От х:

Днес в x:

17 °C

Планетариумите ще бъдат дигитализирани, за да привличат интереса към природните науки на учениците

  Съдействие за финансиране на нов софтуер и техническо оборудване за дигитализацията на планетариумите у нас поискаха от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев директорите на четири от съоръженията, който са и центрове за кариерно развитие към образователното министерство. Днес те се събраха в Димитровград, където се намира най-старият у нас и на Балканите планетариум-„Джордано Бруно“, открит през 1962 година.

  „Идеята ни е, че трябва да се обновят планетариумите. Светът върви напред и тези съоръжения трябва да се дигитализират, за да продължат да привличат интереса на младото поколение.“, категоричен е директорът на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ Димитър Кокотанеков.

  Новото поколение планетариуми представляват всъщност мултимедия, която прожектира върху сферичен таван небето. Изображенията се управлява през компютъра, а за целта е необходимо изработването на специален софтуер, съобразен обаче със спецификата на всяко от помещенията, където ще се действа.

  Предварителното проучване, което директорите на планетариумите са направили показва, че дигитализацията на един от тях ще струва около 100 хил.лв-от софтуера до самия планетариум. Оферти има получени от италианска и френска компании. При по-голяма поръчка ще има и отстъпка от общата цена. Затова и директорите търсят съдействие през Министерството на образованието за обновяването на планетариумите не на парче.

  По думите на Димитър Кокотанеков в съседна Румъния процесът на модернизация на съоръженията от този тип вече върви. Там са дигитализирани през последните 10 години пет планетариума. В Турция, където допреди две десетилетие са нямали нито един планетариум, сега вече разполагат с 20 модерни такива.

  „В този си вид сега ние вече не сме нито атрактивни, нито конкурентни за какъвто и да е вид образователен процес“., казва Кокотанеков.

  Въпросите бяха поставени  пред министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работната среща, която се проведе в ранния следобед днес.

  „Тази година имаме целеви средства за центровете за подкрепа на личностното развитие. Една част от тях ще бъдат за астрономическите обсерватории и планетариуми. Със сигурност ще предприемем действия за обновяването им. Ако не успеем за една година всички да ги подобрим, предполагам че поне за 2-3 години ще успеем да ги модернизираме. “, съобщи министър Вълчев в Димитровград преди среща с ръководителите на специализирани звена в системата на МОН. Той посочи, че центровете за личностно развитие са ценна част от системата на образованието и усилията на министерството определено са насочени към стимулиране на учениците за изучаването на природните науки, в частност на физиката и астрономията. „Искаме повече ученици да дойдат в обсерваториите и планетариумите. Само разширяването на образователната среда на децата, ще провокира интересът им за учене“, посочи министър Вълчев и припомни, че през миналата година в бюджета на МОН за първи път има заложени 25 млн.лв за дейности по интереси с акцент в 60 % от дейностите в областта на природните науки и техниката.

  Кметът на Димитровград Иво Димо, който заедно с областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и шефката на РУО Христина Боева придружиха министър Красимир Вълчев в платнетариума съобщи, че за реновирането на сградата, в общината вече има разработен проект за 300 хил. лева.

  В Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ показаха на гостите си и колекцията си от книги, свързани с астрономията. Тя  наброява около 200 тома, някои от тях доста ценни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Уб
   Убавец
   7 0
   17:23, 28 яну 2020
   Нашия как се е ухилил...
   • Разбират толкова от Звезди , колкото Бей от Язовири
    или Пожарникаря от ИзкустФо
  • 2
   Ne
   Nemesis
   5 -1
   17:24, 28 яну 2020
   Когато има пари за гледане на "черни дупки" ..........
  • 3
   Кл
   Клайд Томбоу
   7 -5
   18:48, 28 яну 2020
   Ще гледаме звездите и лапаме мухите! А госпожа кукутанекова ще качи още някое и друго килце по някоя звездобройска програма.
  • 4
   Ба
   Бат Христо
   5 -3
   19:53, 28 яну 2020
   Да озапти малко булката си Кукутанеков. На стари години резил.Иначе хваща око за дърти мераклии.
  • 5
   АП
   А приложението къде е?
   0 -2
   08:06, 29 яну 2020
   Всичко е празни приказки, ако нямаш идея и обяснение какво правиш и защо го правиш. Убеден съм, че в комунистическата герберастка партия единствената идея е "Лапайте да лапаме!", ще се пръснат, но няма да спрат. Всички останали приказки са димка за да се скрие този грозен резил.
  • 6
   Ба
   Бат Христо Т
   1 0
   09:39, 29 яну 2020
   Лапането го е имало и ще го има който и да е на власт. Булката е много добра астрономаджийка!

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  24 сеп 2020
  Последни новини