От х:

Днес в x:

Най-възрастният действащ шлосер отпразнува 90-годишнина

    Константин Максимович Секов е най-възрастният шлосер в България, или поне така твърдят колегите му от фирма за машиностроене в Източна индустриална зона в Хасково. Миналия ден той отпразнува 90-годишен юбилей с приятели и колеги в местно заведение.

    Бай Костя, както го наричат близките му, има зад гърба си 76 години стаж в професията. Той е от така наречените таврийски българи, населяващи земите на днешна Украйна. През 1944 година голяма част от населението е изселено от Кримския полуостров. На 14-годишна възраст той и родителите му се заселват в град Тавда, където той започва работа в завод за спирт. Впоследствие Константин усвоява шлосерството, завършвайки специализирано училище. 4 години по-късно се заселва в Таджикистан, където работи като шлосер, включително и началник на цех – от 1959 до 1992 година. Тогава пристига в България и започва работа в хасковско предприятие, където работи и до ден днешен. Казва, че все още дава съвети на по-младите си колеги. Споделя, че вече професията не е толкова привлекателна за младите, заради предимно ниското заплащане, а преди години професията е била ценена заради многото големи заводи и търсенето на работна ръка.

    Бай Костя обаче е категоричен, че ще работи докато може. „Обичам шлосерната работа. Така съм свикнал от млади години и така ще продължавам”, казва възрастният мъж. Той е категоричен, че работата крепи човека, но човек трябва да се отнася отговорно към нея. „Ако обичаш работата си, значи всичко върви нормално”, казва шлосерът.

    Именно в работата намира спасение от самотата от 10 години насам, след смъртта на съпругата му. Споделя, че има 3 деца, 5 внука и 10 правнука, но те били в различни градове в страната и извън нея.

    За юбилея си, Константин получи много подаръци и поздравления от приятели и колеги. „Желяем му предимно здраве и още много години да е с нас, да помага. Ние също ще му помагаме, ще му осигуряваме работа, да се движи и да се чувства добре”, каза директорът на фирмата Николай Киряков.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Бу
      Бургиев
      33 0
      12:50, 2 фев 2020
      С тези 76 г стаж каква пенсия получава-237 лв.
      • Gh
        Ghost Navigator
        11 -18
        18:08, 2 фев 2020
        За пенсиите се сърдете на БКП/БСП Държавата като... Виж коментара
      • Кю
        Кюмуров
        21 -7
        20:13, 2 фев 2020
        На Хан Аспарух трябва да се сърдим. Фалита не го предизвика Жан, а го предизвика Иван Костов. Той беше 15 дни на обучение в САЩ как се правят цветни революции. Той призоваваше от трибуната на НС хората да си теглят парите. Той създаде паниката. Той организира кризата с хляба. Той беше водача на цветната революция. Такива революции бяха организирани в Грузия и Украйна и сега те са по зле и от нас. А Жан изплати 2 млр долара външен дълг. Той е единственият премиер, който е намалил дълга. Борисов застъпи при дълг 4 млр, а сега го докара до 25. Това не е ли фалит. Кой ще го плаща. Управлява със заеми, които не погасява.
      • Някой Друг да ви Освободи от Турското Иго ,
        а когато 1876 година Светите Мъченици за Българското Освобождение вдигат бунт ,
        Мутрите , Бейовете и техния башибозук с радост са ги предавали на
        Фашистите или сами са ги колели:))
    • 2
      Ед
      ЕДИН
      30 -1
      15:00, 2 фев 2020
      Да е жив и здрав.Това са професии от соца,когато имаше такива предприятия,фабрики и заводи,сега вече...И моят баща ,лека му пръст,беше два пъти ГЕРОЙ на СОЦ.ТРУДА,ама беше,ама сега...
      Та ето за това иде реч.Още веднъж бъди здрав човече...
      • Шл
        Шлосер
        6 -1
        00:29, 3 фев 2020
        Единия, и сега има шлосери, справка: Донидо,Родина,ПИМ,ЗММ и други.Вярно съсипаха големи заводи ,но кармата ще ги преследва.Продажниците разграбили и унищожили България ,бавно но методично всевишния ги наказва.Преди години скоропостижно се спомина прословутия министър на икономиката Божков, известен като мистър 10% ,а преди няколко дни и дъщеря му.Жалко за младата жена но кармата е наследена от баща и.
    • 3
      Дд
      дд
      26 -3
      15:23, 2 фев 2020
      Капиталистическата мечта!Пенсиониране на 90г.!
    • 4
      Поздравления за собственика на фирмата . Пишете името и.
      • По
        Потърпевш
        8 -1
        21:32, 2 фев 2020
        Собственикът на фирмата е м*****к.През 1997 година взе авансово пари от мой приятел за да му изработят пещ за изпичане на ядки.Размотаваха моя човек с месеци,използваха парите му,а накрая и пещ не направиха.Връщаха някакви пари на части,но не съм сигурен,че върнаха цялата сума.Сигурно и с работниците се отнася по подобен начин,щом разчита на пенсионери.Юбилярът да е жив и здрав,но не мисля,че е случил на шеф.
    • 5
      Де
      Деветдесет
      1 -7
      15:40, 2 фев 2020
      години не е юбилей. Виж коментара
    • 6
      Бъ
      БЪЛГАРИН
      14 -1
      19:10, 2 фев 2020
      Навигаторе,да не би да те сърби долната част на гърбъ,щото има ляк за това?А иначе ако не бяха такива хора като този и другия баща на коментиращия по горе два пъти ГЕРОЙ на СОЦ.ТРУДА, сега вие нямаше да има какво да крадете и да продавате-МИНДИЛИ.
    • 7
      55
      55555
      7 0
      19:42, 2 фев 2020
      браво
    • 8
      Сегашното поколение си ръцете в хххх
    Последни новини