От х:

Днес в x:

7 °C

Планетариумите ще бъдат дигитализирани, за да привличат интереса към природните науки на учениците

  Съдействие за финансиране на нов софтуер и техническо оборудване за дигитализацията на планетариумите у нас поискаха от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев директорите на четири от съоръженията, който са и центрове за кариерно развитие към образователното министерство. Днес те се събраха в Димитровград, където се намира най-старият у нас и на Балканите планетариум-„Джордано Бруно“, открит през 1962 година.

  „Идеята ни е, че трябва да се обновят планетариумите. Светът върви напред и тези съоръжения трябва да се дигитализират, за да продължат да привличат интереса на младото поколение.“, категоричен е директорът на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ Димитър Кокотанеков.

  Новото поколение планетариуми представляват всъщност мултимедия, която прожектира върху сферичен таван небето. Изображенията се управлява през компютъра, а за целта е необходимо изработването на специален софтуер, съобразен обаче със спецификата на всяко от помещенията, където ще се действа.

  Предварителното проучване, което директорите на планетариумите са направили показва, че дигитализацията на един от тях ще струва около 100 хил.лв-от софтуера до самия планетариум. Оферти има получени от италианска и френска компании. При по-голяма поръчка ще има и отстъпка от общата цена. Затова и директорите търсят съдействие през Министерството на образованието за обновяването на планетариумите не на парче.

  По думите на Димитър Кокотанеков в съседна Румъния процесът на модернизация на съоръженията от този тип вече върви. Там са дигитализирани през последните 10 години пет планетариума. В Турция, където допреди две десетилетие са нямали нито един планетариум, сега вече разполагат с 20 модерни такива.

  „В този си вид сега ние вече не сме нито атрактивни, нито конкурентни за какъвто и да е вид образователен процес“., казва Кокотанеков.

  Въпросите бяха поставени  пред министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работната среща, която се проведе в ранния следобед днес.

  „Тази година имаме целеви средства за центровете за подкрепа на личностното развитие. Една част от тях ще бъдат за астрономическите обсерватории и планетариуми. Със сигурност ще предприемем действия за обновяването им. Ако не успеем за една година всички да ги подобрим, предполагам че поне за 2-3 години ще успеем да ги модернизираме. “, съобщи министър Вълчев в Димитровград преди среща с ръководителите на специализирани звена в системата на МОН. Той посочи, че центровете за личностно развитие са ценна част от системата на образованието и усилията на министерството определено са насочени към стимулиране на учениците за изучаването на природните науки, в частност на физиката и астрономията. „Искаме повече ученици да дойдат в обсерваториите и планетариумите. Само разширяването на образователната среда на децата, ще провокира интересът им за учене“, посочи министър Вълчев и припомни, че през миналата година в бюджета на МОН за първи път има заложени 25 млн.лв за дейности по интереси с акцент в 60 % от дейностите в областта на природните науки и техниката.

  Кметът на Димитровград Иво Димо, който заедно с областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и шефката на РУО Христина Боева придружиха министър Красимир Вълчев в платнетариума съобщи, че за реновирането на сградата, в общината вече има разработен проект за 300 хил. лева.

  В Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ показаха на гостите си и колекцията си от книги, свързани с астрономията. Тя  наброява около 200 тома, някои от тях доста ценни.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Уб
   Убавец
   7 0
   17:23, 28 яну 2020
   Нашия как се е ухилил...
   • Разбират толкова от Звезди , колкото Бей от Язовири
    или Пожарникаря от ИзкустФо
  • 2
   Ne
   Nemesis
   5 -1
   17:24, 28 яну 2020
   Когато има пари за гледане на "черни дупки" ..........
  • 3
   Кл
   Клайд Томбоу
   7 -5
   18:48, 28 яну 2020
   Ще гледаме звездите и лапаме мухите! А госпожа кукутанекова ще качи още някое и друго килце по някоя звездобройска програма.
  • 4
   Ба
   Бат Христо
   5 -3
   19:53, 28 яну 2020
   Да озапти малко булката си Кукутанеков. На стари години резил.Иначе хваща око за дърти мераклии.
  • 5
   АП
   А приложението къде е?
   0 -2
   08:06, 29 яну 2020
   Всичко е празни приказки, ако нямаш идея и обяснение какво правиш и защо го правиш. Убеден съм, че в комунистическата герберастка партия единствената идея е "Лапайте да лапаме!", ще се пръснат, но няма да спрат. Всички останали приказки са димка за да се скрие този грозен резил.
  • 6
   Ба
   Бат Христо Т
   1 0
   09:39, 29 яну 2020
   Лапането го е имало и ще го има който и да е на власт. Булката е много добра астрономаджийка!

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини