От х:

Днес в x:

Има и витамин В10!

Витамин В10 носи химичното наименование парааминобензоена киселина или витамин H1. Той се причислява към водоразтворимата група на витамините В и е термолабилен. Той е един от най-младите членове на групата и много автори все още го отнасят към групата на витаминоподобните вещества. Свойствата му като витамин са изучавани едва през първата половина на 20 век. Витамин В 10 не е особено популярен, но е изключително важен нутриент. За него често се казва, че е "витамин във витамина", тъй като подпомага образуването на фолиевата киселина.

Какви са функциите на витамин В10?  Парааминобензоената киселина участват в метаболизма на белтъците, способства функциите на щитовидната жлеза, понижава нивата на холестерол в кръвта и действа като антиоксиданти. Витаминът притежава и слънцезащитен ефект и често се използва като средство срещу слънчеви изгаряния. Той повишава тонуса на кожата, предпазва от преждевременно стареене и се добавя в почти всеки слънцезащитен крем.

Друга важна функция на витамин В10 е че подпомага работата на други витамини, както образуването на фолиева киселина, така още и усвояването на витамин В5, повишаване ефективността на витамин С и останалите витамини от група В.
Парааминобензоената киселина участва активно в усвояването на белтъци, в метаболизма на желязото и формирането на еритроцитите.

Дневни нужди от витамин В10. Количествата от витамин В10 се измерват в милиграми. Точна дневна доза за витамина няма, но се приема, че е между 2 и 4 мг. В повечето хранителни добавки парааминобензоената киселина е дозирана между 30 и 100 мг.

Предозиране с витамин В10. До момента няма данни за токсични ефекти след предозиране на витамина. Поради водоразтворимата природа на съединението, излишните количества се изхвърлят от тялото чрез урината. Въпреки това не бива да се приемат прекалено високи дози за продължителен период от време. Симптоми, които могат да се наблюдават след предозиране, са гадене, повръщане, диария и други стомашни проблеми.

Дефицит на витамин В10. Най-честата проява на недостиг на витамина е екзема и преждевременно посивяване на косата. Наблюдават се още умора, депресия и някои храносмилателни смущения.
Храни, източници на витамин В10 са черен дроб, бирена мая, бъбреци, ориз, картофи, орехи, риба и др.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини