От х:

Днес в x:

22 °C

Планетариумите ще бъдат дигитализирани, за да привличат интереса към природните науки на учениците

  Съдействие за финансиране на нов софтуер и техническо оборудване за дигитализацията на планетариумите у нас поискаха от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев директорите на четири от съоръженията, който са и центрове за кариерно развитие към образователното министерство. Днес те се събраха в Димитровград, където се намира най-старият у нас и на Балканите планетариум-„Джордано Бруно“, открит през 1962 година.

  „Идеята ни е, че трябва да се обновят планетариумите. Светът върви напред и тези съоръжения трябва да се дигитализират, за да продължат да привличат интереса на младото поколение.“, категоричен е директорът на Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ Димитър Кокотанеков.

  Новото поколение планетариуми представляват всъщност мултимедия, която прожектира върху сферичен таван небето. Изображенията се управлява през компютъра, а за целта е необходимо изработването на специален софтуер, съобразен обаче със спецификата на всяко от помещенията, където ще се действа.

  Предварителното проучване, което директорите на планетариумите са направили показва, че дигитализацията на един от тях ще струва около 100 хил.лв-от софтуера до самия планетариум. Оферти има получени от италианска и френска компании. При по-голяма поръчка ще има и отстъпка от общата цена. Затова и директорите търсят съдействие през Министерството на образованието за обновяването на планетариумите не на парче.

  По думите на Димитър Кокотанеков в съседна Румъния процесът на модернизация на съоръженията от този тип вече върви. Там са дигитализирани през последните 10 години пет планетариума. В Турция, където допреди две десетилетие са нямали нито един планетариум, сега вече разполагат с 20 модерни такива.

  „В този си вид сега ние вече не сме нито атрактивни, нито конкурентни за какъвто и да е вид образователен процес“., казва Кокотанеков.

  Въпросите бяха поставени  пред министърът на образованието Красимир Вълчев по време на работната среща, която се проведе в ранния следобед днес.

  „Тази година имаме целеви средства за центровете за подкрепа на личностното развитие. Една част от тях ще бъдат за астрономическите обсерватории и планетариуми. Със сигурност ще предприемем действия за обновяването им. Ако не успеем за една година всички да ги подобрим, предполагам че поне за 2-3 години ще успеем да ги модернизираме. “, съобщи министър Вълчев в Димитровград преди среща с ръководителите на специализирани звена в системата на МОН. Той посочи, че центровете за личностно развитие са ценна част от системата на образованието и усилията на министерството определено са насочени към стимулиране на учениците за изучаването на природните науки, в частност на физиката и астрономията. „Искаме повече ученици да дойдат в обсерваториите и планетариумите. Само разширяването на образователната среда на децата, ще провокира интересът им за учене“, посочи министър Вълчев и припомни, че през миналата година в бюджета на МОН за първи път има заложени 25 млн.лв за дейности по интереси с акцент в 60 % от дейностите в областта на природните науки и техниката.

  Кметът на Димитровград Иво Димо, който заедно с областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и шефката на РУО Христина Боева придружиха министър Красимир Вълчев в платнетариума съобщи, че за реновирането на сградата, в общината вече има разработен проект за 300 хил. лева.

  В Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ показаха на гостите си и колекцията си от книги, свързани с астрономията. Тя  наброява около 200 тома, някои от тях доста ценни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Уб
   Убавец
   7 0
   17:23, 28 яну 2020
   Нашия как се е ухилил...
   • Разбират толкова от Звезди , колкото Бей от Язовири
    или Пожарникаря от ИзкустФо
  • 2
   Ne
   Nemesis
   5 -1
   17:24, 28 яну 2020
   Когато има пари за гледане на "черни дупки" ..........
  • 3
   Кл
   Клайд Томбоу
   7 -5
   18:48, 28 яну 2020
   Ще гледаме звездите и лапаме мухите! А госпожа кукутанекова ще качи още някое и друго килце по някоя звездобройска програма.
  • 4
   Ба
   Бат Христо
   5 -3
   19:53, 28 яну 2020
   Да озапти малко булката си Кукутанеков. На стари години резил.Иначе хваща око за дърти мераклии.
  • 5
   АП
   А приложението къде е?
   0 -2
   08:06, 29 яну 2020
   Всичко е празни приказки, ако нямаш идея и обяснение какво правиш и защо го правиш. Убеден съм, че в комунистическата герберастка партия единствената идея е "Лапайте да лапаме!", ще се пръснат, но няма да спрат. Всички останали приказки са димка за да се скрие този грозен резил.
  • 6
   Ба
   Бат Христо Т
   1 0
   09:39, 29 яну 2020
   Лапането го е имало и ще го има който и да е на власт. Булката е много добра астрономаджийка!

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  12 юли 2020
  Последни новини