От х:

Днес в x:

Има ли риск от заразяване с новия коронавирус от пратки или продукти от Китай?

Получателите на пратки и писма от Китай могат да бъдат спокойни, че не са изложени на риск от заразяване с новия коронавирус 2019-nCoV, причиняващ смъртоносна пневмония. Това съобщи Световната здравна организация в профила си в Twitter, предаде ТАСС, цитирана от БНТ.

"Хората, които получават пакети от Китай, не са изложени на риск от заразяване с 2019-nCoV. Според досегашните анализи коронавирусите не живеят дълго по повърхностите на обекти като писма или пакети", уверяват от СЗО.

Американските здравни служби

Все още има много неизвестни за новопоявилия се коронавирус  2019-nCoV ) и как се разпространява. По-рано са се появили още два коронавируса, които причиняват тежки заболявания при хората - MERS и SARS. 2019-nCoV е генетично по-свързан със SARS, отколкото с MERS, но и двата са бетакоронавируси с произход от прилепи. Въпреки че не знаем със сигурност, дали този вирус ще се държи по същия начин като SARS и MERS, можем да използваме информацията от тези два по-ранни коронавируса, за да ни напътства. Като цяло, поради лошата преживяемост на тези коронавируси по повърхностите, има много малък риск от разпространение от продукти или опаковки, които се доставят за период от дни или седмици при температура на околната среда. Обикновено се счита, че коронавирусите се разпространяват най-често от дихателни капчици. Понастоящем няма доказателства в подкрепа на предаването на 2019-nCoV, свързани с внесени стоки и няма случаи на 2019-nCoV в Съединените щати, свързани с вносни стоки. Повече информация американските здравни власти дават на специален сайт за новия коронавирус.

Руски вирусолог

Теоретично има вероятност от заразяване със смъртоносния китайски коронавирус чрез колети от AliExpress, но все още не са потвърдени случаи на заразяване чрез поща, казва руският вирусолог проф. Михаил Шелканов от Учлището по биомедицина на Далекоизточния федерален университет .

"Превозвачът кихнал - капчици са попаднали върху повърхността на парапета. Минавате, докосвате парапета с ръка и след това докосвате лигавиците си: уста, нос, очи. И същото става, ако случайно капчици попаднат върху повърхността на пратка, изпратена по пощата", обяснява Щелканов пред Lenta.ru. Според него вирусът, попаднал на каква да е повърхност, може да оцелее до два дни - това зависи от влажността, температурата на въздуха, както и от пряката слънчева светлина.

"Тук всеки човек трябва да действа според своята подозрителност. Например, аз самият получавам колети от Китай", казва Щелканов. Той подчертава, че досега не е потвърден нито един случай на вирусна инфекция чрез пратка.

Русия, която граничи с Китай, впрочем се готви за пандемия от новия коронавирус. Това пишат днес руски медии. Руският търговец на дребно "Магнит" спря вноса на плодове и зеленчуци от Китай задари коронавирус. Това съобщават от компанията в понеделник, 3 февруари. "Магнит" спря доставките на плодове и зеленчуци от Китай на фона на заплахата от разпространение на коронавируса и трудната логистика. Китайските домати, чушки, мандарини, грозде и помело представляват около 3% от оборота на "Магнит" през 2019 година. От началото на годината компанията започна да внася тези стоки от други страни - Мароко, Израел, Турция, а също така увеличи покупките на руски зеленчуци, като напълно замести китайския внос", отбелязват от офиса на търговеца.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини