От х:

Днес в x:

Изкачват най-високите върхове около България в навечерието на 60 години Алпийски клуб -Хасково

    В навечерието на 60-ата годишнина от създаването на Алпийския клуб в Хасково местните алпинисти организират интересна инициатива за отбелязването на юбилея. Тя включва изкачването на шестте най-високи върхове у нас и в съседните на България държави.

    Официалното обявяване на Алпийски клуб „Аида“ към Туристическото дружество става на 10-ти декември през 1960 година. 

    Идеята е освен да се отбележи годишнината от началото му по нетрадиционен начин, да се използва и поводът алпинизмът да се популяризира сред по-младите, казват Костадин Тъканов и Денчо Денев. И двамата са опитни и запалени алпинисти. 

    В рамките на тази година има организирана група, която ще изкачи първенците на Гърция, Турция, Северна  Македония, Румъния и Сърбия. Родният връх Мусала, който е най-високият на Балканите със своите 2925 метра, е шестият, включен в юбилейното изкачване. Той вече е отметнат.

    Група от 12 души, сред които Тъканов и Денев, са стъпили на върха му на 1 февруари. „Беше снежно и духливо, донесох снегът от там в раницата към Хасково и ето, днес вече вали и тук“, шегува се Костадин Тъканов.  Юбилейната експедиция, посветена на 60-тата годишнина на  Алпийския клуб в Хасково, е отворена за всеки, който се чувства подготвен и нахъсан да дойде с нас, допълва го Денчо Денев. 

    Сред заплануваните следващи върхове са: Митикас (2917 м), който е най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров, връх Голем кораб, който се намира в планината Кораб на границата между Македония и Албания и е с височина 2764 метра, в юбилейното изкачване е включен и румънският фаворит- връх Молдовяну (2544 м). А първенецът на Сърбия - връх Миджур, който е висок 2169 метра и се намира на границата с България, ще бъде изкачен от наша страна.

    Десертът в юбилейното изкачване е турският петхилядник - връх Арарат, който е висок 5165 м. Според легендата, на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп.

    Всъщност идеята за изкачване на шестте първенци в и около България идва тъкмо от Арарат, който е отворен от турското правителство от тази година за свободно качване. Целта е да се популяризира алпинизмът в Турция, който е с история само от около 20 години. Интересен факт е, че основоположник е български изселник от Кърджали в Турция, разказват Тъканов и Денев.

    В програмата им най-скоро следва връх Миджур, изкачването ще е в края на този месец.

    „Времето е винаги фактор когато си високо в планината, прогнозите никога не трябва да са водещи, а добрата подготовка - физическата и оборудването. Когато всичко се вземе под внимание и се изгради стратегия, опасностите са преценени“, казват двамата алпинисти. 

    Коцето Тъканов има зад гърба си  покорен най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м.). Но за него повечето от сегашните върхове, включени в юбилейното изкачване, са нови. Денчо Денев обаче, който е сред доайените алпинисти в Хасково, има два пъти изкачване на Елбрус, бил е три пъти на грузинския Казбек (5033 м.), два пъти е поглеждал от шапката на Западна Европа - алпийският Монблан, изкачвал е и седемхилядника връх Ленин (7134м), който е  най-високата точка на Заалайския хребет и втори по височина в Памир. Въпреки огромния списък с предизвикателства, които вече е изживал, казва, че всеки връх и всяко негово покоряване е нова, неизживяна тръпка.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ли
      Липенски
      10 -1
      19:17, 5 фев 2020
      Оказва се, че освен спортисти и културтрегери, в Хасково е имало и други интересни хора. Но за тях никой не говори. До сега не знаех за този Денчо Денев. Може и да съм го срещал. Заслужава уважение, наистина е постигнал много. Същото се отнася и за колегата му Костадин. А има и други с други професии, които са постигнали нещо. Но в Хасково, и не само, за да си известен, трябва да си нещо като спортист, артист, певец, графоман.
    • 2
      Бо
      Боляровец
      4 -17
      19:37, 5 фев 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Ли
      лиско
      2 -1
      14:17, 6 фев 2020
      Ако не си копаеш градинката и не си пиеш домашната ракийка в къщи, си айлякчия
    • 4
      Мо
      Мо
      3 0
      16:45, 6 фев 2020
      Браво на хората! Моля за някакъв контакт - на antonova5@abv.bg
    • 5
      Ви
      Виденов
      4 0
      17:36, 6 фев 2020
      Къде забравихте покорителят на три седемхилядника Иван Ангов, също така един добър алпинист. Гордея се че е мой приятел и колега!!!
    • 6
      Ор
      Орфей 30
      6 0
      17:44, 7 фев 2020
      Коцето Тъканов е син на Запрян Тъканов който е изкачвал Връх Еверест и е много кадърен майстор .Браво и успех във всички начинания ...
    • 7
      Си
      Сиси
      4 0
      17:50, 8 фев 2020
      А какво ще кажете за Добри Топалов, той изкачи Монблан и много други върхове. Баща му е основател на туристическото дружество в Хасково.
    Последни новини