арарат, който е висок 5165 м. Според легендата, на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп.

  Всъщност идеята за изкачване на шестте първенци в и около България идва тъкмо от Арарат, който е отворен от турското правителство от тази година за свободно качване. Целта е да се популяризира алпинизмът в Турция, който е с история само от около 20 години. Интересен факт е, че основоположник е български изселник от Кърджали в Турция, разказват Тъканов и Денев.

  В програмата им най-скоро следва връх Миджур, изкачването ще е в края на този месец.

  „Времето е винаги фактор когато си високо в планината, прогнозите никога не трябва да са водещи, а добрата подготовка - физическата и оборудването. Когато всичко се вземе под внимание и се изгради стратегия, опасностите са преценени“, казват двамата алпинисти. 

  Коцето Тъканов има зад гърба си  покорен най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м.). Но за него повечето от сегашните върхове, включени в юбилейното изкачване, са нови. Денчо Денев обаче, който е сред доайените алпинисти в Хасково, има два пъти изкачване на Елбрус, бил е три пъти на грузинския Казбек (5033 м.), два пъти е поглеждал от шапката на Западна Европа - алпийският Монблан, изкачвал е и седемхилядника връх Ленин (7134м), който е  най-високата точка на Заалайския хребет и втори по височина в Памир. Въпреки огромния списък с предизвикателства, които вече е изживал, казва, че всеки връх и всяко негово покоряване е нова, неизживяна тръпка.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ли
   Липенски
   9 -1
   19:17, 5 фев 2020
   Оказва се, че освен спортисти и културтрегери, в Хасково е имало и други интересни хора. Но за тях никой не говори. До сега не знаех за този Денчо Денев. Може и да съм го срещал. Заслужава уважение, наистина е постигнал много. Същото се отнася и за колегата му Костадин. А има и други с други професии, които са постигнали нещо. Но в Хасково, и не само, за да си известен, трябва да си нещо като спортист, артист, певец, графоман.
  • 2
   Бо
   Боляровец
   4 -15
   19:37, 5 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ли
   лиско
   2 0
   14:17, 6 фев 2020
   Ако не си копаеш градинката и не си пиеш домашната ракийка в къщи, си айлякчия
  • 4
   Мо
   Мо
   3 0
   16:45, 6 фев 2020
   Браво на хората! Моля за някакъв контакт - на antonova5@abv.bg
  • 5
   Ви
   Виденов
   4 0
   17:36, 6 фев 2020
   Къде забравихте покорителят на три седемхилядника Иван Ангов, също така един добър алпинист. Гордея се че е мой приятел и колега!!!
  • 6
   Ор
   Орфей 30
   5 0
   17:44, 7 фев 2020
   Коцето Тъканов е син на Запрян Тъканов който е изкачвал Връх Еверест и е много кадърен майстор .Браво и успех във всички начинания ...
  • 7
   Си
   Сиси
   4 0
   17:50, 8 фев 2020
   А какво ще кажете за Добри Топалов, той изкачи Монблан и много други върхове. Баща му е основател на туристическото дружество в Хасково.

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини