От х:

Днес в x:

7 °C

Най-възрастният действащ шлосер отпразнува 90-годишнина

  Константин Максимович Секов е най-възрастният шлосер в България, или поне така твърдят колегите му от фирма за машиностроене в Източна индустриална зона в Хасково. Миналия ден той отпразнува 90-годишен юбилей с приятели и колеги в местно заведение.

  Бай Костя, както го наричат близките му, има зад гърба си 76 години стаж в професията. Той е от така наречените таврийски българи, населяващи земите на днешна Украйна. През 1944 година голяма част от населението е изселено от Кримския полуостров. На 14-годишна възраст той и родителите му се заселват в град Тавда, където той започва работа в завод за спирт. Впоследствие Константин усвоява шлосерството, завършвайки специализирано училище. 4 години по-късно се заселва в Таджикистан, където работи като шлосер, включително и началник на цех – от 1959 до 1992 година. Тогава пристига в България и започва работа в хасковско предприятие, където работи и до ден днешен. Казва, че все още дава съвети на по-младите си колеги. Споделя, че вече професията не е толкова привлекателна за младите, заради предимно ниското заплащане, а преди години професията е била ценена заради многото големи заводи и търсенето на работна ръка.

  Бай Костя обаче е категоричен, че ще работи докато може. „Обичам шлосерната работа. Така съм свикнал от млади години и така ще продължавам”, казва възрастният мъж. Той е категоричен, че работата крепи човека, но човек трябва да се отнася отговорно към нея. „Ако обичаш работата си, значи всичко върви нормално”, казва шлосерът.

  Именно в работата намира спасение от самотата от 10 години насам, след смъртта на съпругата му. Споделя, че има 3 деца, 5 внука и 10 правнука, но те били в различни градове в страната и извън нея.

  За юбилея си, Константин получи много подаръци и поздравления от приятели и колеги. „Желяем му предимно здраве и още много години да е с нас, да помага. Ние също ще му помагаме, ще му осигуряваме работа, да се движи и да се чувства добре”, каза директорът на фирмата Николай Киряков.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Бу
   Бургиев
   32 0
   12:50, 2 фев 2020
   С тези 76 г стаж каква пенсия получава-237 лв.
   • Gh
    Ghost Navigator
    11 -18
    18:08, 2 фев 2020
    За пенсиите се сърдете на БКП/БСП Държавата като... Виж коментара
   • Кю
    Кюмуров
    21 -7
    20:13, 2 фев 2020
    На Хан Аспарух трябва да се сърдим. Фалита не го предизвика Жан, а го предизвика Иван Костов. Той беше 15 дни на обучение в САЩ как се правят цветни революции. Той призоваваше от трибуната на НС хората да си теглят парите. Той създаде паниката. Той организира кризата с хляба. Той беше водача на цветната революция. Такива революции бяха организирани в Грузия и Украйна и сега те са по зле и от нас. А Жан изплати 2 млр долара външен дълг. Той е единственият премиер, който е намалил дълга. Борисов застъпи при дълг 4 млр, а сега го докара до 25. Това не е ли фалит. Кой ще го плаща. Управлява със заеми, които не погасява.
   • Някой Друг да ви Освободи от Турското Иго ,
    а когато 1876 година Светите Мъченици за Българското Освобождение вдигат бунт ,
    Мутрите , Бейовете и техния башибозук с радост са ги предавали на
    Фашистите или сами са ги колели:))
  • 2
   Ед
   ЕДИН
   30 -1
   15:00, 2 фев 2020
   Да е жив и здрав.Това са професии от соца,когато имаше такива предприятия,фабрики и заводи,сега вече...И моят баща ,лека му пръст,беше два пъти ГЕРОЙ на СОЦ.ТРУДА,ама беше,ама сега...
   Та ето за това иде реч.Още веднъж бъди здрав човече...
   • Шл
    Шлосер
    6 -1
    00:29, 3 фев 2020
    Единия, и сега има шлосери, справка: Донидо,Родина,ПИМ,ЗММ и други.Вярно съсипаха големи заводи ,но кармата ще ги преследва.Продажниците разграбили и унищожили България ,бавно но методично всевишния ги наказва.Преди години скоропостижно се спомина прословутия министър на икономиката Божков, известен като мистър 10% ,а преди няколко дни и дъщеря му.Жалко за младата жена но кармата е наследена от баща и.
  • 3
   Дд
   дд
   26 -3
   15:23, 2 фев 2020
   Капиталистическата мечта!Пенсиониране на 90г.!
  • 4
   Поздравления за собственика на фирмата . Пишете името и.
   • По
    Потърпевш
    8 -1
    21:32, 2 фев 2020
    Собственикът на фирмата е м*****к.През 1997 година взе авансово пари от мой приятел за да му изработят пещ за изпичане на ядки.Размотаваха моя човек с месеци,използваха парите му,а накрая и пещ не направиха.Връщаха някакви пари на части,но не съм сигурен,че върнаха цялата сума.Сигурно и с работниците се отнася по подобен начин,щом разчита на пенсионери.Юбилярът да е жив и здрав,но не мисля,че е случил на шеф.
  • 5
   Де
   Деветдесет
   1 -7
   15:40, 2 фев 2020
   години не е юбилей. Виж коментара
  • 6
   Бъ
   БЪЛГАРИН
   14 -1
   19:10, 2 фев 2020
   Навигаторе,да не би да те сърби долната част на гърбъ,щото има ляк за това?А иначе ако не бяха такива хора като този и другия баща на коментиращия по горе два пъти ГЕРОЙ на СОЦ.ТРУДА, сега вие нямаше да има какво да крадете и да продавате-МИНДИЛИ.
  • 7
   55
   55555
   7 0
   19:42, 2 фев 2020
   браво
  • 8
   Сегашното поколение си ръцете в хххх

  Хороскоп за 25.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  25 яну 2021
  Последни новини