От х:

Днес в x:

26 °C

БСП ще работят за прекрояване на новия бюджет на Хасково

  Само минута след като новият бюджет на Хасково беше приет на сесията на Общинския съвет днес, от групата на БСП обявиха, че ще работят за неговото прекрояване.

  Близо 77 852 млн.лв. е финансовата рамка, с която разполага хасковска община за тази година. Бюджетът беше приет без въздържали се, с 33 гласа “за”,  6 гласа имаше “против”-всички от общинските съветници на БСП. Аргументите на социалистите за отрицателния вот е, че  Бюджет  2020 не отговаря на необходимостите на обществото. В него няма, например, нама заложени стратегии за това как ще бъдат задържани тук младите хора, посочи на импровизиран брифинг съветникът Камен Тодоров. Той конкретизира, че като част от такъв механизъм биха били данъчните облекчения за младите семейства. Подобни предложения, които да стимулират социалните услуги и подобряването на живота на хората в града, били правени в постоянните общински комисии, в които участват с колегите му, но всички са били отхвърляни.

  От БСП нарекоха Бюджет 2020 на Хасково „неравна битка“, визирайки че в Общинския съвет ДПС, „Българе“ и ГЕРБ са в коалиция. „Този бюджет е без ясна посока и визия“, коментираха още съветниците от БСП.

  По-рано при обсъждането в залата Маргарита Маркова от групата на социалистите предложи приходната част на на Бюджета дъ бъде увеличена с 200 хил.лв. Според нея сумата може да бъде предвидена от приходите от данъците за МПС и върху недвижимото имущество. Аргументите й, че това може да стане, стъпиха на базата на данните от събираемостта през миналата година. Маркова предложи завишението да се използва за закупуване на превозно средство за социален транспорт на хора с увреждания и за дофинансиране от общината на разликата от 8 лв., колкото са сега, на 12,40 лв. на картите за транспорт на пенсионерите.

  Тъй като обаче тя не успя да формулира предложенията си съобразно изискванията, за да влязат в режим на гласуване, тя  ги оттегли. Но беше категорична, че ще ги внесе отново за разглеждане.

  И така новият общински бюджет беше приет без сериозни размествания спрямо проекта, предложен от кметската администрация.

  Общата субсидия за делегираните от държавата дейности в него е 47, 339 млн. лева. Заложени са 24,5 млн.лв. Постъпления от местните приходи. От тях 10,6 са данъчни и близо 14 млн. неданъчни приходи.

  За смарт класни в училищета се заделят с 20 хил. лв. повече от предвидените в проекто-бюджета 50 хил.лева. За дооборудване на сега съществуващите детски площадки със специализирани уреди, които да се използват от трудноподвижните деца, е заложена сумата от 30 хил. лева. И двете предложения за финансиране дойдоха по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет.

  60 хил.лв. тази година са предвидени за уличната осветителна мрежа.

  1, 8 млн. лв. е перото в бюджета за културни, спортни, младежки, образователни и социални дейности.

  415 хил.лв. са заложените средства за възнагражденията и текущата издръжка на Общинския съвет, което е изцяло местно задължение.

  Със 100 000 лв. и през тази година през общинския бюджет ще бъдат подпомогнати двойки за ин витро и ин виво процедури. 200 000 лв. са парите, с които общината ще разполага за изплащане на помощи за новородени.

  И през тази година ще има финансиране на граждански инициативи. 200 000 лв. е ресурсът за тях.

  Предвидени са 180 хил. лв за ремонт и обзавеждане на детските градини. 30 хил.лв от бюджета ще бъдат похарчени за разширяване на видеонаблюдението.

  Капиталовата програма на община Хасково е за 4,1 млн.лв., от тях 900 хил. са за асфалтиране на общинска пътна мрежа.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Чу
   Чугун Сталев
   18 -7
   15:19, 31 яну 2020
   Чудя се какви хора се подвизават в този съвет. Някаква неподготвена другарка, прави предложение , което не може грамотно да формулира. Друг пък джендър иска да връща такива като него в Хасково. Мерси, да си стоят при еврогейовете! Направата на бюджетна рамка не е за дилетанти като кмета, необразовани като ДПС или кръчмарски веселяци като хората на Златко Марчев. Ама то вижте държавата докъде е доведена от некадърници и откровени малоумници, кой ще забележи в галимацията затриванети на хасковската община.
  • 2
   Го
   Голем Смях
   12 -3
   15:41, 31 яну 2020
   Ако до края на мандата, успеят да формулират проект на решение, може и прекроят бюджета.
  • 3
   Оп
   Опашата лъжа
   2 0
   22:13, 31 яну 2020
   Не е по темата,но понеже под въпросната статия не се допускат коментари ще пиша под други статии.Другата причина е че Хасково нет ако има претенцията да е обективна медия ,трябва да информира своите потребители за новини които са проверени и достоверни.Става въпрос за "първия в света безглутенов хляб",създаден,сътворен ,изнамерен от някой си Илчев (най-вероятно е потомък на Айнщайн). Безглутенов хляб има от години,рецепти в интернет доволно много,повечето домашни хлебопекарни имат програми за безглутенов хляб.Безглутенов хляб има и в Кауфланд.Този производител явно много се е впечатлил от "легендата" за Рокфелер ,който уж купувал евтини ябълки,лъскал ги с кърпа и продавал по-скъпо и така натрупал милиони.Всички обаче знаят истината,че се споминала леля му и той получил голямо наследство.Подобна легенда се опитва до ни пробута и въпросния производител,да не говорим че "хляб за жени" звучи доста сексистско и може да бъде успешно атакувано в съда.Безглутенови продукти са принудени да консумират само хора с непоносимост към глутен,за всички други няма значение наличието на глутен.Досто ме разсмя тази част от "легендата" ,че Илчев не можал да намери старицата,която му казала билката подобряваща тестото,за да и благодари.Явно тя е била единствената която е знаела тайната на безглутеновия хляб и ние сме късметлии,че я е разкрила на Илчев.Какъв съспенс, каква драма!!!Питам се аз ,не трябва ли тя да бъде обявена като откривател на безглутеновия хляб?Има голяма доза истина в твърдението,че в България 80% са дебили,но моля ви не ни подценявайте толкова много.Има и други места от където може да се информираме.
   • Пр
    Прав си Опашата лъжа
    0 0
    23:52, 31 яну 2020
    От разносвач на хляб до хлебар, трябва още бая път да измине. Нека се мъчи момчето, няма лошо, ама да не лъже толкова.

  Хороскоп за 08.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
  08 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
  08 авг 2020
  Последни новини