От х:

Днес в x:

14 °C

Планетариумите ще бъдат дигитализирани, за да привличат интереса към природните науки на учениците

  Съдействие за финансиране на нов софтуер и техническо оборудване за дигитализацията на планетариумите у нас поискаха от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев директорите на четири от съоръженията, който са и центрове за кариерно развитие към образователното министерство. Днес те се събраха в Димитровград, където се намира най-старият у нас и на Балканите планетариум-„Джордано Бруно“, открит през 1962 година.

  „Идеята ни е, че трябва да се обновят планетариумите. Светът върви напред и тези съоръжения трябва да се дигитализират, за да продължат да привличат интереса на младото поколение.“, категоричен е директорът на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ Димитър Кокотанеков.

  Новото поколение планетариуми представляват всъщност мултимедия, която прожектира върху сферичен таван небето. Изображенията се управлява през компютъра, а за целта е необходимо изработването на специален софтуер, съобразен обаче със спецификата на всяко от помещенията, където ще се действа.

  Предварителното проучване, което директорите на планетариумите са направили показва, че дигитализацията на един от тях ще струва около 100 хил.лв-от софтуера до самия планетариум. Оферти има получени от италианска и френска компании. При по-голяма поръчка ще има и отстъпка от общата цена. Затова и директорите търсят съдействие през Министерството на образованието за обновяването на планетариумите не на парче.

  По думите на Димитър Кокотанеков в съседна Румъния процесът на модернизация на съоръженията от този тип вече върви. Там са дигитализирани през последните 10 години пет планетариума. В Турция, където допреди две десетилетие са нямали нито един планетариум, сега вече разполагат с 20 модерни такива.

  „В този си вид сега ние вече не сме нито атрактивни, нито конкурентни за какъвто и да е вид образователен процес“., казва Кокотанеков.

  Въпросите бяха поставени  пред министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работната среща, която се проведе в ранния следобед днес.

  „Тази година имаме целеви средства за центровете за подкрепа на личностното развитие. Една част от тях ще бъдат за астрономическите обсерватории и планетариуми. Със сигурност ще предприемем действия за обновяването им. Ако не успеем за една година всички да ги подобрим, предполагам че поне за 2-3 години ще успеем да ги модернизираме. “, съобщи министър Вълчев в Димитровград преди среща с ръководителите на специализирани звена в системата на МОН. Той посочи, че центровете за личностно развитие са ценна част от системата на образованието и усилията на министерството определено са насочени към стимулиране на учениците за изучаването на природните науки, в частност на физиката и астрономията. „Искаме повече ученици да дойдат в обсерваториите и планетариумите. Само разширяването на образователната среда на децата, ще провокира интересът им за учене“, посочи министър Вълчев и припомни, че през миналата година в бюджета на МОН за първи път има заложени 25 млн.лв за дейности по интереси с акцент в 60 % от дейностите в областта на природните науки и техниката.

  Кметът на Димитровград Иво Димо, който заедно с областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и шефката на РУО Христина Боева придружиха министър Красимир Вълчев в платнетариума съобщи, че за реновирането на сградата, в общината вече има разработен проект за 300 хил. лева.

  В Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ показаха на гостите си и колекцията си от книги, свързани с астрономията. Тя  наброява около 200 тома, някои от тях доста ценни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Уб
   Убавец
   7 0
   17:23, 28 яну 2020
   Нашия как се е ухилил...
   • Разбират толкова от Звезди , колкото Бей от Язовири
    или Пожарникаря от ИзкустФо
  • 2
   Ne
   Nemesis
   5 -1
   17:24, 28 яну 2020
   Когато има пари за гледане на "черни дупки" ..........
  • 3
   Кл
   Клайд Томбоу
   7 -5
   18:48, 28 яну 2020
   Ще гледаме звездите и лапаме мухите! А госпожа кукутанекова ще качи още някое и друго килце по някоя звездобройска програма.
  • 4
   Ба
   Бат Христо
   5 -3
   19:53, 28 яну 2020
   Да озапти малко булката си Кукутанеков. На стари години резил.Иначе хваща око за дърти мераклии.
  • 5
   АП
   А приложението къде е?
   0 -2
   08:06, 29 яну 2020
   Всичко е празни приказки, ако нямаш идея и обяснение какво правиш и защо го правиш. Убеден съм, че в комунистическата герберастка партия единствената идея е "Лапайте да лапаме!", ще се пръснат, но няма да спрат. Всички останали приказки са димка за да се скрие този грозен резил.
  • 6
   Ба
   Бат Христо Т
   1 0
   09:39, 29 яну 2020
   Лапането го е имало и ще го има който и да е на власт. Булката е много добра астрономаджийка!

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини