От х:

Днес в x:

БСП ще работят за прекрояване на новия бюджет на Хасково

    Само минута след като новият бюджет на Хасково беше приет на сесията на Общинския съвет днес, от групата на БСП обявиха, че ще работят за неговото прекрояване.

    Близо 77 852 млн.лв. е финансовата рамка, с която разполага хасковска община за тази година. Бюджетът беше приет без въздържали се, с 33 гласа “за”,  6 гласа имаше “против”-всички от общинските съветници на БСП. Аргументите на социалистите за отрицателния вот е, че  Бюджет  2020 не отговаря на необходимостите на обществото. В него няма, например, нама заложени стратегии за това как ще бъдат задържани тук младите хора, посочи на импровизиран брифинг съветникът Камен Тодоров. Той конкретизира, че като част от такъв механизъм биха били данъчните облекчения за младите семейства. Подобни предложения, които да стимулират социалните услуги и подобряването на живота на хората в града, били правени в постоянните общински комисии, в които участват с колегите му, но всички са били отхвърляни.

    От БСП нарекоха Бюджет 2020 на Хасково „неравна битка“, визирайки че в Общинския съвет ДПС, „Българе“ и ГЕРБ са в коалиция. „Този бюджет е без ясна посока и визия“, коментираха още съветниците от БСП.

    По-рано при обсъждането в залата Маргарита Маркова от групата на социалистите предложи приходната част на на Бюджета дъ бъде увеличена с 200 хил.лв. Според нея сумата може да бъде предвидена от приходите от данъците за МПС и върху недвижимото имущество. Аргументите й, че това може да стане, стъпиха на базата на данните от събираемостта през миналата година. Маркова предложи завишението да се използва за закупуване на превозно средство за социален транспорт на хора с увреждания и за дофинансиране от общината на разликата от 8 лв., колкото са сега, на 12,40 лв. на картите за транспорт на пенсионерите.

    Тъй като обаче тя не успя да формулира предложенията си съобразно изискванията, за да влязат в режим на гласуване, тя  ги оттегли. Но беше категорична, че ще ги внесе отново за разглеждане.

    И така новият общински бюджет беше приет без сериозни размествания спрямо проекта, предложен от кметската администрация.

    Общата субсидия за делегираните от държавата дейности в него е 47, 339 млн. лева. Заложени са 24,5 млн.лв. Постъпления от местните приходи. От тях 10,6 са данъчни и близо 14 млн. неданъчни приходи.

    За смарт класни в училищета се заделят с 20 хил. лв. повече от предвидените в проекто-бюджета 50 хил.лева. За дооборудване на сега съществуващите детски площадки със специализирани уреди, които да се използват от трудноподвижните деца, е заложена сумата от 30 хил. лева. И двете предложения за финансиране дойдоха по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет.

    60 хил.лв. тази година са предвидени за уличната осветителна мрежа.

    1, 8 млн. лв. е перото в бюджета за културни, спортни, младежки, образователни и социални дейности.

    415 хил.лв. са заложените средства за възнагражденията и текущата издръжка на Общинския съвет, което е изцяло местно задължение.

    Със 100 000 лв. и през тази година през общинския бюджет ще бъдат подпомогнати двойки за ин витро и ин виво процедури. 200 000 лв. са парите, с които общината ще разполага за изплащане на помощи за новородени.

    И през тази година ще има финансиране на граждански инициативи. 200 000 лв. е ресурсът за тях.

    Предвидени са 180 хил. лв за ремонт и обзавеждане на детските градини. 30 хил.лв от бюджета ще бъдат похарчени за разширяване на видеонаблюдението.

    Капиталовата програма на община Хасково е за 4,1 млн.лв., от тях 900 хил. са за асфалтиране на общинска пътна мрежа.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Чу
      Чугун Сталев
      18 -7
      15:19, 31 яну 2020
      Чудя се какви хора се подвизават в този съвет. Някаква неподготвена другарка, прави предложение , което не може грамотно да формулира. Друг пък джендър иска да връща такива като него в Хасково. Мерси, да си стоят при еврогейовете! Направата на бюджетна рамка не е за дилетанти като кмета, необразовани като ДПС или кръчмарски веселяци като хората на Златко Марчев. Ама то вижте държавата докъде е доведена от некадърници и откровени малоумници, кой ще забележи в галимацията затриванети на хасковската община.
    • 2
      Го
      Голем Смях
      12 -3
      15:41, 31 яну 2020
      Ако до края на мандата, успеят да формулират проект на решение, може и прекроят бюджета.
    • 3
      Оп
      Опашата лъжа
      2 0
      22:13, 31 яну 2020
      Не е по темата,но понеже под въпросната статия не се допускат коментари ще пиша под други статии.Другата причина е че Хасково нет ако има претенцията да е обективна медия ,трябва да информира своите потребители за новини които са проверени и достоверни.Става въпрос за "първия в света безглутенов хляб",създаден,сътворен ,изнамерен от някой си Илчев (най-вероятно е потомък на Айнщайн). Безглутенов хляб има от години,рецепти в интернет доволно много,повечето домашни хлебопекарни имат програми за безглутенов хляб.Безглутенов хляб има и в Кауфланд.Този производител явно много се е впечатлил от "легендата" за Рокфелер ,който уж купувал евтини ябълки,лъскал ги с кърпа и продавал по-скъпо и така натрупал милиони.Всички обаче знаят истината,че се споминала леля му и той получил голямо наследство.Подобна легенда се опитва до ни пробута и въпросния производител,да не говорим че "хляб за жени" звучи доста сексистско и може да бъде успешно атакувано в съда.Безглутенови продукти са принудени да консумират само хора с непоносимост към глутен,за всички други няма значение наличието на глутен.Досто ме разсмя тази част от "легендата" ,че Илчев не можал да намери старицата,която му казала билката подобряваща тестото,за да и благодари.Явно тя е била единствената която е знаела тайната на безглутеновия хляб и ние сме късметлии,че я е разкрила на Илчев.Какъв съспенс, каква драма!!!Питам се аз ,не трябва ли тя да бъде обявена като откривател на безглутеновия хляб?Има голяма доза истина в твърдението,че в България 80% са дебили,но моля ви не ни подценявайте толкова много.Има и други места от където може да се информираме.
      • Пр
        Прав си Опашата лъжа
        0 0
        23:52, 31 яну 2020
        От разносвач на хляб до хлебар, трябва още бая път да измине. Нека се мъчи момчето, няма лошо, ама да не лъже толкова.
    Последни новини