От х:

Днес в x:

РИОСВ-Хасково с предписание към хасковска фирма след сигнал за задимяване

Изображение 1 от 2

    РИОСВ-Хасково издаде предписание на сладкарска фирма след читателски сигнал в Haskovo.net за задимяване от комина на базата.

    Дружеството се намира край булевард "Съединение" в Източна индустриална зона, до жп гарата в Хасково. Работещите в околните фирми се жалваха, че всяка сутрин от комина на производствената база за производство на глазури за торти излиза гъст жълтеникав дим, който обгазява района. По думите им ситуацията е така още от началото на зимата, а пикът на задимяването обикновено бил сутрин.

    Тогава от фирмата заявиха, че вероятно задимяването се е получило от предозиране на донбаски въглища, използвани за парното от новия огняр, който все още не бил свиквал с работата. Отрекоха задимяването да е ежедневие, но казаха, че ще вземат мерки за предотвратяването му.

    За ситуацията Haskovo.net писа на 20 януари 2020 г. и отправи запитване към РИОСВ-Хасково дали в екоинспекцията е постъпил сигнал за случая. От там отговориха отрицателно, но 4 дни по-късно експерти от контролната служба са извършили проверка на място. При инспекцията е извършен оглед на сградата и котелното помещение. В котелното помещение за отопление на производствените помещения в цеха се използват два котела на твърдо гориво - дърва и въглища. Двата котела са свързани с общ тръбопровод и изпускането на емисии в атмосферния въздух се осъществява чрез един комин. При огледа е установено наличие само на дърва, въглища и картон, който се използва при разпалване. Не е установено наличие на отпадъци и други материали, които биха могли да послужат като гориво за изгаряне. Върху котлите нямало обозначение за вида и мощността им и при проверката не е предоставена техническа документация за характеристиките им, тъй като по данни на оператора същата не е налична в обекта и се съхранява на друго място.

    "Дадено е предписание в срок до 05.02.2020 г. да се представи в РИОСВ-Хасково информация за номиналната топлинна мощност на двата използвани котела. След представяне на изисканата информация РИОСВ-Хасково ще прецени дали използваните котли попадат в обхвата за контрол на законодателството и при необходимост ще бъдат приети допълнителни мерки", гласи отговорът на екоинспекцията до редакцията на сайта.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Във Франция в края на Втората Световна са избили
      1 дузина журналисти за това че са се натягали на Нацистите
      .... Отделно е имало поне 500-600 осъдени и лишени от граждански права :))
      • Il
        illuminat
        8 -6
        13:17, 2 фев 2020
        Разкрит си, олигофрен.
    • 2
      Ив
      Иван Иванов - българин
      22 -3
      11:06, 2 фев 2020
      То в Изгрев- Сточна гара от години никой кмет не е направил нещо, нито асфалт, нито кръпки по улиците, нито кофи за смет /ул. Петрич хората си носят боклука на ръце, защото са скромни и не си търсят правата/. Кой е виновен за състоянието на улиците тук и толкова ли е трудно да се качи кмета на някоя от колите си и да посети въпросните улици. Нашите граждански права къде са, а данъците си ги плащаме, защо е изолиран този квартал цели 35 години. Срамота
    • 3
      Бу
      Бубайко
      13 -1
      17:47, 2 фев 2020
      На улица "Захари Стоянов" 36 има подобен комин който обгазява половината къщи наоколо. Днес минавах от там и хванах за главата! При днешния хубав слънчев ден на обяд в 12:30ч, комина пушеше.
    • 4
      Ди
      Димитровградски
      10 -1
      19:03, 2 фев 2020
      А Химкомбината Димитровград кога ще го санкционирате?
    • 5
      Ja
      Jack Bauer
      7 -1
      21:59, 2 фев 2020
      А църните примати дето горят парцали, гуми пластмаси и каквото намерят? Или на тях всички са им длъжни, по подразбиране?
    • 6
      Фс
      Фсссс
      7 0
      22:39, 2 фев 2020
      Къщата до ресторант Неаполис е за проверка! Още като се стъмни от комина започва да излиза черен задушлив дим, който определено не е от дърва и въглища!
    • 7
      На Атомна енергия или на Природен газ
      ....
      В момента сте на едно дереже с Пакистан и Афганистан ... понеже сте с робско самосъзнание
    • 8
      Аз
      Аз
      4 -6
      23:57, 2 фев 2020
      На който му е студено си пали парното всеки сам си избира горивото което му е по изгодно
    Последни новини