От х:

Днес в x:

10 °C

Изкачват най-високите върхове около България в навечерието на 60 години Алпийски клуб -Хасково

  В навечерието на 60-ата годишнина от създаването на Алпийския клуб в Хасково местните алпинисти организират интересна инициатива за отбелязването на юбилея. Тя включва изкачването на шестте най-високи върхове у нас и в съседните на България държави.

  Официалното обявяване на Алпийски клуб „Аида“ към Туристическото дружество става на 10-ти декември през 1960 година. 

  Идеята е освен да се отбележи годишнината от началото му по нетрадиционен начин, да се използва и поводът алпинизмът да се популяризира сред по-младите, казват Костадин Тъканов и Денчо Денев. И двамата са опитни и запалени алпинисти. 

  В рамките на тази година има организирана група, която ще изкачи първенците на Гърция, Турция, Северна  Македония, Румъния и Сърбия. Родният връх Мусала, който е най-високият на Балканите със своите 2925 метра, е шестият, включен в юбилейното изкачване. Той вече е отметнат.

  Група от 12 души, сред които Тъканов и Денев, са стъпили на върха му на 1 февруари. „Беше снежно и духливо, донесох снегът от там в раницата към Хасково и ето, днес вече вали и тук“, шегува се Костадин Тъканов.  Юбилейната експедиция, посветена на 60-тата годишнина на  Алпийския клуб в Хасково, е отворена за всеки, който се чувства подготвен и нахъсан да дойде с нас, допълва го Денчо Денев. 

  Сред заплануваните следващи върхове са: Митикас (2917 м), който е най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров, връх Голем кораб, който се намира в планината Кораб на границата между Македония и Албания и е с височина 2764 метра, в юбилейното изкачване е включен и румънският фаворит- връх Молдовяну (2544 м). А първенецът на Сърбия - връх Миджур, който е висок 2169 метра и се намира на границата с България, ще бъде изкачен от наша страна.

  Десертът в юбилейното изкачване е турският петхилядник - връх Арарат, който е висок 5165 м. Според легендата, на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп.

  Всъщност идеята за изкачване на шестте първенци в и около България идва тъкмо от Арарат, който е отворен от турското правителство от тази година за свободно качване. Целта е да се популяризира алпинизмът в Турция, който е с история само от около 20 години. Интересен факт е, че основоположник е български изселник от Кърджали в Турция, разказват Тъканов и Денев.

  В програмата им най-скоро следва връх Миджур, изкачването ще е в края на този месец.

  „Времето е винаги фактор когато си високо в планината, прогнозите никога не трябва да са водещи, а добрата подготовка - физическата и оборудването. Когато всичко се вземе под внимание и се изгради стратегия, опасностите са преценени“, казват двамата алпинисти. 

  Коцето Тъканов има зад гърба си  покорен най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м.). Но за него повечето от сегашните върхове, включени в юбилейното изкачване, са нови. Денчо Денев обаче, който е сред доайените алпинисти в Хасково, има два пъти изкачване на Елбрус, бил е три пъти на грузинския Казбек (5033 м.), два пъти е поглеждал от шапката на Западна Европа - алпийският Монблан, изкачвал е и седемхилядника връх Ленин (7134м), който е  най-високата точка на Заалайския хребет и втори по височина в Памир. Въпреки огромния списък с предизвикателства, които вече е изживал, казва, че всеки връх и всяко негово покоряване е нова, неизживяна тръпка.


  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ли
   Липенски
   9 -1
   19:17, 5 фев 2020
   Оказва се, че освен спортисти и културтрегери, в Хасково е имало и други интересни хора. Но за тях никой не говори. До сега не знаех за този Денчо Денев. Може и да съм го срещал. Заслужава уважение, наистина е постигнал много. Същото се отнася и за колегата му Костадин. А има и други с други професии, които са постигнали нещо. Но в Хасково, и не само, за да си известен, трябва да си нещо като спортист, артист, певец, графоман.
  • 2
   Бо
   Боляровец
   4 -15
   19:37, 5 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ли
   лиско
   2 0
   14:17, 6 фев 2020
   Ако не си копаеш градинката и не си пиеш домашната ракийка в къщи, си айлякчия
  • 4
   Мо
   Мо
   3 0
   16:45, 6 фев 2020
   Браво на хората! Моля за някакъв контакт - на antonova5@abv.bg
  • 5
   Ви
   Виденов
   4 0
   17:36, 6 фев 2020
   Къде забравихте покорителят на три седемхилядника Иван Ангов, също така един добър алпинист. Гордея се че е мой приятел и колега!!!
  • 6
   Ор
   Орфей 30
   5 0
   17:44, 7 фев 2020
   Коцето Тъканов е син на Запрян Тъканов който е изкачвал Връх Еверест и е много кадърен майстор .Браво и успех във всички начинания ...
  • 7
   Си
   Сиси
   4 0
   17:50, 8 фев 2020
   А какво ще кажете за Добри Топалов, той изкачи Монблан и много други върхове. Баща му е основател на туристическото дружество в Хасково.

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  26 фев 2020
  Последни новини