От х:

Днес в x:

31 °C

20 000 лв. повече за дигитални класни стаи в Хасково

  20 000 лева повече ще бъдат заделени за финансиране на дигитални класни стаи в училищата в община Хасково. Това бе прието на днешното заседание на Постоянната комисия по бюджет и финанси с председател Цвети Лалов, която заседава днес по приемане на проекта за бюджет за 2020 г. Секретар на комисията е Исмаил Исмаил, а членове са Румен Стоянов, д-р Марио Янакиев, Светослава Стоянова, Маргарита Маркова и Тодор Савов.

  Предложението за промяна във финансирането за дигитални класни стаи направи общинският съветник Деян Янев от коалиция "Демократична България - Обединение", който е и директор на Езиковата гимназия в Хасково. Според него това се налага заради очаквания засилен интерес към модернизирането на класните стаи. Той предложи сумата да бъде завишена от 50 000 на 70 000 лева за дигитални класни стаи, чието обособяване става с дофинансиране от училищата. Разликата в парите ще бъде за сметка на видеонаблюдението в училищата в Хасково, тъй като повечето училища в града вече имат такова.

  Искането бе одобрено от 4-ма от членовете на комисията, а 3-ма се въздържаха.

  По време на заседанието Маргарита Маркова от БСП предложи да се увеличи дофинансирането на картите на пенсионерите за градския транспорт. Сега те струват 15 лева месечно, за които общината плаща 8 лева, като останалите 7 лева са за сметка на възрастните хора. Маркова предложи дофинасирането от общината да нарасне на 12.5 лева, а пенсионерите да плащат по 2.50 лева месечно. Предложението обаче не бе прието - 2-ма гласуваха "за", а останалите 5-ма се въздържаха.

  Светослава Стоянова от движение "Заедно за промяна" предложи промяна във финансирането на 3 събития от Културния календар на Хасково. Тя поиска с по 1500 лева да се увеличат парите за фестивала за български хора и танци "Хайдушка софра и международния танцов фестивал "Вълшебен свят", а сумата за фестивала "Haskovo Jazz" да се завиши с 500 лева. Мотивът й бе, че тези три събития имат икономическа полза за Хасково. Стоянова предложи увеличението да е за сметка на други три културни събития - с по 1000 лева да се намали финансирането за Музикалния конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова" и Рок феста, а сумата за Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ да се намали с 1500 лева. Предложението обаче не бе прието. Едва 2-ма бяха "за", а 5-ма бяха против.

  Проектът за бюджет предизвика ожесточен дебат и множество въпроси. Крайната дума за разпределението на средствата обаче има Общинският съвет, който ще го гласува разпределението на общинските средства на идната сесия на 31 януари.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Средно по 500 лева на училище и
   по-малко
   .....
   За толкова пари даже китайски кАмпютър на Алиекспрес не можеш да си купиш :))
  • 2
   Хи
   Химената
   9 -1
   02:29, 29 яну 2020
   Велито е много умничък ! Бяхме съученици. Пред мен научи български.
   • Fz
    Fz6
    0 0
    18:58, 31 яну 2020
    Дали го е научил?
  • 3
   Се
   Сега
   7 0
   09:28, 29 яну 2020
   Пак ще има торта...За лапане...
  • 4
   ..
   ....
   6 0
   10:45, 29 яну 2020
   Книги трябват...книги...децата да станат смарт,не класните ви стаи!
  • 5
   Ян
   Янков
   14 -1
   11:05, 29 яну 2020
   До къде ни докараха герберите - сервитьорчето Цвети, да е шеф на комисията по бюджет и финансии.
   Жална ни майка, скъпи съграждани!
   Апропо , какво образование си е купил този "исполин на кръчмарският бизнес" ?
   За един приятел питам!
  • 6
   Ли
   Лиляново
   7 -1
   11:34, 29 яну 2020
   Цвети е отличен ресторантьор. За всеки мой ресторантьор е детска играчка да се справи с бюджета на една община.
  • 7
   Ли
   Литератор
   3 0
   14:01, 29 яну 2020
   Лиляново и Лалов ако се явите на писмен тест и двойка няма да изкарате.

  Хороскоп за 04.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
  04 авг 2020

  Случаен виц

  Последни новини