От х:

Днес в x:

10 °C

20 000 лв. повече за дигитални класни стаи в Хасково

  20 000 лева повече ще бъдат заделени за финансиране на дигитални класни стаи в училищата в община Хасково. Това бе прието на днешното заседание на Постоянната комисия по бюджет и финанси с председател Цвети Лалов, която заседава днес по приемане на проекта за бюджет за 2020 г. Секретар на комисията е Исмаил Исмаил, а членове са Румен Стоянов, д-р Марио Янакиев, Светослава Стоянова, Маргарита Маркова и Тодор Савов.

  Предложението за промяна във финансирането за дигитални класни стаи направи общинският съветник Деян Янев от коалиция "Демократична България - Обединение", който е и директор на Езиковата гимназия в Хасково. Според него това се налага заради очаквания засилен интерес към модернизирането на класните стаи. Той предложи сумата да бъде завишена от 50 000 на 70 000 лева за дигитални класни стаи, чието обособяване става с дофинансиране от училищата. Разликата в парите ще бъде за сметка на видеонаблюдението в училищата в Хасково, тъй като повечето училища в града вече имат такова.

  Искането бе одобрено от 4-ма от членовете на комисията, а 3-ма се въздържаха.

  По време на заседанието Маргарита Маркова от БСП предложи да се увеличи дофинансирането на картите на пенсионерите за градския транспорт. Сега те струват 15 лева месечно, за които общината плаща 8 лева, като останалите 7 лева са за сметка на възрастните хора. Маркова предложи дофинасирането от общината да нарасне на 12.5 лева, а пенсионерите да плащат по 2.50 лева месечно. Предложението обаче не бе прието - 2-ма гласуваха "за", а останалите 5-ма се въздържаха.

  Светослава Стоянова от движение "Заедно за промяна" предложи промяна във финансирането на 3 събития от Културния календар на Хасково. Тя поиска с по 1500 лева да се увеличат парите за фестивала за български хора и танци "Хайдушка софра и международния танцов фестивал "Вълшебен свят", а сумата за фестивала "Haskovo Jazz" да се завиши с 500 лева. Мотивът й бе, че тези три събития имат икономическа полза за Хасково. Стоянова предложи увеличението да е за сметка на други три културни събития - с по 1000 лева да се намали финансирането за Музикалния конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова" и Рок феста, а сумата за Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ да се намали с 1500 лева. Предложението обаче не бе прието. Едва 2-ма бяха "за", а 5-ма бяха против.

  Проектът за бюджет предизвика ожесточен дебат и множество въпроси. Крайната дума за разпределението на средствата обаче има Общинският съвет, който ще го гласува разпределението на общинските средства на идната сесия на 31 януари.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Средно по 500 лева на училище и
   по-малко
   .....
   За толкова пари даже китайски кАмпютър на Алиекспрес не можеш да си купиш :))
  • 2
   Хи
   Химената
   9 -1
   02:29, 29 яну 2020
   Велито е много умничък ! Бяхме съученици. Пред мен научи български.
   • Fz
    Fz6
    0 0
    18:58, 31 яну 2020
    Дали го е научил?
  • 3
   Се
   Сега
   7 0
   09:28, 29 яну 2020
   Пак ще има торта...За лапане...
  • 4
   ..
   ....
   6 0
   10:45, 29 яну 2020
   Книги трябват...книги...децата да станат смарт,не класните ви стаи!
  • 5
   Ян
   Янков
   14 -1
   11:05, 29 яну 2020
   До къде ни докараха герберите - сервитьорчето Цвети, да е шеф на комисията по бюджет и финансии.
   Жална ни майка, скъпи съграждани!
   Апропо , какво образование си е купил този "исполин на кръчмарският бизнес" ?
   За един приятел питам!
  • 6
   Ли
   Лиляново
   7 -1
   11:34, 29 яну 2020
   Цвети е отличен ресторантьор. За всеки мой ресторантьор е детска играчка да се справи с бюджета на една община.
  • 7
   Ли
   Литератор
   3 0
   14:01, 29 яну 2020
   Лиляново и Лалов ако се явите на писмен тест и двойка няма да изкарате.

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  26 фев 2020
  Последни новини