От х:

Днес в x:

-2 °C

Изкачват най-високите върхове около България в навечерието на 60 години Алпийски клуб -Хасково

  В навечерието на 60-ата годишнина от създаването на Алпийския клуб в Хасково местните алпинисти организират интересна инициатива за отбелязването на юбилея. Тя включва изкачването на шестте най-високи върхове у нас и в съседните на България държави.

  Официалното обявяване на Алпийски клуб „Аида“ към Туристическото дружество става на 10-ти декември през 1960 година. 

  Идеята е освен да се отбележи годишнината от началото му по нетрадиционен начин, да се използва и поводът алпинизмът да се популяризира сред по-младите, казват Костадин Тъканов и Денчо Денев. И двамата са опитни и запалени алпинисти. 

  В рамките на тази година има организирана група, която ще изкачи първенците на Гърция, Турция, Северна  Македония, Румъния и Сърбия. Родният връх Мусала, който е най-високият на Балканите със своите 2925 метра, е шестият, включен в юбилейното изкачване. Той вече е отметнат.

  Група от 12 души, сред които Тъканов и Денев, са стъпили на върха му на 1 февруари. „Беше снежно и духливо, донесох снегът от там в раницата към Хасково и ето, днес вече вали и тук“, шегува се Костадин Тъканов.  Юбилейната експедиция, посветена на 60-тата годишнина на  Алпийския клуб в Хасково, е отворена за всеки, който се чувства подготвен и нахъсан да дойде с нас, допълва го Денчо Денев. 

  Сред заплануваните следващи върхове са: Митикас (2917 м), който е най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров, връх Голем кораб, който се намира в планината Кораб на границата между Македония и Албания и е с височина 2764 метра, в юбилейното изкачване е включен и румънският фаворит- връх Молдовяну (2544 м). А първенецът на Сърбия - връх Миджур, който е висок 2169 метра и се намира на границата с България, ще бъде изкачен от наша страна.

  Десертът в юбилейното изкачване е турският петхилядник - връх Арарат, който е висок 5165 м. Според легендата, на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп.

  Всъщност идеята за изкачване на шестте първенци в и около България идва тъкмо от Арарат, който е отворен от турското правителство от тази година за свободно качване. Целта е да се популяризира алпинизмът в Турция, който е с история само от около 20 години. Интересен факт е, че основоположник е български изселник от Кърджали в Турция, разказват Тъканов и Денев.

  В програмата им най-скоро следва връх Миджур, изкачването ще е в края на този месец.

  „Времето е винаги фактор когато си високо в планината, прогнозите никога не трябва да са водещи, а добрата подготовка - физическата и оборудването. Когато всичко се вземе под внимание и се изгради стратегия, опасностите са преценени“, казват двамата алпинисти. 

  Коцето Тъканов има зад гърба си  покорен най-високия връх в Европа - Елбрус (5642 м.). Но за него повечето от сегашните върхове, включени в юбилейното изкачване, са нови. Денчо Денев обаче, който е сред доайените алпинисти в Хасково, има два пъти изкачване на Елбрус, бил е три пъти на грузинския Казбек (5033 м.), два пъти е поглеждал от шапката на Западна Европа - алпийският Монблан, изкачвал е и седемхилядника връх Ленин (7134м), който е  най-високата точка на Заалайския хребет и втори по височина в Памир. Въпреки огромния списък с предизвикателства, които вече е изживал, казва, че всеки връх и всяко негово покоряване е нова, неизживяна тръпка.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ли
   Липенски
   9 -1
   19:17, 5 фев 2020
   Оказва се, че освен спортисти и културтрегери, в Хасково е имало и други интересни хора. Но за тях никой не говори. До сега не знаех за този Денчо Денев. Може и да съм го срещал. Заслужава уважение, наистина е постигнал много. Същото се отнася и за колегата му Костадин. А има и други с други професии, които са постигнали нещо. Но в Хасково, и не само, за да си известен, трябва да си нещо като спортист, артист, певец, графоман.
  • 2
   Бо
   Боляровец
   4 -15
   19:37, 5 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Ли
   лиско
   2 0
   14:17, 6 фев 2020
   Ако не си копаеш градинката и не си пиеш домашната ракийка в къщи, си айлякчия
  • 4
   Мо
   Мо
   3 0
   16:45, 6 фев 2020
   Браво на хората! Моля за някакъв контакт - на antonova5@abv.bg
  • 5
   Ви
   Виденов
   4 0
   17:36, 6 фев 2020
   Къде забравихте покорителят на три седемхилядника Иван Ангов, също така един добър алпинист. Гордея се че е мой приятел и колега!!!
  • 6
   Ор
   Орфей 30
   5 0
   17:44, 7 фев 2020
   Коцето Тъканов е син на Запрян Тъканов който е изкачвал Връх Еверест и е много кадърен майстор .Браво и успех във всички начинания ...
  • 7
   Си
   Сиси
   4 0
   17:50, 8 фев 2020
   А какво ще кажете за Добри Топалов, той изкачи Монблан и много други върхове. Баща му е основател на туристическото дружество в Хасково.

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
  20 яну 2021
  Последни новини