От х:

Днес в x:

3 °C

БСП ще работят за прекрояване на новия бюджет на Хасково

  Само минута след като новият бюджет на Хасково беше приет на сесията на Общинския съвет днес, от групата на БСП обявиха, че ще работят за неговото прекрояване.

  Близо 77 852 млн.лв. е финансовата рамка, с която разполага хасковска община за тази година. Бюджетът беше приет без въздържали се, с 33 гласа “за”,  6 гласа имаше “против”-всички от общинските съветници на БСП. Аргументите на социалистите за отрицателния вот е, че  Бюджет  2020 не отговаря на необходимостите на обществото. В него няма, например, нама заложени стратегии за това как ще бъдат задържани тук младите хора, посочи на импровизиран брифинг съветникът Камен Тодоров. Той конкретизира, че като част от такъв механизъм биха били данъчните облекчения за младите семейства. Подобни предложения, които да стимулират социалните услуги и подобряването на живота на хората в града, били правени в постоянните общински комисии, в които участват с колегите му, но всички са били отхвърляни.

  От БСП нарекоха Бюджет 2020 на Хасково „неравна битка“, визирайки че в Общинския съвет ДПС, „Българе“ и ГЕРБ са в коалиция. „Този бюджет е без ясна посока и визия“, коментираха още съветниците от БСП.

  По-рано при обсъждането в залата Маргарита Маркова от групата на социалистите предложи приходната част на на Бюджета дъ бъде увеличена с 200 хил.лв. Според нея сумата може да бъде предвидена от приходите от данъците за МПС и върху недвижимото имущество. Аргументите й, че това може да стане, стъпиха на базата на данните от събираемостта през миналата година. Маркова предложи завишението да се използва за закупуване на превозно средство за социален транспорт на хора с увреждания и за дофинансиране от общината на разликата от 8 лв., колкото са сега, на 12,40 лв. на картите за транспорт на пенсионерите.

  Тъй като обаче тя не успя да формулира предложенията си съобразно изискванията, за да влязат в режим на гласуване, тя  ги оттегли. Но беше категорична, че ще ги внесе отново за разглеждане.

  И така новият общински бюджет беше приет без сериозни размествания спрямо проекта, предложен от кметската администрация.

  Общата субсидия за делегираните от държавата дейности в него е 47, 339 млн. лева. Заложени са 24,5 млн.лв. Постъпления от местните приходи. От тях 10,6 са данъчни и близо 14 млн. неданъчни приходи.

  За смарт класни в училищета се заделят с 20 хил. лв. повече от предвидените в проекто-бюджета 50 хил.лева. За дооборудване на сега съществуващите детски площадки със специализирани уреди, които да се използват от трудноподвижните деца, е заложена сумата от 30 хил. лева. И двете предложения за финансиране дойдоха по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет.

  60 хил.лв. тази година са предвидени за уличната осветителна мрежа.

  1, 8 млн. лв. е перото в бюджета за културни, спортни, младежки, образователни и социални дейности.

  415 хил.лв. са заложените средства за възнагражденията и текущата издръжка на Общинския съвет, което е изцяло местно задължение.

  Със 100 000 лв. и през тази година през общинския бюджет ще бъдат подпомогнати двойки за ин витро и ин виво процедури. 200 000 лв. са парите, с които общината ще разполага за изплащане на помощи за новородени.

  И през тази година ще има финансиране на граждански инициативи. 200 000 лв. е ресурсът за тях.

  Предвидени са 180 хил. лв за ремонт и обзавеждане на детските градини. 30 хил.лв от бюджета ще бъдат похарчени за разширяване на видеонаблюдението.

  Капиталовата програма на община Хасково е за 4,1 млн.лв., от тях 900 хил. са за асфалтиране на общинска пътна мрежа.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Чу
   Чугун Сталев
   18 -7
   15:19, 31 яну 2020
   Чудя се какви хора се подвизават в този съвет. Някаква неподготвена другарка, прави предложение , което не може грамотно да формулира. Друг пък джендър иска да връща такива като него в Хасково. Мерси, да си стоят при еврогейовете! Направата на бюджетна рамка не е за дилетанти като кмета, необразовани като ДПС или кръчмарски веселяци като хората на Златко Марчев. Ама то вижте държавата докъде е доведена от некадърници и откровени малоумници, кой ще забележи в галимацията затриванети на хасковската община.
  • 2
   Го
   Голем Смях
   12 -3
   15:41, 31 яну 2020
   Ако до края на мандата, успеят да формулират проект на решение, може и прекроят бюджета.
  • 3
   Оп
   Опашата лъжа
   2 0
   22:13, 31 яну 2020
   Не е по темата,но понеже под въпросната статия не се допускат коментари ще пиша под други статии.Другата причина е че Хасково нет ако има претенцията да е обективна медия ,трябва да информира своите потребители за новини които са проверени и достоверни.Става въпрос за "първия в света безглутенов хляб",създаден,сътворен ,изнамерен от някой си Илчев (най-вероятно е потомък на Айнщайн). Безглутенов хляб има от години,рецепти в интернет доволно много,повечето домашни хлебопекарни имат програми за безглутенов хляб.Безглутенов хляб има и в Кауфланд.Този производител явно много се е впечатлил от "легендата" за Рокфелер ,който уж купувал евтини ябълки,лъскал ги с кърпа и продавал по-скъпо и така натрупал милиони.Всички обаче знаят истината,че се споминала леля му и той получил голямо наследство.Подобна легенда се опитва до ни пробута и въпросния производител,да не говорим че "хляб за жени" звучи доста сексистско и може да бъде успешно атакувано в съда.Безглутенови продукти са принудени да консумират само хора с непоносимост към глутен,за всички други няма значение наличието на глутен.Досто ме разсмя тази част от "легендата" ,че Илчев не можал да намери старицата,която му казала билката подобряваща тестото,за да и благодари.Явно тя е била единствената която е знаела тайната на безглутеновия хляб и ние сме късметлии,че я е разкрила на Илчев.Какъв съспенс, каква драма!!!Питам се аз ,не трябва ли тя да бъде обявена като откривател на безглутеновия хляб?Има голяма доза истина в твърдението,че в България 80% са дебили,но моля ви не ни подценявайте толкова много.Има и други места от където може да се информираме.
   • Пр
    Прав си Опашата лъжа
    0 0
    23:52, 31 яну 2020
    От разносвач на хляб до хлебар, трябва още бая път да измине. Нека се мъчи момчето, няма лошо, ама да не лъже толкова.

  Хороскоп за 24.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  24 ное 2020
  Последни новини